Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Mert Karagözoğlu
Çeviren 10 Haziran 2024 1 sa.

Randy Haas, Peru'da bulunan And Dağları'nda 9 bin yıl önce ölmüş ve av malzemeleriyle gömülmüş bir insanın iskeletine rastlar. İskelet, genç bir kadına aittir ve beraberinde bazı sorular getirir; insanlık tarihi boyunca gerçekten yalnızca erkekler mi avlanmıştır?[1]

Daniel Miller, Brezilya, Kamerun, Şili, Çin, İrlanda, İtalya, Japonya, Doğu Kudüs ve Uganda dahil olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde insanların akıllı telefonlarını nasıl kullandıklarını araştıran küresel bir araştırma ekibinin bir üyesidir. Araştırma, akıllı telefonların farklı kültürel bağlamlarda yerine getirdiği fonksiyonları aydınlatmayı hedeflemektedir. İrlanda'ya odaklanan Miller da akıllı telefonlarımızın bireysel bir avatara dönüştüğünü; telefonu kullanan kişinin sosyal kimliğinin ifade edilmesinde ve canlandırılmasında rol oynadığını öne sürer.[2]

29
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Alper Kaan Selçukoğlu
Aktaran 5 gün önce 3 dk.

2025 yılında Nature dergisinde yayınlanan bir çalışma polimer bazlı plastik atıkların, mikrobiyal sistemler kullanılarak tıbbi açıdan önemli kimyasallara (özellikle ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılan parasetamole) dönüştürülebileceği gösterdi.[1] Edinburgh Üniversitesi’nden Dr. Stephen Wallace’ın ekibi, Escherichia coli bakterisini genetik ve metabolik olarak yeniden düzenleyerek genellikle sadece laboratuvar ortamında gerçekleştirilebilen Lossen yeniden düzenleme reaksiyonu (İng: "Lossen rearrangement") adlı kimyasal reaksiyonu ilk kez canlı bir hücre içinde gerçekleştirmeyi başardı.[1]

Çalışmanın ilk aşamasında, yaygın olarak içecek ambalajlarında kullanılan PET (polietilen tereftalat) türevi plastik atıklar, kimyasal veya enzimatik hidroliz yoluyla temel monomer bileşenlerine (başlıca tereftalik asit ve etilen glikol) ayrıştırılmıştır. Bu monomer yapıtaşları, bakterinin yeniden programlanan metabolik yolları sayesinde çeşitli biyotransformasyon basamaklarından geçirilmiş ve ara ürün olarak p-aminobenzoik asit gibi farmasötik öncü moleküllere dönüştürülmüştür.

58
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Tüm Reklamları Kapat
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 7 Nisan 2014 14 dk.

Bir önceki yazımızda, diğer yazı dizilerimizde daha genel kapsamda ele aldığımız seçilim olgusunun daha akademik detaylarına girmiştik ve farklı sayıdaki lokus sayısıyla ifade edilen özelliklere göre geliştirilen farklı modellerin varlığından söz etmiştik. Ancak daha önemlisi, mutasyonların evrimin ana mekanizması olamayacağı gerçeğini matematiksel olarak ispatladıktan sonra, mutasyonların yarattığı varyasyonlar üzerine etki eden seçilimin ne kadar önemli bir evrimsel kuvvet olduğunu sözel olarak açıklamış, örnekler vermiştik. Şimdi ise bu konunun matematiğine girerek, mutasyonlara kıyasla seçilimin ne kadar hızlı bir şekilde evrimi tetikleyebileceğini göstereceğiz. Böylece matematik alet çantamıza yeni formüller ekleyerek, Hardy-Weinberg Dengesi'nin ikinci kuralı olan "Dengenin var olması için seçilim olmayacak." ilkesini bozsak bile popülasyonların evrimsel analizi nasıl yapabileceğimizi göreceğiz.

Öncelikle, herkesin genel hatlarıyla bildiği seçilim olgusunu sayısal bir düzleme oturtalım: Yine tek lokuslu (2 alelli) bir model kullanacağız, en basitini yani. Alellerimizin adı B1 ve B2 olsun bu defa. Tıpkı A ve a gibi; ancak farklı harflere ve isimlendirmelere de alışın diye böyle yapmayı uygun görüyoruz. Hemen bir başlangıç frekansı tanımlayalım:

86
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bilim ve bilimseverler sıkıcı değildir! Evrim Ağacı Etkinlik Platformu'nu kullanarak bulunduğun şehirde veya internet üzerinde toplantılar, etkinlikler, buluşmalar düzenleyebilir, diğerlerinin düzenlediği etkinliklere katılabilirsin. Ayrıca eğer bilimle ilgili bir iş, staj, burs veya eğitim arıyorsan veya bu pozisyonları dolduracak bilimseverler, bilim insanları ve öğrenciler arıyorsan, Evrim Ağacı İlan Platformu'nu kullanarak Türkiye'deki ve Dünya'nın her yanındaki bilimseverlerin oluşturduğu ağa katılabilir, bu ağa güç katabilirsin!

Aslı Coşgun
Aslı Coşgun
29K UP
Çeviren 24 Nisan 2020 4 dk.

Yaratıcılık, en basit şekliyle özgün ürünler veya fikirler yaratabilme yeteneği olarak tanımlanabilir. Popüler bir görüşe göre yaratıcılık, beynin sağ yarımküresinin (hemisfer) bir ürünüdür ve yenilikçi insanların beyninin sağ yarımküresini baskın; analitik düşünen, mantıklı kararlara sahip insanların ise beyninin sol yarımküresini baskın olarak kullandığı düşünülmektedir.

Bu fikre kuşkuyla bakan sinirbilimciler, bu iddiayı destekleyecek yeterli kanıt olmadığını ve yaratıcılık kadar karmaşık bir yeteneğin her iki yarımkürenin geniş alanlarına yayılmış olması gerektiğini savundular. Drexel Üniversitesi Yaratıcılık Araştırma Laboratuarı tarafından yapılan yeni bir beyin görüntüleme çalışması, caz müzisyenlerin doğaçlama gitar çalarken ortaya çıkan beyin aktivitelerini inceleyerek bu tartışmaya ışık tutuyor.

30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Erman Kaya
Erman Kaya
29K UP
Çeviren 7 Ağustos 2020 1 dk.

Dünyanın en ünlü molekülü olan çift sarmalDNA, bazen bir kez daha ikiye katlanır. Araştırmacılar, bu dörtlü sarmallı formu, sağlıklı insan hücrelerinde ilk kez buldular.

Dört iplikli DNA daha önce bazı kanser hücrelerinde ve laboratuvar bazlı kimya deneylerinde görülmüştü; ancak bu molekül, ilk kez sağlıklı ve canlı insan hücrelerinde, normal hücresel süreçler tarafından oluşturulan kararlı bir yapı olarak görüntülendi. Imperial College London'dan Marco Di Antonio, şöyle diyor:

63
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
4 gün önce
Virginia Üniversitesi ve Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden bilim insanları, hücre çevresindeki veziküler organellerin %10'unu oluşturan hemifuzomları keşfetti. Kryo-elektron tomografi kullanılarak görüntülenen bu organeller, vezikül oluşumunu kolaylaştırarak hücresel sıralama ve geri dönüşüm süreçlerinde kritik rol oynuyor. Hemifuzomların işlevsel bozuklukları Hermansky-Pudlak sendromu gibi albinizm, görme sorunları ve kan pıhtılaşma bozukluklarına neden olan genetik hastalıklarla ilişkilendiriliyor. Bu keşif, karmaşık genetik hastalıkların tedavisinde yeni stratejiler geliştirilmesine yol açabilir.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Öykü Kutlu
Öykü Kutlu
102K UP
İnceleyen6 29 Ocak
''Lakin merak, rahat vermeyen, ahlâk tanımayan bir tutkudur.''
Sheridan Le Fanu, 1872 tarihinde yazılan bir kitap için oldukça cesur davranmayı ve dönemine göre farklı bir perspektif kazandırmayı başarabilmiş bir yazar. Sadece lezbiyen bir ilişkiyi konu alması ve kadın bir vampir figürü yaratarak cesur davranmamış, üstelik kitapta açıkça dile getirilmese de ince akıl oyunlarıyla dönemin dini yobazlığına fazlasıyla göndermede bulunmuştur. Akıcı bir üslupla yazılmış her bir satır, bir diğer sayfaya geçmek için okuru teşvik edici nitelikte. Uzun ve karmaşık cümlelere, kurgulara yer verilmeden yazılması, okurken beni en çok mutlu eden şeylerden biriydi. Fakat kitabın kendi fikrimce eksik yanlarından biri hikayenin aceleyle yazılmış gibi bir hava vermesi. Finale geldiğinizde biraz eksik kalmış, tam tamamlanmamış bir hikaye okumuş gibi hissedebilirsiniz. Yine de gotik edebiyat türlerini seviyorsanız bu kısa yolculuğa bir şans vermenizi tavsiye ederim.
Kitap
7.3/10
(3 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
M35 ve NGC 2158 Yıldız Kümeleri

Yıldız kümeleri bize yakın veya uzak olabileceği gibi genç veya yaşlı, dağınık veya kompakt da olabilir. Paylaşılan görselde, aynı alanda birbirine oldukça zıt olan iki açık yıldız kümesi görülüyor. Sol altta yer alan M35, 2800 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Nispeten yakın olan küme, 150 milyon yaşıyla da göreceli olarak gençtir. 30 ışık yılı genişliğinden fazla bir hacme yayılan kümede, yaklaşık 2500 yıldız bulunuyor. Parlak mavi yıldızlar sayesinde, M35 gibi daha genç olan açık yıldız kümeleri diğerlerinden ayırt edilebilir. Buna karşılık sağ üstteki NGC 2158, M35’ten dört kat daha uzaktadır, 10 kattan daha fazla yaşlıdır ve çok daha kompaktır. NGC 2158’in parlak mavi yıldızları kendi kendilerini yok ettikleri için kümenin ışığına, daha yaşlı ve sarı olan yıldızlar hakim oldu. Genel olarak, açık yıldız kümeleri Samanyolu galaksimizin düzleminde bulunurlar. Neredeyse hepsi aynı zamanda oluşan 100 ila 10.000 yıldız barındırırlar. M35 ve NGC 2158 açık yıldız kümeleri, küçük bir teleskopla İkizler takımyıldızına doğru bakıldığında birlikte görülebilirler.

10 Mayıs 2021 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı & Telif Hakkı: CFHT, Coelum, MegaCam, J.-C. Cuillandre (CFHT) & G. A. Anselmi (Coelum)
Çeviren: Seda Baştürk
Çeviri Editörü: Eda Alparslan

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bilim haberlerimizi ve diğer yazılarımızı Google Haberler'de görmek için bizi takip etmeyi unutmayın.

Yaşam Ağacı Türü
Yusuf Meşe
Türü Ekleyen 2 gün önce
Yaşamış en büyük kara etçilidir çene basıncı kara canlıları arasında en büyüktür ve 8000 ila 12000 PSI arasındadır hakkında en çok araştırma yapılmış dinozorlardan biridir 12 metre uzunluğunda ve 3.6 4 metre yükseklikte olabilir
4
Ufuk Derin
Aktaran 29 Haziran 2024 2 dk.

Kütle olmadan kütleçekiminin anlamı nedir? Hem Newton'un onun evrensel etkisini tanımlayan devrimci yasaları hem de Einstein'ın kütleli cisimlerin uzay-zamanı büktüğü önerisi, kütleçekimini yalnızca maddenin alanında düşünmemize yol açıyor.

Ancak, kütleçekiminin kütle olmadan var olabileceğini öne süren Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, evrenimizdeki en ulaşılmaz maddelerden biri olan karanlık maddenin gerekliliğini ortadan kaldırıyor.[1]

16
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Müge Gül
Müge Gül
51K UP
İnceleyen 4 gün önce
John Gribbin kalemine aşina olduğum ve takip ettiğim bir bilim insanı. Astrofizikçi olan Gribbin ayrıca hatırı sayılır bir bilim yazarı. Bilim Tarihi gibi bir alanı okumak için ondan daha iyi bir alternatif bulamayacağım içim bu çetin yolculuğa onunla çıkmaya karar verdim. Epey uzun bu yolculukta birbirinden önemli bilim insanları hakkında onlarca yeni şey öğrenme fırsatı buldum. Rönesanstan Newton Devrimine, Kimya dan Darwin Devrimine, Klasik bilimden iç ve dış uzay a, birçok başlığın altında birbirinden önemli bilim insanlarıyla tanıştım. Hem çok zevkli hem de eğlenceli bir şeyler yaparken bir yandan da bilimle ilgili yeni ufuklar açmak isteyenlere şiddetle öneriyorum.
Kitap
Puan Ver
Rönesanstan Günümüze Modern Bilimin Tarihi
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gülbahar Bakay
2 gün önce
insanlar neden ateist oluyo yani büyük petlama var eyw tm ama ondan önce ne vardı diyelimki gerçektende büyük patlama oldu evren ondan oluştu e hani kendi kendine hiçbişey oluşamazdı yani ilk şey nesıl oluştu burda görüyoruzki ateistler sesiz kaldı
1
3 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Emircan Direbol
Alıntıyı Ekleyen 4 gün önce
Çalışmadan, yorulmadan ve üretmekten, rahat yaşamak isteyen toplumlar; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra da istiklal ve istikbalini kaybetmeye mahkumdurlar.
Kaynak: Açıklama yoktur.
20
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Devrim Açıkalın
Seslendiren 23 Eylül 2020 9:22
Kadına yönelik cinsel şiddet, tür ve yoğunluğu farklı olmakla beraber dünyanın hemen her yerindeki kadınların ortak sorunlarından biridir. Cinsel şiddet...
26
0⁰ ifadesi 0 değil 1 olmalı çünkü aritmetik gözüyle bakmamız lazım. bir kümenin 0 elemanlı alt küme sayısından 0⁰ = 1 çıkmış olabilir, ama bu sonsuzdaki bir cismin potansiyel enerjisi, 1/sonsuz = 0 demek gibi, ama matematike 1/sonsuz=0 değil tanımsızdır. bu yüzden 0⁰ da mantıken 0 olması gerekir ama başka dallar bunu 1 gibi kabul edebilir.
181 görüntülenme
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Yaşam Ağacı Gözlemi
Ayşe Yılmaz
Ayşe Yılmaz
45K UP
Gözlemi Yapan 3 gün önce Türkiye, Çankırı
Çankırı Kalesi'nde gözlemlenmiştir.
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close