Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Deha Kaykı
Deha Kaykı
196K UP
Yazar 15 Ocak 2024 17 dk.

Darwin, Lamarck ve Huxley başta olmak üzere evrimsel biyolojinin öncülleri, evrimin geniş zaman ölçeğinde, aşamalı olarak gerçekleştiği fikrini ortaya koymuşlardır. Başlangıçta yaygın olarak türlerin zaman içinde adaptasyonlar yoluyla değişebileceği ve evrimin uzun süreçler boyunca milyonlarca yıl içinde sürekli olarak gerçekleşerek, organizmaların çevreleriyle etkileşim içinde olduklarını ve bu etkileşimlerin zamanla türlerin evrimine yol açtığı fikirleri kabul görmüştür.

Zamanla evrim üzerinde yapılan araştırmalar artıkça bazı organizmaların çevresel değişikliklere hızla uyum sağlayarak adaptasyonlar geliştirebileceği ve bu adaptasyonların kısa süre içinde genetik varyasyonlar yoluyla yayılabileceği keşfedilmiştir. Bu noktada da evrimin uzun stabil dönemlerini bölen hızlı değişim sıçramaların olduğu hipotezi ortaya atılmıştır. Örneğin söz konusu tür uzun bir süre "değişmeden" seçilim göstermeye devam ediyordur; lakin kısa bir dönemde gerçekleşen jeolojik veya biyolojik olaylar ardından jenerasyonda hızlı bir değişim (sıçrama) yaşanabileceği savunulmaktadır. Tam olarak desteklenemeyen ve üzerinde tartışmalar olan bu hipoteze sıçramalı evrim veya kesintili denge (İng: "punctuated equilibrium") adı verilmiştir.

38
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Saygın Güleç
Çeviren 4 Şubat 2018 11 dk.

Evrimsel süreçler genomu nasıl etkiler? Popülasyon genomiği alanı, evrim ve genomla ilgili çıkarım yapmak için genomun popülasyon içi ve popülasyonlar arası yapısını inceler.

Popülasyonların birbirinden bağımsız olarak evrimleşmesi genetik ıraksamaya neden olur. Genomun çeşitli bölgelerinin birbirlerinden oldukça farklı düzeylerde genetik ıraksama göstermesi beklenir (Nosil ve ark. tarafından incelenmiştir, 2009). Bazı bölgelerde popülasyonlar arasında neredeyse hiç farklılaşma görülmezken, bazı bölgelerde genetik ıraksama son derece belirgindir (Şekil 1). Genomun bölgeleri boyunca gözlemlenen bu popülasyonlar arası ıraksama çeşitliliğine heterojen genomik ıraksama denir (Nosil ve ark. 2009). Popülasyonların farklılaşması ve tür oluşumu sırasında genomik ıraksamanın son derece heterojen olması beklenir, çünkü bu sırada bazı bölgelerde ıraksak doğal seçilim ile bağlantılı genetik farklılıklar birikirken, diğer bölgelerde gen akışının homojenize edici etkileri ve genetik sürüklenme tarafından rastgele farklılıkların ortaya çıkarılması için yeterli zaman olmaması ıraksamanın önüne geçer. Ekolojik sebeplerden veya genetik çatışmadan kaynaklanan seçilim, genetik sürüklenmenin stokastik etkileri, farklılık gösteren mutasyon sıklıkları, seçilim altındaki özelliklerin genetik temeli ve kromozomlardaki genler arasındaki genetik bağlantı dahil birçok unsur, heterojen genomik ıraksamaya katkıda bulunur. Popülasyonlardaki genomik farklılaşma şekilleri, bu çeşitli tarihi evrimsel ve genetik süreçler sonucunda oluşur ve birleşir. Böylece, biyologlara evrimsel ıraksamayı şekillendiren kuvvetleri yeniden oluşturma imkanı sunar.

46
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Doğancan Özgökçeler
2 gün önce
Kendi oyun projemdeki yerel halktan  olan ırkın ortalamsı bir tek uzun oldu aktarım yaparken biraz daha azalttım boyutu ama hala uzun görünüyorlar. Umarım görüntü olarak kötü durmuyorlardır.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı İzmir Topluluğu
Etkinliği Ekleyen 4 gün önce İzmir₺200,0011 Mayıs
Nöropedagoji ve Nöroplastisite
11 Mayıs 2025 17:00 tarihinden 11 Mayıs 2025 18:00 tarihine kadar.

🧠 Nöropedagoji ve Nöroplastisite
📅 11 Mayıs 2025 Pazar
🕔 17.00 - 18.00
📍 Laika Coffee & Culture, Karşıyaka

Beyin nasıl öğrenir, nasıl değişir?
Eğitim ile nörobilim kesiştiğinde karşımıza çıkan en heyecan verici alanlardan biri: Nöropedagoji.
Bu etkinlikte, beynin yapısal ve işlevsel olarak nasıl değişebileceğini; öğrenmenin sinir sistemi üzerindeki etkilerini ve bu bilgilerin eğitimde nasıl kullanılabileceğini konuşacağız.

🎙️ Konuşmacı: Lokman Topbaş, M.A.
(Ege Üniversitesi Eğitim Bilimleri Yüksek Lisans Öğrencisi, Felsefe Lisans Öğrencisi)

📌 Etkinlik ücretlidir. Bir bilet 200 TL'dir. 30 kişilik kontenjan vardır.

Devamını Göster
6
0 Yorum
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Me-X Me-X
Bilgisayar bölümü mezunu, İnfaz Koruma Memuruyum. 4 gün önce Sen de Cevap Ver

Doğma büyüme İzmirliyim.

1972'de Maturana tarafından konmuş: Autopoiesis' tanımı Bilgi işleyen her şeyin nihayetinde zeka oluşturacağını ifade eder.

bu açıdan baktığımızda bilinç zeka'nın kendisini bilmesi durumudur ve bilgi işleyen mekanizma tarafından kendini bilme süreci sonunda ortaya çıkar. Bu mekanizma canlılarda beyin dediğimiz organdır. Bu bağlamda Beyin Bilincin var olabileceği yerdir. Bunun en güzel örneğini gelecekte yapay zekalarda göreceğimizi düşünüyorum.

Tüm Reklamları Kapat

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
499K UP
4 gün önce
5 Mayıs 2025'te yayımlanan yeni bir çalışma, kara deliklerin doğasına dair alışılmış fikirleri sarsabilecek alternatif bir açıklama sundu. Araştırmacılar, kuantum etkilerinin güçlü olduğu durumlarda, klasik anlamda bir kara deliğin oluşmasının mümkün olmayabileceğini öne sürüyor. Bu yaklaşım, Einstein'ın genel görelilik kuramıyla çelişmeden, "olay ufku" yerine kuantumla sınırlı bir yapı bulunduğunu savunuyor.

Araştırmada öne çıkan nokta şu: Kütleçekimsel çöküş sırasında kuantum etkileri öyle baskın hale geliyor ki, maddenin sonsuz yoğunlukta bir noktaya (tekilliğe) çökmesi önleniyor. Bunun yerine "kuantum yıldızı" adı verilen, çok yoğun ama olay ufku bulunmayan bir yapı oluşuyor.
Bu hipotez, şu iki büyük soruya da alternatif yanıtlar getiriyor:
1.Bilgi paradoksu: Kara deliklerin bilgi yok ettiği fikrine karşı çıkarak, kuantum yapıların bilgiyi koruyabileceğini öne sürüyor.
2.Olay ufku gözlemleri: Event Horizon Telescope gibi gözlemlerin gerçekten klasik anlamda kara deliklere mi ait olduğu yoksa bu tür kuantum yapılarla mı açıklanabileceği tartışmaya açılıyor.
Bu teori henüz doğrudan kanıtlanmış olmasa da, kuantum kütleçekim kuramlarının gelişmesiyle birlikte evrenin en gizemli yapılarından biri olan kara deliklere dair anlayışımızı derinleştirebilir.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eymen Şengül
Yazar 25 Ekim 44 dk.

Arılar, Hymenoptera takımının Apoidea üst familyasına ait, kanatlı, tüylü ve çoğunlukla sosyal böceklerdir. Bitkilerin tozlaşmasında kritik bir rol oynayarak hem doğal ekosistemlerin sürdürülebilirliğini hem de tarımsal üretimi desteklerler. Bu nedenle, arıların ekosisteme katkıları bal üretiminden ibaret değildir, biyolojik çeşitliliğin korunması ve insanlığın besin güvenliği için vazgeçilmez bir öneme sahiptirler.

Yaklaşık 100 milyon yıl önce çiçekli bitkilerin küresel olarak yaygınlaşması, günümüzde arı olarak bildiğimiz vejetaryen eşek arıları için yeni bir fırsatlar dünyası açtı. Bu adaptasyon radyasyonu, farklı çevreler, habitatlar ve çiçeklere uyum sağlayan farklı arı türlerinin evrimine yol açtı. Tahmini 20.000 arı türü, yedi ayrı aileye sınıflandırılır. Bu aileler, arıların hortumlarının ortalama uzunluğuna göre üç geniş gruba ayrılabilir:

9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Fatih Birinci
Yazar 24 Şubat 2019 10 dk.

Muhtemelen zaten bildiğiniz gibi boşanmalar giderek yaygınlaşıyor. Wang ve Schofer, 2018’de yaptıkları çalışmada, 1970’li yıllardan bu yana dünyada boşanma oranının iki katından fazla arttığı sonucuna ulaştılar. Araştırmacılara göre Kuzey Avrupa ve Batı Avrupa boşanma oranlarının en yüksek olduğu yerler. Bunun dışında Kanada’da, Avustralya’da ve Yeni Zelanda’da da dünya ortalamasının çok üzerinde oranlar mevcut. Uzak Doğu ve Orta Doğu ülkelerinde ise oranlar giderek artmasına rağmen, dünyanın geri kalanına göre hâlâ oldukça düşük.

Aynı araştırmada, bir ülkedeki boşanma oranını en fazla etkileyen faktörün ekonomik gelişmişlik düzeyi olduğu sonucuna ulaşıldı. Buna göre kişi başına düşen milli gelir arttıkça boşanma oranı da artıyor. Boşanma ile en ilgili görünen toplumsal bazdaki diğer değişkenler ise eğitim seviyesinin yüksek olması, kadının çalışma hayatında olması, dindarlığın daha düşük olması ve sosyal aktivizm.

247
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Meriç Öztürk
Seslendiren 4 Temmuz 19:05
Hücrelerin Sınır Güvenliği, Proteinlerin Zorlu Hayatı ve Organeller - Meriç Öztürk & Eda Alparslan
20
Yaşam Ağacı Türü
Emel Bayram
Emel Bayram
80K UP
Türü Ekleyen 6 gün önce
Kuyruğu uzun ve sivri, tüyleri ise göz alıcı derecede siyah ve beyazdır. Başı, sırtı ve göğsü mat siyah; omuzları ve alt tarafı beyazdır. Kanatları parlak çelik mavisidir; ancak kanatlarını açtığında uçlarının oldukça beyaz olduğu görülür. Kıçı ve kuyruk sokumu siyah, kuyruğu parlak yeşil ve mordur. Güçlü, hızlı ve düzgün kanat çırpışları ile uçuşu süratlidir. Sesi kuvvetlidir ve "çak çak çak çak" diye çıkar.Ömrünün 30 ilâ 38 yıl olduğu düşünülür. Zeki bir kuş türüdür.
4
Evrim Ağacı Akademi

Evrim Ağacı Akademi'yi kullanarak kendini Genel Biyoloji konusunda geliştirebilirsin.

Berkay Kalaycık
Yazar 30 Temmuz 2021 7 dk.

Bildiğimiz gibi, çam ağacı gibi iğne yapraklı ağaçların büyük çoğunluğu "yıllık olarak" yapraklarını dökmezken, herdem yeşil ağaçlar hariç, çınar ağacı gibi geniş yapraklı ağaçlar her yıl düzenli olarak yapraklarını dökerler. Peki, çınar ağaçları da, çam ağaçları gibi her yıl yapraklarını dökmeyip, yoğun enerji gerektiren yaprak üretimini yine her yıl gerçekleştirmek zorunda olmasaydı, evrimsel açıdan çok daha avantajlı olmaz mıydı? Bu soru, evrimsel biyolojinin bize sunduğu bilgilerden faydalanılarak cevaplayabileceğimiz bir sorudur. Ancak ilk olarak, ağaçların, dolayısıyla da bitkilerin evrimsel tarihi konusuna kısaca girmemiz gerekmektedir.

Ağaçlar, bitkiler aleminin en cüsseli olanlarıdır ve bitkiler alemi içerisinde, 5 metreden daha boylu olanlar, "ağaç" olarak nitelendirilir. Anlayacağımız, ağaçların, bitki taksonomisi içerisinde özel bir yeri yoktur. Bitkiler, daha çok üreme biçimlerine göre sınıflandırılırlar. Bitkilerde üremeyi sağlayan organ olan tohumlar, bu sınıflandırmayı yaptığımız ana unsurdur. Bitkiler, kabaca, iki tip tohum şekline göre sınıflandırılır: Açık tohumlular (Gymnospermae) ve kapalı tohumlular (Angiospermae).

30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Yusuf Erol Deniz
İnceleyen5 29 Ocak
Aşırı karışık. Bir sürü ilgi çekiçi alt başlık var ama neredeyse hiçbiri işlenmiyor, tamamlanmıyor. Finali de kötü. Selena Gomez’le ana karakterin sondaki konuşması seyirciye geçmediğini düşünüyorum. Ana karakterle Zoe Saldana’nın ilişkisi de iyi işlenmemişti yani laf sokuyorlar birbirlerine sonra kardeş oluyorlar vs. Bence yalnızca ana fikir ilgi çekici ve bir iki müzikal sahne iyiydi. Filmin müzikal olmasına gerek var mıydı, bana kalırsa yoktu. Filmde en sevdiğim nokta ana karakterin İsrail’li doktorla yaptığı konuşmaydı, “içimde hep ötekileştirdiğim bir yanım vardı, canavarlaştı vs” bazen bazı bastırdığımız duygular adına güzel, ilgi çekici bir konsept olduğunu düşünüyorum.
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eftal Oturakçıibogil
Çeviren 13 Mayıs
Dünya’dan daha büyük olan bu alanı Güneş’in yüzeyinde herhangi bir büyütmeye ihtiyaç duymadan görebilirsiniz! Çok güçlü ve birbiriyle iç içe geçmiş manyetik alanlardan ve de sayısız güneş lekelerinden oluşan bu bölgenin adı AR 3664. Güneş'te yakın zamanlarda gözlemlenen en büyük enerjik alanlarının olduğu ve enerji parçacıklarının patladığı bölge, aynı zamanda Dünya'mızdaki auroraların da sebebidir. Ancak AR 3664’ün neden olduğu gibi Güneş üzerindeki aktif bölgeler tehlikeli olabilir. Bu bölgelerin koronal kütle atımları henüz tamamlanmamıştır. Bu tür atımlar uydularımıza veya elektrik şebekelerimize hasar vermektedir. İtalya’nın Civitavecchia kentinde çekilen fotoğrafta Güneş üzerindeki inanılmaz büyük olan aktif bölgeler görüntülenmiştir. Görüntü, sadece Güneş'in yüzeyini çok kısa pozlamalarla çeken birçok fotoğrafın birleşimi ile yapılmıştır, ancak gerçek görüntüyü birebir yansıtmaktadır. AR 3664 dönme sebebiyle Dünya'dan uzaklaşmaktadır ama bölge bir kere daha Dünya'ya etki edecek kadar uzun süre buralarda kalabilir.
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Halis Gönül
Alıntıyı Ekleyen 6 gün önce
Anlamayanlar için dilimi, değersizler için kalbimi yormadığım günden beri mutluyum.
Kaynak: Tom Sawyer
12
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bunu sadece Evrim Ağacı'nın eskileri bilir. 2010 yılında kurulan Evrim Ağacı'nın en önemli parçalarından biri, evrim ve ilgili konularda ürettiğimiz devasa Makale Arşivi'mizdi. Bu arşivimiz, her geçen gün daha da büyüyen şekilde yoluna devam ediyor. Nostalji yapmak isteyenlere önerilir!

Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Binnur Balantekin
Ekleyen 16 Ekim 2020 1 dk.

Prurigo nodularis, etiyolojisi bilinmeyen, nadir görülen ve özellikle yaşlıları etkileyen kronik bir deri hastalığıdır.

Simetrik ve toplu halde bulunan pruritik (kaşıntılı) nodüller ile karakterizedir. Prurigo nodularis, deride döküntüler ile ilerleyen alerjik bir reaksiyon olan atopik dermatit öyküsü ile ilişkilendirilmiştir. Sıklıkla görülen alanlar, kollar omuzlar ve bacaklardır. Prurigo nodularis'in en yaygın semptomu, ciltte kaşıntılı ve sert nodüllerin varlığıdır. Nodüller birkaç tane olmakla beraber topluca ve çok sayıda da bulunabilir. Nodüllerin kaşınması, sıkılması veya ovalanması, likenifikasyon, hiperkeratoz ve hiperpigmentasyon gibi kalıcı cilt değişikliklerine neden olabilir.

25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Zühtü Mete Dinler
11 Ocak 2024
Bazen sadece 1975de doğmak yerine 1955 de ABD 'de orta sınıf bir ailede doğsaydım diye düşünüyorum. O zaman İşlemciler çağının başında silikon vadissinde olabilirdim. 6502 MOS, jack tramiel, atari, commodore, intel, motorola, texas instruments, vs..

Ama 1975 de türkiyede doğdum ve ekonomik krizler, darbeler, saçmalıklar, saçmalıklar saçmalıklar la yaşadım.
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close