Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yağ Tükettiğimizde Vücudumuzda Aslında Neler Oluyor?

9 dakika
19,498
Yağ Tükettiğimizde Vücudumuzda Aslında Neler Oluyor? Self
Tüm Reklamları Kapat

Makro besinlerin (karbonhidrat, yağ, protein) hiçbiri ne yağ kadar kötülenmiş ne de yağ kadar sevilmiştir. Vaktinde 80’ler ve 90’lar toplumunun "bir numaralı düşmanı" ilan edilen yağ, günümüzde popüler keto diyetinin temeli haline gelmiştir.[1] Her iki senaryoya rağmen, yağların vücudumuzda oynadığı önemli ve karmaşık rol hala belirgin değildir. Hadi biraz da yağların vücudumuzda ne yaptığından konuşalım.

Yağ, Gerçekte Nedir?

Yağlar; protein ve karbonhidratlara ek olarak yiyeceklerden alabildiğimiz makro besinlerden (yani vücudumuzun büyük miktarda ihtiyaç duyduğu besinler) birisidir. Bu şaşırtıcı derecede karmaşık moleküller, vücudumuza ihtiyacı olan en yavaş ve en verimli enerjiyi sağlarlar.[2]

Balık, yumurta, süt ürünleri ve et gibi tüm hayvansal gıdalarda diyet yağ bulunur. Ayrıca yağlar çoğu bitkisel besinde de karşımıza çıkar. Diyet yağlar fındıkta, çekirdekte, zeytinde, avokadoda, hindistan cevizinde ve -en saf hali olan- bitkisel sıvı yağlarda (zeytin yağı, Ayçiçek yağı) bol miktarda bulunur.

Tüm Reklamları Kapat

Neredeyse tamamen yağlardan oluşan tereyağı ve bitkisel sıvı yağlar gibi yiyecekler, "diyet dilinde" "yağ" olarak adlandırılır. Süt, yoğurt, dana kıyma gibi hayvansal besinler de yüksek miktarda yağ içermelerine rağmen protein açısından daha zengin oldukları için "protein besinleri" olarak adlandırılırlar. (Bazı ürünlerin yağ miktarı işlem gördüğü sırada azaltılabilir; yağsız süt, yağsız et vb.)

Farklı Yağ Türleri

Saint Louis Üniversitesi Doisy Sağlık Bilimleri Koleji’nde beslenme ve diyetetik danışmanı, Beslenme ve Diyetetik Akademisi sözcüsü Whitney Linsenmeyer, Ph.D., R.D.; genellikle besinlerde trigliserit olarak adlandırılan yağ türünün bulunduğunu söyledi. Trigliseritler, 3 yağ asidi (bir grup oksijen, hidrojen ve karbonun birbirine bağlanmasıyla oluşmuş hidrokarbon zinciri) ve küçük bir bileşik olan gliserolden oluşurlar.

Trigliseritlerdeki zincirlerin birbirine bağlanış şekli ve uzunluğu, trigliseritin ya da yağın türünü belirlememize yardımcı oluyor. Tatlarının neredeyse aynı olmasına rağmen birbirinden oldukça farklı 3 tür yağ bulunuyor.

Amerikan Kalp Derneği (AHA), doymuş yağları tamamen hidrojene doymuş yağlar olarak tanımlıyor.[12] Genelde oda koşullarında katı halde bulunan bu yağlar, en çok hayvansal ürünlerde görülseler de hindistan cevizi ve palmiye yağında da önemli miktarlarda bulunurlar.

Tüm Reklamları Kapat

İkinci yağ türü ise hidrojene doymamış olan doymamış yağlar. Doymamış yağlar kendi içinde tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlar olmak üzere ikiye ayrılırlar: AHA’nın tanımına göre tekli doymamış yağlar, karbon molekülleri arasında bir tane doymamış bağ bulundururken çoklu doymamış yağlar, karbon molekülleri arasında çoklu doymamış bağa sahiptirler. İki çeşit de genelde balık, avokado, ceviz ve bitkisel yağ türevlerinde bolca bulunurken aynı zamanda oda sıvı haldedirler. Bazı yiyecekler doymuş ya da doymamış yağları daha yoğun içerirken, tüm diyet yağlar her iki yağ asidini de içermektedir.[13]

Trans yağlar ise tamamen bambaşka bir konu.[3] Bu yağlar et ve süt ürünlerinde ayrıca bazı sıvı yağlarda eser miktarda karşımıza çıkarken FDA’ya (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) göre çoğu trans yağ sıvı bitkisel yağlara hidrojen eklenmesiyle endüstriyel bir şekilde elde ediliyor.[4] Trans yağlar genelde kızarmış yiyeceklerde ve paketlenmiş hamur işlerinde karşımıza çıkıyor. Bu yağlar kalp krizine sebep oldukları gerekçesi ile FDA tarafından yasaklanmıştır (yasak, Haziran 2018’de yürürlüğe girmiş ve bu tarihten önce üretilen gıdalar, Ocak 2020’ye kadar satılabilmiştir).[5]

Neden Yağlara İhtiyacımız var?

Yağların vücudumuza olan yararlarını bir liste haline getirsek, şaşırtıcı derecede uzun bir liste olur. FDA’ya göre yağlar çok büyük enerji kaynaklarıdır (1 gram protein veya karbonhidrat 4 kalori enerji içerirken aynı miktarda yağ 9 kalori enerji içerir) ve anında enerjiye çevrilebiliyor olsalar da, genellikle depolanmaktadırlar. Vücudun karbonhidratlardan (yıkımı kolay olduğu için öncelikle tercih edilmektedir) sağladığı enerji yetersiz kaldığında depolanan yağlar kullanılır.

FDA’ya göre yağlar bize enerji vermekten çok daha fazlasını yapıyorlar. Yağlar, vücudumuzdaki hücre zarlarının temel yapı maddesini oluşturuyorlar; bu da vücut büyümesi ve gelişimi için yağları gerekli hale getiriyor. Ayrıca kan pıhtılaşması ve sinir sistemi fonksiyonlarından onarım ve bağışıklık sistemine kadar birçok biyolojik süreçte tamamlayıcı rol üstleniyorlar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bu yararların çoğu diyet yağlarda bulunan temel (esansiyel) yağ asitleri ile ilişkilendirilebilir. Örneğin beyin gelişimimiz için gerekli olan temel yağ asitlerinden 2 tanesi lionelik asit (balık yağlarında ve sebze yağlarında bulunan yağ asidi) kullanılarak sentezlenebilir.

Vücudumuzun yalnızca yağlarla sindirilebildiği çok önemli vitaminler (yağda çözünen vitaminler) vardır. Bunlar; A, D, E, K vitaminleri olup sağlıklı kemikler, diş, saç, deri, göz ve daha birçok şeyin gelişiminde kilit rol oynarlar.

Son olarak yağlar, bizim kolesterol seviyemizi düzenlerler. Doymamış yağlar sizin LDL kolesterol (Düşük Yoğunluklu Lipoprotein, "kötü kolesterol" olarak da bilinir) seviyenizi azaltırken, HDL kolesterol (Yüksek Yoğunluklu Lipoprotein, "iyi kolesterol") seviyenizi yükseltiyor. AHA’ya göre bu durum kalp krizini riskini azaltmaktadır; buna ileride döneceğiz. Ancak FDA’ya göre, doymamış yağ yerine yüksek miktarlarda trans ve doymuş yağ tüketimi tam tersi sonuçlara yol açıyor: LDL seviyenizi yükseltirken HDL seviyenizi düşürüyor.

Vücudumuza yeterli miktarda yağ almamak, bu sebepler nedeniyle hiç de sağlıklı değildir. Çok düşük yağ içeren bir diyet ile beslenmek, vücudumuzun yukarıda konuştuğumuz faydalardan mahrum kalmasına sebep olur. Örneğin vücudumuz yağda çözünen vitaminleri yeterince alamaz ve bu durum vitamin eksikliği ve beraberinde farklı hastalıkları getirir.[6] Çok düşük yağlı bir diyet vücudumuzu ihtiyacı olan temel yağ asitlerinden de mahrum bırakır. Sonuç olarak eğer yeterince yağ tüketmezsek, mütevazı ve yüksek miktarda yağ içeren yiyeceklerin sunduğu diğer besin maddelerinden de mahrum kalırız.

Yağ Tükettiğimizde Vücudumuzda Neler Oluyor?

Yağ tükettiğimiz zaman vücudumuzda yaşanan ilk şey: ağzımızın mutlu olması. Penn State Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kıdemli araştırmacı ve bariatrik program yöneticisi, Pennsylvania Beslenme ve Diyetetik Akademisi gelecek dönem başkanı Colleen Tewksbury, (Ph.D., M.P.H., R.D.) şöyle diyor:

Yağlar ağzın içini kaplayarak vücudun tat hissine katkıda bulunur ve yemeğin tadını daha üzün süre çıkarmanızı sağlar.

Bu geliştirilmiş tat hissi yağ moleküllerinin taşıdığı tatların tat alma cisimciklerimize dağıtılmasını sağlar. Tatların bu cisimciklerde daha uzun süre oyalanması yiyeceğin tadını daha yoğun ve kalıcı hale getirir; örneğin ağır bir sarımsaklı zeytinyağını düşünün. Ayrıca, tatlı-tuzlu tatlar için farklı reseptörler geliştirmemiz gibi farklı yağlar için de farklı reseptörler geliştirdiğimizi savunan bir araştırma mevcut.[7]

Tüm Reklamları Kapat

Biz dudaklarımızı şapırdatmakla meşgulken, vücudumuz kendini yağların en temel maddeleri olan gliserol ve yağ asitlerine kadar parçalanacağı uzun bir sürece hazırlar. Bu süreç, sindirim sistemimiz için çok incelikli bir iştir. Linsenmeyer, şöyle diyor:

Yağlar, sindirim ve emilim açısından en çok emek isteyen makro besinlerdir.

Sindirim sistemimizin (ve sonrasında kan dolaşımımızın) su temelli olmasının sebebi budur. Eğer su ve limon suyunu karıştırmayı denediyseniz, bu ikisinin pek iyi karışmayacağını biliyorsunuzdur. Linsenmeyer bunu şöyle açıklıyor:

Yağlar suda çözünmediği için, basitçe yağları emülsiyon haline getirecek ve yıkacak, ardından da emip kan ile taşıyacak oldukça karmaşık sistemlerimiz var.

Yağlı yiyecekleri daha yavaş sindirmemizin ve sanki yağlar kemiklerimize yapışmış gibi hissetmemizin sebebi de budur. Karbonhidratlar çabuk enerji üretimi için daha idealken; Linsenmeyer, şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Yağlar, midenin içindekileri ince bağırsağa boşaltmasını tam anlamıyla yavaşlatır.

Bu durum, doygunluk duygusunu teşvik eder ve uzatır.

Tewksbury, tüm sürecin lipaz enziminin yağ yıkmak için karıştığı midede başladığını açıklıyor. Midemizdeki kısmen sindirilmiş besinler ince bağırsağımıza doğru ilerlerken farklı organlar bu besinlere farklı sıvılar ve enzimler ekler. Bunlardan bazıları yağları küçük yağ asitlerine parçalamak için özelleşmiştir. Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsüne (NIDDK) göre bu salgılardan biri de safra sıvısıdır.[8] Tewksbury, safra sıvısını şöyle açıklıyor:

Safra, bir emülsiyon makinesi gibi çalışır. Yağın su bazlı sıvılara karışmasına ve kan dolaşımında taşınmasına izin verir.

Vücudumuz Yağı Enerjiye Nasıl Çevirir?

Bağırsağımızdan yola çıkan kan, içindeki küçüklü büyüklü yağ tanecikleri ile; makro besinler için adeta bir sevk merkezi olan karaciğere gelir. Tewksbury şöyle diyor:

Moleküllerin hangi şekilde birleştirildikleri (HDL gibi belirli yağ asidi zincirleri) ne yediğimize ve onlar depolanmadan veya kullanılmadan önce vücudumuzun neye ihtiyacı olduğuna bağlı.

Burada birçok farklı süreç işleyebilir. Örneğin; beyin hücrelerimiz ya da diğer organlarımızın ihtiyaç duyduğu yağ asitleri üretilebilir. Tewsbury’nin bu konudaki açıklaması da şu şekilde:

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Tırtıl Nasıl Büyüdü

Amerikan traktör ve iş makinesi devi Caterpillar’ın pazara hükmetme hikâyesi, nefes kesen bir aksiyona davet ediyor. Liderliğe oynayan bir yatırımcı için ders alınacak bir hikâye ve başarılı bir analiz.

Ve tırtıl büyüdü. Bu büyüme, zamanı geldiğinde kozasını en kârlı biçimde yırtıp global bir kelebek olmak isteyen şirketlere örnek olacak cinstendi.

Başarılı başka firmalar varken neden Caterpillar’a odaklanıyoruz? Çünkü CAT, değişikliklerle başa çıkma konusunda model olmuş, engellere göğüs germiş ve geleceği düşünerek pozisyon almıştır.

Okuyucu bu hikâyenin nasıl bittiğini zaten biliyor. Sadece kaliteli performansından dolayı değil, ayrıca önemli sorunlara ve beklenmedik, kötü gelişmelere karşı başarılı olup bu performansa ulaştığı için Caterpillar’ı en iyi örnek olarak tanımlıyoruz.

Devamını Göster
₺65.00
Tırtıl Nasıl Büyüdü
  • Dış Sitelerde Paylaş

Yağların kullanılabileceği çok fazla şey var ve vücudumuzun bunları belirlemekte çok iyi.

Uzun bir süre karaciğerde fazla yağın depolanabilecek hale getirilmesi için harcanıyor.[9]Bu dönüşüm, gliserol ve yağ asidi moleküllerinin trigliseritlere ve kolesterole (kanımızda bulunan iki çeşit yağ) birleştirilmesiyle oluyor.[10] Tewksbury şöyle anlatıyor:[11]

Ardından bu yağlar lipoprotein adlı özel bir proteinle tekrardan paketleniyorlar.

Lipoproteinler yağların kanda gidecekleri yere taşınmasını sağlıyor.

Hepsinden önemlisi; yağlar, hücreye girmek için lenfatik sistemden yardım alan tek makro moleküldür; eh, yağların çok bakım istediğinden söz etmiştik. Linsenmeyer’e göre bu lipoproteinler doğrudan kana karışabilmek için hala çok büyüktür bu yüzden önce lenf sistemine karışırlar. Sıvıları vücutta taşıyan bu damar ağı aslında dolaşım sistemine oldukça benzerdir. Özel olarak, kan akışına karışabilmek için özel düğüm noktaları bulunur.

Son olarak bu lipoproteinler dolaşım sistemi boyunca trigliseritleri en yaygın varış noktası olan ve yağ doku (enerjinin depolandığı yer) olarak da bilinen vücuttaki yağ hücrelerine taşır.

Bu arada şunu not etmekte fayda var: Diyet yağ ve vücut yağı arasındaki ilişki, "Yağ yemek ve kilo almak aynı şeydir." demekten çok daha karmaşıktır. Eski beslenme biliminin bu kalıntısı genel kalori alımının ana rolünü hesaba katmıyor. Ek olarak diğer kilo alma etkenleri… Bunları, bu cümledeki farklı kelimelere tıklayarak, diğer yazılarımızdan okuyabilirsiniz.

Daha sonra, eğer vücudumuzun tercih ettiği enerji türü, glikoz, yetersiz kalırsa (egzersiz yapıyor, öğün arasında ya da yeterince karbonhidrat almıyor olabiliriz); vücudumuz depoladığı yağ hücrelerini tekrardan serbest yağ asidine ve gliserole yıkarak onlardan glikoz formunda enerji elde edebilir. Vücudumuz karbonhidrattan yoksun kaldığı zamanlarda karaciğerimiz yağ asitlerini yıkarak alternatif bir yakıt olan ketonu elde eder- basit keton diyetindeki süreç de budur.

Şimdi, yukarıda konuştuklarımız kadar karmaşık (gerçekten, eğer hala okuyorsanız tebrikler) olan bir diğer şey ise, burada değinmediğimiz çok daha fazla süreç olması; örneğin çeşitli hormonlar... Burada bahsettiğimiz tüm bu kompleks süreçler, hücresel düzeyde gerçekleşiyor ve ayrıntılarıyla anlatabilmek için çok ağır biyokimya bilgisine ihtiyaç duyuyor.

Burada yaptığımız şey, besinlerin içindeki yağın vücudumuzu nasıl etkilediğini basit seviyede daha iyi anlayabilmemiz için büyük bir resim sunmak. Ana fikir ise yağlar yalnızca lezzetli değil, aynı zamanda sağlığımız için kritik öneme sahipler. Ayrıca vücutlarımız yediğimiz besinle ne yapacaklarını bildikleri için kutsanmış sayılırız.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
40
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 31
  • Merak Uyandırıcı! 11
  • Muhteşem! 9
  • Bilim Budur! 7
  • İnanılmaz 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Self | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:27:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9585

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. L. Todd, et al. Yağ Tükettiğimizde Vücudumuzda Aslında Neler Oluyor?. (24 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9585
Todd, C. L., Özsan, A., Bakırcı, Ç. M. (2020, November 24). Yağ Tükettiğimizde Vücudumuzda Aslında Neler Oluyor?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9585
C. L. Todd, et al. “Yağ Tükettiğimizde Vücudumuzda Aslında Neler Oluyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Atakan Özsan, Evrim Ağacı, 24 Nov. 2020, https://evrimagaci.org/s/9585.
Todd, Carolyn L.. Özsan, Atakan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yağ Tükettiğimizde Vücudumuzda Aslında Neler Oluyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Atakan Özsan. Evrim Ağacı, November 24, 2020. https://evrimagaci.org/s/9585.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close