Webb Teleskobu, Şimdiye Kadar Görülen En Eski Galaksileri Buldu
Olağanüstü bir başarı.

- Blog Yazısı
James Webb Uzay Teleskobu, tam 13,4 milyar yıl geriye giderek zamanın derinliklerine baktı. Evet, yanlış okumadınız. Bu, bilim insanlarının, evren doğduktan kısa süre sonra oluşan ve sayısız yıldızı içeren şimdiye kadar görülen en eski galaksileri bulmalarını sağladı.
Kaliforniya Üniversitesi Santa Cruz'daki astrofizikçi Brant Robertson, araştırmada çalışanlardan biri olarak, "İlk kez, büyük patlamadan sadece 350 milyon yıl sonra ortaya çıkan galaksileri keşfettik ve bu muazzam mesafelerden emin olabiliriz" dedi. "Bu erken galaksileri böylesine etkileyici görüntülerde bulmak özel bir deneyim."
Webb teleskobu, bu son derece soluk galaksi ışığını yakalamak için, şimdiye kadar inşa edilmiş en güçlü uzay gözlemevi olan teleskobu, gökyüzündeki nispeten küçük bir alana odakladı. Ancak, birçok saat boyunca incelediler ve çok fazla detay yakaladılar. Avrupa Uzay Ajansı, "Görüntü, bir mil uzaktan görülen bir insanın boyutunda," dedi. "Ancak, milyarlarca yıl öncesine ait tarihlerinde yakalanan yaklaşık 100.000 galaksi ile dolu."
Aşağıdaki görüntüde, astronomlar tarafından yakalanan en soluk ışığa sahip dört galaksi bulunuyor. Uzak mesafeleri nedeniyle bu galaksiler, büyük sarmal galaksiler değil, bulanık noktalardır. Ve önemlisi, kırmızımsı görünürler. Bu, evrenin genişlemekte olduğu ve bu eski ışığın uzatıldığı anlamına gelir. Uzun dalga boylu ışık kırmızı görünür (bu, "kırmızıya kayma" olarak adlandırılır).

Bilim insanları, Webb teleskobundaki Yüksek Hassasiyetli Yakın-Kızılötesi Spektrograf (NIRSpec) adlı özel bir aleti kullanarak bu uzak nesnelerin yaşını belirledi. Bir spektrometre, ışığı farklı renklere veya bölümlere ayıran bir prizma gibi çalışır. Bu, astronomların incelenen nesnenin fiziksel özelliklerini ve bileşimini incelemesine olanak tanır. Bu durumda, araştırmacılar, ışıkta kırmızıya kayma nedeniyle oluşan özel desenleri aradılar ve bu sayede ışığın -dolayısıyla galaksilerin- ne kadar eski olduğunu doğrulayabildiler.
İtalya'daki Scuola Normale Superiore'den gökbilimci Stefano Carniani, araştırmada çalışanlardan biri olarak, "Bunlar, şimdiye kadar alınan en soluk kızılötesi spektralardır" dedi.
Bu soluk ışık tespiti, sadece bilimsel bir başarı değil, aynı zamanda 13,4 milyar yıl önce, evrene ışık saçan ve ileride ilk gezegenlerin oluşumuna katkıda bulunan elementleri üreten milyonlarca yıldızın var olduğunu da doğruluyor.
Kozmosa dair daha önce görülmemiş görüntüler ve içgörüler bekleyebilirsiniz. James Webb Uzay Teleskobu'nun erken evreni inceleyen projesi olan JWST Advanced Deep Extragalactic Survey (JADES), 2023'te yüzlerce saat boyunca derin uzaya bakmaya devam edecek.[1]
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ M. Kaufman. Webb Telescope Just Found The Most Ancient Galaxies Anyone's Ever Seen. (8 Nisan 2023). Alındığı Tarih: 10 Nisan 2023. Alındığı Yer: Mashable | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2025 14:18:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14389
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.