Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Uyanık Beyinlerde Omurilik Sıvısı Akışı Tetiklenebiliyor

Uyanık Beyinlerde Omurilik Sıvısı Akışı Tetiklenebiliyor
3 dakika
31
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Yeni bir araştırmaya göre normalde uyku sırasında beynimizi yıkayan beyin omurilik sıvısı (BOS) dalgaları, uyanık insanların beyninde de atımlar halinde hareket ettirilebiliyor.

Bu berrak sıvı, Alzheimer hastalığında biriken yapışkan proteinler gibi zararlı atıkları atabileceği için, beyinde sıvının akışını kontrol edebilmek bir gün belirli beyin bozukluklarının tedavisi için sonuçlar doğurabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmada yer almayan Washington Üniversitesi'nde bir nörobilimci olan Jonathan Kipnis, “Bu [bulgu] birçok nörolojik bozukluğa yardımcı olacaktır.” dedi. “Formula 1’i düşünün. En iyi arabaya ve sürücüye sahip olabilirsiniz, ancak harika bir bakım ekibi olmadan sürücü yarışı kazanamaz.” Beyin omurilik sıvısı akışı, bu bakım ekibinin önemli bir parçasıdır. Ancak kendisi ve diğer araştırmacılar, çalışmanın yazarları da dahil olmak üzere, potansiyel terapötik uygulamaların hala çok uzak olduğunu belirtiyorlar.

Boston Üniversitesi'nden nörobilimci Laura Lewis ve meslektaşları, 2019 yılında, uyurken beynimizi yıkayan güçlü beyin omurilik sıvısı dalgalarını bildirdiler, bu da uyku rolünün beyni derinlemesine temizlemek olduğunu düşündürdü (SN: 10/31/19). Ve ekip, derin, REM dışı uyku özellikleriyle kilitleyerek, beyin omurilik sıvısının dalga boyu boyunca yavaş nöral salınımların gerçekleştiğini gösterdi.

Tüm Reklamları Kapat

Lewis, “Eğer giysilerinizi su dolu bir banyoya bırakırsanız, sonunda kir çıkacaktır. Ancak onları öne arkaya çevirirseniz, şeyler çok daha etkili bir şekilde hareket eder.” dedi. “Benim düşündüğüm bu benzetme.”

Bu akışlar, birinin solunumu ve kalp atışının beyin omurilik sıvısı üzerindeki küçük, ritmik etkilerinden çok daha büyüktü.

Araştırmacılar, uyku sırasında beyin aktivitesinin, kanın güç açlığı olan hücrelere oksijen getirerek beyinden geçmesine neden olduğunu, beyin omurilik sıvısının da kanın ardından basıncı sabit tutmak için beyine akmasına neden olduğunu düşünüyorlar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Araştırmacılar, beyindeki kan akışını uyarabilmek için altı sağlıklı yetişkine yanıp sönen bir dama tahtası deseni gösterdiler. Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) ve elektrotların bir karışımı gibi çeşitli dinleme tekniklerini kullanarak, bu yoğun görsel uyaranın beyin kan akışını etkilediğini ve ekip tarafından olayların sırasını görmelerini sağladı.

Flaşör desen açıkken nöral aktivite arttı, ardından kan akışı arttı. Beyin omurilik sıvısı akışı artarken kan akışı artarken baskılandı ve daha sonra stimülasyon durduğunda kan akışı azalırken beyine dalgalandı, ekip 30 Mart'ta PLOS Biyoloji'de rapor etti. Daha uzun stimülasyonlar, yanıtı maksimize etmenin mümkün olduğunu göstererek daha büyük beyin omurilik sıvısı akışlarına neden oldu.

Araştırmacılar, beyin aktivitesinin beyin omurilik sıvısı akışı üzerindeki etkisinin kalp atışı ve solunumun etkilerinden ayrı olduğunu buldular. "Bununla ilgili gerçekten ilginç bir biyolojik bilgi var," diyor Lewis, "beynin kendi sıvı akışını kontrol etmenin bir yolu olduğu."

Uyanık beynin herhangi bir atığı temizleyip temizlemediği ölçülmedi. Farelerdeki önceki çalışmalar, belirli sesli görsel uyaranların Alzheimer ve Parkinson hastalıklarıyla ilişkili toksik protein seviyelerini azalttığını bulmuştur. Klinik denemeler, tekniğin insanlarda işe yarayıp yaramadığını test ediyor.

"Bu güzel bir çalışma, ancak bu nedenle terapötik sonuçlar çıkarmazdım" diyor, çalışmada yer almayan New York Rochester Tıp Merkezi'nden bir nörolog olan Steven Goldman. Beynin sıvı akış sistemi, uykuda temizlik için en uygun şekilde yapılandırılmıştır. "İyi bir gece uykusunu sağlamak daha etkili olurdu" diyor. "Bunun ötesinde herhangi bir manipülasyon, uyku sırasında kullanılabilir."

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, uyarılan beyin omurilik sıvısı akışı büyük olmasa da, uyku sırasında görülenler kadar büyük değildi. "Uykuyu yeniden yaratmayı başaramadık, ancak akışta gerçekten önemli bir değişiklik oldu," diyor Lewis.

Araştırmacılar, beyin omurilik sıvısı akışının uyanık insanlarda kontrol edilebilir olabileceğini gösterdiler. Bu yöntemle, beyin omurilik sıvısının akışı kontrol altına alınarak, beyinde biriken zararlı atıkların temizlenmesi sağlanabilir. Ancak uzmanlar, potansiyel terapötik uygulamaların hala çok uzak olduğunu vurguluyorlar.

Çalışmanın yazarları, beyin omurilik sıvısının akışının, beyinde bazı hastalıkların gelişiminde etkili olduğunu düşünüyorlar. Özellikle, Alzheimer hastalığında beyin omurilik sıvısının akışının azalması, hastalığın nedenlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu nedenle, beyin omurilik sıvısının akışının kontrol edilmesi, Alzheimer ve benzeri hastalıkların tedavisine yönelik yeni yaklaşımların geliştirilmesine yardımcı olabilir.

Sonuç olarak, beyin omurilik sıvısının akışının kontrol edilebilir olması, beyin bozukluklarına yönelik yeni tedavi seçenekleri sunabilir. Ancak, daha fazla çalışma ve araştırma yapılması gerekiyor. [1]

Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Science News. Scientists Triggered The Flow Of Spinal Fluid In The Awake Brain. (30 Mart 2023). Alındığı Tarih: 3 Nisan 2023. Alındığı Yer: Science News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/04/2024 13:32:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14346

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Karbondioksit
Sars
Yas
Doğa
Karbon
Diş Hekimliği
Tarım
Dalga
Epistemik
Mitler
Hormon
Hominidae
İyi
Eğitim
Astrofizik
Işık
Evrimsel Biyoloji
Dişler
Uydu
Küresel Isınma
Su
Gebelik
Teyit
Müfredat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close