Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeni Bir Bağışıklık Sistemi Savunma Yolu Keşfedildi

2 dakika
25
Yeni Bir Bağışıklık Sistemi Savunma Yolu Keşfedildi Bilim insanlari
  • Blog Yazısı
Soldan Dr. Ibrahim Hawwari, Prof. Bernardo Franklin and Lukas Roßnagel
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

[1]Bonn'daki araştırmacılar, insan kanındaki monositler ve trombositler arasındaki etkileşimi keşfettiler. Monositler, beyaz kan hücrelerinin özel bir türü olup, bağışıklık tepkisi için gerekli olan sitokin adı verilen iltihap sinyallerini salgılarlar. Bonn Üniversitesi Hastanesi (UKB) ve Bonn Üniversitesi'nden araştırmacılar, trombositlerin monositlerle etkileşime girerek, onların iltihap oluşturma kapasitesini artırdığını buldular.

Bu trombosit-monosist etkileşimini daha iyi anlayarak, bağışıklık sistemi bozuklukları ve ilgili hastalıkların tedavisinde ilerlemeler kaydetmeyi umuyorlar. Çalışmanın sonuçları, prestijli EMBO Molecular Medicine dergisinde yayınlandı ve Ağustos sayısının kapağında yer alacak.

Monositler, lökosit olarak da bilinen beyaz kan hücreleridir. Doğuştan gelen bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdırlar ve büyük miktarda pro-inflamatuar sitokin salgılayarak enfeksiyonlara karşı vücudu savunurlar. Ancak, monositlerin anormal aktiviteleri, çok şiddetli iltihaplanmaya ve yaşamı tehdit eden sitokin fırtınalarına yol açabilir. Diğer yandan, monosit fonksiyonundaki bozukluklar “immün paralizi” adı verilen duruma neden olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durumda bağışıklık sistemi, virüsler ve bakteriler gibi istilacılarla savaşma yeteneğini kaybeder, bu da enfeksiyonlara karşı hassasiyeti artırır. UKB'deki Doğuştan Gelen Bağışıklık Enstitüsü ve Bonn Üniversitesi’ndeki ImmunoSensation2 Mükemmeliyet Kümesi'nden Prof. Dr. Bernardo Franklin, “Bu nedenle, monositlerin işlevlerinin nasıl düzenlendiğini anlamak çok önemlidir,” diyerek araştırmanın amacını açıklıyor.

Bağışıklık Savunmasında Trombositlerin Rolü:

- Trombositler, kanın pıhtılaşmasında merkezi bir rol oynar, ancak aynı zamanda bağışıklık sisteminde de önemli işlevlere sahiptirler. Prof. Franklin’in ekibi, trombositlerin iltihabın önemli bir düzenleyicisi olduğunu daha önce göstermişti. Şimdi ise, nadir görülen bir kan hastalığı olan immün trombositopenide (ITP) veya sağlıklı monositlerden trombositlerin yapay olarak çıkarılması durumunda “immün paralizi” adı verilen bir durumun ortaya çıktığını bildirmektedirler. Bu, sitokin tepkisinin bozulması ile karakterize edilir ve bağışıklık sistemi için ciddi bir sorundur. “Dikkat çekici bir şekilde, monositlere taze trombosit eklenmesi bu durumu tersine çeviriyor ve monositlerin sitokin tepkisini geri kazandırıyor,” diyor araştırmanın ortak yazarı Dr. Ibrahim Hawwari.

Bonn’daki araştırmacılar, trombositlerden monositlere yayılan pro-inflamatuar sinyallerin, NF-κB ve p38 MAPK dahil olmak üzere, monositlerin iltihap oluşturma kapasitesini koruduğunu keşfettiler. “Trombosit vezikülleri, bu hücreler arası iletişimi kontrol eden bir uzantı gibi çalışıyor,” diyor çalışmanın bir diğer yazarı Lukas Roßnagel.

Bu araştırma sonuçları, trombositlerin monosit fonksiyonunu düzenlediği yeni bir hücreler arası iletişim mekanizmasına işaret ediyor. “Klinik olarak, bu bulgu, ITP ve diğer iltihaplı hastalıklarda monosit immün paralizisini önlemek için trombosit ekleme gibi potansiyel tedavi stratejilerini işaret ediyor,” diyor Prof. Franklin. Trombosit-monosist etkileşimlerini anlamak, bağışıklık bozuklukları ve ilgili hastalıkların tedavisinde yeni yollar açabilir.

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2025 14:04:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18081

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close