Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Gizli Öncül Nedir? Hatalı Varsayımlarla Nasıl Başa Çıkılır?

8 dakika
960
Gizli Öncül Nedir? Hatalı Varsayımlarla Nasıl Başa Çıkılır? Effectiviology
Tüm Reklamları Kapat

Gizli öncül; tartışmacının argümana kesin olarak doğruymuş gibi dahil ettiği, tartışmalı veya sağlam kanıtlarla desteklenmeyen bir varsayımdır. Örneğin tartışmacı, "Bu ahlaka aykırı yasayla ilgili sorun, olumsuz sonuçlar doğuracak olmasıdır." dediğinde, yasanın ahlaka aykırı olduğu önermesi tartışmalıysa veya ciddi kanıtlarla desteklenmiyorsa; yasanın ahlaksız olduğu düşüncesi, "gizli bir öncül" olarak kabul edilebilir.

Gizli öncüller, mantıksal olarak kusurlu veya zayıf olmalarına rağmen argümanın bir parçası olduğundan kesin olarak doğruymuş gibi kabul edilir. Bu yüzden gizli öncüllere hatalı ön kabul de denebilir. Gizli öncüller, genellikle retorik amaçlarla kullanılır. Örneğin insanlar; tartışmaları amaçlarına uygun bir çerçeveye oturtmak için sundukları argümanların tartışmalı bir kısmını, ispat yükünü yerine getirmeden doğruymuş gibi sunabilirler.

Gizli öncüller tartışmalarda birçok soruna sebep olur ve kullanımı oldukça yaygındır. Bu nedenle anlaşılmaları önemlidir. Makalemizde gizli öncüller hakkında daha fazla bilgi edinecek ve bunların kullanımına nasıl etkili bir şekilde cevap verebileceğinizi göreceksiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Gizli Öncül Örnekleri

"Çoğu insanın bu yasayı desteklememesinin nedeni, yasanın pratik olmamasıdır." argümanında; çoğu insanın yasayı desteklemediği önermesi tartışmalıysa ve sağlam kanıtlara dayanmıyorsa, yasanın pratik olmaması konusunda olduğu gibi, gizli bir öncül olarak kabul edilebilir.

Benzer şekilde, "Senin gibi biri bu terimi kullanmanın yanlış olduğunu bilmeli." ifadesinde; söz konusu terimi kullanmanın yanlış olduğu önermesi tartışmalıysa ve sağlam kanıtlara dayanmıyorsa, gizli bir öncüldür.

İnsanlar tartışma sırasında kullandıkları gizli öncüllerin etkisini artırmak için retorik yöntemler kullanabilir. "Senin gibi biri bu terimi kullanmanın yanlış olduğunu bilmeli." veya "Bu terimi kullanmanın yanlış olduğu çok açık, neden böyle dediğini anlayamıyorum." gibi ifadeler, gizli öncüllerin etkisini arttırmaya yönelik yöntemlerden bazılarıdır. Gizli öncülleri pekiştirme yöntemleri; muğlaklaştırma, dolaylama, kırmızı sazan ve duygulara başvurma gibi birçok retorik yöntemi ve mantık hatasını içerebilir.

Gizli öncüller, yüklü soru gibi mantık hatası ve retorik yöntemlerinde de önemli bir role sahiptir. "Bu berbat politikacıyı gerçekten destekliyor musun?" sorusu, söz konusu politikacının berbat olduğu varsayımını içerir. Cevap verecek olan kişi bu varsayıma katılmasa bile gizli öncül tartışmayı belli bir çerçeveye oturtur ve kişinin cevap vermesini zorlaştırabilir. Kişi, politikacıyı desteklediğini belirtmek için "Evet." derse istemeden de olsa politikacının berbat olduğunu kabul etmiş olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Gizli öncül içeren yüklü sorunun bir başka örneği de "Çoğu bilimsel çalışmanın bu teoriyi desteklemediği gerçeğini kabul ettiniz mi?" sorusudur. Burada gizli öncül, çoğu bilimsel çalışmanın söz konusu teoriyi desteklemediği iddiasıdır. Bu iddia, tartışmalı veya sağlam kanıtlara dayanmıyor olabilir. Tartışmacı, iddianın yanlış olduğunu düşündüğünden "Hayır." derse istemeden de olsa gizli öncülü kabul edecek ve çoğu bilimsel çalışma bu teoriyi desteklememesine rağmen teoriyi kabul ettiğini söylemiş olacaktır.

Gizli Öncüllerle Nasıl Başa Çıkılır?

Bir tartışmada gizli öncül kullanıldığını fark ederseniz birkaç şekilde cevap verebilirsiniz:

  • Gizli öncülü belirtin: Gizli öncülün ne olduğunu, neden gizli öncül olarak kabul edildiğini ve bunun neden mantıksal olarak kusurlu olduğunu açıklayabilirsiniz.
  • Diğer kişiden gizli öncülü savunmasını isteyin: Diğer kişiden gizli öncülü destekleyen sağlam kanıtlar sunmasını veya argümanını gizli öncül içermeyecek şekilde değiştirmesini isteyebilirsiniz.
  • Meydan okuyun: Gizli önermenin neden yanlış olduğunu sağlam kanıtlar sunarak açıklayabilirsiniz.
  • Orijinal argümanı yeniden çerçevelendirin ve gizli öncül haricindeki kısma cevap verin: Gizli öncül içeren yüklü bir soru ile karşılaşırsanız gizli öncül içeren kısmı görmezden gelerek soruyu tekrar edebilir ve sorunun o versiyonuna cevap verebilirsiniz.
  • Kendi duruşunuzu ortaya koyun: Gizli öncül içeren, mantıksal olarak kusurlu bir argümana doğrudan cevap vermek yerine konu hakkındaki görüşünüzü sunabilirsiniz.

Bu yöntemlerden hangisini kullanmanız gerektiği, gizli öncülün nasıl kullanıldığı ve buna cevap verirken neyi hedeflediğiniz gibi etkenlere bağlıdır. Örneğin birisi gizli öncülü yüklü sorunun parçası olarak kullanıyorsa ona gizli öncülü argümanın parçası olarak kullanan birine vereceğiniz cevaptan farklı bir şekilde cevap verebilirsiniz.

Gizli öncüllere cevap verirken şu uyarıları aklınızda bulundurmalısınız:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

  • Her öncül gizli öncül değildir, her ön kabul hatalı değildir. Aksine, argümanlar genellikle tartışmadaki herkes tarafından kabul edilen veya sağlam kanıtlara dayanan, tamamen makul öncül ve ön kabuller içerir.[2]
  • Gizli öncüller veya gizli öncül içeren argümanın sonuçları mutlaka yanlış olmak zorunda değildir. Bir argümanın gizli öncül içermesi, sadece argümanın mantıksal olarak zayıf veya kusurlu olduğu anlamına gelir.

Gizli bir öncüle cevap vermek için yapmanız gerekenleri özetleyecek olursak; gizli öncülü belirtebilir, diğer kişiden gizli öncülü savunmasını isteyebilir, doğrudan meydan okuyabilir, argümanın gizli öncül haricindeki kısmına cevap verebilir veya kendi duruşunuzu ortaya koymaya odaklanabilirsiniz. Bunları uygularken tüm öncüllerin gizli bir öncül olmadığını, her ön kabulün yanlış olmadığını, gizli öncüllerin ve gizli öncül içeren argümanın sonuçlarının mutlaka yanlış olmadığını unutmamalısınız.

Gizli Öncül Kullanmaktan Nasıl Kaçınılır?

Gizli öncül kullanmaktan kaçınmak için öncelikle argümanınızın dayandığı öncülleri belirlemeli ve daha sonra kendinize, diğer tartışmacıların da aynı fikirde olması anlamında, öncüllerinizin tartışmaya açık olup olmadığını veya argüman bağlamında sağlam kanıtlara dayanıp dayanmadığını sormalısınız.

Bunu yaparken, açıkça belirtmeseniz bile argümanınızın dayandığı üstü kapalı öncüllere dikkat edin. Bir öncülün gizli öncül olup olmadığından emin değilseniz diğer tartışmacılara veya üçüncü bir tarafa argümanınızdaki belirli bir öncülü makul bulup bulmadıklarını sorabilir, makul bulmuyorlarsa nedenini açıklamalarını isteyebilirsiniz.

Öncüllerinizden bazılarının gizli bir öncül olabileceğini fark ederseniz şunları yapabilirsiniz:

  • Öncülü açık hâle getirin ve kanıt sunun: Örneğin, "Argümanım X'in doğru olduğunu varsayıyor ve bu varsayım şuna dayanıyor..." diyebilirsiniz. Bu, orijinal argümanın öncülünü ve kilit noktasını korurken hatalı akıl yürütme kullanımından kaçınmanızı sağlar.
  • Öncülün gizli olduğunu kabul ederek argümanınızı değiştirin: Argüman sunarken bu öncülün doğru olduğunu varsaydığınızı ancak bu durumun tartışmalı olduğunu veya sağlam kanıtlara dayanmadığını belirtebilirsiniz.
  • Öncülü geri çekin: Örneğin, "X'in doğru olduğunu varsayıyordum ancak bunu destekleyecek sağlam bir kanıtım yok, bu yüzden argümanın bu kısmını görmezden gelelim." diyebilirsiniz. Genellikle bu durumda, argümanınızı da bu varsayıma dayanmayan şekilde değiştirmeniz gerekecektir.

Gizli öncül kullanmaktan kaçınmak için yapmanız gerekenleri özetleyecek olursak; argümanınızın kullandığı öncülleri belirlemeli, bunların tartışmasız olduğundan ve sağlam kanıtlara dayandığından emin olmalısınız. Gizli bir öncül kullandığınızı fark ederseniz; bunu açıkça belirtebilir, öncüle destek sağlamak için kanıt sunabilir, argümanınızı öncülün kullanımını makul hale getirecek şekilde değiştirebilir veya öncülü geri çekebilirsiniz.

Gizli Öncüllerle İlişkili Kavramlar ve Gizli Öncüllerin Tarihi

Gizli öncüller ve hatalı ön kabuller ile ilişkili kavramlar, çeşitli bağlamlarda tartışılmıştır ve farklı retorik yöntemler ve mantık hatalarıyla ilgilidir:[3]

Tüm Reklamları Kapat

  • Yüklü sorular, sorunun sorulduğu kişinin muhtemelen katılmadığı en az bir doğrulanmamış varsayıma dayanan hileli sorulardır.
  • İkna edici tanımlar, koşullu tanımın bir kişinin bir terim için tercih edilen tanımı sanki kabul edilen bir gerçekmiş gibi göstermek amacıyla sözlük tanımı olarak gizlediği tanımdır.
  • Döngüsel düşünme, bir argümanın öncülü sonucuna bağlı olduğunda ya da ona eşdeğer olduğunda ortaya çıkan mantıksal hatadır.
  • Ipse dixit, (Latince: "O böyle söyledi") herhangi bir kanıt olmaksızın sadece otorite olarak görülen birinin fikrine dayandırılan argümandır.[4], [5]

Gizli öncüllerin mevcut adıyla birlikte kavramsallaştırması, nispeten modern ve gayriresmîdir. Kavram, "Charisma on Command" kanalı tarafından 5 Kasım 2018'de YouTube'da yayınlanan "Ben Shapiro'nun Tartışmalarda Bu Kadar Baskın Olmasının 7 Nedeni" (İng: "7 Reasons Ben Shapiro Is So Dominant In Debates") başlıklı video ile popüler hâle getirilmiştir. Videonun 6. dakikasından itibaren anlatıcı, tartışmalarda saldırgan bir strateji olarak gizli öncüllerin kullanılmasını Amerikalı siyasi yorumcu Ben Shapiro'ya atfederek yöntemi "tartışması gereken noktayı kesin cevabı verilmiş şekilde sunarak dili akıllıca kullanmak" olarak tanımlar.[6] Charisma on Command, bu yöntemi şöyle anlatıyor:

Muhalif olanların ona katılmayabileceği bir noktaya parmak basıyor ama onlar argümanın neresine karşı çıkacağını bilemiyorlar, çünkü aslında o söyler söylemez öncülü kabul etmiş oldular.

Özet ve Sonuçlar

  • Gizli öncül, tartışmacının argümana kesin olarak doğruymuş gibi dahil ettiği, tartışmalı veya sağlam kanıtlarla desteklenmeyen bir varsayımdır.
  • Örneğin tartışmacı, "Bu ahlaka aykırı yasayla ilgili sorun, olumsuz sonuçlar doğuracak olmasıdır." dediğinde yasanın ahlaka aykırı olduğu önermesi tartışmalıysa veya ciddi kanıtlarla desteklenmiyorsa, yasanın ahlaksız olduğu düşüncesi, gizli bir öncül olarak kabul edilebilir.
  • Gizli bir önermeye cevap vermek için gizli öncülü belirtebilir, diğer kişiden gizli öncülü savunmasını isteyebilir, doğrudan meydan okuyabilir, argümanın gizli öncül haricindeki kısmına cevap verebilir veya kendi duruşunuzu ortaya koymaya odaklanabilirsiniz.
  • Gizli bir öncüle cevap verirken tüm öncüllerin gizli bir öncül olmadığını, her ön kabulün yanlış olmadığını, gizli öncüllerin ve gizli öncül içeren argümanın sonuçlarının mutlaka yanlış olmadığını unutmamalısınız.
  • Gizli öncülleri kullanmaktan kaçınmak için argümanınızın kullandığı öncülleri belirlemeli, bunların tartışmasız olduğundan ve sağlam kanıtlara dayandığından emin olmalısınız. Gizli bir öncül kullandığınızı fark ederseniz; bunu açıkça belirtebilir, öncüle destek sağlamak için kanıt sunabilir, argümanınızı öncülün kullanımını makul hale getirecek şekilde değiştirebilir veya öncülü geri çekebilirsiniz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:45:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16296

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
I. Shatz, et al. Gizli Öncül Nedir? Hatalı Varsayımlarla Nasıl Başa Çıkılır?. (21 Aralık 2023). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16296
Shatz, I., Derin, U. (2023, December 21). Gizli Öncül Nedir? Hatalı Varsayımlarla Nasıl Başa Çıkılır?. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16296
I. Shatz, et al. “Gizli Öncül Nedir? Hatalı Varsayımlarla Nasıl Başa Çıkılır?.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 21 Dec. 2023, https://evrimagaci.org/s/16296.
Shatz, Itamar. Derin, Ufuk. “Gizli Öncül Nedir? Hatalı Varsayımlarla Nasıl Başa Çıkılır?.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 21, 2023. https://evrimagaci.org/s/16296.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close