Salgında Pik (Tepe, Zirve, Doruk) Noktası: Ne Zaman Ulaşılır ve Hakkında Neler Biliyoruz?
"Salgının Tepesi" Ama... Hangi Tepesi? Yamunotri mi, Yangra mı, Everest mi?
COVID-19 salgını gibi salgınlar sırasında en çok bahsedilen konu, salgının plato yapması veya zirve/tepe/doruk noktasına ulaşması, yani İngilizce-Türkçe tabiriyle "peak yapması" konusudur. Bu, herkesin umutla beklediği bir noktadır, çünkü salgının eksponansiyel (giderek hızlanan) gidişatının kırılmakla kalmadığını, aynı zamanda artık durakladığını göstermektedir. Peki salgınların doruk noktasına ne zaman ulaştığımızı bilebilir miyiz?
Bunun için anlamamız gereken birden fazla kavram var. İlki, daha önce detaylarıyla işlediğimiz S-şeklindeki Eğri kavramıdır. Salgınlar gibi epidemiyolojik olgular ve hatta diğer birçok ekolojik olgu, S-şeklindeki bir eğriyi takip ederler. Yani salgının başlangıcında vaka sayısı yavaş yavaş artar, sonrasında birden hızlanmaya başlar ve müdahaleler yeterli olursa (veya salgın yeterince kişiye bulaşır ve/veya onları öldürürse) gidişat yavaşlamaya başlar ve nihayetinde durulur.
Hatta S-şeklindeki bir eğriyi takip etmeye devam edecek olursanız, özellikle de salgınlar durumunda, yeterince süre geçtikten veya salgın yeterince yayıldıktan sonra bu S-şeklindeki eğrinin tepesi yavaş yavaş aşağı dönmeye başlar ve nihayetinde normal bir çan eğrisi çizerek sıfır noktasına ulaşır. Yani salgına sebep olan virüs, tamamen yok edilmiş olur. Bu durumu, Batı Afrika'daki Ebola salgınını 2014-2016 yılları arasında gösteren gerçek bir grafikte görebilmekteyiz:
Ancak burada 2 kritik nokta vardır: Birincisi, eğer ki alınan önlemler (ki buna sosyal mesafelendirme, aşılar, ilaçlar, vb. uygulamaların tamamı dahildir), hastalığın temel bulaşıcılık sayısını (R0 değerini) 1'in altına düşürmeyi başaramazsa ve/veya hastalık sezonluk bir doğaya sahipse, salgın durmaksızın devam edebilir; aralıklarla gelip gidebilir.
Yani durulmuş bir salgın, bitmiş bir salgın olmak zorunda değildir! Dolayısıyla S-şeklindeki bir eğriye kavuşmuş olmak, salgının bittiği ve önlemlerin kaldırılabileceği anlamına gelmez (tabii ki, hastalığı "doğal bir ölüm sebebi" olarak kabullenip de bu ölümlere "alışmaz" isek). Bunu, sezonluk grip ve zatürre ölümlerine ait grafiklerde görebilmekteyiz:
İkinci ve daha önemli olan nokta ise şudur: S-eğrisinin eksponansiyel kısmı (ortadaki hızla yükselen kısmı) içerisindeyken, salgının hangi noktada duracağını kestirmek çok zordur. Çünkü sosyal mesafelendirme, arttırılmış hijyen, maske kullanımı gibi uygulamaların çalıştığını biliyoruz. Yani bunları uygulamaya başladığımızda, virüsün niteliklerine bağlı olarak muhtemelen birkaç gün, en geç birkaç hafta veya ay içerisinde etkilerini görmeye başlamayı bekleriz. Dolayısıyla salgına yönelik müdahalelerimiz, sunî bir yavaşlama yaratacaktır; bu, bilimin güvenilirliğinin doğrudan bir uzantısıdır. Ancak bu, salgının durduğu veya koşulların değiştiği anlamına gelmez.
Salgının Hangi Tepesi?
Bunu şöyle izah edelim: Salgına yönelik aşı, ilaç veya ezici bir sürü bağışıklığı gibi nihai çözümler üretilmediği veya virüs evrimsel süreçte değişerek niteliği dönüşmediği veya mevsimsel etkiler gibi çevresel şartlara bağlı olarak gidişat yön değiştirmediği müddetçe, insanlar tarafından alınan önlemlerin sıkılaştırılması salgını yavaşlatacak, önlemlerin gevşetilmesi salgını hızlandıracaktır.
Dolayısıyla salgın da yavaşlıyor gibi gözükecek; ancak buna kanarak önlemler gevşetilirse (ve virüsün yayılması için gereken şartlar değişmemişse), salgın geri dönecektir. Bu da, salgın grafiklerinde birden fazla sayıda tepe noktası yaratacaktır. Ayrıca önlemlerin katı olması halinde bile, aradan kaçan veya elde olmayan nedenlerle yeni salgınlar başlayabilecektir. Bu nedenle ara tepe noktaları oluşsa da, salgının genel gidişatı yukarı doğru devam edecektir. Az önceki Ebola grafiğine tekrar bakın. Ama bu defa, işaretlediğimiz tepenin, işaretlediğimiz noktasında olduğunuzu hayal edin.
Ne düşünürdünüz? "Bu salgını durdurduk, başarıyoruz! Aslında o kadar da kötü değilmiş, biraz önlem ile hallettik. Artık normale dönebiliriz."
Eğer böyle düşünüyorsunuz, ardından gelmekte olandan bihabersiniz demektir. Aslında tam olarak "bihabersiniz" demek de doğru değil. Bilimin söylediklerine kulak vermiyorsunuz demektir. Salgın dinamikleri, çok iyi araştırılmakta ve oldukça güvenilir sonuçlar vermektedir.
Epidemiyolojik analizler, virüsler gibi patojenlerin yayılmasını sağlayan dinamikler değişmediği müddetçe salgınların duracağını öngörmemektedir. Bu nedenle önlemleri erken gevşetmek büyük bir hata olacaktır. Minnesota Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Michael Osterholm şöyle diyor:
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Size biri hangi noktada zirveye ulaşacağımızı söylüyorsa, bilin ki bu, işe yaramaz bir bilgidir.
Oxford Üniversitesi'nde matematiksel epidemiyoloji uzmanı olarak çalışan ve COVID-19 salgını hakkındaki modeller üzerinde de çalışan Robin Thompson ise şöyle diyor:
Bu kadar çok sayıda bilinmeyenin olduğu COVID-19 salgını gibi bir durumda, zirve noktasının ne zaman yaşanacağını herhangi bir isabetlilik düzeyinde belirlemenin imkansız olduğunu söyleyebilirim.
Elbette bu salgın bir noktada bitecek. Elbette nihai zirve noktasına bir zaman ulaşacağız. Buna şüphe yok. Ama Himalaya sıradağlarının zirvelerini düşünün... 6.381 metrelik Yamunotri de "zirve"dir, 7.422 metrelik Yangra da "zirve"dir. 8.850 metrelik Everest de "zirve"dir. Hangi zirvede olduğunuzu bilmiyorsanız, düşüşünüz de o kadar acı verici olacaktır. Warwick Üniversitesi'nde salgına yönelik matematiksel modeller geliştiren Mike Tildesley şöyle diyor:
Eğer büyük bir salgının etkilerini ötelemek istiyorsanız, sadece ortalama zirveye ulaşma sürelerine bakmak yetmez; aynı zamanda en kötü senaryoya da odaklanmak gerekir.
Bu nedenle zirvenin analizini doğru yapmak, politik ve ekonomik gerekçelerle epidemiyolojik gerçekleri görmezden gelmemek, Dünya çapında milyonlarca insanın hayatta kalması ile kalmaması arasındaki çizgiyi belirlemektedir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 31
- 14
- 8
- 6
- 5
- 4
- 4
- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- K. Kalland. Peak Coronavirus? Epidemic Forecasts Are Often Wrong But Can Be Useful. (6 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 22 Nisan 2020. Alındığı Yer: Reuters | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:17:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8586
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.