Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Ufuk Derin
Aktaran 6 gün önce 4 dk.

Umman’ın Dhofar bölgesindeki mağaraların taş yüzeylerinde ve kurumuş nehir yataklarının yüzeylerinde yılan gibi kıvrılarak kayanın üzerine işlenmiş neredeyse 2400 yıl öncesine ait yazılar bulunuyordu. "Zufar yazısı" olarak da bilinen bu yazının ne olduğu ise uzun yıllar boyunca bilim insanları için çözülemeyen bir bilmeceydi. Ancak uluslararası bir akademik dergide yayımlanmak üzere olan yeni bir çalışmanın yazarı, Zufar yazısının ana alt türünü deşifre ettiğini ve alfabenin Güney Arabistan'da ortaya çıkmadığına dair kanıtlar bulduğunu öne sürüyor.

Ohio State Üniversitesi'nden dilbilimci ve çalışmanın yazarı Ahmed el-Cellad, Zufar yazısının uzun süren gizeminin on yıllar boyunca akıllara pek çok olası açıklama getirdiğini belirtiyor. Bunlar arasında "bunların Kur'an'da adı geçen kayıp bir Arap kabilesi olan Âd kavminin yazıtları olduğu gibi pek olası olmayan fikirlerin de bulunduğunu söylüyor. Çalışmada yer almayan Pekin Üniversitesi'nden dilbilimci Giuliano Castagna, el-Cellad'ın yeni makalesinin bu konu üzerine yapılmış ilk güvenilir çalışma olduğunu ve "Arabistan tarihinin yepyeni bir sayfasını yazma potansiyeli taşıdığını" vurguluyor

26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Robin Bilgisever
Çeviren 18 Mayıs 2023
Dar bant filtrelerle elde edilmiş bu kozmik görüntü, Cygnus takımyıldızının sınırları içindeki yaklaşık dolunay büyüklüğünde bir görüş alanını kapsıyor. Bu filtreler; iyonize kükürt, hidrojen ve oksijen gazının parıltısı tarafından izlenen halka benzeri bir bulutsunun parlak kenarını vurgularlar. Bölgenin yıldızlararası gaz ve toz bulutlarının içine gömülü olan karmaşık, parıldayan yaylar; kadrajın merkezine yakın en parlak yıldız olan Wolf-Rayet yıldızı WR 134'ten gelen yıldız rüzgarlarla süpürülen kabarcıklar veya madde kabuklarından oluşan bölümlerdir. Mesafe tahminleri, WR 134'ü yaklaşık 6.000 ışık yılı uzağa yerleştirerek kadrajı 50 ışık yılının üzerinde yapıyor. Dış zarflarını güçlü yıldız rüzgarlarıyla değiştiren devasa Wolf-Rayet yıldızları, nükleer yakıtlarını olağanüstü bir hızla tükettiler ve devasa yıldız evriminin bu son aşamasını muhteşem bir süpernova patlamasıyla bitirdiler. Yıldız rüzgarları ve süpernovalar, yıldızlararası malzemeyi gelecek nesil yıldızlara dahil edilecek ağır elementlerle zenginleştirir.
5
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Enes Kocabey
Enes Kocabey
156K UP
Yazar 23 Ekim 2021 14 dk.

“Sana benzeyen birini gördüm!” Muhtemelen hayatımız boyunca en az bir defa bu cümleyi duymuşuzdur. Ya da çevremizdekiler tarafından birkaç kez başkalarına benzetildiğimiz olmuştur. Peki gerçekten bize tıpatıp benzeyen insanların olması mümkün mü, üstelik ikiz bir kardeşimiz yokken?

Yüzümüz, belki de en benzersiz özelliklerimizden biri. Çoğumuz, bizi diğerlerinden ayıran en güçlü parçamızın yüzümüz olduğuna inanıyoruz. Şimdilerde telefonumuzu dahi parolalar yerine yüzümüz ile açıyoruz. Belki de yakın bir gelecekte tüm güvenlik önlemleri için yüzümüzü tanımlayacağız. Ama yüzümüz, gerçekten eşsiz mi?

Bionluk Logo yazarlarınca hazırlandı.
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nda yayınladığımız bilim haberlerini anlık olarak Bundle üzerinden de okuyabileceğinizi biliyor muydunuz?

Söz
Nida Yıldırım
Alıntıyı Ekleyen 2 gün önce
Zafer başlı başına bir amaç değildir. Zafer, kendisinden daha büyük bir amacı elde etmeye yaramalı, yeni bir alem doğmalı. Yoksa boşa gitmiş bir gayret olur

R. Eşref bu cümlenin anlamını idrak etti . Batının önünde uşakça duran, işbirlikçi, dalkavuk, kişiliksiz yöneticiler, askerler, diplomatlar, siyasetçiler, din adamları, istiklal düşüncesinden yoksun aydınlar, para için düşmana hizmet edenler, son iki yüzyıllın yorgun, yenik Odmanlı aleminin ürünüydüler. Bu insanları üreten, yetiştiren düzen sürüp gidecekse zafer gerçekten boşa gitmiş olur.
Kaynak: İlk söz Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın sonrası ise Şu Çılgın Türkler kitabın yazarı Turgut Özakmana ait (Sakarya savaşı sonrası).
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Begüm Çimen
Begüm Çimen
3,275 UP
Çeviren 30 Ağustos 2018 19 dk.

İnsanlara olan ihtiyaca ne sebep oldu? Zeka mı? Kendi bilişsel evrimimizi anlamak için yaşayan en yakın atalarımıza, yani insan olmayan primat kuzenlerimize bakabiliriz.

Biliş, çevreden gelen bilgileri yorumlama, bunları birbirine bağlama ve elde edilen bu kişisel bilgileri gelecekteki durumlara ve problemlere uyarlayabilme yeteneğidir (Cheney ve Seyfarth, 1990). Böylesi önemli bir durum, hayvanın uyum başarısını geliştirmesini sağlar. Tüm hayvanlar yiyecek aramak, av olmaktan kaçınmak ve eş bulmak için çevrelerini anlamak zorundadırlar. Primatlar diğer taksonlar arasında, içinde bulundukları dünyayla nasıl baş ettikleri konusunda esneklikleri ile öne çıkmaktadırlar. Primer beyin büyüklüğünün ve buna bağlı olarak bilişsel yeteneklerinin gelişimini ilerleten ve önemli seçilim baskıları olduğu düşünülen karmaşık fiziksel ve sosyal dünyalarda yaşarlar (Byrne, 2000; Reader et al., 2011). Buna göre, öncelikle, fiziksel çevrelerini nasıl anladıklarını anlatacağız; daha sonra ise sosyal bilişi tartışmaya devam edeceğiz.

53
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı Akademi

Evrim Ağacı Akademi'yi kullanarak kendini Sahtebilim ve Şüphecilik konusunda geliştirebilirsin.

Sahtebilim
Sahtebilim
98 Makale
19 saat 9 dakika
Öğrenmeye Başla
Komplo Teorileri
Komplo Teorileri
14 Makale
3 saat 50 dakika
Öğrenmeye Başla
Astroloji
Astroloji
4 Makale
1 saat 5 dakika
2 Soru
Öğrenmeye Başla
UFO ve Uzaylılar
UFO ve Uzaylılar
17 Makale
2 saat 44 dakika
Öğrenmeye Başla
İnceleme
Anıl Ölmez
Anıl Ölmez
119K UP
İnceleyen10 14 Şubat 2023
Aşağıda ismi geçen kitap biraz ironik bir şekilde daha önce duyulmamış ya da kısık bir sesle söylenmiş birtakım soruları sizin yüzünüze çarpıyor. Ancak bu soruları yargı veya durum cümlesinde de görebiliyoruz ya da kendimize sorabiliyoruz
9.2/10
(11 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Buğra Ünal
Seslendiren 16 Aralık 23:55
Recall yine sıkıntılı - Xbox'tan Xbox'lara Xbox yayını - Google Artırılmış Gerçeklik ve YZ Peşinde - LG'den Veda
18
Blog Yazısı
Turan Zeybek
Turan Zeybek
115K UP
Blog Yazarı 3 dk.

Yıldızlar tıpkı birer canlı gibi doğar, yaşar ve ölür. Nötron yıldızları da ölen büyük kütleli yıldızların mezarlarından biridir. Büyük kütleli yıldızlar da normal bir yıldız gibi füzyon tepkimesi geçirerek enerjisini sağlar. Çekirdeğinde hidrojenden ağır element biriktirir , enerji üretemeyince içine çöker ve bir süpernova patlaması yaşar. Bu patlama sırasında etrafa çok fazla parçacık yayılır. Yıldızdaki ağır elementler de bu sırada oluşur. Patlama sırasında çekirdek içine çöker ve yıldızdan geriye nötron yıldızı veya karadelik kalır.

Eğer yıldız güneşimiz gibi küçük kütleli bir yıldız olsaydı çekirdek içine çökerken "dejenere elektron basıncı" sayesinde çökmesi durur ve ortada çok yoğun bir "beyaz cüce" kalırdı. Beyaz cücenin oluşması için gereken kütle "Chandrasekhar limitine" göre belirlenir ve bu limit güneşin kütlesinin 1.4 katı kadardır ve bu limitin altındaki yıldızlar dejenere elektron basıncı etkisinde çökmeyi durdurur.Böylece kalıntı beyaz cüce olarak kalır. Fakat oluşacak kütle bu sınırın üstündeyse yıldız içine çökmeye devam eder ve yüksek basınç etkisiyle atomların çekirdeğindeki proton ile elektronlar birleşerek nötron oluşturur ve yoğunluğu Güneş'in yoğunluğunun 2,6 x 1014 ila 4,1 x 1014 katı arasında olan %90 ı nötrondan oluşan bir nötron yıldızı meydana gelir.Nötron yıldızlarının kütleçekimi etkisiyle daha fazla küçülmemelerinin nedeni, Pauli dışarlama ilkesidir. Bu ilke, fermiyon grubu iki parçacığın -örneğin protonlar, elektronlar ve nötronlar- aynı konuma ve aynı kuantum durumuna sahip olamayacağını söyler.[4]Kütle daha da fazla olsaydı uzay-zaman üzerinde inanılmaz bir bükülme olurdu ve bu eğriden ışık bile kaçamazdı. Böylece karadelik oluşur.

14
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Nuri Şahin
Üye 2 gün önce Henüz cevap yok.
Balkanlar, orta Asya, Çin ve Rusyanın yaptığı soykırımları bu konuda çok az bilgi var lakin balkanlarda ne kadar Türk öldürüldü aynı şekilde diğer bölgelerde neden bunları yok sayılıyor kimse konuşmuyor.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Elif Beren
Elif Beren
20K UP
Türü Ekleyen 58 dakika önce
Küçük omurgalılar ve büyük omurgasızlarla beslenir. Avlanmadan önce ağaç dalları gibi yüksek yerlerde oturur. Diğer örümcek kuşları gibi avladıkları avı yemek için diken gibi sivri bir cisme geçirir. Kışın az sayıda Türkiye’de görülebilir.
0
Nur Senem .
Nur Senem .
59K UP
3 gün önce

Kefernahum’u izledikten sonra anladım: Çocuklar kırık oyuncaklardan şikayet etmeli, kırık hayatlardan değil. Aile kurmak bir hak değil, sorumluluktur. Zevk uğruna dünyalar kurup sonra o dünyaları yıkmak, bir çocuğun hayatını enkaza çevirebilir. Dünya adil değil belki ama bizim kurduğumuz dünyalar adil olabilir.



3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'na katkı sağlamanın bir yolu, Agora Bilim Pazarı'na uğrayarak, burada bilimseverlerle buluşturduğumuz bilim kitapları, ders kitapları, hediyelik eşyalar ve diğer ürünlerden satın almak. Bir göz atın, hoşunuza giden bir şeyler bulacağınıza hiç kuşkumuz yok!

Tüm Reklamları Kapat
Ufuk Derin
4 gün önce
Amerikalı fizikçi Joel R. Primack 14 Temmuz 1945'te doğdu. Santa Cruz'daki California Üniversitesi'nde fizik ve astrofizik profesörüdür. Karanlık madde teorisine yaptığı katkılarla tanınır. 1984'te soğuk karanlık madde modelini geliştiren ekipte yer aldı. Süperbilgisayar simülasyonlarıyla karanlık madde yapılarını inceliyor.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ebru Tuba Ölçücü
Gözlemi Yapan 5 gün önce Türkiye, Ordu
Çalılıklar, yol kenarı ve tarlalarda görülen bitki nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Cins adı Anchusa , bir zamanlar kozmetik amaçlı kullanılan bir kök pigmentinin adı olan Yunanca ''ankousa''dan gelir. Epitet adı Latince ''gök mavisi'' anlamına gelir ve çiçeklerin rengine işaret eder.
3
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bilim haberlerimizi ve diğer yazılarımızı Google Haberler'de görmek için bizi takip etmeyi unutmayın.

Yaşam Ağacı Türü
Serdar Ölez
Serdar Ölez
109K UP
Türü Ekleyen 1 Ocak 2022
6-30 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövde gürbüz, dik veya yukarı doğru yükselir şekilde, grimsi yünsü - ülgerli tüylü; kısaca kök gövdelidir ancak sitalon üretmez. Dip yapraklar dikdörtgenimsi - eliptik, kenarlar uca doğru dışbükey, yaprak sapına doğru iç bükeydir; sap yaprakları 1-2 çift, ters yumurtamsı - dikdörtgenimsi formda ve kenarları küt dişlidir. Çiçeklenme Nisan-Temmuz ayları arasında; çiçek kurulları halka dizilimli, sıkışık, 4-6 çiçekli; brakte ters yumurtamsı-daire şeklinde, 3-7 kaba dişli, çiçeklerden uzun, sıklıkla eflatunumsu; çanak 6-9 mm, dişler tüpün 1-2 katı uzunluğunda; taç 10-13 mm, taç tüpü burulmuş, üst kenarı geriye bükük, alt dudak krem rengi, üst dudak menekşe rengi-mavi, iki parçalı; filamentler tüp içine gömülüdür.
0
Abdullah Vatansever
Lise mezunu, biyoloji hedefleyen bir öğrenciyim 4 gün önce Sen de Cevap Ver

Biyolojik sistemlerde genellikle bencillik görülür. Canlı sürekli kendisi için fayda sağlamak ister. Fakat bazı durumlarda alturizm denilen davranış modeli görülebilir. Bu bir bireyin faydasından ziyade popülasyonun faydasını sağlamaya verilen genel addır. Bu davranışın en basit örnekleri ise, asla üreme ihtimalleri olmayan işçi arılardır. İşçiler kraliçe için köle gibi çalışır, hatta bazen kovanı korumak için kendi hayatlarını riske atar. Diğer bir örnek ise, mirket tarzı hayvanlarda görülen gözlemcilerdir. Gözlemcilerin görevi sürü avlanırken yırtıcıları gözlemleyip, tehlike anında sinyal göndermektir. Bu durumda canlı yüksek sesle arkadaşlarını kurtarırken kendini açık hedef olarak göstermiş olur.[1]

Merhamet yada sevgi dediğimiz şeyler bizim davranışlara verdiğimiz adlardır. Örneğin yaralı bir sürü üyesine yardım eden bir hayvan görünce ne kadar merhametli deriz. Halbuki onun bu davranışı kendi yaşamı içindir. Bu noktada doğadaki canlılarda hemen hemen her davranışa bir ad vermek mümkün. Kimi cani, kimisi sevecen... Fakat burada bilinmesi gereken canlılar bunları biz insanlar gibi düşünerek yapmıyorlar. Bir canlıya yardım edeyim demiyorlar. Yapıyorlar çünkü bunu yapmak kendilerine fayda sağlıyor. Örneğin bazı kuşlar etraftan hoşuna gitti bitki veya başka unsurları eşine verebiliyor. Fakat burada amacı o sevinsin veya gözüme hoş gürünsün değil, bunu verip kendime çiftleşecek eş bulayım diye yapıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Neil A. Campbell. (2021). Campbell Biyoloji - 12. Baskıdan Çeviri. ISBN: 9786052828335. Yayınevi: Palme Yayınevi. sf: 1490.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kai ve Maymun Kral: Destansoy Ailesi’nin Efsaneler Koleksiyonu 3

Bir kitap koleksiyonu bulunur Profesör Destansoy’un mahzenindeki hazineler arasında. Atalarından kalma efsanelerdir bunlar, korkusuz savaşçılar ve beklenmedik kahramanların öykülerini anlatır sayfalarında.

Destansoy Ailesi’nin bu yeni efsanesinde kahramanımızın adı Kai, adresimiz ise Antik Çin. Tehlikeli canavarlar, sihirli şeftaliler ve büyük zorluklarla dolu bu diyarda Kai acaba Maymun Kral’ı kendisine yardım etmeye ikna edebilecek ve ne müthiş bir maceracı olduğunu herkese kanıtlayabilecek mi?

Waterstones Ödülü sahibi ve CILIP Kate Greenaway Madalyası adayı Joe Todd-Stanton’dan, macera seven çocuklar için göz alıcı çizimler ve büyüleyici mitolojik karakterlerle dolu şahane bir yolculuk.

Destansoy Ailesi’nin Efsaneler Koleksiyonu hakkında:

Destansoy Ailesi olarak binlerce yıldır efsanevi yaratıkların ve cisimlerin toplanması ve korunması görevini üstlenmiş durumdayız. Ve bendeniz Profesör Destansoy, bu görev sırasında yaşadığımız müthiş olayları bir araya getirmeye karar verdim. Bu sayfalarda ve gelecek diğer kitaplarımda ailemizin destansı maceralarının öykülerini bulacaksın.

Devamını Göster
₺205.00
Kai ve Maymun Kral: Destansoy Ailesi’nin Efsaneler Koleksiyonu 3
Söz
Yağız Merdivan
Alıntıyı Ekleyen 24 Eylül
Senin için ölebilirim. Ama senin için yaşayamam.
Kaynak: Hayatın Kaynağı
9
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close