Merhabalar. Aşırı heyecanlandığında parlayan göz olgusu fotopsi olarak bilinir. Genellikle noktalar, çizgiler veya halkalar şeklinde ışık parlamalarının algılanması ile karakterize edilen görsel bir rahatsızlıktır. Fotopsi, göz yorgunluğu, migren baş ağrıları ve bazı nörolojik durumlar dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
Tabii ki sadece hastalık veya kötüye işaret eden durumlarda çıkmaz. Ancak bu konu üzerine bir doktora danışmanızı şiddetle tavsiye ederim. Her ne kadar tüm fotopsilerin sebebi kötü olmasa da, bazı durumlarda fotopsi, retina dekolmanı veya glokom gibi altta yatan daha ciddi bir tıbbi durumun belirtisi olabilir.
-----------------------------------
OPSİYONEL birtakım kavram açıklamaları yapacağım. Bu, sizin daha iyi anlamlandırmanızı sağlayabilir.
Retina, gözün arkasını kaplayan ince bir doku tabakasıdır. Işığı elektrik sinyallerine dönüştüren milyonlarca ışığa duyarlı hücre içerir. Bu sinyaller daha sonra beyne gönderilir ve burada görüntü olarak yorumlanır.
Retina normalde vitreus adı verilen ince bir doku tabakası tarafından yerinde tutulur. Vitreus ise gözün merkezini dolduran jel benzeri bir maddedir. İnsanlar yaşlandıkça, vitreus küçülmeye ve retinadan uzaklaşmaya başlar/başlayabilir. Bu, retinada küçük yırtıklara veya deliklere neden olabilir. Bu küçük yırtık ve delikler, retina dekolmanı gibi önemli tıbbi zorluklara yol açabilir.
Retina dekolmanı, gözün arkasındaki ışığa duyarlı doku olan retinanın normal konumundan çekildiği tıbbi bir acil durumdur. Eğer tedavi ettirmezseniz veya kontrol yaptırmazsanız, kalıcı görme bozukluğuna kadar gidebilir.
Glokom, gözün beyne görsel bilgi gönderen kısmı olan optik sinire zarar veren bir grup göz hastalığıdır. Bu hasar görme kaybına ve bazı durumlarda körlüğe yol açabilir. Genel anlamda iki tür/tip Glokom hastalığından bahsedebiliriz.
Open-angle glaucoma ve Angle-closure glaucoma.
Open-angle glokom en sık görülen glokom türüdür. Göz içindeki basıncı artıran sıvının göz içinde birikmesinden kaynaklanır. Bu basınç zamanla optik sinire zarar verebilir.
Angle-closure glokomu, daha az yaygın bir glokom türüdür. Gözdeki sıvı drenaj sisteminin aniden tıkanması sonucu oluşur. Bu tıkanıklık, göz içindeki basıncın ani bir şekilde artmasına neden olarak optik sinire zarar verebilir.
-----------------------------------
Sorunda ise, yaşadığın ışık parlamalarının vazokonstriksiyondan kaynaklanmış olması mümkündür. Vazokonstriksiyon, vazodilatasyonun tersi olan kan damarlarının daralmasıdır. Kan damarlarının duvarlarındaki düz kasların kasılmasından kaynaklanır.
Heyecanlandığınızda vücudunuz, kan damarlarınızın daralmasına sebep olan hormonlar salgılar. Bu, retinaya giden kan akışını azaltabilir ve bu da geçici görme bozukluklarına yol açabilir. Karşılaştığın ışık parlamaları muhtemelen retinanın geçici olarak oksijen kaybetmesinden kaynaklanmaktadır.
Eğer ışık çakmaları şiddetli veya sürekliyse veya bunlara ağrı, görme kaybı veya uçuşan cisimler gibi başka semptomlar eşlik ediyorsa, altta yatan daha ciddi bir tıbbi durumu ekarte etmek için bir doktora danışmanızı öneririm. Yani kısaca, her türlü bir randevu almanızı ve göz doktoruna görünmenizi öneriyorum. İyi günler.
Kaynaklar
-
Roberto Sampaolesi, Juan Roberto Sampaolesi, Jorge Zárate, et al. (2013). The Glaucomas: Volume Ii - Open Angle Glaucoma And Angle Closure Glaucoma, 2. Cilt. ISBN: 3642355005, 97836423. Yayınevi: Springer Science & Business Media.
-
J. Virdee, et al. (2020). Photopsia. Practical Neurology, sf: 415-419. doi: 10.1136/practneurol-2019-002460. | Arşiv Bağlantısı