Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ertuğrul Genç
Üye
9

Aşırı heyecan yaşadığımda gözümde parlamalar olmasının sebebi nedir?

Ben aşırı heyecan durumunda veya bir duyguyu derinden yaşamaya başladığımda gözümün önüne parıltılar geliyor ve en fazla 10 saniye durup gidiyor. Ben buna anlam veremedim. Bu neden ve nasıl oluyor? Açıklarsanız sevinirim;)
568 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hyyperr X0
Hyyperr X0
18K UP
kuantum fiziği, bilgisayar bilimi, matematikle ilgileniyorum

Merhabalar. Aşırı heyecanlandığında parlayan göz olgusu fotopsi olarak bilinir. Genellikle noktalar, çizgiler veya halkalar şeklinde ışık parlamalarının algılanması ile karakterize edilen görsel bir rahatsızlıktır. Fotopsi, göz yorgunluğu, migren baş ağrıları ve bazı nörolojik durumlar dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.

Tabii ki sadece hastalık veya kötüye işaret eden durumlarda çıkmaz. Ancak bu konu üzerine bir doktora danışmanızı şiddetle tavsiye ederim. Her ne kadar tüm fotopsilerin sebebi kötü olmasa da, bazı durumlarda fotopsi, retina dekolmanı veya glokom gibi altta yatan daha ciddi bir tıbbi durumun belirtisi olabilir.

-----------------------------------

Tüm Reklamları Kapat

OPSİYONEL birtakım kavram açıklamaları yapacağım. Bu, sizin daha iyi anlamlandırmanızı sağlayabilir.

Retina, gözün arkasını kaplayan ince bir doku tabakasıdır. Işığı elektrik sinyallerine dönüştüren milyonlarca ışığa duyarlı hücre içerir. Bu sinyaller daha sonra beyne gönderilir ve burada görüntü olarak yorumlanır.

Retina normalde vitreus adı verilen ince bir doku tabakası tarafından yerinde tutulur. Vitreus ise gözün merkezini dolduran jel benzeri bir maddedir. İnsanlar yaşlandıkça, vitreus küçülmeye ve retinadan uzaklaşmaya başlar/başlayabilir. Bu, retinada küçük yırtıklara veya deliklere neden olabilir. Bu küçük yırtık ve delikler, retina dekolmanı gibi önemli tıbbi zorluklara yol açabilir.

Retina dekolmanı, gözün arkasındaki ışığa duyarlı doku olan retinanın normal konumundan çekildiği tıbbi bir acil durumdur. Eğer tedavi ettirmezseniz veya kontrol yaptırmazsanız, kalıcı görme bozukluğuna kadar gidebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Glokom, gözün beyne görsel bilgi gönderen kısmı olan optik sinire zarar veren bir grup göz hastalığıdır. Bu hasar görme kaybına ve bazı durumlarda körlüğe yol açabilir. Genel anlamda iki tür/tip Glokom hastalığından bahsedebiliriz.

Open-angle glaucoma ve Angle-closure glaucoma.

Open-angle glokom en sık görülen glokom türüdür. Göz içindeki basıncı artıran sıvının göz içinde birikmesinden kaynaklanır. Bu basınç zamanla optik sinire zarar verebilir.

Angle-closure glokomu, daha az yaygın bir glokom türüdür. Gözdeki sıvı drenaj sisteminin aniden tıkanması sonucu oluşur. Bu tıkanıklık, göz içindeki basıncın ani bir şekilde artmasına neden olarak optik sinire zarar verebilir.

-----------------------------------

Sorunda ise, yaşadığın ışık parlamalarının vazokonstriksiyondan kaynaklanmış olması mümkündür. Vazokonstriksiyon, vazodilatasyonun tersi olan kan damarlarının daralmasıdır. Kan damarlarının duvarlarındaki düz kasların kasılmasından kaynaklanır.

Heyecanlandığınızda vücudunuz, kan damarlarınızın daralmasına sebep olan hormonlar salgılar. Bu, retinaya giden kan akışını azaltabilir ve bu da geçici görme bozukluklarına yol açabilir. Karşılaştığın ışık parlamaları muhtemelen retinanın geçici olarak oksijen kaybetmesinden kaynaklanmaktadır.

Eğer ışık çakmaları şiddetli veya sürekliyse veya bunlara ağrı, görme kaybı veya uçuşan cisimler gibi başka semptomlar eşlik ediyorsa, altta yatan daha ciddi bir tıbbi durumu ekarte etmek için bir doktora danışmanızı öneririm. Yani kısaca, her türlü bir randevu almanızı ve göz doktoruna görünmenizi öneriyorum. İyi günler.

Kaynaklar

  1. Roberto Sampaolesi, Juan Roberto Sampaolesi, Jorge Zárate, et al. (2013). The Glaucomas: Volume Ii - Open Angle Glaucoma And Angle Closure Glaucoma, 2. Cilt. ISBN: 3642355005, 97836423. Yayınevi: Springer Science & Business Media.
  2. J. Virdee, et al. (2020). Photopsia. Practical Neurology, sf: 415-419. doi: 10.1136/practneurol-2019-002460. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close