Mars'tan Dünya'ya Gelen Gök Taşında Azot Tespit Edildi!
4 Milyar Yıllık Mars Gök Taşı, Kızıl Gezegen’deki Bağlı Azotun İlk Gerçek Kanıtı Olan Azot İçerikli Organik Bileşikleri Ortaya Çıkardı!
Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Azot, bilinen tüm yaşam formları için gereklidir. Şu anda bu keşfin bazı biyolojik unsurlar tarafından üretildiğini gösteren hiçbir kanıt bulunmasa da bu, Mars’ın bir zamanlar su içeren ve organik madde bakımından zengin, hayatın başlaması için mükemmel mavi bir gezegen olma olasılığını değiştirmiyor. Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nden kimyager Atsuko Kobayashi şöyle diyor:
Güneş Sistemi tarihinin başlarında Mars, muhtemelen, karbon açısından zengin gök taşları, kuyruklu yıldızlar ve toz parçacıkları gibi organik maddelerin yağmuruna uğradı. Bunlardan bazıları tuzlu suda çözünmüş ve karbonatların içinde saklı kalmış olabilir.
Azotu taşıyan organik maddelerin nasıl ortaya çıktığını söylemek zor, ancak elde edilen sonuçlar doğrultusunda Mars’ın bir zamanlar Dünya’ya benzer ve yaşama daha elverişli olduğu, ayrıca kendi azot döngüsüne de sahip olduğu tahmin ediliyor. Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmanın yazarları şöyle diyor:
Kökeni ne olursa olsun, erken/orta Noachian Dönemi’nde Mars’ta organik ve indirgenmiş azotun varlığı, Mars azot döngüsünün önemini gösteriyor.
Dünya'ya düşen söz konusu gök taşı, muhtemelen bir gök taşı etkisiyle Mars’tan yaklaşık 16 milyon yıl önce fırladı ve o zamandan beri zaman ve mekanın akıl ermez uzunluğundan günümüze kadar ulaşmayı başardı. ALH84001 olarak adlandırılan bu gök taşı, 1984 yılında Antarktika’nın Allan Tepeleri’nde bulundu ve bilim dünyasında oldukça ünlü oldu. Yapısında yaklaşık 4 milyar yıl önce Mars’taki bir çeşit tuzlu sıvıdan gelmiş gibi görünen turuncu renkte karbonat içerikli maddeler bandırıyor.
Yıllar boyunca, bazı bilim insanları, bu gök taşında bakteri benzeri mikrobiyal fosiller bulunduğunu öne sürdüler, fakat bunların varlığını açıklayabilecek biyoloji-harici açıklamalar da var. Mars gök taşları, Kızıl Gezegen’in tarihi üzerine sahip olduğumuz en iyi ipuçlarından bazılarıdır, ancak bu taşlar Dünya’ya düştüğü için ne kadarının gerçekten Mars gök taşı olduğunu söylemek zor.
Gezegenler arası kontaminasyon geçmişte ciddi bir sorun olmuştur, ancak şimdi yeni tekniklerin ve en son teknolojilerin kullanılmasıyla beraber araştırmacılar, tespit edilen azot içerikli organik maddelerin “büyük olasılıkla Mars kökenli” olduğunu düşünüyorlar. Yakınlardaki magmatik kayaçların örneklerinde azota rastlanmadı, bu durum da bu organik moleküllerin sadece gök taşının içerdiği karbonatta olduklarını düşündürüyor.
4 milyar yıl boyunca hapsolmuş ve uzayda korunmuş olan bu keşif, doğru koşullarda yaşam vadeden kanıtların ne kadar uzun süre hayatta kalabileceğini gösteriyor. NASA’nın Curiosity adlı keşif aracı, Mars’ta azot ve bazı organik bileşikler keşfetmiş olsa da, tüm bu teknik çalışmaları uzaktan gerçekleştirmek ve doğrulamak zordur. Dünya’da, doğru noktaları doğru yöntemlerle test ettiğimize emin olarak daha dikkatli çalışabiliyoruz. Çalışmanın yazarları şöyle diyor:
ALH84001’in bir kaya parçasından birkaç karbonat tanesi kazıyarak gümüş çift taraflı yapışkan bant ile her bir karbonat tanesini inceleyebiliyoruz.
Bu dikkatli çalışma Curiosity’nin yapmakta olduğu bir şey değil. Bu yüzden ALH84001 gibi gök taşları bize bir alternatif sunabilir, bu da bilim insanlarına bu gezegenin tarihini ve oraya gitmek zorunda kalmadan yaşama dair potansiyelini araştırmasına izin verebilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 16
- 11
- 8
- 8
- 6
- 5
- 5
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
- A. Kobayashi, et al. (2020). In-Situ Preservation Of Nitrogen-Bearing Organics In Noachian Martian Carbonates. Nature Communications. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 05:24:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8661
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Alert. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.