Sülfür
Sülfür Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?
Özellikler
Sülfür ya da diğer bilinen ismi ile kükürt, S sembolüne sahip ve atom numarası 16 olan bir elementtir. Doğada bol miktarda bulunur; fakat buna rağmen çok değerlidir. Metalik bir element değildir. Elemental kükürt, oda sıcaklığında parlak sarı kristal bir katıdır.
Fiziksel Özellikler
Sülfür, birkaç farklı çok atomlu molekül oluşturabilir. En iyi bilinen allotropu oktasülfür siklo-S8 olarak nitelendirilmektedir. Oktasülfür; kokusuz, yumuşak, parlak ve sarı bir katıdır. Ancak saf olmayan örnekleri kibritlere benzeyen bir kokuya sahiptir.
115.21 °C'de (239.38 °F) erir, 444.6 °C'de (832.3 °F) kaynar ve kolayca süblimleşir.[1] 95.2 °C'de (203.4 °F), yani erime sıcaklığının altında, siklo-oktasülfür α-oktasülfürden β-polimorfuna geçiş yapar.[2] S8 halkasının yapısı, moleküller arası etkileşimleri etkileyen bu faz değişikliği ile neredeyse hiç değişmez. Oktasülfür erime ve kaynama sıcaklıkları arasında allotropunu tekrar değiştirerek β-oktasülfürden γ-sülfüre dönüşür. Buna yine daha düşük bir yoğunluk ve polimer oluşumu nedeniyle artan viskozite eşlik eder.[2] Daha yüksek sıcaklıklarda, depolimerizasyon meydana geldikçe viskozite azalır. Erimiş kükürt, 200 °C'nin (392 °F) üzerinde koyu kırmızı bir renk alır.
Kimyasal Özellikler
Sülfür suda çözünmez, ancak karbon disülfürde ve daha az miktarda benzen ya da toluen gibi diğer polar olmayan organik çözücülerde rahatlıkla çözünür. Kükürtün birinci ve ikinci iyonlaşma enerjileri sırasıyla 999.6 ve 2252 kJ/mol'dür. Bu rakamlara rağmen, +2 yükseltgenme durumu nadirdir, +4 ve +6 çok daha yaygındır. Dördüncü ve altıncı iyonlaşma enerjileri 4556 ve 8495.8 kJ/mol'dür. Sülfür birkaç özel durum dışında hemen hemen tüm elementler ile (Soygazlar hariç) tepkimeye girer. Bu reaksiyonlardan bazıları yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyar.[3]
Bulunma Sıklığı ve Üretimi
Sülfür, genellikle volkanik bölgelerde sıklıkla görülebilen bir elementtir. Bu bölgeler, insanların geçmişten günümüze sülfürü kullanması adına önemli bir kaynak olarak gösterilebilir. Ayrıca demir piritleri, galenalar, alçıtaşı ve epsom tuzları dahil birçok mineralde yaygın olarak bulunur.
Elemental kükürt ise, geçmiş yıllarda "Frasch" işlemiyle ticari kazanç güdülerek kuyulardan çıkarılıyordu. Bu, sülfürü eritmek için yüksek oranda ısıtılmış buharın yer altı birikintilerine nüfuz etmesine dayalı bir yöntemdi. Böylece sülfür tekrar sıvı olarak yüzeye pompalanabiliyordu.
Modern kükürt üretiminin neredeyse tamamı, kükürtün doğal gaz, yağ ve katran kumlarından arındırılması için kullanılan çeşitli saflaştırma işlemlerinden kaynaklanmaktadır. Tüm canlılar metabolizmaları dahilinde kükürt içerir ve fosilleştiklerinde (fosil yakıtlarda olduğu gibi) kükürte hala rastlanabilir. Bir diğer yandan saflaştırılmamış fosil yakıtlar yakılırsa, sülfür dioksit atmosfere girerek asit yağmuruna neden olabilir.
Uygulama ve Kullanım Alanları
Kükürt; siyah kauçuğun vulkanizasyonunda, siyah barutta veya mantar ilacı olarak kullanılır. Ancak kükürtün çoğu, batı medeniyetleri tarafından sülfürik asit üretiminde kullanılmaktadır. Sülfürik asidin birçok kullanımından en önemlisi fosforik asit üretimidir. Fosforik asit gübre yapımında aktif olarak kullanılmaktadır.
Tarihi
İncil'de kükürt kelimesi toplamda 15 defa geçerken, Sodom ve Gommorah'ı yok etmesiyle öne çıkıyor. Aynı zamanda eski Yunanlılar tarafından da bilinen ve tütsü olarak sıklıkla kullanılan elementti. Daha önce Sicilya dolaylarındaki Etna Dağı yakınlarında çok miktarda kükürt çıkarıldı ve çoğunlukla kumaşı ağartmak ya da şarabı daha uzun süre muhafaza etmek için kullanılıyordu. Yüzyıllar boyunca, kükürtün cıva ve tuzla birlikte tüm metallerin bir bileşeni olduğu düşüncesi vardı ve bununla beraber bir metalin diğerine dönüştürülebileceği düşüncesi simyanın temelini oluşturuyordu.
İlk olarak Antoine Lavoisier sülfürün bir element olduğunu düşündü ve bununla ilgili laboratuar deneyleri yaptı ancak 1808'de Humphry Davy, sülfürün hidrojen içerdiğini iddia etti. Bununla birlikte, Louis-Josef Gay-Lussac ve Louis-Jacques Thénard ertesi yıl bunun bir element olduğunu kanıtladığında, Davy bu gerçekliği geç de olsa kabul etti.
Etimolojisi
Sülfür adını Latince "sulfur" kelimesinden alır ve Latince "yakmak" anlamında kullanılan kelime kökünden gelir.
Önlem ve Güven
Tüm canlıların sülfüre ihtiyacı vardır. İnsanlar için özellikle ayrı bir önem arz eder çünkü mutlak bir beslenme gereksinimi olan aminoasit metiyoninin bir parçasıdır. Elemental kükürt toksik özellik göstermez, ancak kükürt dioksit (SO2) ve hidrojen sülfür gibi birçok basit kükürt türevi vardır.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Sülfür, doğada genel olarak kükürt formunda bulunur. Birkaç reaksiyon sonucunda, çevreye, insanlara ve hayvanlara zarar veren kükürt bağları meydana gelebilir. Bu zararlı kükürt bağları, çoğunlukla inorganik yapılar reaksiyonlara katıldığında kendilerini gösterirler. Hoş olmayan kokuları nedeniyle varlıkları çok çabuk anlaşılır ve genellikle bir hayli zehirli yapıya sahiptir.
İlginç Bilgiler ve Diğer
Kükürt, yaşam için gerekli bir unsurdur. Aminoasitlerde (sistein ve metiyonin) ve proteinlerde bulunur. Kükürt bileşiklerinin gündelik hayattaki açıklamaları sıralandığında; soğanın neden ağlattığı, kuşkonmazın neden idrara tuhaf bir koku verdiği, sarımsağın kendine özgü bir aroması olduğu ve çürük yumurtaların neden bu kadar kötü koktuğu gibi konular direkt örnek gösterilebilir.
Birçok kükürt bileşiğinin güçlü bir kokusu olmasına rağmen, saf element hali kokusuzdur. Sülfür bileşikleri ayrıca koku alma duyunuzu da etkiler. Örneğin, hidrojen sülfür (H2S, çürük yumurta kokusunun arkasındaki sebeptir) aslında koku alma duyusunu hafifletir. Bu nedenle koku önce çok güçlü ve keskin hissedilse dahi zamanla yok olur. Bu genel olarak kaçınılması gereken bir durumdur çünkü hidrojen sülfit zehirli ve potansiyel olarak ölümcül bir gazdır. Bu nedenle eğer bir kükürt bileşiğine maruz kalıyorsanız ve koku hassasiyetiniz zamanla azalıyorsa, tehlikeli bir durum olabileceğinden şüphelenseniz iyi olur.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 12
- 3
- 2
- 2
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ N. N. Greenwood, et al. (2012). Chemistry Of The Elements. ISBN: 9780080501093. Yayınevi: Elsevier.
- ^ a b Greenwood. (1996). Chemistry Of The Elements. ISBN: 9780080379418. Yayınevi: Pergamon.
- ^ R. A. Munson. (2002). The Synthesis Of Iridium Disulfide And Nickel Diarsenide Having The Pyrite Structure. American Chemical Society (ACS), sf: 389-390. doi: 10.1021/ic50060a047. | Arşiv Bağlantısı
- Royal Society of Chemistry. Sulfur - Element Information, Properties And Uses | Periodic Table. Alındığı Tarih: 8 Ocak 2021. Alındığı Yer: Royal Society of Chemistry | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Chemical Element With Symbol S And Atomic Number 16. (30 Temmuz 2001). Alındığı Tarih: 8 Ocak 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- ThoughtCo. 10 Interesting Sulfur Facts. Alındığı Tarih: 8 Ocak 2021. Alındığı Yer: ThoughtCo | Arşiv Bağlantısı
- Lenntech. Sulphur (S) - Chemical Properties, Health And Environmental Effects. Alındığı Tarih: 8 Ocak 2021. Alındığı Yer: Lenntech | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 13/12/2024 03:29:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9917
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.