OLAY YERİ GİRİLMEZ!
Olay Yerinin Biyolojisi: Sessiz Tanıklar Bize Neyi Fısıldar?

- Blog Yazısı
[1], [1], [2], [3]Hepimizin izlemeye, okumaya, araştırmaya minimum seviyede bile olsa ilgi duyduğu bir alan. İnsanın en antik duygularından biri olan “keşfetme” hissinin sır perdelerini aralayan dünyası.
İşte karşınızda “olay yeri inceleme ve sessiz tanıklar”.

“Bir ortamı terk eden kişinin orada bulunduğuna dair iz bırakmaması ya da üstünde o ortamdan bir şey alıp götürmemesi imkansızdır.” diyor Fransız kriminalist Prof.Dr. Entond Locald.
Dolayısıyla bir olayın arkasındaki soruların cevaplarını bulmada bir parmak izi, bir mermi kovanı, bir sigara izmariti, kan lekesi, biraz tükürük ve meni bize yardım eder, sessiz tanıklık yapar.
Böcek, kurumuş bir bitki, birazcık boya, bir kolyeden kopmuş cam bir boncuk bazen bir tanıktan daha çok şey anlatır. İşte tam bu noktada, bu bilinmez izleri konuşturan, suçluları adalete teslim eden gerçek bir kahraman devreye girer: olay yeri inceleme.
En basit tabiriyle; kanuna göre suç teşkil eden her türlü durum “olay”, fiilin gerçekleştiği yerden, failin gidebileceği kadar tüm yerler “olay yeri”, bu alanlarda yapılan bilimsel teknik ve analiz yöntemleri kullanan disipline de “olay yeri inceleme” adı verilir.
Olay ile ilgili gerekli birimlere bilgi verilmesi ile başlayan süreç; olay yerinin fotoğraflanması, bulguların işaretlenmesi, bulguların toplanması, paketlenmesi ve etiketlenmesi gibi ideal bir prosedürler bütünüyle devam eder. Olay yeri inceleme ekibinin başındaki uzman, ekibini koordine bir biçimde yönetebilen yetkin biri olmalı ve en küçük detayları bile atlamamalıdır.

Olay yeri dava dosyası üzerinde çalışan kolluk kuvvetlerine failin kaçış yönü, olayın işlenme şekli ve zamanı, muhtemel suç aleti, muhtemel şüpheliler ve ceset hakkında bilgiler verir.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Cesedin bulunduğu pozisyon, uzuvlarının konumlandırılış biçimi, delici ya da kesici bir alet ile oluşturulmuş yara izlerinin ilk incelenmesi, tahmini ölüm saati gibi bulgularla birlikte katilin olay yerine bırakma potansiyelinin yüksek olduğu saç teli, parmak izi, ayak izi, kan lekesi, cesette oluşan tahribata bağlı olarak tırnak izleri ya da çeşitli morluklar, sigara izmariti, ip ya da kumaş parçasının yanı sıra imza sayılabilecek bir tür sembol ya da figür (ki bu daha çok seri cinayetlerde gözlemlenir.), yazılı bir metin, bir fotoğraf olay yeri için altın değerinde ipuçları taşır.
Buna ek olarak “her delilin bir bulgu olduğu ancak her bulgunun bir delil olmadığı” gerçeği de gözden kaçırılmamalıdır. Pek çok vakada olmasa bile bazı vakalardan katilin tekrar olay yerine döndüğü, hatta olay yerine yanıltıcı ipuçları bıraktığı örnekler bile görülmüştür.
Bu sebeple bu tür ekiplerde adli entomolog, botanik uzmanı, adli biyolog, coğrafya uzmanları, balistik araştırmacılar ve fotoğrafçılar genelde bir arada çalışmaktadırlar. Hatta Helle Craft vakası gibi dava dosyalarında adli diş hekimliği gibi alanlardan yararlanıldığı kayıtlara geçmiştir.

Otopsi bulgularına ek olarak maktulun tırnak altı bulguları, ölümden sonraki tahmini sertlik süresi, meni, kan, tükürük, idrar gibi pek çok vücut sıvısının da içeriği araştırılmalıdır. Ayrıca olay yerinden neyin alınacağı, neye kesinlikle dokunulmayacağı, olay yerinin fiziksel yapısı, habitatı ve olay zamanındaki hava durumu bile dikkate alınmalıdır.
Öncelikle olay yerindeki biyolojik deliller toplanırken “kan lekeleri” incelenmelidir. Olay yerinin girişinden itibaren izler çıplak gözle ya da UV el fenerleri yardımıyla aranmalı, bulaştığı yüzeyden gerekirse kazınarak çıkarılması hatta kimi durumlarda bulaşan yüzey bir mobilya ya da kumaş vb. ise o yüzeyin kesildiği bile görülebilir.
Buna ek olarak olay yerindeki kıyafetler kan lekesi açısından değerlendirilmeli ve özenle incelenmelidir. Daha sonra kan için tırnak arası ya da vücut kontrol edilmektedir.
Olay yerindeki varsa kıl ya da saç teli gibi örneklerde; fırçalar, taraklar üzerinden örnek alınması, araç koltuğu, paspaslar, halılar gibi yüzeylere bakılmalıdır. Eğer sanık ya da tanıktan alınan ya da olay yerinde bulunan saç teli örneklerinin kök yapısı izin verirse üzerinde yapılan genetik analizler sayesinde kişinin profili kesin olarak tespit edilebilir.

Bir olay üçüncül önemli bulgular meni örnekleridir. Özellikle çöp kutuları içindeki havlu peçeteler, maktulun elbise ve iç çamaşırları, yatak, koltuk, çarşaf gibi yüzeyler ya da kondom, hijyenik ped gibi doğrudan vajinal yolla ya da penisle temas eden örnekler hayati önem taşır.
Tükürük örnekleri ise sigara izmariti, kürdan, çiğnenmiş sakız ya da bardak gibi bulgulardan elde edilmektedir. Varsa olay yerinden idrar, gaita, kusmuk gibi biyolojik atıklarında örnekleri alınmalıdır.
Özellikle parçalanmış ya da yanmış cesetlerden doku örneği almak gerekir. Saç derisi, diş örneği ya da femur kemiği örnek alınabilecek yerlerdendir.
Burun akıntısı, ter gibi örneklerde yine biyolojik delil olarak sayılmaktadır.
Olay yerinin kimyasal değerlendirilmesinde ise özellikle ateşli silah kullanılan vakalarda; silahı kullanan kişinin elleri üzerinde, çekirdeklerde ve çekirdeğin içerisindeki bileşenlerinde incelenmesi gerekmektedir.
Balistik incelemeler sonucu merminin ne tip bir silahtan ateşlendiği, yaklaşık atış mesafesinin tespit edilmesi hatta intihar süsü verilmiş cinayet vakalarında kişinin kullandığı ele bağlı olarak yaptığı ya da yapacağı atışların isabet oranı bile hesaplanabilir.
Eğer suçun işlenmesi sırasında kullanılan alet kesici bir aletse, bu aletin üzerinde barınabilecek sonradan oluşmuş izler o alete özgünlük verdiğinden tespitini kolaylaştırır.
Parmak izleri alınırken ise; öncelikle gözenekli, pürüzsüz, ıslak, kanlı, yapışkan ve yağlı yani iz barındırmaya daha müsait yüzeylere bakılır.

Ayrıca Kriminal Polis Laboratuvarlarında kişinin DNA, parmak izi gibi bilgilerine ek olarak, diş ve protez kayıtları da mevcutsa; şüpheli de bulunabilecek karakteristik değişiklikler tespit edilebilir. Eksik dişler, dolgular, kanal tedavileri ve kırıklar bu karakterlere örnektir. Bu karakteristik özellikler kimliği belirsiz cesetlerin tespitinde önemli yer tutar. Varsa şüphelinin olay yerine ya da maktule bıraktığı ısırık izlerinden bile bir diş profili çıkarmak mümkündür.
Biyolojik, kimyasal, fiziksel pek çok buluntu sayesinde çözülemez denen cinayetler çözülmüş, en azılı katiller yakalanmıştır ve yakalanmaya devam edecektir.
Bu yazı dizisini saygıdeğer hocam, Prof. Dr. Sevil Atasoy’dan aldığım ilham ve özveriye dayanarak;
“KUSURSUZ CİNAYET YOKTUR, HER CİNAYET ARKASINDA ELBET BİR İZ BIRAKIR” sözleriyle noktalamak isterim.

Beste Zorlu
İstanbul Üniversitesi , Fen Fakültesi , Biyoloji
İletişim: [email protected]
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ a b Cenk Önsoy. Adli Olay Yeri Incelemesinin Anlamı Ve Amacı. Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2024. Alındığı Yer: adli entomoloji | Arşiv Bağlantısı
- ^ Sevil Atasoy. (2015). Acayip İşler. Yayınevi: DK. sf: 56-57.
- ^ Kürşat Durmuş. (2003). Olay Yeri İncelenmesinde Ve Örnek Alımında Delilin Devamının Sağlanması. İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü, sf: 71. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/04/2025 05:29:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18159
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.