Umman'da İslam Öncesine Ait 2400 Yıllık Zufar Yazısı Deşifre Edildi!

- Basın Bildirisi
- Epigrafi
- Bilim Haberciliği
Umman’ın Dhofar bölgesindeki mağaraların taş yüzeylerinde ve kurumuş nehir yataklarının yüzeylerinde yılan gibi kıvrılarak kayanın üzerine işlenmiş neredeyse 2400 yıl öncesine ait yazılar bulunuyordu. "Zufar yazısı" olarak da bilinen bu yazının ne olduğu ise uzun yıllar boyunca bilim insanları için çözülemeyen bir bilmeceydi. Ancak uluslararası bir akademik dergide yayımlanmak üzere olan yeni bir çalışmanın yazarı, Zufar yazısının ana alt türünü deşifre ettiğini ve alfabenin Güney Arabistan'da ortaya çıkmadığına dair kanıtlar bulduğunu öne sürüyor.
Ohio State Üniversitesi'nden dilbilimci ve çalışmanın yazarı Ahmed el-Cellad, Zufar yazısının uzun süren gizeminin on yıllar boyunca akıllara pek çok olası açıklama getirdiğini belirtiyor. Bunlar arasında "bunların Kur'an'da adı geçen kayıp bir Arap kabilesi olan Âd kavminin yazıtları olduğu gibi pek olası olmayan fikirlerin de bulunduğunu söylüyor. Çalışmada yer almayan Pekin Üniversitesi'nden dilbilimci Giuliano Castagna, el-Cellad'ın yeni makalesinin bu konu üzerine yapılmış ilk güvenilir çalışma olduğunu ve "Arabistan tarihinin yepyeni bir sayfasını yazma potansiyeli taşıdığını" vurguluyor
Zufar yazısı üzerine yapılan çalışmalar, iki İngiliz arkeoloğun güney Arap Yarımadası üzerine yazdıkları bir kitapta bu yazıtlardan bahsettiği 1900 yılına kadar uzanıyor. Otuz yıl sonra Arap Yarımadası'nın güneyinin büyük bir bölümünü kaplayan Rubülhali Çölü'nü geçen ilk Batılı olan Bertram Thomas, Zufar'daki taş anıtlarda bu alfabe ile yazılmış yazılar olduğunu gördü. Araştırmacılar, Zufar'ın tepelerinin ötesinde, Yemen'in el-Mehra bölgesinde ve Sokotra adasındaki kayalarda Zufar yazısının örneklerini bulmayı başardı.
Yazıtlar, 1990'ların başına kadar büyük ölçüde unutulmuştu. O zamanlar Ummanlı epigrafist Ali Maḥāsh al-Shahri, İngiliz epigrafist Geraldine King ile birlikte çalışarak Zufar'daki mağaralarda boyalı yazıtları ayrıntılı bir şekilde belgeledi. Yazıları deşifre edememiş olsalar da araştırmacılar bu yazıtların iki farklı alt türü olduğunu belirlediler ve bunları Yazı 1 ve Yazı 2 olarak adlandırdılar. Al-Jallad'ın çalışması ise bu iki alt türden daha yaygın olan 1. tipe odaklanıyor.
Al-Jallad, al-Shahri ve King'in çektiği yazıt fotoğraflarını incelerken mağaraların birindeki yazıtta tekrarlanmayan 26 ayrı sembol olduğunu fark etti. Al-Jallad, bunun bir çeşit alfabe tablosu olduğundan şüphelendiğini belirtiyor. Aynı sıra, yılan gibi kıvrımlı bir şekilde, Umman'ın Duqm kentinden üçüncü bir yazıtta da görülüyor. Bulunan üçüncü yazıt ile ilgili çalışma Mart 2025'te Athar adlı arkeoloji dergisinde yayınlandı.
Al-Jallad Zufar alfabesini çözmek için eski Yemen ve eski Kuzey Arabistan'ın benzer yazı sistemlerini inceledi. Bu alfabeler h-l-ḥ-m dizisiyle başlar ve bu nedenle halḥam olarak adlandırılır. Al-Jallad, Zufar harflerinin de aynı sırada olabileceğini düşünerek sembolleri halḥam'daki karşılıklarıyla eşleştirdi ve sembollere ses atamayı başardı. Bu, uzun zamandır kayıp olan bir dilin kelimelerini telaffuz etme ve deşifre etme anlamında atılan ilk adımdı.
Okunan kelimeler, bu yazıyı kullanan halk hakkında ipuçları veriyor. Öncelikle bu dil, Arapça değildi. Günümüzde hâlâ Umman'ın bazı kesimlerinde konuşulan İslam öncesi yerel dillerin eski bir akrabasıydı. Al-Jallad, işaretlerin biçimlerine dikkatle baktığında bu yazının kökeninin Güney Arabistan'a değil, büyük olasılıkla Thamudic B adlı bir yazı sistemine dayandığı sonucuna vardı. Bu yazı sistemi, günümüzde Suudi Arabistan'ın Necid bölgesinde kullanılıyordu. Bu da yazı sisteminin kuzeyden güneye, yani Umman ve Yemen'e doğru taşındığını gösteriyor olabilir.
Çalışmada yer almayan Oxford Üniversitesi'nden epigraf Michael Macdonald, Al-Jallad'ın çalışmasını daha önce bilinmeyen bir Güney Arapça dili üzerinde "önemli bir atılım" olarak nitelendiriyor. Yazının gliflerinin bilinen antik Güney Arabistan yazılarından çok, antik Kuzey Arabistan yazılarına daha yakın göründüğünü ve bunun da dillerin ve yazı sistemlerinin bir zamanlar bölgede nasıl yayıldığına dair potansiyel olarak son derece önemli bir ipucu sağladığını ekliyor.
Zufar Yazısı 1'in deşifre edilmesi, şimdiden Sumhuram gibi M.Ö. 3. yüzyıldan M.S. 5. yüzyıla kadar aktif olan bölgesel arkeolojik alanlar hakkında bilgi edinmeyi sağlıyor. Arkeologlar, Sumhuram adının Antik Güney Arabistan dilinde "Sumhu yücedir" anlamına geldiğini biliyorlardı,ancak Sumhu'nun kim veya ne olduğundan emin değillerdi. Çevrilen Zufar yazıtlarından birinde "Sumhu'nun eli onun üzerine olsun." ifadesi yer alıyor. Al-Jallad, bunun Sumhu'nun şehrin adını aldığı bir tanrı olduğunu kanıtladığını söylüyor.
Al-Jallad, alfabenin duvara yazılma sebebinin eğitim amaçlı bir alıştırma ya da harflerin büyüsel bir işlevi olduğuna, kötülüğü uzaklaştırdığına inanılması olabileceğini belirtiyor. Bazı yazıtlarda harfler, eşit sayıdaki gruplara bölündüğünden bu harflerin bir "alfabe şarkısı" ile ezberlenmiş olabileceği ihtimalini de güçlendiriyor.
Her ne amaçla yazılmış olursa olsun, bugün bu yazıtlar geçmişin kapılarını aralıyor. Ve her satır, Arap Yarımadası’nın unutulmuş tarihine biraz daha ışık tutuyor. göre bu yazılar, eğitim amaçlı bir alıştırma olabilir. Ya da belki harflerin büyüsel bir işlevi olduğuna, kötülüğü uzaklaştırdığına inanılıyordu. Bazı yazıtlarda harfler, eşit sayıdaki gruplara bölünmüş; bu da, eski çağlarda bu harflerin bir “alfabe şarkısı” ile ezberlenmiş olabileceği ihtimalini akla getiriyor. Her ne amaçla yazılmış olursa olsun, bugün bu yazıtlar geçmişin kapılarını aralıyor.
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 13/07/2025 00:10:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/21037
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.