Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeni Çalışma Kütleçekiminin Kütle Olmadan da Var Olabileceğini İleri Sürüyor!

2 dakika
617
Yeni Çalışma Kütleçekiminin Kütle Olmadan da Var Olabileceğini İleri Sürüyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kütle olmadan kütleçekiminin anlamı nedir? Hem Newton'un onun evrensel etkisini tanımlayan devrimci yasaları hem de Einstein'ın kütleli cisimlerin uzay-zamanı büktüğü önerisi, kütleçekimini yalnızca maddenin alanında düşünmemize yol açıyor.

Ancak, kütleçekiminin kütle olmadan var olabileceğini öne süren Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, evrenimizdeki en ulaşılmaz maddelerden biri olan karanlık maddenin gerekliliğini ortadan kaldırıyor.[1]

Karanlık madde, evrenin toplam kütlesinin yüzde 85'ini oluşturduğu düşünülen, varsayımsal, görünmez bir kütledir. Başlangıçta galaksilerin yüksek hızda dönerken bir arada kalmasını açıklamak için tasarlanan bu kavram, henüz doğrudan gözlemlenememiştir. durum, fizikçileri mevcut teorilerdeki boşlukları doldurmak için bu ele geçirilmesi zor maddeyi öne sürmekten kaçınarak çok çeşitli sıra dışı fikirler önermeye yöneltmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Alabama Üniversitesi Huntsville'den astrofizikçi Richard Lieu, karanlık maddenin galaksileri ve diğer cisimleri bir arada tutması yerine, evrenin herhangi bir kütle olmaksızın kütleçekimine yol açan ince, kabuk benzeri “topolojik kusur” (İng: topological defects) katmanları içerebileceğini öne sürüyor.

Lieu, uzay-zamanın eğriliğini içindeki maddenin varlığına bağlayan Einstein'ın alan denklemlerine başka bir çözüm bulmaya çalıştı. Einstein'ın 1915’te geliştirdiği genel görelilik teorisinde açıkladığı üzere, uzay-zaman, evrendeki madde yığınları ve radyasyon akımları etrafında, bunların enerji ve momentumlarına bağlı olarak bükülür. Bu enerji elbette, Einstein'ın ünlü denklemi E=mc2E=mc^2'deki gibi, kütleyle ilişkilidir. Yani bir nesnenin kütlesi, uzay-zamanı büken enerjisine bağlıdır. Uzay-zamanın bu eğriliği, Einstein'ın kütleçekimi olarak tanımladığı şeydir. Newton, 17. yüzyılda kütleçekimini kütlesi olan iki nesne arasındaki bir kuvvet olarak tanımlasa da özünde kütleçekimi, ayrılmaz bir şekilde kütleye bağlı gibi görünüyor.

Ancak, Lieu'ya göre durum böyle değil. Lieu, çalışmalarında tespit edilebilir herhangi bir kütle olmadığında sonlu bir yerçekimi kuvvetine izin veren Einstein alan denklemlerinin basitleştirilmiş bir versiyonunu çözmeye çalıştı. Lieu, çabalarının itici gücünün karanlık maddenin varlığının bir asır boyunca herhangi bir doğrudan kanıt olmamasına rağmen kabul edilmesinden duyduğu hayal kırıklığı olduğunu söylüyor.

Lieu'nun çözümü, çok yüksek madde yoğunluğuna sahip çok kompakt uzay bölgelerinde meydana gelebilecek kabuk şeklindeki topolojik kusurları temel alıyor. Bu eş merkezli kabuklarda, negatif kütleli bir dış katmanın içine gizlenmiş pozitif kütleli ince bir katman bulunuyor yani kütle sıfır oluyor. Ancak bir yıldız bu kabuk üzerine geldiğinde, onu kabuğun merkezine doğru çeken büyük bir kütleçekimi kuvveti deneyimler. Lieu, şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Makalemin öne sürdüğü şey, en azından önerdiği kabukların kütlesiz olduğudur. Eğer bu tartışmalı öneriler doğru çıkarsa o zaman karanlık madde için yapılan ve bir türlü sonuç vermeyen araştırmaları sürdürmeye gerek kalmayacak.

Lieu makalesinde, önerdiği kabukların gözlemler yoluyla nasıl doğrulanacağını veya yanlışlanacağını şöyle anlatıyor:

Evrende halka ve kabuk benzeri galaksi oluşumlarının görülme sıklığının artması, burada önerilen türde bir şeyin varlığına kanıt sağlıyor.

Lieu, önerdiği çözümün "oldukça önerici" olduğunu belirtse de bunun tek başına karanlık madde hipotezini çürütemeyeceğini de kabul ediyor ve son olarak şöyle ekliyor:

Bu makale, en iyi ihtimalle ilginç bir matematiksel egzersiz olabilir ancak kütleçekiminin kütle olmadan da var olabileceğinin ilk matematiksel kanıtıdır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
14
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • Clare Watson

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 8
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 13:07:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17996

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bağırsak
Diş Hekimi
Küresel Isınma
Bilgi
Aminoasit
Hidrotermal Baca
Primatlar
Sıcaklık
Küresel
Primat
Pandemik
Tohum
Dil
Vaka
Deizm
Mucize
Yayılım
Virüs
Ölümden Sonra Yaşam
Amerika Birleşik Devletleri
Yüzey
Biyokimya
Organ
Mühendislik
Bilgisayar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Yeni Çalışma Kütleçekiminin Kütle Olmadan da Var Olabileceğini İleri Sürüyor!. (29 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 23 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17996
Derin, U. (2024, June 29). Yeni Çalışma Kütleçekiminin Kütle Olmadan da Var Olabileceğini İleri Sürüyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17996
U. Derin. “Yeni Çalışma Kütleçekiminin Kütle Olmadan da Var Olabileceğini İleri Sürüyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 29 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17996.
Derin, Ufuk. “Yeni Çalışma Kütleçekiminin Kütle Olmadan da Var Olabileceğini İleri Sürüyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, June 29, 2024. https://evrimagaci.org/s/17996.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close