Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Tüm Reklamları Kapat
Semih Can Aktepe
Semih Can Aktepe
3,385 UP
Çeviren 14 Ağustos 2018 14 dk.

Son 30 yılda biyolojiye olan felsefi ilginin artması, biyolojik bilimlerin aynı dönemde artan önemini yansıtmaktadır. Günümüzde birçok farklı biyoloji konusunda geniş bir literatür vardır ve bu literatürdeki çalışmaların bütününü tek bir kalemde özetlemek imkânsızdır. Bu yüzden bu yazı biyoloji felsefesinin ne olduğunu açıklamayı amaçlamaktadır. Biyoloji neden felsefe için önemlidir ya da tam tersi, felsefe neden biyoloji için önemlidir?

Biyoloji felsefesinin genel başlığı altında üç farklı felsefi sorgulama vardır. İlk olarak bilim felsefesindeki genel tezler biyoloji bağlamında ele alınır. İkinci olarak biyolojinin kendisindeki kavramsal bulmacalar felsefi analize tabi tutulur. Son olarak geleneksel felsefi sorular tartışılırken biyolojiye başvurulur. İlk iki felsefi çalışma sıklıkla gerçek biyolojinin ayrıntılı bilgi bağlamında yürütülür. Üçüncüde bu daha azdır.

77
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
505K UP
1 gün önce
MIT fizikçileri, sıradışı bir keşifle hem süperiletken hem de manyetik özellikler gösteren yeni bir malzeme türü tanımladı. Kurşun kalemdeki grafitin içinden izole edilen “eşkenar dörtgen (rhombohedral) grafen” adlı bu yapı, ultra düşük sıcaklıklarda (300 millikelvin) sıfır dirençle elektrik iletirken aynı zamanda mıknatıs gibi davranabiliyor.

Bu keşif, süperiletkenlerin manyetik alanlarla uyumsuz olduğu yönündeki yüzyıllık anlayışa meydan okuyor. Araştırmacılar, grafen katmanlarının özel bir şekilde istiflendiği bu yapı sayesinde, elektronların aynı yönde döndüğü kiral süperiletkenlik gözlemledi. Bu özellikler, yeni nesil kuantum bilgisayarlar ve enerji teknolojileri için devrim yaratabilecek potansiyele sahip.

Araştırmanın detayları Nature dergisinde yayımlandı ve çalışmanın eş yazarlığını Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Florida State Üniversitesi, Basel Üniversitesi ve Japonya Malzeme Bilimi Enstitüsü araştırmacıları yaptı.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 9 Nisan 2011 19 dk.

Bilim iletişiminin ve bilim felsefesinin en önemli konularından birisi, bilimsel argümanların seviye ve niteliğini doğru bir şekilde belirleyebilmektir. Burada karşımıza kanun, yasa, olgu, ilke, prensip, gözlem, kanıt, bulgu, veri, hipotez, teori gibi çok sayıda terim çıkmaktadır ve bunların hiçbiri, keskin sınırlarla tanımlanmamış olduğu için, ne anlamlara geldikleri net bir şekilde bilinememektedir. Buna ek olarak, bilim camiasında bir sözcüğün kullanılma biçimiyle, halk arasında bir sözcüğün kullanılma biçimi köklü bir şekilde farklı olabilmektedir (göreceğimiz gibi, kimi durumda zıt anlamlı bile olabilmektedir!). Bunun üstüne bir de, bilimi çarpıtma yoluyla kazanç sağlamayı hedefleyen kötü niyetli tarafların yaydıkları yalanlar da eklenince, halkın bilimsel bilginin nasıl organize edildiğini anlaması iyice zorlaşmaktadır.

Elbette, işin bir de coğrafi problemleri mevcuttur: Eğitim sistemlerinin modern bilim terminolojisini yakından takip etmemesi ve modern çağın geri kalmasından ötürü, aynı eğitim sisteminden geçen kişiler tamamen hatalı yargılara varabilirler. Bunlara bir örnek, ülkemizde uzun süreler öğretilen "Hipotezler kanıtlanınca teori olurlar, teoriler daha da çok kanıtlanıp kabul görünce kanun olurlar." şeklindeki tamamen hatalı bilimsel yaklaşımdır.

146
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

İnceleme
Ayşe Semra Salim
İnceleyen 7 Eylül 2023
Bu dizi ve Fear the Walking Dead 'da eğlenceli dizi
8.6/10
(62 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : The Walking Dead
Yönetmen: Greg Nicotero
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
12
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ranya Orhan
Gözlemi Yapan 5 gün önce Türkiye, Antalya
Antalya Akseki Sarıhacılarda bügün çektim fotoğrafı ilk yusufçuk sanmıştık biraz araştırınca uçurtma böceği olduğunu öğrendik çok narin çok güzel bir canlı
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Öne Çıkan İlanAraştırma Anketi
Mehmet Can Sevinçli
İlanı Ekleyen 10 saat önce ÇevrimiçiÜcretsiz25 Mayıs
Böyle Biriyle Oynasaydın...?
25 Mayıs 2025 12:00 tarihinden 07 Haziran 2025 23:59 tarihine kadar.

MOBA severler merhaba,

MOBA türü oyunlarda oyuncular arasındaki etkileşimin doğasını incelemek amacıyla “Böyle Biriyle Oynasaydın...?” isimli yaklaşık 5 dakika süren bir araştırma yürütüyorum. 

✅ 18 yaş ve üzeri olan
✅ League of Legends (LoL) ve/veya Defense of the Ancients 2 (Dota 2) oynamış veya aktif olarak oynayan herkes katılabilir.

Bağlantı adresi: 
https://www.psytoolkit.org/c/3.6.2/survey?s=HWcMh

Destekleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Devamını Göster
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet Emre Demir
Çeviren 17 Şubat 2014
Bu, galaktik mahallede bulunan en büyük ve  karmaşık yıldız oluşum bölgesidir. Samanyolu galaksimizin etrafında dönen küçük bir uydu galaksi olan Büyük Macellan Bulutu'nda bulunan bu bölgenin örümceğimsi görünümü, popüler adı olan Tarantula Bulutsusu'na ilham vermiştir. Ancak bu tarantula yaklaşık 1.000 ışık yılı genişliğindedir. Eğer Samanyolu'nun Orion Bulutsusu'na olan uzaklığına, yani Dünya'ya en yakın yıldız yuvası olan 1.500 ışık yılı mesafeye yerleştirilseydi, gökyüzünde yaklaşık 30 derece (60 dolunay) kadar bir alan kaplardı. Bulutsunun ilgi çekici detayları, yukarıda neredeyse gerçek renklerle gösterilen görüntüde görülebilir.  Tarantula Bulutsusu'nun ince kolları, görüntünün merkezinde mavi renkte görünen ve bilinen en parlak, en büyük yıldızları içeren NGC 2070 yıldız kümesini çevreler.  Büyük yıldızlar hızlı yaşayıp genç öldüğünden, kozmik Tarantula'nın yakınında yakın zamanda gerçekleşmiş bir süpernova bölgesinin bulunması pek de şaşırtıcı değildir.
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yunus Sahin
Seslendiren 5 gün önce 5:04
2013 sayımlarına göre Çin'in nüfusu 1.357 milyar, Hindistan'ın nüfusu 1.252 milyardır. İkisinin toplam nüfusu, tüm Dünya'nın %35'inden fazlasına denk...
10
Ece Müker
Ece Müker
505K UP
3 gün önce
Çin’in Tiangong Uzay İstasyonu’nda astronotlar, daha önce bilinmeyen bir bakteri türü keşfetti. Bacillus cereus türüne genetik olarak benzeyen bu yeni bakteri, düşük yerçekimi ve radyasyon gibi uzay ortamına adapte olmuş olabilir. Bilim insanları, bu tür keşiflerin, uzay görevlerindeki mikrobiyal riskleri ve biyogüvenlik önlemlerini anlamak açısından kritik olduğunu belirtiyor. Yeni tür, Dünya’daki benzerlerinden farklı özellikler gösterebilir ve bu durum, uzun süreli uzay yolculuklarında insan sağlığına etkileri bakımından önem taşıyor.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
11
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Söz
Meryema Şermet
Alıntıyı Ekleyen 1 gün önce
Ben, insanların iyiliğine, hak severliğine, çağımızın getirdiği güzel düşüncenin kötülükleri yeneceğine, çağımızın yenilmez halk gücüne inanırım.
Kaynak: Bu diyar baştan başa 4
3
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yiğit Emin Fırat
Öğrenciyim ve biyolojiye ilgim var. 2 gün önce Sen de Cevap Ver

İlk canlı hücre çok çok büyük ihtimalle ökaryot bir hücre değildi, muhtemelen bir prokaryottu (bakteri/arke gibi) çünkü prokaryotlar ökaryotlardan önce de vardı, ya da en azından teorilerin çoğu buna işaret ediyor. Kaynakta aynı zamanda genel canlı türlerinin evrimini içeren bir evrim ağacı var, o ağaca göre de ökaryot canlılar prokaryotların evrimleşmesiyle oluşmuştur.[1]

Kaynaklar

  1. T. Vellai. (1999). The Origin Of Eukaryotes: The Difference Between Prokaryotic And Eukaryotic Cells. Proceedings of the Royal Society of London. Series B: Biological Sciences, 266(1428), 1571-1577., sf: 1-3. | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Altay Kenger
Seslendiren 12 Eylül 2021 15:10
Ülkemizde de aralıklarla gündeme gelen bir konu, özellikle de hip hop ve rap gibi şarkı türlerinde geçen sözlerin şiddet, alkolizm ve uyuşturucu bağımlılığı...
43
Eser
Ece Müker
Ece Müker
505K UP
Eseri Ekleyen 2 gün önce Film
Pınar Cakova
Çeviren 4 gün önce 5 dk.

Gıda takviyeleriyle ilgili reklamları izlediğinizde veya süpermarket reyonlarında dolaştığınızda yediklerinizin yeterince besleyici olmadığı izlenimine kapılabilirsiniz. O halde antioksidanlar gibi faydalı bileşenleri pratik bir hap haline getiren takviyelerden destek almak varken kendinizi neden sadece meyve sebze tüketmekle sınırlayasınız ki?

Bu mantıklı bir fikir gibi görünüyor. Eğer brokoli ve havuç gibi yiyeceklerde doğal olarak bulunan antioksidanlar sağlığımız için faydalı ise aynı bileşenleri içeren bir takviyeler de faydalı olmalı, değil mi? Ancak durum tam olarak öyle değil!

8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 18 Ocak 2019
Atomlar ve uzay boşluğundan başka hiçbir şey yoktur. Geriye kalan her şey şahsi fikirdir.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
31
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close