Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mide Bypass (Gastrik Bypass) Ameliyatı, Diyabetin Kontrol Altına Alınmasını Sağlıyor!

3 dakika
1,469
Mide Bypass (Gastrik Bypass) Ameliyatı, Diyabetin Kontrol Altına Alınmasını Sağlıyor! Verywell Health
Gastrik Bypass Ameliyatı
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Danimarka’da yapılan bir çalışmaya göre, Tip 2 diyabet hastası olan ve "kilo verme ameliyatı" olarak da bilinen mide bypass ameliyatı geçiren her 10 kişiden 7'sinde hastalık belirtilerinin uzun dönemde tekrar etmediği görüldü.

Bu, ameliyatın tip 2 diyabetin tedavisi olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü uzun süredir belirti göstermeyen kişilerde hastalık semptomları yeniden gözlenebiliyor. Hatta bahsedilen bu çalışmada 5 yıl boyunca takip edilen kişilerin %27'sinde semptomların tekrarlandığı görüldü.

Çalışma aynı zamanda mide bypass ameliyatı ile mikrovasküler komplikasyonlar arasındaki ilişkiyi de inceliyor. Bu ameliyat, mikrovasküler komplikasyonların yarısında azalma sağlıyor. Bu komplikasyonlara böbrek rahatsızlığı, sinir zedelenmesi ve görme problemleri de dahil. Çalışmanın lideri olan Aarhus Üniversitesi Hastanesinden yazar Dr. Lene Ring Madsen şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Obezite ve tip 2 diyabet hastalarına hastalık seyrinin başında bariatrik ameliyat önerilmeli. Çünkü bu dönemde hala hastalık aktivitesinin görülmesi engellenebilir.

Kilo kaybetmenin mide bypass ameliyatı ve tüp mide ameliyatı da dahil olmak üzere birkaç yolu mevcuttur. Amerikan Ulusal Diyabet, Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsüne göre mide bypass ameliyatı -aynı zamanda "Roux-en-y" olarak da bilinir- mideyi küçültmek ve ince bağırsağın bir kısmının "bypass" edilmesidir. Bu ameliyattan sonra besin tüketimi azaldığı için vücuda da daha az kalori alınmış olunur.

Yine aynı enstitünün çalışmasına göre tüp mide ameliyatı ise, midenin bir kısmının alınması işlemini içeriyor. Bu şekilde daha çabuk tokluk hissediyorsunuz. Bu ameliyat şu an yaygınlık kazanmaya devam etse de Dr. Madsen yöntemin yeni olduğunu ve henüz araştırmacıların uzun vadeli verilere sahip olmadığını aktarıyor. Bu çalışma, mide bypassının tip 2 diyabet aktivitesini engellemesi için yapılıyor olmasa da Dr. Madsen diğer çalışmaların ışığında kilo kaybının önerilen bir faktör olduğunu söylüyor. Kalori kısıtlamalarının ve hormonsal değişikliklerin de rol oynadığını ekliyor. New York Northern Westchester Hastanesi Mide Operasyonları Bölümü Müdürü Dr. Mitchell Roslin bulguları şöyle değerlendiriyor:

Tip 2 Diyabet hastaları içinde, en iyi şekilde kilo verebilenler, en iyi şekilde iyileşirler. Fakat mekanizmalar, tek başına kilo kaybından daha karmaşıktır.

Karaciğerin glikoz üretimindeki farklılıklar ile kişinin tükettiği besinlerdeki değişiklikler ve vücudun insülini verimli bir şekilde kullanması tip 2 diyabet hastalığının iyileşme sürecine katkıda bulunur. Bahsedilen çalışma, Kuzey Danimarka’da mide bypass ameliyatı olan 1100 kişiyi kapsıyor ve 2006 yılından 2015 yılına kadar devam etti. Araştırmacılar ameliyat olan 1100 tip 2 diyabet hastasıyla ameliyat olmayanları kıyasladı.

Çalışmanın sonucuna göre ameliyat olanların %65’i 6 hafta içerisinde, ameliyattan 1 yıl sonra ise %74’ü tip 2 diyabetin belirtilerini göstermemeye başladı. Ameliyattan sonraki ilk 5 yıl belirti göstermeme oranı %70 ve üzerinde kaldı. Bu çalışmaya katılan ve ameliyattan önce düzenli insülin kullanan hastaların çoğunda hatta kan şekeri dengesini sağlayamayan hastalarda da bu durum görüldü. 60 yaşın üstündekiler ise 40 yaşın altındakilerle kıyaslandığında daha çok hastalık belirtisi gösterdi. Tip 2 diyabet rahatsızlığına 2.6 yıldan daha az bir süredir sahip olan hastaların ise hastalık belirtileri göstermemeye daha yatkın oldukları görüldü. Bir süre sonra kimi hastalar tekrardan diyabet hastalığının semptomlarını gösterdi. İkinci yıl hastaların %6’sında üçüncü yıl içerisinde %12 ‘sinde ve beş yıl sonunda %27’sinde belirtiler tekrarladı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu ameliyatın faydaları göz ardı edilmemeli. Dr. Roslin şöyle diyor:

Bariatrik ameliyat (kilo kaybı ameliyatı) tip 2 diyabet için önemli bir tedavi yöntemi ama hala yeterince uygulanılmıyor. En önemli bulgu ise bu ameliyatın birçok diyabet komplikasyonunu azaltabiliyor olmasıdır.

Ayrıca Dr. Roslin’e göre insanlar diyabetten körlük veya ampütasyon (bir uzvun kesilmesi) gibi sonuçlara sebep olduğundan korkuyor. Ama bu çalışmada bahsedilen ameliyatın bu tarz komplikasyonları %50 oranında azalacağı öngörülüyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 9
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Tebrikler! 2
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • İğrenç! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Diabetologia | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:44:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9569

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Gordon, et al. Mide Bypass (Gastrik Bypass) Ameliyatı, Diyabetin Kontrol Altına Alınmasını Sağlıyor!. (23 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9569
Gordon, S., Tekgül, A., Bakırcı, Ç. M. (2020, November 23). Mide Bypass (Gastrik Bypass) Ameliyatı, Diyabetin Kontrol Altına Alınmasını Sağlıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9569
S. Gordon, et al. “Mide Bypass (Gastrik Bypass) Ameliyatı, Diyabetin Kontrol Altına Alınmasını Sağlıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Altan Tekgül, Evrim Ağacı, 23 Nov. 2020, https://evrimagaci.org/s/9569.
Gordon, Serena. Tekgül, Altan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Mide Bypass (Gastrik Bypass) Ameliyatı, Diyabetin Kontrol Altına Alınmasını Sağlıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Altan Tekgül. Evrim Ağacı, November 23, 2020. https://evrimagaci.org/s/9569.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close