Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gökyüzündeki Bilardo

Kaçak Kara Delik, Yıldız İzi Oluşturuyor

Gökyüzündeki Bilardo
4 dakika
42
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Görünmez bir canavar serbest kaldı ve uzayda o kadar hızlı yol alıyor ki, eğer güneş sistemimizde olsaydı, Dünya'dan Ay'a sadece 14 dakikada ulaşabilirdi. Güneş'in 20 milyon katı ağırlığında olan bu süper kütleli kara delik, daha önce hiç görülmemiş 200.000 ışık yılı uzunluğunda yeni doğmuş yıldızların "kuyruğu"nu geride bıraktı ve bu kuyruk, Samanyolu galaksisinin çapının iki katıdır. Bu olay, üç büyük kara delik arasında nadir görülen tuhaf bir galaktik bilardo oyununun sonucu olabilir.

Kozmik Pac-Man gibi önündeki yıldızları yiyerek ilerlemek yerine, hızlı kara delik önündeki gazın içine dalıyor ve dar bir koridor boyunca yeni yıldız oluşumunu tetikliyor. Kara delik yemek yemek için fazla hızlı hareket ediyor. Daha önce hiç böyle bir şey görülmemişti, ancak NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu tarafından tesadüfen yakalandı.

Yale Üniversitesi'nden Pieter van Dokkum, "Kara deliğin arkasında gazın soğuduğu ve yıldızların oluşabileceği bir uyandırma dalgası olduğunu düşünüyoruz. Yani, kara deliğin arkasında yıldız oluşumunu izliyoruz" dedi. Uyandırma dalgası, bağlantılı olduğu ana galaksi kadar parlak olduğu için yeni yıldızlarla dolu olmalı.

Tüm Reklamları Kapat

Kara delik, sütunun bir ucunda yer alıyor ve ana galaksiye doğru uzanıyor. Sütunun en dış noktasında dikkat çekici derecede parlak bir iyonize oksijen düğümü bulunuyor. Araştırmacılar, kara deliğin hareketinin gazın şoklanmasına ve ısınmasına neden olduğunu düşünüyorlar. Van Dokkum, "Kara deliğin gazın içinden çok yüksek hızda hareket etmesi nedeniyle önündeki gaz şoklanıyor. Bunun tam olarak nasıl çalıştığı bilinmiyor" dedi.

Van Dokkum, "Bunu keşfetmemiz tamamen şans eseri" diye ekledi. Yakındaki bir cüce galaksinin içinde küresel yıldız kümeleri arıyordu. "Hubble görüntüsünü tararken, küçük bir çizgi fark ettim. Hemen 'oh, kozmik bir ışın kamera dedektörüne çarparak doğrusal bir görüntü kalıntısı oluşturuyor' diye düşündüm. Kozmik ışınları elemeyi başardığımızda orada olduğunu fark ettik. Daha önce hiç görmediğimiz bir şeye benziyordu."

Van Dokkum ve ekibi, bu garip görüntü nedeniyle Hawaii'deki W. M. Keck Gözlemevleri ile takip spektroskopisi yaptılar. Van Dokkum, yıldız izini "oldukça şaşırtıcı, çok parlak ve sıradışı" olarak nitelendirdi. Bu, ana galaksi etrafındaki gaz halesi içinden uçan bir kara deliğin sonuçlarını gözlemlediği sonucuna yol açtı.

Bu galaktik havai fişek, süper kütleli kara deliklerin birden fazla çarpışmasının sonucu olabilir. Astronomlar, ilk iki galaksinin belki de 50 milyon yıl önce birleştiğinden şüpheleniyorlar. Bu, merkezlerindeki iki süper kütleli kara deliği bir araya getirdi. İkili kara delik olarak birbirlerinin etrafında döndüler.

Tüm Reklamları Kapat

Sonra kendi süper kütleli kara deliği olan başka bir galaksi geldi. Bu, eski bir atasözünü hatırlatır: "İki kişi arkadaş, üç kişi kalabalık." Üç kara deliğin karışması, karmaşık ve dengesiz bir yapıya yol açtı. Kara deliklerden biri, diğer iki kara delikten momentum çaldı ve ana galaksiden fırlatıldı. Orijinal ikili bozulmuş olabilir veya yeni gelen kara delik, orijinal ikilide bulunan iki kara delikten birini değiştirerek önceki eşini dışarı atmış olabilir.

Tekli kara delik bir yönde hareket ederken, ikili kara delikler ters yönde hareket etti. Ana galaksinin karşı tarafında, kaçak ikili kara deliğin olabileceği bir yapı görülüyor. Bu durumun dolaylı kanıtı, galaksinin merkezinde aktif bir kara deliğin bulunmamasıdır. Bir sonraki adım, NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu ve Chandra X-ışını Gözlemevi ile kara delik açıklamasını doğrulamak için takip gözlemleri yapmaktır.

NASA'nın yaklaşan Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu, Hubble'ın mükemmel çözünürlüğüne sahip evrenin geniş açılı bir görünümünü sunacak. Araştırma teleskobu olarak Roman, evrende başka nadir ve olası "yıldız çizgilerini" bulabilir. Van Dokkum'a göre, bu, diğer astronomik verilerin arasında belirli tuhaf şekilleri bulmada çok iyi olan algoritmalar kullanarak makine öğrenimi gerektirebilir.

Keşfedilen bu sıradışı kara delik ve yıldız izi, evrenin gizemlerini çözmeye ve kozmik olayları daha iyi anlamaya yardımcı olacak önemli bir katkıdır. Bu tür keşifler, bilim insanlarının süper kütleli kara deliklerin ve galaksilerin etkileşimleri hakkındaki bilgilerini genişletir ve evrenin karmaşık yapısını anlamalarına yardımcı olur.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

İleride yapılacak gözlemler ve çalışmalarla bu kara delik ve onun yarattığı yıldız izinin doğası ve kökeni hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umuyoruz. Bu arada, Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu ve diğer gözlemevleri, evrende benzeri olmayan ve daha önce keşfedilmemiş başka olayları ortaya çıkarmak için sürekli olarak gökyüzünü tarayacak.

Bu tür bilimsel buluşlar, insanların evrenin sırlarını keşfetme tutkusu ve merakını yeniden canlandırır. Gökbilimciler, gözlemciler ve araştırmacılar, evrenin anlaşılmaz güzelliklerini ve karmaşıklıklarını çözmeye yönelik sürekli arayışlarına devam ederken, gelecekte daha fazla sürpriz ve heyecan verici keşiflerle karşılaşacağız.[1]

Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ N. S. F. Center. Hubble Sees Possible Runaway Black Hole Creating A Trail Of Stars. (6 Nisan 2023). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2023. Alındığı Yer: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/05/2024 15:53:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14401

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Ornitoloji
Yağ
İnsanlar
Antik
Acı
Yeni Koronavirüs
Maymun
Homo Sapiens
Protein
Komplo
Hominid
Mucize
Elektron
Taklit
Sars Mers
Patojen
Ağız
Element
Fobi
Sayı
Hematoloji
Uyku
Nanoteknoloji
Dinozor
Para
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close