Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Feyza Nur Demirel
Üye 5 gün önce 2 Cevap
4

Kızıl saçlı olmayan 2 kişiden kızıl saçlı çocuk doğabilir mi?

Kızıl saç bir mutasyonmus ama çocuğun kızıl saçlı olması için annesi ve babası o mutasyona sahip (kızıl) olmasıymış.Cocugun anne rahminde yasadıkları bir mutasyona neden olup kızıl olamaz mı olamazsa ilk kızıl nasıl doğdu (yasım biraz küçük ve çok bilgim yok lütfen nazik olun)
118 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Abdullah Vatansever
Lise mezunu, biyoloji hedefleyen bir öğrenciyim 5 gün önce

Mutasyonlar genleri etkileyen değişimlerdir. Gen diyorum çünkü eşeyli canlılarda bu durum, mutasyonun çocuğa aktarılmasına imkan tanır. Zaman içerisinde gerçekleşen bir mutasyon, kızıl saç genini oluşturuyor ise; bu özellik çiftleşme ile yavrulara aktarılır. Bu özelliği dış görüşününde belirtmesine gerek yoktur. Örneğin siyah sağlı iki bireyin, gen havuzunda sahip oldukları kızıl saç özelliği yavrularda görülebilir.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Salih Kahraman
Sayısal Öğrencisiyim 1 saat önce

Soruya cevap vermeden önce kalıtımın temel ilkelerine biraz göz atalım. Vücudumuzdaki özellikler genlerimiz tarafından belirlenir. Dış görünüşümüzde var olan, yani gözle görülebilen özelliklerimize fenotip; bu fenotipi oluşturan gendeki dizilime de genotip denmektedir. Her bir kişi, vücudundaki her bir özellik için iki adet alel taşır. Bu alellerin kombinasyonları da genotip ve fenotipinizi belirler. Aleller dominant (baskın) ya da resesif (çekinik) olabilir. Dominant genlerin vücudunuzda görülebilmesi, yani fenotipinize yansıması için annenizden ve babanızdan aldığınız iki adet alelden yalnızca bir tanesinin dominant alel olması yeterlidir. Ancak resesif genler içinse alınan iki alel genin de resesif gene ait olması gerekmektedir. Yani genotipinizde dominant genin alelleri bulunmamalıdır. Eğer bir alel dominant bir alel resesif olursa dominant olan alel resesif aleli baskılar ve fenotipinizde dominant alelin etkileri görülür.

Kızıl saçlılık konusuna gelecek olursak; Kızıl saçlılık, MC1R (Melanokortin 1 reseptörü) adlı bir gendeki mutasyonla ilişkilidir. Bu gen, 16. kromozom üzerinde yer alır ve vücudumuzda bulunan melanosit adlı hücrelerdeki melanin üretimini kontrol eder. Melanin, eumelanin ve feomelanin olmak üzere ikiye ayrılır. Eumelanin saçlara ve cilde koyu renkler verirken feomelanin kızıl gibi açık renkler verir. Eğer MC1R'de herhangi bir mutasyon olmazsa melanosit hücreleri daha çok eumelanin sentezler. Ancak bu gende bir mutasyon söz konusu ise eumelanin yerine daha çok feomelanin üretilir bu da saçın ve cildin rengini değiştirir.

Bu mutasyonlu gen resesif özellik gösterir. Çocukta da görülmesi için hem anneden hem de babadan çekinik alel gelmelidir. Ancak bu hem anne hem de baba kızıl saçlı olmalıdır demek değildir. İkisi de siyah saçlı olsa dahi genleri heterozigot (melez) ise çekinik aleli genlerinde taşıyor olabilirler. Durum böyle olursa çocukları 1/4 ihtimalle kızıl saçlı doğabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu genin mutasyonun anne karnında yani embriyonik süreçte olup olamayacağına gelecek olursak eğer kısa cevap; teorik olarak evettir. Embriyonik dönemde gelişen mutasyonlara somatik mutasyon denir ve yalnızca bireyin kendisini etkiler. Kalıtsal olarak nesilden nesle aktarılamaz. Ayrıca embriyonik dönemde hücre sayımızın çok hızlı arttığını hesaba katacak olursak tüm vücudu etkileyecek bu tarzda bir mutasyonun embriyonik dönemde tüm hücrelerde gelişmesi çok düşük bir olasılıktır.

Öyleyse "İlk kez nasıl ortaya çıktı?" sorusunu da ihmal etmeyelim. Feomelanin, eumelaninin aksine UVB ışınlarını daha az soğurur. Bu sayede deri altına daha fazla UVB ışını geçer ve dolaylı olarak D vitamini sentezi artar. Eski zamanlarda Avrupa'da Güneş ışığının az olması nedeni ile az ışıkla daha fazla D vitamini sentezleyebilen türlerin nesillerini diğerlerine göre devam ettirebilmiş olmaları olası bir sebeptir. Yani kısaca eski zamanlarda böyle bir mutasyon meydana geldi ve bu mutasyona sahip nesiller o bölgede diğerlerine göre daha avantajlı oldular ve hayatta kaldılar. Bu sayede bu gen günümüze kadar gelebilmiş oldu.

Kısaca kızıl saç oluşumuna sebep olan genin mutasyonu vücutta daha fazla feomelanin üretimi sağlar ve bu da Güneş ışığının az olduğu bölgelerdeki bireylerin az ışıkla daha fazla D vitamini sentezlemesine olanak sağlar. Ancak unutmayalım ki bu mutasyon ekvatoral bölgelerde meydana gelseydi bu gene sahip nesiller yüksek olasılıkla elenirdi. Yani bu durum evrimin "en iyi" özelliği değil, yalnızca o şartlarda hayatta kalmaya "var olan en uygun" özelliği seçtiği anlamına gelir.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close