Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dünya Dışı Akıllı Yaşam Formları, Kendilerini Çoktan Yok Etmiş Olabilir mi?

Samanyolu Galaksisi, Ölü Uygarlıklarla Dolu Olabilir!

Dünya Dışı Akıllı Yaşam Formları, Kendilerini Çoktan Yok Etmiş Olabilir mi? Equiliari
4 dakika
6,502
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Samanyolu Galaksisi'nde akıllı yaşamın ortaya çıkışını ve yok oluşunu haritalamak için modern astronomi ve istatistiksel modellemeden yararlanan ve Arxiv üzerinden yayınlanan bir önbaskı, galaksimizin ölü medeniyetlerle dolu olabileceğini ileri sürüyor.[1]

Üç NASA fizikçisi tarafından yazılan bu makalede, Samanyolu'nda yaşamın var olabileceği en olası zaman ve yer ile yaşamın yaygınlığını etkileyen en önemli olası etkenlerden biri olan teknolojik akıllı yaşamın kendini yok etme eğilimi ele alınıyor. Araştırmacılar, bunun önemini şöyle vurguluyor:

Galaktik akıllı yaşamın miktarını ve yaşını belirleyen en etkili parametrenin, karmaşık yaşamın kendini yok etmesi olduğunu bulduk.

Araştırmacılar, makalede şöyle yazıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Dünya dışı zekanın varlığı, doğrudan yaşanabilirlik ve galaktik yaşanabilir bölge (GHZ) ile ilgilidir. GHZ, yaşanabilir gezegenlerin bulunduğu ve potansiyel olarak yaşamın oluşma olasılığının en yüksek olduğu yerlerdir.

Araştırmacılar, analizlerinin derinliğini artırarak tartışmaya nüans eklemek istediler ve herhangi bir yabancı medeniyetin muhtemelen ne kadar "yaşlı" olabileceğini ölçmek istediler. Bu, bir medeniyetin uzayda seyahat edip edemeyeceği ya da galaksiler arası yayın yapması konusunda kritik bir faktördür. Böylece bu araştırma, Dünya dışı akıllı yaşam hakkında devam eden tartışmaya göreceli yaş boyutunu da ekliyor. Araştırmacılar, makalede şöyle yazıyor:

Genel olarak, yaşanabilirlik ve akıllı yaşam olasılığı ile ilgili önceki çalışmalar, birçok değerli anlayış sağlamıştır; ancak, galaktik bir "akıllı yaşamın ortaya çıkma eğilimi" henüz uzamsal ve zamansal analizlerle araştırılmadı ve herhangi bir araştırma galaksi içindeki potansiyel yaşam için bir yaş dağılımını açık bir şekilde tahmin etmedi (...) Yüksek yok olma olasılığının önüne geçemeyeceğimiz için, sonuçlar, galaksideki potansiyel karmaşık yaşamın çoğunun çok genç olabileceğini gösteriyor.

NASA'nın Caltech'teki Jet İtim Laboratuvarı'ndan astrofizikçi ve makelenin ortak yazarı Jonathan H. Jiang, şöyle söylüyor:

Carl Sagan'dan bu yana pek çok araştırma yapıldı. Özellikle Hubble Uzay Teleskobu ve Kepler Uzay Teleskobu'ndan bu yana, Samanyolu Galaksisi'ndeki gaz ve yıldızların yoğunlukları, yıldız-ötegezegen oluşum ve süpernova patlaması oranları hakkında pek çok bilgiye sahibiz. Aslında (Drake denklemine dair) bazı hesapları artık biliyoruz.

Araştırmacılar, Dünya gibi gezegenleri barındıran Güneş benzeri yıldızların yaygınlığı gibi akıllı yaşamın evrimini etkilediği düşünülen bir dizi faktörü incelediler: radyasyon yayan ölümcül süpernovaların patlama sıklığı; abiyogenez; uygun koşullar altında, akıllı yaşamın evrimleşmesi için gereken süre ve olasılık; gelişmiş uygarlıkların kendilerini yok etme olasılıkları...

Bu faktörleri göz önünde bulundurarak yaptıkları araştırma sonrasında, bilinen faktörlere dayanarak yaşamın ortaya çıkma olasılığının, Samanyolu'nun oluşmasından 8 milyar yıl sonraki süreçte, galaktik merkezden yaklaşık 13.000 ışık yılı uzaklıkta konumlanan yıldız sistemlerinde zirveye ulaştığını buldular. Karşılaştırma olması için Dünya, galaktik merkezden yaklaşık 25.000 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve insan uygarlığı, Samanyolu'nun oluşmasından yaklaşık 13.5 milyar yıl sonra evrimleşti (Ayrıca, Dünya oluştuktan kısa bir süre sonra basit yaşam ortaya çıktı).

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacıların hazırladığı bu grafikte, galaktik merkezden uzaklığa (x ekseni) göre Samanyolu'nun yaşı milyarlarca yıl (y ekseni) olarak alınıyor. Galaksi oluştuktan 8 milyar yıl sonra ve galaktik merkezden 13.000 ışık yılı uzaklıktaki uygarlıkların yoğunluğu, sıcak noktalar ile gösteriliyor.
Araştırmacıların hazırladığı bu grafikte, galaktik merkezden uzaklığa (x ekseni) göre Samanyolu'nun yaşı milyarlarca yıl (y ekseni) olarak alınıyor. Galaksi oluştuktan 8 milyar yıl sonra ve galaktik merkezden 13.000 ışık yılı uzaklıktaki uygarlıkların yoğunluğu, sıcak noktalar ile gösteriliyor.
Cai et al.

Başka bir deyişle, muhtemelen, öz farkındalığa sahip Samanyolu sakinleri sahnesine görece geç gelenler olarak, galaktik coğrafya açısından bir sınır uygarlığıyız. Bununla birlikte, yaşamın oldukça sık bir şekilde ortaya çıktığını ve sonunda akıllı hale geldiğini varsayarsak, galaksimizde muhtemelen başka medeniyetler de vardır ve yine muhtemelen bu medeniyetlerin çoğu, oradaki Güneş benzeri yıldızların yaygınlığından dolayı, galaktik merkeze 13.000 ışık yılı uzaklık bandının etrafında konumlanıyor olmalıdır. Bu durumda yabancı medeniyetler, bizden 12.000 ışık yılı gibi çok büyük bir uzaklıkta yer alıyor olmalıdır.

Galakside, bizimle aynı zamanda varlığını sürdüren bu olası diğer uygarlıkların çoğu, akıllı yaşamın uzun zaman ölçeklerinde kendisini ortadan kaldırmasının oldukça muhtemel olmasından dolayı, insanlık gibi genç olmalıdır. Araştırmacılar, Samanyolu uygarlık sayısı zirvesine 5 milyar yıldan daha uzun bir süre önce ulaşmış olsa dahi, o zamanlar etrafta bulunan uygarlıkların çoğunun muhtemelen kendilerini yok ettiği sonucuna ulaştı.

Bununla birlikte, makaledeki en belirsiz değişken, medeniyetlerin ne sıklıkla kendilerini yok ettiği değişkenidir. Ancak, araştırmacılara göre aynı zamanda medeniyetlerin ne kadar yaygın olduğunu belirlemekte oldukça önemlidir. Herhangi bir yüzyılda belirli bir medeniyetin kendisini yok etmesi olağanüstü bir şekilde düşük bir olasılık olsa bile, galaksimizdeki medeniyetlerin - örnek olarak iklim değişikliği, nükleer facia veya düşman yapay zeka yoluyla - ezici çoğunluğunun yine de çoktan yok olmuş olması gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır. Son olarak, araştırmacılar, çalışmalarının odak noktasını şöyle özetliyor:

Burada akıllı yaşamın tam sayısını tahmin etmek, çalışmamızın odak noktası değildir. Bunun yerine çalışmamızın odak noktası, yaklaşık 20 milyar yıl boyunca akıllı yaşamın potansiyel gelişme eğiliminin izini süren istatistiksel, kapsamlı bir galaktik çerçevenin ortaya konmasıdır.

Bu tarz bilimsel gelişmelere ilgi duyuyorsanız, "Aşma Hipotezi, Fermi Paradoksu'na İlginç Bir Çözüm Sunuyor: Sanal Gerçeklik!" başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
40
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 34
  • İnanılmaz 18
  • Tebrikler! 9
  • Muhteşem! 7
  • Bilim Budur! 6
  • Umut Verici! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Korkutucu! 4
  • Güldürdü 1
  • İğrenç! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Live Science | Arşiv Bağlantısı
  • ^ X. Cai, et al. (2021). A Statistical Estimation Of The Occurrence Of Extraterrestrial Intelligence In The Milky Way Galaxy. Galaxies, sf: 5. doi: 10.3390/galaxies9010005. | Arşiv Bağlantısı
  • C. Delbert. There Used To Be Aliens In Our Galaxy, But They Killed Themselves Off. (24 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: Popular Mechanics | Arşiv Bağlantısı
  • E. Rayne. Dead Alien Civilizations Could Be Buried In The Depths Of Our Galaxy. (4 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: SYFYWire | Arşiv Bağlantısı
  • T. Siegfried. Self-Destructive Civilizations May Doom Our Search For Alien Intelligence. (6 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: Science News | Arşiv Bağlantısı
  • G. Arancibia. Milky Way Possibly Riddled With Dead Alien Civilizations Who Annihilated Themselves - Study. (23 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: Sputnik News | Arşiv Bağlantısı
  • C. Edwards. Milky Way Likely ‘Littered With Dead Alien Civilisations’ – And Scientists Know Where To Find Them. (21 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: The Sun | Arşiv Bağlantısı
  • S. Shostak. Space Aliens Could Have Died Out Long Ago, Scientist Says. (11 Nisan 2018). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: NBC News | Arşiv Bağlantısı
  • C. Ciaccia. Milky Way May Be Full Of Aliens Who Annihilated Themselves, Study Says. (22 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2021. Alındığı Yer: Fox News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 18:28:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10347

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Letzter, et al. Dünya Dışı Akıllı Yaşam Formları, Kendilerini Çoktan Yok Etmiş Olabilir mi?. (13 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10347
Letzter, R., Köse, M., Bakırcı, Ç. M. (2021, April 13). Dünya Dışı Akıllı Yaşam Formları, Kendilerini Çoktan Yok Etmiş Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10347
R. Letzter, et al. “Dünya Dışı Akıllı Yaşam Formları, Kendilerini Çoktan Yok Etmiş Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 13 Apr. 2021, https://evrimagaci.org/s/10347.
Letzter, Rafi. Köse, Mücahid. Bakırcı, Çağrı Mert. “Dünya Dışı Akıllı Yaşam Formları, Kendilerini Çoktan Yok Etmiş Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 13, 2021. https://evrimagaci.org/s/10347.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close