Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Aşma Hipotezi, Fermi Paradoksu'na İlginç Bir Çözüm Sunuyor: Sanal Gerçeklik!

5 dakika
3,395
Aşma Hipotezi, Fermi Paradoksu'na İlginç Bir Çözüm Sunuyor: Sanal Gerçeklik!
Tüm Reklamları Kapat

Günlük yaşamlarımıza devam ederken, evrenin devasa büyüklüğünü unutmak çok kolaydır. Dünya büyük bir yer gibi görünebilir ancak gerçekte ise gezegenimiz, 200 milyardan fazla galaksi içerdiği tahmin edilen bir evrende bir kum tanesi içindeki bir tanecik kadar küçüktür. Yıldızlı bir gecede gökyüzüne baktığımızda, hayrete düşmek ve meraktan bunalmış olmak için her türlü nedenimiz vardır.

Evrenin büyüklüğü ve içindeki galaksilerin, yıldızların ve gezegenlerin inanılmaz çokluğuyla, kesinlikle orada bir yerde bizden başka bilinçli varlıklar da olmalıdır diye düşünürüz. Akıllara durgunluk veren sayıları bir düşünün: En tutucu NASA tahminleri bile, evrenimizin, yıldızımız Güneş gibi 500 milyar yıldıza ev sahipliği yaptığını ve bu yıldızların yörüngesinde dolaşan 100 milyar Dünya benzeri gezegen olduğunu söylüyor. Bu, Dünya üzerindeki her kum tanesi için 100 yaşanabilir gezegen ve başka bir gezegende yaşamın ortaya çıkması için trilyonlarca fırsat demektir!

Yaşamı destekleyen bu gezegenlerin sadece %0,1'i bile bunun bir versiyonunu barındırsa, o zaman sadece Samanyolu Galaksisi'nde yaşam olan 1 milyon gezegen olacaktır. Frank Drake, John C. Llly, Carl Sagan ve Otto Struve gibi bilim insanları tarafından evrende akıllı yaşamın istatistiksel olasılığını ölçmek için geliştirilmiş olan Drake Denklemi'ne göre, yalnızca galaksimiz Samanyolu'nda binlerce akıllı uygarlık var olmalıdır. Birkaçı bizim gibi uygarlık geliştirmiş olabilir ve kozmik olarak düşünürsek, sadece bir avuç uzaylı uygarlık bizim şu anki teknolojik ilerleme seviyemizin ötesine geçmiş ise, insanlık Star Trek dünyası gibi bir evrene uyanıyor olmalıydı.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak şimdiye kadar hiçbir Ferengi, Klingon, Vulkan, Romulan izine ulaşamadık. Radyo sinyalleri bir yana, bizden önce gelen bazı gelişmiş uygarlıklar, galaksimizi uzay araçları ve diğer yanıp sönen ışık biçimleriyle doldurmak için yeterli zamana sahip olmalıdır. Bu nedenle, başka kimseyi görmemiş olmamız şaşırtıcı derecede garip görünmelidir.

Öyleyse, neden onlara dair hiçbir iz bulamadık? Fizikçi Enrico Fermi de bu sorunun bir benzerini sormuştu: "Herkes Nerede?". Bu soru, Fermi Paradoksu olarak bilinir hale gelmiştir. Fermi Paradoksu, evrendeki akıllı yaşam potansiyeliyle, henüz herhangi birini tespit edemediğimiz gerçeği arasındaki görünen çelişkiyi ifade eder. Fermi Paradoksu'nun ne olduğunu ve olası çözümlerini şu yazımızda detaylıca ele aldık: "Uzaylılar Nerede? Fermi Paradoksu Nedir?". Bu yazımızda ise, daha önce değinmediğimiz bir olasılığı inceliyoruz.

Fermi Paradoksu için Şaşırtıcı Çözüm, Aşma Hipotezi Olabilir!

Şimdiye kadar tartışılan fikirlerin en önemli varsayımlarından biri, tüm gelişmiş uygarlıkların, gözlemlenebilir evreni keşfetmeye ve kolonileştirmeye motive olacağıdır. Bununla birlikte, görünüşte soğuk, düşmanca ve karanlık bir evrene açılan akıllı türler, başarısızlığa mahkum olanlar olabilir. Hem karmaşık zekaya hem de yüksek bilince erişen gerçekten gelişmiş uygarlıkların dışarıya değil, içe doğru girişimde bulunmayı seçeceği kısım burasıdır.

Fermi Paradoksu'nu ele almak için, fütürist John Smart, evrenimizdeki evrimsel süreçlerin tüm gelişmiş uygarlıkları aynı nihai hedefe götürebileceğini teorileştiren büyüleyici Aşma Hipotezi (İng: "transcension hypothesis") adını verdiği bir hipotezi önerir: Yani mevcut uzay-zaman boyutumuzdan, kendi tasarımlarımız olan sanal dünyalara/gerçekliklere geçiş yapmak... Smart, önerdiği aşma hipotezini şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Aşma hipotezi, evrensel bir evrimsel gelişim sürecinin, yeterince gelişmiş tüm uygarlıkları, giderek artan yoğun, üretken, minyatürleştirilmiş ve verimli uzay, zaman, enerji ve madde ölçeklerinin hesaplama açısından optimal bir alanı olan "iç uzay" olarak adlandırılabilecek bir alana ve nihayetinde ise kara delik benzeri bir hedefe yönlendirdiğini öne sürer.

Smart'a göre, akıllı bir tür teknolojik olarak gelişmiş ilerleme aşamasına geçerken, bugün kullandığımızdan çok daha küçük olan bilgisayarlarda bulunan sanal ortamlar geliştirecektir. Gelişmiş akıllı türler, dış uzayda kolonileşmeyi arkaik bir fikir olarak görecek ve bunun yerine iç uzayı kolonize edeceklerdir. Smart, Güneş sistemimizi ve ötesini keşfetmeye yönelik mevcut çabalarımızın teknolojik olarak genç bir türün sadece ergenlik aşamaları olduğunu öne sürüyor. Uzay sondalarını, uyduları ve hatta kendi türümüzün cesur üyelerini galaksimizin derinliklerine göndermeye devam edebiliriz ancak nihayetinde bu çabalar, kendi yarattığımız gerçekliklerin içindeki sonsuz olasılıkların cazibesi tarafından bastırılacaktır.

Zihnimizi makinelere yükleme olasılığıyla birleşen artan bilgi işlem gücü, gelişmiş uygarlıkların zihinlerini kuantum parçacıklarına yükleyebileceği ve uzay-zaman dokusunda var olabileceği anlamına gelebilir. Bu tür varlıklar zaten çevremizde olabilir ancak tespit edilmesi imkansız olacaktır. Eğer bu yanlış bir varsayımsa, Samanyolu'nun merkezindeki kara deliklerin yakınında, Smart'ın "galaktik aşma bölgesi" olarak adlandırdığı bir bölgede bulunuyor olabilirler.

Bu, kulağa uçuk bir hipotez gibi gelebilir ancak insanlığın mevcut teknolojik yolu ile uyumludur. Henüz 40 yıl öncesinin bilgisayarları bina boyutundaydı; ancak bugün çok daha güçlülerini cebimizde taşıyoruz. Hesaplamayı çok daha küçük ortamlara sıkıştırma eğilimlerimiz, Smart'ın nihayetinde bugünkünden çok daha güçlü sonsuza yakın küçük bilgisayarlar yaratacağımızı önermesine yol açıyor. Bu sonsuz küçük bilgisayarların nasıl yapılacağı ve çalışacağı halen teorik fizik ve bilgisayar bilimi meselesidir. Smart, atom seviyesinin altında, biyolojik bedenlerimiz içinde yaşadığımız gerçeklik düzleminden çok daha geniş bir "kullanılmamış uçsuz bucaksız ölçek" olduğuna işaret ediyor. Belki de, zamanla sanal dünyalarımızın mevcut gerçekliğimizden ayırt edilemez hale geleceğini varsaymak mantıklıdır. Yakında, bilgisayar ekranlarımızın camından İnternet'i ziyaret etmeyeceğiz, bunun yerine fiziksel bir yer olarak içinde dolaşacağız.

Sanal alanlara dalmaya devam ederken, aşma hipotezinin geçerliliği daha keskin bir odak noktasına gelecektir. Teknoloji, içinde sonsuz karmaşık gerçekliklerin bulunduğu mikroskobik bilgisayarlardan oluşan bir dünyaya doğru yöneliyorsa, bu, neden herhangi bir uzaylı komşu göremediğimizi açıklayabilir. Elbette, evrendeki yerimizle ilgili geniş kapsamlı herhangi bir teoride ortaya konulması gereken boşluklar var ve şimdilik bu spekülasyonların çoğu, sınırlı bir gerçeklik anlayışına dayalı genelleştirilmiş sonuçlar gerektiriyor. Henüz yeterli veriye sahip değiliz ve şimdilik "bilmiyoruz" rahatsızlığına alışmış durumdayız.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Yıldızlararası yolculuk konusuna ilgi duyuyorsanız şu yazımızı okuyabilirsiniz: "Işık Hızına Yakın Hızlarda Yıldızlararası Yolculuğa İmkan Verebilecek İtki Sistemi: MEGA sürücü!"

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
55
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 16
  • Tebrikler! 13
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • İnanılmaz 8
  • Umut Verici! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Üzücü! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Singularity Hub | Arşiv Bağlantısı
  • R. Bidshahri. Where Is Everyone? 4 Possible Explanations For The Fermi Paradox. (16 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 16 Kasım 2020. Alındığı Yer: Singularity Hub | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 21:35:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9545

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Frank, et al. Aşma Hipotezi, Fermi Paradoksu'na İlginç Bir Çözüm Sunuyor: Sanal Gerçeklik!. (17 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9545
Frank, A., Köse, M., Bakırcı, Ç. M. (2020, November 17). Aşma Hipotezi, Fermi Paradoksu'na İlginç Bir Çözüm Sunuyor: Sanal Gerçeklik!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9545
A. Frank, et al. “Aşma Hipotezi, Fermi Paradoksu'na İlginç Bir Çözüm Sunuyor: Sanal Gerçeklik!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 17 Nov. 2020, https://evrimagaci.org/s/9545.
Frank, Aaron. Köse, Mücahid. Bakırcı, Çağrı Mert. “Aşma Hipotezi, Fermi Paradoksu'na İlginç Bir Çözüm Sunuyor: Sanal Gerçeklik!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 17, 2020. https://evrimagaci.org/s/9545.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close