Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Salda Gölü ve Jezero Krateri: NASA'dan Uzmanlar, Mars'ta Yaşam Arayacak Olan Perseverance Görevi İçin Neden Salda Gölü'ne Geldi?

Salda Gölü ve Jezero Krateri: NASA'dan Uzmanlar, Mars'ta Yaşam Arayacak Olan Perseverance Görevi İçin Neden Salda Gölü'ne Geldi?
11 dakika
9,551
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Salda Gölü (veya Maldivler'e gönderme yapan yerel ismiyle "Saldivler"), sunduğu doğal güzellikler ve imara açılma projeleriyle aralıklarla gündeme gelen, Burdur'un 65 kilometre kadar batısında yer alan Yeşilova sınırlarında yer alan, deniz seviyesinden 1140 metre yüksekte olan, derinliği yer yer 185 metreyi bulan, 44 km2'lik bir araziye yayılan, ormanlık tepeler ve ovalarla çevrili eşsiz bir göl. Öyle eşsiz ki, 18 Şubat 2021'de başarıyla Mars yüzeyine iniş yapan 5. araç olan Perseverance üzerinde çalışan NASA'dan uzmanlar bile bu göle gelerek incelemelerde bulundular; çünkü Salda Gölü, Perseverance'ın indiği Mars havzası olan Jezero Krateri'ne mineralojik ve jeolojik olarak büyük benzerlikler taşıyor.

Önce Salda Gölü'nün Jezero Krateri'ne benzemediği taraflarla başlayalım. Mars'taki Jezero Krateri'nde olanın aksine, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) 2020 tarihli Salda Gölü Raporu'na göre, göl bölgesindeki taşocakları ve maden ocakları, gölü besleyen su kaynaklarına ait su rejiminin yapılmış ve yapılacak olan göletler ile bozulması, tarımsal faaliyetler ve girdi kullanımı ile yapılaşma ve turizm faaliyetleri, Salda Gölü'nün çevresel, ekolojik ve jeolojik özelliklerini bozmakta, ülkemizin en özel coğrafi oluşumlarından birinin varlığını ve sağlığını tehdit etmektedir.[1] Öyle ki, son dönemde yaşanan kuraklık da bu denkleme eklendiğinde, Salda Gölü'nün masmavi sularının azalarak yerine mikrobiyalik çamur adalarının görülmeye başlaması şaşırtıcı değildir (ama üzücüdür).[2] Jeoloji Mühendisleri Odası Burdur Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksek Jeoloji Mühendisi Servet Cevni, verdiği bir röportajında şöyle anlatıyor:

(...) Salda Gölü'müz durgun, dışarıdan fazla beslenmesi olmayan, kapalı havza bir gölümüz, bu yüzden kimyasal bir kirlenmeyi çok rahatlıkla bertaraf edebilecek bir göl değil. O yüzden yapabileceğimiz en önemli şey kirletmemek. (...) Önümüzdeki sezonda yağışların az olması nedeniyle bir sıkıntı yaşanacağı öngörülen bir şey, bununla beraber insan odaklı ya da turizm odaklı kirlenmenin de artması süreci öngörülemez bir noktaya götürecek. En azından önümüzdeki sezon için ciddi önlemler alınması gerektiği, meteoroloji istasyonlarından güncel bilgilerin alınıp önümüzdeki süreçte yağış rejiminin netleştirilmesi, yağışların geçen yıllara göre ortalamanın altında olduğunu biliyoruz ama ne kadar altında olduğu net bir çalışma ile ortaya konulmadı şimdiye kadar. Bunun belirlenip ne denli ciddi bir önlem alınması gerektiğinin belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Yani Salda Gölü, şu anda risk altındaki doğal güzelliklerimizden birisi; ancak bunu kurtarmak bizim elimizde. Sadece ülkemiz sınırlarında bulunuyor olduğu için değil; aynı zamanda insanlığın en önemli var oluşsal hedeflerinin arasında yer alan uzaya açılma görevleri için de önem arz ediyor olmasından ötürü. Biz bunun farkında değiliz belki; ancak uzay programı olan ülkeler bunun farkında...

Tüm Reklamları Kapat

Salda Gölü ile Jezero Krateri'nin Ne Alakası Var?

Her şeyden önce Salda Gölü, şu anda Dünya üzerinde var olduğunu bildiğimiz tek karbonat minerali birikimli ve deltalara sahip göl. Bu, şu açıdan önemli: Mars'a iniş yapan Perseverance aracının en önemli görevi, Mars yüzeyinde antik veya güncel yaşam izleri aramak olacak. Aracın 4 ana görevini sıralayacak olursak:

Bu görevleri yapabilmesi için seçilen Jezero Krateri'nin antik bir gölü içerisinde barındırdığı düşünülüyor. Öyle ki, gölün bir tarafından girdiği görülen bir nehre ait izleri taşıyor; diğer tarafından ise suyun boşalmasını sağlayan bir diğer antik nehrin izleri var.

Jezero Krateri, Isidis Planitia adı verilen bir ovanın içerisinde. Bu ova, günümüzden 3.9 milyar yıl önce oluştu ve Mars yüzeyinde oluşan son ova.
Jezero Krateri, Isidis Planitia adı verilen bir ovanın içerisinde. Bu ova, günümüzden 3.9 milyar yıl önce oluştu ve Mars yüzeyinde oluşan son ova.
Kraterin biraz daha yakından görüntüsü... Daire, iniş alanını gösteriyor. Bu kraterin, eskiden devasa bir göl olduğu düşünülüyor. Sol üst köşede, dairenin hemen solunda gördüğünüz kıvrımlı bölge, antik bir nehir yatağı olabilir. Yani Perseverance, bir nehir deltasına iniş yaptı.
Kraterin biraz daha yakından görüntüsü... Daire, iniş alanını gösteriyor. Bu kraterin, eskiden devasa bir göl olduğu düşünülüyor. Sol üst köşede, dairenin hemen solunda gördüğünüz kıvrımlı bölge, antik bir nehir yatağı olabilir. Yani Perseverance, bir nehir deltasına iniş yaptı.
Daha da yakınlaşalım... Coğrafya derslerinde öğrendiğiniz deltayı daha iyi görebiliyor musunuz? Perseverance, bu eliptik bölgenin doğusunda kalan daha düz alana iniş yaptı.
Daha da yakınlaşalım... Coğrafya derslerinde öğrendiğiniz deltayı daha iyi görebiliyor musunuz? Perseverance, bu eliptik bölgenin doğusunda kalan daha düz alana iniş yaptı.

Perseverance için temel mantık şu:

  • Göl varsa, su var demektir.
  • Nehir varsa, enerji ve madde akışı var demektir.
  • Delta varsa, zengin mineral çökeltileri var demektir.

Tüm bunların, yaşam potansiyeli için harika bir reçete olduğunu söyleyebiliriz! Yani Mars'ta bir zamanlar yaşam vardıysa, bu görevle onu tespit etmeye çok yaklaşacağız.

Tüm Reklamları Kapat

NASA, Neden Jezero Krateri'ne İndi?

Jezero Krateri, Mars'ın kuzeybatı tarafında bulunan, 45 kilometre çapa sahip antik bir meteor krateridir. Aslına bakarsanız Jezero Krateri, bir meteor kraterinin içerisindeki daha küçük bir meteor krateridir. Ama en kritik özelliği, bir zamanlar içerisinde bir gölü barındırdığının düşünülmesidir.

Eğer Jezero Krateri su ile dolu olsaydı, kabaca bu şekilde gözükürdü.
Eğer Jezero Krateri su ile dolu olsaydı, kabaca bu şekilde gözükürdü.
NASA

2007 yılından beri Salda Gölü üzerine yapılan çalışmalarda yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Çelik Balcı, Salda Gölü ile Jezero Krateri arasındaki benzerliği şöyle anlatıyor:[3]

Jezero Krateri de bazı kriterler göz önüne alarak seçildi. Yaşamın izlerinin aranacağı bir çalışmaya başladı. Salda Gölü'nün sediman ve minorolojik yapılarının benzer olması Salda Gölü'nün de bir fluval sistemle besleniyor olması gibi benzerlikler nedeniyle bütün bilim camiasında öne çıktı. Salda Gölü Jezero Kraterine yaşam arayışında bir anahtar niteliği taşıyor. Yol haritasını çizmek için kullandığı alanlardan biri.

Salda Gölü'nün çevresi kaplayan beyaz karbonat oluşumlar mikroorganizma oluşumlar vasıtasıyla oluşmuş. Yani bir bakıma mikrobiyal manifestosu Salda Gölü'nün. Mikrobiyal yollarla oluşmuş bir alanı takip eder ve izlerini anlayabilirseniz Jezero kraterinde nereye gittiğinizde bu yaşamın izlerini bulabilirsiniz bunun için bir kılavuz görevi görüyor. Bu açıdan Salda'da yapılan çalışmalar çok önemli ve önemi de artacak. Salda Gölü, bir bakıma Mars'ın ve erken yer kürenin 3.5 milyar yıl önceki halini gösteriyor olabilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Jezero Krateri'nde Siyanobakteri İzleri Olabilir mi?

Birkaç başlık yukarıda, Perseverance görevinin ardında yatan 3 maddelik mantığı verirken son maddeyi koyulaştırdık; çünkü Salda Gölü'müzü özel kılan şey, bu son maddeyi Dünya üzerinde inceleme fırsatı veren, Jezero Krateri'ne benzer tek göl olması... İşte tam da bu nedenle 2019 yılında Purdue Üniversitesi'nde gezegen bilimci olan ve Perseverance Bilim Takımı'nda yer alan Briony Horgan, lisansüstü araştırmacısı Bradley Garczynski ile Türkiye'ye gelerek İstanbul Teknik Üniversitesi'nden araştırmacılarla birlikte Salda Gölü'nü ziyaret etti ve incelemelerde bulundu.

3.45 milyar yıl kadar önce evrimleşen ve Dünya'daki en eski canlı formlarından bazıları olan siyanobakterilerin yoğun olarak yaşadığı en nadir bölgelerden birisi Salda Gölü. Salda Gölü'nde siyanobakterilerin aktivitesi sonucu oluşan hidromanyezit mineraller var, bunlar karbonat minerali. Benzer yapılar Jezero Krateri'nde de gözlemlendi. Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Salda Gölü'nün önemini şöyle özetliyor:[3]

Dünyanın birçok yerinde karbonat mineralleri ve manyezitler var ancak Salda'yı önemli kılan şey, ilksel yaşam formları güncel olarak kendi doğal süreçleri içinde devam ediyor. Dünyada 3,45 milyar yıl önce görülen ilkel canlıların şu anda en tipik olarak yaşadığı nadir bölge bu göl. Salda Gölü'ne bu açıdan baktığımızda dünyada tek.

Jezero'daki jeolojik ve mineralojik yapının Salda'ya benziyor olması NASA'daki bilim insanlarını da umutlandırdı. Salda bu açıdan eşsiz bilimsel özelliğe sahip. Oradan gelecek her bir sonucu değerlendirecekler ve Salda Gölü'nün güncel şartlarıyla karşılaştıracaklar. O yüzden Salda Gölü'nün bilimsel değeri bu gelişmelerle iyiden iyiye yükselecek. Salda Gölü yakın gelecekte daha çok ilgi çekecek ve burada daha çok bilimsel çalışma yapılacağı aşikar. Salda, dünyadaki ilksel yaşam formlarının gelişimine ilişkin canlı bir laboratuvar. Böyle bir laboratuvarı Dünya'da bulmak mümkün değil. Bizim üstümüze düşense Salda'nın mevcut durumunu korumak.

Jezero Krateri'ndeki mineralleri gösteren, sonradan renklendirilmiş bir fotoğraf. Yeşil renkler, karbonat minerallerini gösteriyor (bunlar, Dünya'daki yaşam izlerini ve fosilleri hapseden önemli zaman kapsülleri gibi davranırlar). Kırmızılar, karbonat içerikli kayalardan akan olivin kumlarını gösteriyor. Fotoğraf, NASA'nın Mars Reconnaissance Orbiter uydusu tarafından, Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars (CRISM) ve Context Camera (CTX) cihazları kullanılarak çekildi.
Jezero Krateri'ndeki mineralleri gösteren, sonradan renklendirilmiş bir fotoğraf. Yeşil renkler, karbonat minerallerini gösteriyor (bunlar, Dünya'daki yaşam izlerini ve fosilleri hapseden önemli zaman kapsülleri gibi davranırlar). Kırmızılar, karbonat içerikli kayalardan akan olivin kumlarını gösteriyor. Fotoğraf, NASA'nın Mars Reconnaissance Orbiter uydusu tarafından, Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars (CRISM) ve Context Camera (CTX) cihazları kullanılarak çekildi.
NASA

Karbonatlar Neden Önemli?

Çünkü karbonat birikintileri, canlılığın yaşam izi olması bakımından büyük öneme sahiptir. Ancak bu birikintilerin tek önemi bu değildir. Garczynski bunu şöyle anlatıyor:

Karbonatlar bizim için çok önemli, çünkü bu birikintiler, oluştukları dönemde ortamda bulunan mikroplara, organik maddeye veya geçmişte yaşamış yaşamın izlerine ait kanıtlara dair çok önemli bilgileri içerirler; adeta içlerine hapsederler. Jezero'ya gitmeden önce, Dünya'da karbonatların nasıl oluştuğunu anlamamız çok önemli, çünkü ancak bu sayede Mars'taki yaşam arayışımızı doğru bir şekilde odaklayabiliriz.

Salda Gölü ile Jezero Krateri Arasındaki Jeolojik ve Mineralojik Benzerlikler

Yukarıda söz ettiklerimize ek olarak, Salda Gölü ile Jezero Krateri arasındaki jeolojik ve mineralojik benzerlikleri birçok açıdan ele almak mümkün. Bunları tek tek yapacak olursak:[4]

Tüm Reklamları Kapat

Kayaç Zenginliği

Salda Gölü'nün etrafındaki kaya yatağı ve gölün etrafını saran sahil şeridi, farklı kökenlere sahip çeşitli çökeltileri bünyesinde barındırıyor. Örneğin aşağıdaki fotoğrafta koyu renkli birikintiler, etraftaki kaya yatağının sarp bir şekilde açığa çıkması sonucu oluşuyor. Daha açık renkli birikimler ise az önce sözünü ettiğimiz hidromanyezit adı verilen karbonat mineralleri nedeniyle oluşuyor. Ayrıca kıyıdan 40 metre kadar uzakta, 1-2 metre kalınlığındaki sığ karbonat sırası da fotoğrafta görülüyor.

Salda Gölü
Salda Gölü
Bradley Garczynski

NASA'nın Perseverance aracını da gözleyen, Mars yörüngesinde dönen Mars Reconnaissance Orbiter uydusuyla yapılan incelemelerde, Jezero Krateri'nin batı yatağında olası karbonat birikimleri ve su-kaynaklı olabilecek mineraller gözlendi. Eğer bu doğrulanırsa, Jezero Krateri'nin eski bir göl yatağı olduğu netleşecek.

Mikrobiyalitler

Daha önce de anlattığımız gibi, gölün kurumasına da bağlı olarak göl içerisinde ufak adacıklar görmek mümkün. Ancak bu adacıkların oluşmasına sebep olan mineraller, aynı zamanda gölün etrafında da bulunuyor ve bu açık renkli birikimler, canlılık tarafından üretilip yığılan kimyasallara ait olabilir. Canlılığın izi olabilecek bu tür oluşumlara biyoimza adını veriyoruz. Bunun en meşhur örneklerinden birisini, Venüs atmosferinde yaşam olabileceğini gösteren fosfin bulgusuyla, Perseverance aracının inişinden birkaç ay önce görmüştük (gerçi bu bulgu, sonradan başka araştırmacılar tarafından eleştirilmişti).

Tüm Reklamları Kapat

Salda Gölü etrafındaki hidromanyezit birikintiler, eskiden var olan mikrobiyalit isimli çökeltilerin aşınmasıyla oluşmuş olabilir. Mikrobiyalitler, cansız adacıklar değildir; mikroskobik canlılar tarafından üretilen atıklar ve bu canlıların ölü bedenlerinin asırlar boyu üst üste birikmesiyle oluşan, "canlı kalıntısı olan" kayaçlardır. İşte bu hidromanyezit birikintiler, Jezero Krateri'ndeki karbonat mineralleri ile benzerdir.

Salda Gölü'ndeki antik mikrobiyalitler.
Salda Gölü'ndeki antik mikrobiyalitler.
Bradley Garczynski

Görebileceğiniz gibi bu yapılar, bir zamanlar aktif olan mikroplara ait eşsiz izlerdir ve eğer Perseverance, Mars üzerinde bu kalıntıları bulabilecek olursa, neredeyse kesin olarak Mars'ta bir zamanlar yaşam olduğunu söylemek mümkün olacaktır.

Sol tarafta, Salda Gölü'nden alınan antik bir mikrobiyalit görülüyor. Sağ tarafta ise 1 metre kadar derinlikte bulunan, modern bir mikrobiyalit görülüyor. Sağdaki kayacın üzerindeki sarı-yeşil film, an itibariyle bu kaya üzerinde yaşamakta olan mikrobik canlılardır. Bunlar, hidromanyezit birikintileri oluştururlar.
Sol tarafta, Salda Gölü'nden alınan antik bir mikrobiyalit görülüyor. Sağ tarafta ise 1 metre kadar derinlikte bulunan, modern bir mikrobiyalit görülüyor. Sağdaki kayacın üzerindeki sarı-yeşil film, an itibariyle bu kaya üzerinde yaşamakta olan mikrobik canlılardır. Bunlar, hidromanyezit birikintileri oluştururlar.
Bradley Garczynski

Deltalardaki Kaya Çökeltileri

Yukarıda da fotoğraflarla gösterdiğimiz gibi, Jezero Krateri'nde bulunan delta yapıları, nehirlerin göllere açıldığı yerlerdeki yoğun birikintilerin izleridir ve Jezero Krateri'nde bir zamanlar gerçekten su bulunduğunun en güçlü kanıtlarından birisidir. Salda Gölü'nde de aynen bu şekilde alüvyonlu deltalar bulunur. Dolayısıyla gölümüzdeki alüvyonlara kayaçların nasıl biriktiğini araştırmak, Jezero Krateri'nde neler bulmayı bekleyeceğimiz konusunda yol gösterici olacaktır.

Salda Gölü'ndeki alüvyon birikintileri.
Salda Gölü'ndeki alüvyon birikintileri.
Bradley Garczynski
Bu fotoğraf, Salda Gölü'nün çok daha fazla suya sahip olduğu zamanlardan kalma çökeltileri göstermektedir. Göl küçüldükçe ve jeolojik zamanlar geçtikçe, alüvyonlu birikintiler açığa çıkmıştır. Buradaki farklı katmanlar, farklı jeolojik dönemlerde biriken farklı büyüklük ve tipteki kayaçları yansıtmaktadır. İşte Perseverance aracı, Mars üzerinde bu tür kayaç katmanları arayacaktır.
Bu fotoğraf, Salda Gölü'nün çok daha fazla suya sahip olduğu zamanlardan kalma çökeltileri göstermektedir. Göl küçüldükçe ve jeolojik zamanlar geçtikçe, alüvyonlu birikintiler açığa çıkmıştır. Buradaki farklı katmanlar, farklı jeolojik dönemlerde biriken farklı büyüklük ve tipteki kayaçları yansıtmaktadır. İşte Perseverance aracı, Mars üzerinde bu tür kayaç katmanları arayacaktır.
Bradley Garczynski

Yeraltı Sızıntıları

Salda Gölü sadece yüzeydeki suyuyla değil, yer altındaki suyuyla da Mars hakkında bize önemli bilgiler vermektedir. Çünkü Salda Gölü'nde bulunan yer altı su kaynakları, gölün kimyasını değiştirmekte ve buna bağlı olarak göldeki mikrobik yaşamı etkilemketedir.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Adaletin İktidarla Mücadelesi: İnsan Hakları

Dünyanın yalnızca kötülükle değil direniş ve adalet umuduyla da dolu olduğunu okurlara anlatan “Adaletin İktidarla Mücadelesi: İnsan Hakları” kitabı 21 Mart 2022 tarihinde raflarda yerini aldı.

Büyük Britanya’nın Kenya’da yaptıkları, ABD’nin Vietnam’da yaptıkları, Fransa’nın Cezayir’de yaptıkları ve daha birçok insanlık suçu… İnsan haklarının en önemli savunucularından biri olan dünyaca ünlü Avukat Wolfgang Kaleck; adaletin, yasaların ve insan haklarının her zaman ve herkes için geçerli olması için mücadele ediyor.

Devamını Göster
₺65.00
Adaletin İktidarla Mücadelesi: İnsan Hakları
  • Dış Sitelerde Paylaş

Salda Gölü'nün güneybatı yarımadasında bulunan yer altı sularına bir örnek.
Salda Gölü'nün güneybatı yarımadasında bulunan yer altı sularına bir örnek.
Bradley Garczynski

Yer altı sularının bulunduğu bölgelerde toprak daha çamurludur (örneğin Salda Gölü'nün kuzeydoğu kıyılarında bu görülebilir). Bu çamurun en olası nedeni, yer altı sularının yüzeye sızıyor olmasıdır. Örneğin aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz daha koyu kısımlar, günümüzde halen yaşamakta olan canlılar nedeniyle biriken mikrobiyalitlerin, çamurlu koydaki birikimini göstermektedir.

Salda Gölü'nün kuzeydoğusundaki çamurlu kıyılar.
Salda Gölü'nün kuzeydoğusundaki çamurlu kıyılar.
Bradley Garczynski

Sonuç

Sonuç olarak Salda Gölü, Mars'taki yaşam arayışımızı yönlendiren en kıymetli parçalardan birisi. Salda Gölü'nde yapılan tüm bu gözlemler, araştırmacıların doğru soruları daha etkili bir şekilde sorabilmesini sağlıyor: Eğer Jezero Krateri'nde mikrobik yaşam vardıysa, nerede yaşadılar ve kendi mikrobik yapılarını nerelerde oluşturdular? Onlara ait izleri en iyi şekilde nerede arayabiliriz: Su altı kaynaklarının olduğu yerlerde mi? Deltanın yakınlarında mı? Yoksa kıyıdan daha uzakta, çamursu birikintilerde mi?

Öte yandan bu bilimsel önemi nedeniyle Salda Gölü'ne akın eden turistlerin ve burada yapılacak imarlaşmanın, gezegenimizdeki bu güzelliği yok etme riski de halen devam ediyor. Zira NASA bile, 2020 yılında yayınladığı bir yazıya şöyle başlıyor:[5]

Belki Mars'taki Jezero Krateri'ni ziyaret edemezsiniz; ancak ondan sonraki en iyi ikinci şeyi gidip görebilirsiniz: Salda Gölü, Türkiye. Her ne kadar bizden bir dünya uzakta yer alsa da, Salda Gölü kuru Mars göl yatağı ile benzer mineraloji ve jeolojiyi paylaşıyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
39
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 18
  • Umut Verici! 9
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ TMMOB. Salda Gölü Raporu. (26 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 19 Şubat 2021. Alındığı Yer: TMMOB | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Doğan Haber Ajansı. Salda Gölü'nde Adacıklar Oluştu: Kuruma Tehlikesi Var. (18 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 19 Şubat 2021. Alındığı Yer: BirGün Gazetesi | Arşiv Bağlantısı
  • ^ a b Hürriyet Gazetesi. Nasa Için Salda'da Araştırma Yapan Prof. Dr. Balcı'dan Heyecanlandıran Sözler. (19 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 19 Şubat 2021. Alındığı Yer: Anadolu Ajansı | Arşiv Bağlantısı
  • ^ K. Patel. Earth Matters - What A Lake In Turkey Can Tell Us About Mars. (17 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 19 Şubat 2021. Alındığı Yer: NASA Earth Observatory | Arşiv Bağlantısı
  • ^ NASA. Jez Like Mars. (30 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 19 Şubat 2021. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 11:53:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10174

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kas
Foton
Diş Sorunları
Hormon
Güneş Sistemi
Üreme
Yatay Gen Transferi
Ekonomi
Buz
Haber
Halk Sağlığı
Kalıtım
Yörünge
Önyargı
Cinsel Yönelim
Depresyon
Hekim
Yaşlılık
Hindistan
Fotoğraf
Ufo
Yaşanabilir Gezegen
Egzersiz
Işık Hızı
Obstetrik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Salda Gölü ve Jezero Krateri: NASA'dan Uzmanlar, Mars'ta Yaşam Arayacak Olan Perseverance Görevi İçin Neden Salda Gölü'ne Geldi?. (20 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10174
Bakırcı, Ç. M. (2021, February 20). Salda Gölü ve Jezero Krateri: NASA'dan Uzmanlar, Mars'ta Yaşam Arayacak Olan Perseverance Görevi İçin Neden Salda Gölü'ne Geldi?. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10174
Ç. M. Bakırcı. “Salda Gölü ve Jezero Krateri: NASA'dan Uzmanlar, Mars'ta Yaşam Arayacak Olan Perseverance Görevi İçin Neden Salda Gölü'ne Geldi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Feb. 2021, https://evrimagaci.org/s/10174.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Salda Gölü ve Jezero Krateri: NASA'dan Uzmanlar, Mars'ta Yaşam Arayacak Olan Perseverance Görevi İçin Neden Salda Gölü'ne Geldi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 20, 2021. https://evrimagaci.org/s/10174.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close