Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 5 Kasım 2020 19 dk.

Depremler, yeryüzündeki en güçlü, potansiyel olarak en ölümcül doğa olaylarından birisidir. Ayaklarımızın altındaki yer sarsılır, içinde yaşadığımız binalar (veya atalarımız için konuşuyorsak, mağaralar) sallanır ve çöker, depremlerle tetiklenen tsunami ve heyelan gibi olaylar dolayısıyla ek yıkımlar yaşanır. Bu ürkütücü ve olası bir felakete en iyi şekilde hazırlık yapmak haricinde üzerinde hiçbir kontrolümüz olmayan doğa olayını izah etme güdüsü, en temel merak dürtümüzden kaynaklanmaktadır. Depremler gibi devasa güçte olayların, hiç beklenmedik anlarda yaşanıp, bir ömür boyu canla başla inşa ettiklerimizi yok edivermesini anlamlandırmak isteriz. Bunu yapamadıkça veya bilimsel yöntemlerle yapılan izahları belki rasyonel olarak değil ama, duygusal olarak tatmin edici bulmadığımızda, bilim dışına yöneliriz.

Bu yönelmenin bir boyutu ruhanidir/dinidir: Depremler, tarih boyunca bir çeşit "cezalandırma" ve "tanrıların öfkesi" olarak görülmüştür. Belirli ahlaki normlara uymayanların cezalandırılmasının veya belirli buyrukların dışına çıkılması sonucu inanılan bir tanrının öfkelenmesinin, yerin sallanması ile bize bildirildiğine inanılmıştır. Bu yorum günümüzde her ne kadar oldukça azalmışsa da, halen felaketler sonrasında "karşı taraftan", "öteki gruptan" veya "dış gruptan" olan bireylerin sırf farklı oldukları için cezalandırıldığını ve "Tanrı'nın gazabına uğradığını" iddia eden insanlar bulmak mümkündür. Bu tür bir yorum, modern bilimin sınırları dışında kaldığı için, burada detaylandırılmayacaktır.

114
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Efsan Avcu
Efsan Avcu
3,285 UP
Çeviren 14 Ağustos 2017 6 dk.

Neden bazı organizmalar (somon balığı, bambu bitkisi, birçok böcek türü ve tüm tahıl bitkileri) çoğalır çoğalmaz ölürken, diğerleri defalarca çoğalabilmektedir?

Birçok bitki ve hayvan türleri ilk üreme işleminden sonra ölümle sonuçlanan yaşam öykülerine sahiptirler. Bu duruma “semelparite” adı verilirken diğerine “iteroparite” (iteroparity) (art arda çoğalabilen yaşam türü) adı verilir. Bitki türleri için bazen monokarpi (monocarpy) ve polikarpi (polycarpy) terimleri semelparite ve iteroparite yerine kullanılmaktadır. Ancak, monokarpi bitkinin tümünü kapsamadan sadece ilk üreme işlemi gerçekleşen filizin ölümü için de kullanılabilmektedir.

57
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Erdinç Ayaz Yalçın
İnceleyen10 6 gün önce
Kurtuluş Savaşı dönemini,dönemin karhamanlarını ve savaş döneminde türk halkına yaşatılan zulümü,Kuvayı Milliye'yi ve cesarete kapılıp cesurca mücadele veren türk halkını müthiş bir şekilde anlatan bir kitap.Herkes mutlaka okusun.
Kitap
10.0/10
(8 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
3
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Simay Aladağ
Çeviren 1 Şubat 2014
Yaklaşık 4000 ışık yılı uzaklıktaki NGC 6188'in parıldayan gaz bulutlarında fantastik şekiller gizleniyor. Bu salma bulutsusu, güneydeki Ara takımyıldızında, görünür dalga boylarında tespit edilemeyen büyük bir molekül bulutun kenarında yer alıyor. Ara OB1 yıldız topluluğundaki büyük kütleli ve genç yıldızlar, yalnızca birkaç milyon yıl önce bu bölgede oluşmuş ve karanlık şekilleri biçimlendirerek, yıldız rüzgârları ve yoğun morötesi radyasyon yoluyla bulutsunun ışıltısına güç vermiştir. Son dönemdeki yıldız oluşumunun, önceki büyük kütleli yıldız nesillerinin rüzgârları ve süpernova patlamalarıyla moleküler gazın sıkıştırılması sonucu tetiklendiği düşünülüyor. Bu kozmik manzarada NGC 6188’e eşlik eden bir diğer yapı, nadir görülen salma bulutsusu NGC 6164’tür. Bölgedeki büyük O tipi yıldızlardan biri tarafından oluşturulan NGC 6164, görünüşü itibarıyla birçok gezegenimsi bulutsuya benziyor. Çarpıcı derecede simetrik gaz örtüsü ve soluk halesi, alt kenara yakın parlak merkezi yıldızı çevreliyor. Bu etkileyici genişlikteki görüş alanı, NGC 6188'in tahmini mesafesinde 200 ışık yılından fazlasına karşılık gelen, 3 dereceyi (altı dolunay) aşan bir alanı kapsıyor. Dar bantlı görüntü verileri, hidrojen ve sülfür atomlarından gelen derin kırmızı emisyon ile oksijen atomlarının mavi-yeşil ışığını birleştirerek doğal görünümlü bir renk kompoziti oluşturuyor.
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bilim insanları, Labrador Retriever cinsi köpeklerde yaptıkları genetik analizle, insanlarda obeziteyle ilişkili olan gen bölgeleriyle benzerlik tespit etti.

Bu durum, köpeklerin obezite üzerine yapılan araştırmalarda insanlar için daha iyi modeller olabileceğini ve ortak genetik faktörlerin varlığını gösteriyor.

💻 Aktaran: Utku Derin

✍🏻 Editör: Ufuk Derin

ℹ️ Bu içerik, Evrim Ağacı internet sitesinden derlenerek hazırlanmıştır. Derleme sırasında bazı önemli detaylar kaybolmuş olabilir. Konu hakkında eksiksiz bilgi almak ve kaynaklarımızı görmek için içeriği lütfen evrimagaci.org üzerinden okuyunuz.
Meryema Şermet
Üye 1 gün önce 1 Cevap
Okuduğum kitapta karşıma çıktı ve merak ettim bu gerçekten olabilir mi? Şunları belirtmem gerek; karısı adamdan daha gençti (kaç yaşında olduğunu tam olarak bilmiyorum,roman da geçmiyordu) ve yıl 1930'lardı. Son yıllarda, özellikle 1980'den sonra geçmişe göre erkeklerin sperm kalitesinde düşüş var. Ve galiba daha az sperm üretiyorlar. Bunu da hesaba katarak günümüze göre sizce 60 yaşında bir adamın baba olamsı mümkün mü?
148 görüntülenme
Cevap Ver 750 UP
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Sabri Küsüroğlu
Ekleyen 4 gün önce 6 dk.

Miyopi; gözün, ışığı retinanın önüne odaklaması sonucu uzağı net görememe ile karakterize edilen yaygın bir refraktif kusurdur. Genellikle göz küresinin normalden uzun olması veya korneanın, ışığı gereğinden fazla kırmasıyla ortaya çıkar. Bu anatomik veya optik değişimler nedeniyle uzak nesneler bulanık görünürken yakındaki nesneler net bir şekilde algılanabilir. Miyopi, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen ve sıklığı giderek artan bir görme problemidir.

Normalde göz, ışığı retina üzerine odaklayarak net bir görüntü oluşturur. Ancak miyopide, gözün ön-arka uzunluğu (aksiyel uzunluk) normalden fazla olabilir veya kornea ile lens ışığı gereğinden fazla kırabilir. Bu durum, paralel gelen ışınların retinanın üzerine değil, önüne odaklanmasına neden olur. Sonuç olarak uzaktaki nesneler bulanık algılanırken, yakındaki nesneler net olarak görülmeye devam eder. Miyopi, optik bileşenlerin yanlış hizalanması veya dengesiz kırma gücüne sahip olması sonucu ortaya çıkan bir refraktif kusur olarak sınıflandırılır.

11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Anonim
Anonim Üye 18 Mayıs 2020 1 Cevap
Son 20 yılda SARS, MERS ve son salgın olmak üzere 3 yeni coronavirüs salgını yaşandı. Bildiğim kadarıyla insana bulaştığı gözlenen 7 tane coronavirüs bulunmakta. 7 taneden 3 tanesinin son 20 yılda daha sık şekilde çıkmasının altına yatan neden nedir ?
102 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ömer Can Mutlu
Gözlemi Yapan 1 gün önce Türkiye, İzmir
Yetişkin dişi. 2 taş arasına yaptığı ufak bir ağda bulundu.
Enlem: 38.475286981
Boylam: 27.2354611382
Saat: 12:14 (GMT +3)
Tarih: 21 Nis 2024
Dış Bağlantılar:
https://www.inaturalist.org/observations/208875947
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kasım Aydın
Yazar 25 Ocak 2023 8 dk.

İnisiyasyon (kabul töreni), sözlük anlamı olarak, özel bir seremoni ile bir kimseyi resmi olarak bir gruba tanıtma ya da bir genci yetişkinliğe hazırlama anlamına gelmektedir.[1] İnisiyasyon ritüellerinde kişi, ritüelin yapıldığı zamana kadarki bir süreci (doğum, ergenliğe erişme, evlenme, ölüm vs.) tamamlamış olup yapılan ritüelle birlikte yaşamında yeni bir aşamaya geçmektedir. Bundan dolayı inisiyasyon törenleri, insan hayatlarının spesifik dönemlerinde gerçekleşmektedir. Bu durum ise inisiyasyon ritüellerinin değerini arttırmaktadır.

Bu tarz ritüellerin uygulanmasında toplumdan topluma farklılıklar görülebilir. Bu farklılıkların en temel sebepleri arasında coğrafya, iklim, mensup olunan din ve etkilenilen kültürler yer almaktadır. "İlkel" olarak adlandırılan toplumlardan günümüzün "modern" toplumlarına değin çeşitli değişimlere uğramasına karşın, inisiyasyon ritüellerinin izlerini bugün bile hemen hemen her toplumda görmekteyiz. Daha "modern" toplumlarda süregelen bu törenlere örnek olarak bebek vaftizini veya sünnet uygulamasını örnek olarak gösterebiliriz.

41
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Meriç Öztürk
Seslendiren 18 Temmuz 29:11
COVID anıları, kanser yapan virüsler, beyne etki eden virüsler ve daha fazlası! - Meriç Öztürk & Eda Alparslan
26
İnceleme
Sude Şahin
Sude Şahin
22K UP
İnceleyen4 2 gün önce
Herkese merhaba. Filmi az önce bitirmişken taze bir inceleme yazmak istedim. Bishal Dutta'nın yönettiği bu film korku/gerilim kategorisinde izleyicisiyle buluşuyor. 2023 Aralık ayında sinemaya çıkmış. Ben biraz geç kalmışım izlemek için anlaşılan.
Konusundan bahsedecek olursam: Amerika'da yaşayan ve Hindistan'dan gelen Samidha'nın lisede arkadaşlarıyla kurduğu ilişkiler yolunda gitmektedir. Geçmişteki kurduğu arkadaşlıklarına yenisini eklemeye çalışırken çocukluk arkadaşı olan Tamira ise oldukça kötü durumdadır. Arkadaşına yardım etmeye çalışan Samantha , işleri daha kötü bir hale getirerek iblisi serbest bırakır ve hem arkadaşını kurtarması hem musallat olan iblisten kurtulması gerekir. İçimdeki Şeytan (it lives inside) , çocuklara anlatılan korku hikayelerinin sadece hikayeler ile kalmadığını gösteren bir film oldu.
Korku/gerilim izlemeye düşkün biri olarak bu film beni ne yazık ki pek etkileyemedi. Musallat olan iblisin görüntüsü ya da ana karakterin kabuslarının pek de korkutmaması da bu fikre ulaşmamı sağlamış olabilir. Bir de gerilim yaratacak sahneler daha uzun soluklu olup müzikleri ile daha fazla etkileyebilirdi. Neyse bu haliyle 4/10 puan verebilirim. Kafa dağıtmak için tercih edilebilir.
9.0/10
(6 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : It Lives Inside
Yönetmen: Bishal Dutta
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eser
Mitek Papilio
Mitek Papilio
145K UP
Eseri Ekleyen 4 gün önce Kitap
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close