Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
İnceleme
Emel Deniz
Emel Deniz
101K UP
İnceleyen10 4 gün önce
Okuduğumda kitabın sunduğu fikirlerle çarpılmıştım. Mutlaka okuyun, arkasından mümkünse filmini izleyin. Irvin Yalom harika bir yazar, diğer tüm kitapları da mutlaka okunmalı ama bu kitabın yeri ayrı.
9.9/10
(14 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : When Nietzsche Wept
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 7 Eylül 2011 17 dk.

Mastürbasyon, bir canlının kendi cinsel organlarını uyararak (stimüle ederek) genellikle orgazm noktasına kadar ulaşmasına verilen isimdir. Normalde eşeyli üreme (seks) için iki birey gerekirken, mastürbasyon bireyin tek başına yapabileceği cinsel bir aktivitedir. Öte yandan bir tür oto-erotizm faaliyeti olan mastürbasyon, bireylerin cinsel ilişki kurmadan, karşılıklı olarak da yapabilecekleri bir olaydır. Yani "kopulasyon" (cinsel birleşme) denen olay olmaksızın yaşanan cinsel faaliyetlerde mastürbasyon önemli bir parça olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Mastürbasyon, o kadar da sıra dışı bir olay değildir ve hayvan bilimciler tarafından "üreme amaçlı olmayan cinsel davranış" olarak tanımlanmaktadır. Doğadaki pek çok olay gibi, mastürbasyon da ilk olarak insanda evrimleşmiş bir olay değildir; hayvanların pek çoğunda mastürbasyon görülmektedir. 

215
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kadir Aras
Kadir Aras
50K UP
Üye 17 saat önce 1 Cevap
Nasıl oluyor da teleskoplarla uzayın derinliklerine bakarak bir galaksinin ya da yıldızın geçmişini görebiliyoruz? sonuçta onu bize getiren ışık. Teleskoplar bize ışıktan daha hızlı görüş imkanı mı sağlıyor? eğer öyleyse teleskop ışıktan hızlı görüyor olur demek ki bu saçmalık. Işığın bana getirdiği bir görüntünün öncesini nasıl görebiliyorum?
Teleskoplar ışıktan daha mı hızlı?
Teleskoplar ışıktan daha mı hızlı?
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Funda Başak
Seslendiren 30 Mayıs 2020 12:16
En son ne zaman aşık oldunuz ya da ne zaman aşık olduğunuzu hissettiniz? Aşk sandığımız kadar zor ve hoş bir duygu mu? Aşk acısını dindirmek için neden...
20
Blog Yazısı
Yusuf Sarıgöz
Blog Yazarı 59s

Hayatımızın bir koma olduğunu düşünelim çok garip oldurdu değil mi anılarımız yaşadıklarımız peki komadan uyanınca ne olurdu.

Şaşkın bakışlar içerisinde etrafımızı incelerdik sanki bir tür reaksiyon geçirmiş gibi veya bir bilim kurgu filmin de gibi hissedebiliriz. Daha kötü olanı ise komada tanımış olduğumuz insanları ve onlarla birlikte yaşadıklarımızı sanki bir hayal değilmiş gibi algılardık. Bu bizim psikolojimiz üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilir.

15
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Ertuğrul Genç
Alıntıyı Ekleyen 24 Mart 2023
Yirmi birinci yüzyılda robotlar , antik medeniyetlerdeki kölelerin yerini alacaktır.
Kaynak: NIKOLA TESLA AFORİZMALAR
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ruhiye Erulaş
Çeviren 13 Kasım 2019 20 dk.

Michael Lässig, 19 Ocak 2030 gecesi (hala yaşadığını ve gökyüzünün pırıl pırıl olacağını varsayarsak), Almanya'nın Cologne şehrindeki evinden dışarı adımını attığında dolunayı göreceğinden emin olabiliyor.

Lässig'in bunun gerçekleşeceğine dair bu güveni, gelecekten psişik mesajlar almasından kaynaklanmaz. Ay'ın dolunay halinde olacağını bilir; çünkü bunu ona söyleyen fizik bilimidir. Cologne Üniversitesi'nde fizikçi olan Lässig şöyle diyor:

77
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gordon Freeman
5 gün önce
bu dinozorlar 175 milyon yıl boyunca hüküm sürdü fakat hiç evrimleşmedilermi? ben hiçbiryerde duymadım evrimleştiklerini
0
2 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet Saltuerk
Yazar 19 Aralık 2014 6 dk.

Hastalık belirtilerinin birbirine olan şaşırtıcı benzerliği tıbbi teşhisin temel sorunlarından biridir. Bu durum hastaya hem yanlış teşhis konmasına, hem de yanlış tedavi uygulanmasına sebep olur. Ayrıca bu hastalıkların teşhisi de öyle zordur ki, yıllar süren muayeneler sonrasında bile doktorun uyguladığı tedaviden hiçbir olumlu sonuç alınamaz. Bu tür hastalıklara doğru teşhis konamaması, bunların çok nadir hastalıklardan olması, ancak -buna rağmen- belirtilerinin sıkça rastlanan hastalıklarda ortaya çıkan belirtilere oldukça benzerlik göstermesi neticesi baş gösteren temel sorun karşısında doktorun sahip olduğu tecrübenin yetersiz kalmasından kaynaklanıyor. Genetik nedenlerin yanı sıra, ilaçların yan etkileri sebebiyle veya çevresel faktörlerden dolayı ortaya çıkabilen bu tür hastalıkların listesi oldukça kabarık. Bu yazıda, söz konusu listeye dahil iki hastalık örneğinde iki zorlu hikaye okuyacaksınız.

Yer Brezilya. 22 yaşında bir erkek hasta. Üç aydan bu yana baş gösteren kötü uyku, sürekli yorgunluk, aşırı kilo kaybı ve sürekli ölümü düşünme gibi şikayetlerle psikiyatri uzmanı doktoruna başvuruyor. Hasta uyuşturucu ve alkol kullanmadığını, sağlığına dikkat ettiğini, tek rahatsızlığının kronik mide rahatsızlığı olduğunu ve bu yüzden beş yıldır omeprazol (mide asidi önleyici bir preparat) kullandığını ve ayrıca ayak parmaklarında karıncalanmaların da başladığını belirtiyor. Ayak parmaklarındaki karıncalanmanın dışındaki belirtilerin tipik bir depresyon belirtisi olduğunu düşünen psikiyatrist, genç hastasına tipik bir depresyon tedavisi uyguluyor, ancak aradan uzun bir zaman geçmesine rağmen, durumunda hiçbir düzelme saptayamıyor.

18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Elif Beren
Elif Beren
20K UP
Türü Ekleyen 11 saat önce
Böğler, ne örümcek ne de akrep olan bir takım hayvandır. Haklarında bolca mit bulunmasına rağmen aslında zehirsizlerdir. Güneş ışığında bulunmayı sevmezler.
0
Öne Çıkan EtkinlikKültürel Etkinlik
Evrim Ağacı İstanbul Topluluğu
Etkinliği Ekleyen 1 hafta önce İstanbulÜcretsiz26 Temmuz
🎬 Birlikte Interstellar İzliyoruz!
26 Temmuz 2025 20:30 tarihinden 26 Temmuz 2025 22:00 tarihine kadar.

Yaz akşamına birlikte keyif katmaya ne dersiniz? 


Evrim Ağacı İstanbul Topluluğu olarak, 26 Temmuz Cumartesi akşamı saat 20.30’da Kadıköy Kültür Sanat Evi’nde film gecemizde birlikte Interstellar (Yıldızlararası) izliyoruz! 🌌🚀

Devamını Göster
7
0 Yorum
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Anıl Kocabaldır
Yazar 5 Mart 2020 13 dk.

Kelebek etkisi, en basit tanımla, bir sistemin başlangıç verilerinde küçük değişiklikler yapıldığında öngörülemez ve büyük sonuçların doğabilmesidir.

Kelebek etkisi denince herkesin aklına matematikçi, meteorolog ve aynı zamanda kaos teorisine çok büyük katkıları olan Amerikalı Edward Norton Lorenz'in (23 Mayıs 1917 - 16 Nisan 2008) verdiği analoji örneği gelir: Amazon Ormanları'nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD'de bir fırtınanın kopmasına neden olabilir. Daha sonra bu örneğin başka birçok farklı versiyonu karşımıza çıkmıştır.

97
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Salih Kahraman
Sayısal Öğrencisiyim 2 gün önce Sen de Cevap Ver

Soruya cevap vermeden önce kalıtımın temel ilkelerine biraz göz atalım. Vücudumuzdaki özellikler genlerimiz tarafından belirlenir. Dış görünüşümüzde var olan, yani gözle görülebilen özelliklerimize fenotip; bu fenotipi oluşturan gendeki dizilime de genotip denmektedir. Her bir kişi, vücudundaki her bir özellik için iki adet alel taşır. Bu alellerin kombinasyonları da genotip ve fenotipinizi belirler. Aleller dominant (baskın) ya da resesif (çekinik) olabilir. Dominant genlerin vücudunuzda görülebilmesi, yani fenotipinize yansıması için annenizden ve babanızdan aldığınız iki adet alelden yalnızca bir tanesinin dominant alel olması yeterlidir. Ancak resesif genler içinse alınan iki alel genin de resesif gene ait olması gerekmektedir. Yani genotipinizde dominant genin alelleri bulunmamalıdır. Eğer bir alel dominant bir alel resesif olursa dominant olan alel resesif aleli baskılar ve fenotipinizde dominant alelin etkileri görülür.

Kızıl saçlılık konusuna gelecek olursak; Kızıl saçlılık, MC1R (Melanokortin 1 reseptörü) adlı bir gendeki mutasyonla ilişkilidir. Bu gen, 16. kromozom üzerinde yer alır ve vücudumuzda bulunan melanosit adlı hücrelerdeki melanin üretimini kontrol eder. Melanin, eumelanin ve feomelanin olmak üzere ikiye ayrılır. Eumelanin saçlara ve cilde koyu renkler verirken feomelanin kızıl gibi açık renkler verir. Eğer MC1R'de herhangi bir mutasyon olmazsa melanosit hücreleri daha çok eumelanin sentezler. Ancak bu gende bir mutasyon söz konusu ise eumelanin yerine daha çok feomelanin üretilir bu da saçın ve cildin rengini değiştirir.

Bu mutasyonlu gen resesif özellik gösterir. Çocukta da görülmesi için hem anneden hem de babadan çekinik alel gelmelidir. Ancak bu hem anne hem de baba kızıl saçlı olmalıdır demek değildir. İkisi de siyah saçlı olsa dahi genleri heterozigot (melez) ise çekinik aleli genlerinde taşıyor olabilirler. Durum böyle olursa çocukları 1/4 ihtimalle kızıl saçlı doğabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu genin mutasyonun anne karnında yani embriyonik süreçte olup olamayacağına gelecek olursak eğer kısa cevap; teorik olarak evettir. Embriyonik dönemde gelişen mutasyonlara somatik mutasyon denir ve yalnızca bireyin kendisini etkiler. Kalıtsal olarak nesilden nesle aktarılamaz. Ayrıca embriyonik dönemde hücre sayımızın çok hızlı arttığını hesaba katacak olursak tüm vücudu etkileyecek bu tarzda bir mutasyonun embriyonik dönemde tüm hücrelerde gelişmesi çok düşük bir olasılıktır.

Öyleyse "İlk kez nasıl ortaya çıktı?" sorusunu da ihmal etmeyelim. Feomelanin, eumelaninin aksine UVB ışınlarını daha az soğurur. Bu sayede deri altına daha fazla UVB ışını geçer ve dolaylı olarak D vitamini sentezi artar. Eski zamanlarda Avrupa'da Güneş ışığının az olması nedeni ile az ışıkla daha fazla D vitamini sentezleyebilen türlerin nesillerini diğerlerine göre devam ettirebilmiş olmaları olası bir sebeptir. Yani kısaca eski zamanlarda böyle bir mutasyon meydana geldi ve bu mutasyona sahip nesiller o bölgede diğerlerine göre daha avantajlı oldular ve hayatta kaldılar. Bu sayede bu gen günümüze kadar gelebilmiş oldu.

Kısaca kızıl saç oluşumuna sebep olan genin mutasyonu vücutta daha fazla feomelanin üretimi sağlar ve bu da Güneş ışığının az olduğu bölgelerdeki bireylerin az ışıkla daha fazla D vitamini sentezlemesine olanak sağlar. Ancak unutmayalım ki bu mutasyon ekvatoral bölgelerde meydana gelseydi bu gene sahip nesiller yüksek olasılıkla elenirdi. Yani bu durum evrimin "en iyi" özelliği değil, yalnızca o şartlarda hayatta kalmaya "var olan en uygun" özelliği seçtiği anlamına gelir.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
Aktaran 23 saat önce 3 dk.

Kaliforniya Üniversitesi'nden bir bilim insanının öncülük ettiği bir çalışma, insanların vahşi yaşamla etkileşime girmesinin tehlikelerine dair yeni uyarılar sunuyor. Biyolojik Bilimler Fakültesi'nden Yardımcı Doçent Shermin de Silva, nesli tükenmekte olan Asya filleri üzerinde araştırmalar yürütüyor. Daha önce bu hayvanların yaşam alanlarının küçülmesi konusunda raporlar yayınlayan de Silva, bu küçülmenin insanlar ve filler arasında bölgesel çatışmalara yol açtığını söylüyor.

De Silva, Ecological Solutions and Evidence dergisinde yayınlanan şimdiki çalışmasında insanların yabani hayvanlara yiyecek vermesinin ciddi sonuçlarını olduğuna dair yeni kanıtlar sunuyor. Rapor, bu tür bir beslemenin yaban hayvanlarının insanlara alışmasına yol açarak sorun çıkarma konusunda daha rahat davranmalarına neden olduğunu gösteriyor. Çalışma, sadece fillerin yaşadığı bölgeler için değil, aramızda yaşayan tüm yaban hayatı türleriyle etkileşimler konusunda da önemli bir uyarı niteliği taşıyor.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Rasul Nurullazade
Alıntıyı Ekleyen 6 gün önce
Gerçeğin ne kadar hümanist olduğu onu gerçek yapmaz. Gerçeği gerçek yapan, onun kendisidir. Biz gökyüzünden üzerimize gelen bir asteroidi insanlar için bir umut kaynağı olarak kabul edebiliriz. Ancak bu gerçek bizi yok edecektir. Biz, bu gelen asteroidin bir gök cismi olduğunu ve eğer yeryüzüne çarparsa yok olacağımızı anlamak zorundayız.
Kaynak: Üçüncü Addım
9.0/10
(1 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bilimler Köyü
Etkinliği Ekleyen 1 ay önce İzmir₺9.000,0020 Temmuz
Atomlardan proteinlere: Yapısal Biyoloji ve Yapısal Taklit
20 Temmuz 2025 15:00 tarihinden 27 Temmuz 2025 12:00 tarihine kadar.

Amino asitler nasıl bir araya geliyor, 3 boyutlu yapı nasıl oluşuyor? Protein yapılarını çözmek, incelemek ve karmaşık protein etkileşimlerini anlamak için hangi teknikleri kullanıyoruz? Etkinlikte bu sorulara cevap ararken, teorik ve pratik oturumlar aracılığıyla protein yapılarını ve etkileşimlerini inceleyeceğiz. Pratik derslerle veritabanı kullanımı (NCBI BLAST, Expasy), protein görselleştirme (PDB, Chimera X), yapı modelleme (AlphaFold), protein etkileşimleri (PISA) ve moleküler kenetleme (HADDOCK, SWISSDOCK) konularını işleyeceğiz.

Devamını Göster
7
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 10 Aralık 2014 1 dk.

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar'ın bir alt başlığı olan Genetiği Değiştirilmiş Yiyecekler (GDY) araştırmaları dahilinde ABD'de üretilen "Arktik Elması" isimli elma versiyonu, tartışmaları yeniden alevlendirdi. Videoda, 24 saatlik zaman dilimi, 30 saniyeye sıkıştırıldı ve sıradan bir elma ile kararma konusundaki farkları ortaya kondu.

Elma, Okanagan Specialty Fruits, Inc. firması tarafından üretildi. Yapım aşamaları 10 seneden uzun sürdü ve kesildiğinde ya da yarıldığında, kararmaması sağlanacak şekilde genetiği değiştirildi.

14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Onur Aydoğdu
İnceleyen10 12 Temmuz 2023
Fark ettim ki, ben cidden 1 kere izlemekle anlaşılmayacak filmlere karşı bir tutku geliştirmişim. Nitekim, V for Vendetta'yı da ilk izlediğimde filmin ele aldığı konuları ve de gönderme yaptığı politik ve felsefi akımları görememişim. İkinci bir kere izlemeye koyuldum; lakin o sırada da dikkatim bir hayli dağınıktı.

Bugün de filmin ayrıntılı bir analizini bu sitede görünce sevinçten yerimde duramadım. Ve şaşırmayacaksınız ama, analizini de ilk okuyuşta anlamadım! Haha, evet. E yani bir zahmet öyle olsun. Filmin kendisiyle analizi arasında mantıklı/tutarlı (İng: consistent) bir korelasyon olmalı.

Analizini de aşağıya bırakıyorum:
https://evrimagaci.org/v-for-vendetta-golgelerin-arkasindaki-bir-baskaldiri-yasadigimiz-sisteme-dair-bize-neler-ogretebilir-8963

Keyifli seyirler! (Sakın dalgınlığa gelip önce analizini okumaya kalkışmayın —ya da yapın! Bazen zevkli olabiliyor!)

Not: Filmdeki tüm akımlarla ilgili detaylı bir okuma yaptıktan sonra sürpriz bir blog serisi sizi bekliyor olacak!
9.7/10
(126 Kişi)
Puan Ver
Hatırla, hatırla... 5 Kasım'ı hatırla...
Yönetmen: James McTeigue
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
19
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close