Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Caz (Jazz) Müzisyenlerinin Beyinlerindeki Yaratıcılık Merkezleri, Sol Beyin ve Sağ Beyin Kavgası Hakkında Neler Öğretebilir?

Beyinde Yaratıcılığın Merkezi, Müzisyenlerin Tecrübeli Olup Olmamasına Göre Değişim Gösteriyor!

4 dakika
4,311
Caz (Jazz) Müzisyenlerinin Beyinlerindeki Yaratıcılık Merkezleri, Sol Beyin ve Sağ Beyin Kavgası Hakkında Neler Öğretebilir?
Tüm Reklamları Kapat

Yaratıcılık, en basit şekliyle özgün ürünler veya fikirler yaratabilme yeteneği olarak tanımlanabilir. Popüler bir görüşe göre yaratıcılık, beynin sağ yarımküresinin (hemisfer) bir ürünüdür ve yenilikçi insanların beyninin sağ yarımküresini baskın; analitik düşünen, mantıklı kararlara sahip insanların ise beyninin sol yarımküresini baskın olarak kullandığı düşünülmektedir.

Bu fikre kuşkuyla bakan sinirbilimciler, bu iddiayı destekleyecek yeterli kanıt olmadığını ve yaratıcılık kadar karmaşık bir yeteneğin her iki yarımkürenin geniş alanlarına yayılmış olması gerektiğini savundular. Drexel Üniversitesi Yaratıcılık Araştırma Laboratuarı tarafından yapılan yeni bir beyin görüntüleme çalışması, caz müzisyenlerin doğaçlama gitar çalarken ortaya çıkan beyin aktivitelerini inceleyerek bu tartışmaya ışık tutuyor.

Çalışma, bir müzik teknolojileri şirketi olan Secret Chord Laboratories'in şu anki kurucusu David Rosen ile Drexel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Uygulamalı ve Bilişsel Beyin Bilimleri Doktora Programı Direktörü Profesör John Kounios ve ekibi tarafından yürütülmüştür.                           

Tüm Reklamları Kapat

Ekip, deneyimli ve acemi 32 caz gitaristinden yüksek yoğunluklu elektroensefalogramlar (EEG'ler) kaydettiği sırada müzisyenler; programlı davul, bas ve piyano eşliğinde caz müzik türünde şarkı notalarının paylaşıldığı altı farklı internet sitesi için doğaçlama beste kaydı yaptı. Daha sonra kaydedilen 192 caz doğaçlama eser (32 katılımcının altı caz şarkısı) dört uzman caz müzisyen için ayrı ayrı çalınarak yaratıcılık ve diğer nitelikler bakımından derecelendirildi.

Çalışmadan bir kare...
Çalışmadan bir kare...
NeuroImage

Araştırmacılar, yüksek puan alan eserleri sergileyen ve daha az yaratıcı olarak değerlendirilen düşük puanlı eserleri sergileyen müzisyenlerin EEG'lerini karşılaştırdı. Yüksek puanlı performans sergilemiş müzisyenlerin EEG kayıtlarında, beynin arka sol yarımküre alanlarında (Oksipital Lob – Birincil ve İkincil Vizüel Alanlar) daha fazla aktivite varken; daha düşük puanlı performans sergilemiş müzisyenlerin kayıtlarında ise çoğunlukla sağ yarımküre alın bölgesi (Frontal Lob) aktivitesi belirgin olarak izlendi.

Bu sonuçlar tek başına değerlendirildiğinde yaratıcılığı yüksek performansların sol yarımküre alanlarıyla ilişkili olduğu, yaratıcılığı düşük performansların ise sağ yarımküre alanlarıyla ilişkili olduğu düşünülebilir. Fakat çalışmada müzisyenlerin tecrübesi dikkate alınmadığı için bu sonuçlar araştırmacılara göre yanıltıcıdır. Çünkü bu müzisyenlerden bazıları, onlarca yıldır halka açık birçok yerde konser vermiş son derece deneyimliydi kişiler iken bir kısmı ise çok az sayıda performans sergilemiş, daha deneyimsiz kişilerdi.

Araştırmacılar, sanatçıların deneyim seviyesini istatistiksel olarak kontrol etmek için EEG'leri yeniden analiz ettiğinde, çok farklı bir sonuç paterni ortaya çıktı. Yaratıcılığı yüksek ve daha az yaratıcı performanslar arasındaki tüm beyin aktivitesi farkları sağ yarımkürede, çoğunlukla frontal bölgede bulundu.

Tüm Reklamları Kapat

Bu bulgu, müzisyenlerin beyninde yaratıcılığın nasıl ifadelendiğini incelemek için elektriksel uyarımı kullanan diğer araştırmalarla ve doğaçlama yapmakta tecrübeli ve deneyimsiz caz müzisyenlerin "daha da yaratıcı" çalmaya teşvik edildiğinde nasıl bir tepki verdiklerini araştırmak için yapılan diğer araştırmalarla desteklenmiştir. Araştırmanın sonucu olarak Kounios şöyle diyor: 

Yaratıcılık, bir şarkı, buluş, şiir veya resim gibi bir ürünün kalitesi açısından tanımlanacak olursa, bu tanımlamada sol yarımküre etkindir. Bununla birlikte; eğer yaratıcılık, acemi doğaçlayıcılar için olduğu gibi, yeni, alışılmadık durumlarla başa çıkma yeteneği olarak anlaşılırsa, sağ yarımküre başrolü oynar.

NeuroImage dergisinde yayınlanan bu çalışma, acemi müzisyenler doğaçlama yaptıklarında sürecin öncelikli olarak sağ yarımküre tarafından yürütüldüğünü gösterdi. Bununla birlikte, doğaçlama yapmakta oldukça deneyimli müzisyenlerin ise öncelikle sol yarımkürelerine güvenmekte olduğunu ortaya çıkardı. Özetlemek gerekirse, kişinin sahip olduğu deneyime göre beyindeki yaratıcılık merkezi değişiyor; kişi alışılmadık bir durumda yaratıcılığının kaynağı olarak sağ beynini merkez alırken, süreçte deneyimli olması halinde yaratıcılığında iyi öğrenilmiş sol yarımküre rutinlerinden yararlanıyor. 

Beyin aktivitesinin deneyimle nasıl değiştiği dikkate alınarak yapılan bu araştırma, insanların kendi alanlarında yaratıcı olmalarını sağlayacak yeni yöntemlerin geliştirilmesine katkıda bulunabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 11
  • İnanılmaz 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Muhteşem! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • Korkutucu! 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:42:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8597

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. University, et al. Caz (Jazz) Müzisyenlerinin Beyinlerindeki Yaratıcılık Merkezleri, Sol Beyin ve Sağ Beyin Kavgası Hakkında Neler Öğretebilir?. (24 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8597
University, D., Coşgun, A., Bakırcı, Ç. M. (2020, April 24). Caz (Jazz) Müzisyenlerinin Beyinlerindeki Yaratıcılık Merkezleri, Sol Beyin ve Sağ Beyin Kavgası Hakkında Neler Öğretebilir?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8597
D. University, et al. “Caz (Jazz) Müzisyenlerinin Beyinlerindeki Yaratıcılık Merkezleri, Sol Beyin ve Sağ Beyin Kavgası Hakkında Neler Öğretebilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Aslı Coşgun, Evrim Ağacı, 24 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8597.
University, Drexel. Coşgun, Aslı. Bakırcı, Çağrı Mert. “Caz (Jazz) Müzisyenlerinin Beyinlerindeki Yaratıcılık Merkezleri, Sol Beyin ve Sağ Beyin Kavgası Hakkında Neler Öğretebilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Aslı Coşgun. Evrim Ağacı, April 24, 2020. https://evrimagaci.org/s/8597.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close