Türklerin İnancında Yılbaşı Kutlaması Nardugan Bayramı
Önsöz
Türkler, uzun bir tarih boyunca birbirinden farklı birçok dinin ve inanç sisteminin etkisi altında kalmıştır. Türklerin inanç sistemindeki tarihi kronolojik olarak incelendiğinde, geleneksel Türk dinleri ve yaratıcının tek olduğu dinler şeklinde iki dönem karşımıza çıkmaktadır. Geleneksel Türk dinlerinin içeriğinde Gök Tanrı inanışı, tabiat kültleri, Şamanizm ve atalar kültü sayılabilir. Budizm, Zerdüştîlik, Mâni dini, Hristiyanlık ve Musevilik ise Türkler arasında İslamiyet’e girmeden önce kısmen kabul görmüş olan evrensel dinlerdir. Geniş bir coğrafya ve farklı iklim kuşağında yaşamış olan Türkler, tarihleri boyunca Gök Tanrı dini, Budizm, Maniheizm, Musevilik, Nesturi, Hıristiyanlık ve İslam dini gibi birçok dinî inanışı kabul etmiş, günümüzde de dinî çeşitliliğini eskiden olduğu gibi devam ettirmiştir.
Günümüzde çoğunlukla popüler kültürün ve jeopolitik etkilerin neticesinde Hristiyanların bayramı olan Noel Bayramını, yılbaşı olarak zannedilip bunun dinen yasak olduğuna inanan insanlar azımsanamayacak kadar fazladır. Noel Bayramı 24 Aralık Noel arafesi ile çoğu ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam eden, Hz. İsa (a.s)’ın doğumunun kutlandığı bir Hristiyan Bayramı’dır. Noel in yılbaşına yakın zamana geldiği için yılbaşı kutlaması zannedip bunun kültürde ve adette yerinin olmadığını sözüm onlara birçok din tüccarlarının Yılbaşı kutlanmaz Hristiyanların Noel Bayramıdır gibi lafları ile günümüzde birçok insanın bu sözlere aldanıp Noel ile Yılbaşını aynı kutlama olarak zennetmektedir. Aslına bakacak olursak tüm semavî dinlerin inanışlarında büyük yere sahip olan Hz. İsa’nın doğumunu dinin helal yönden kuralları çerçevesinde dua ve anma ile (bkz. Kutlu Doğum Haftası) kutlanmasının sakıncası olmadığı kanaatindeyim tabiki en doğrusunu yüce Mevlâm bilir demek en doğrusu olacaktır.
Noel ile Yılbaşına bir açıklık getirdiğimize göre, peki! İslamiyetten önce; Türk kültür ve adetlerinde yılbaşı nasıl kutlanırdı? Ne zamandı? Ve nasıl bir inanış hakimdi? Tüm bu soruların cevabını bu blogda inceleyip öğreneceğiz. İşte Türklerin inancında unutulan yılbaşı kutlaması Nardugan Bayramı.
Bölüm I.
Nardugan, İslamiyet öncesi Orta Asya ve Anadolu topraklarında yaşamış olan Türklerde ve Sümerlerde kutlanılan yeni yıl bayramıdır. Her sene geleneksel olarak 22 Aralık’tan sonra ayın ilk dolunay şeklini almasıyla kutlanır. Eski Türklerin inanışına göre gece ve gündüz sürekli savaş hâlindedir ve en uzun gece 21 Aralık’tır, o günden sonra geceler kısalır, gündüzler uzamaya başlar. Ay takviminin kullanıldığı bu dönemden sonra çıkan ilk dolunay yeni bir yılın ilk günüdür.
"Ufak bir araya girerek bilgi vermek istiyorum. Nardugan, İdil-Ural yöresindeki Türk toplumlarının farklı tarihlerde ve şekillerde kutladığı bilinmektedir. Başkurt, Kazan Tatarları ve Çavuşlar için Nevruz’un karşılığıdır ve 21 Mart'ta kutlanır. Kreşinler ise Nardugan’ı 7-12 Ocak arasında kutlar."
Orta Asya’da yaşayan kavimlerin kültür merkezi hâline gelen saray ve karargâhların etrafında yerleşim kuran göçebe topluluklar, zaman zaman yabancı kültürlerin geleneklerinden de etkilenmişlerdir. Göktürklerin tarih kaynaklarından ve bıraktıkları yazıtlara göre Göktürk hakanları, himayeleri altında yaşayan Türk boyları ve Batı’daki şehirlerde yaşayan bazı Türkler Şaman dinine inanmışlardır. Orta Asya, Göktürk Devleti’nden sonra Uygurlar tarafından yönetilmiş ve bu dönem içerisinde de Şamanizm bölgenin kuzey kesiminde aynı şekilde yaşatılmaya devam etmiştir. Eski çağlardan bu yana Orta Asya’da yaşamış olan kavimlerin dini ritüellerinde güneş ve ay kültlerine rastlanılmıştır. Şaman inancına göre kötü olan ruhlar bazen güneş ve ay ile mücadeleler etmiş, bazen de güneş ve ay kendi aralarında savaşmıştır, savaşı kazanan taraf için de birtakım dinî ritüeller gerçekleştirilmiştir.
Türkler, bazı nesnelerin kutsal olduklarını düşünerek halı, kilim ya da kumaşlara hayat ağacı, ay ve güneş gibi motifleri işlemişler, resim ya da heykel olan nesneleri de evlerinin bir köşesinde bulundurarak onları kötülüklerden koruduğuna inanmışlardır. Türk inanışlarında, bolluk ve bereketin sembolü hâline gelen birçok nesnenin ve bunlara bağlı olarak değişen inanışların içinde gökyüzü olayları, gök cisimleri, ağaç sembolleri kutlamalarda önemini bir şekilde korumuştur. İnanç sistemlerinde ay ve güneş, bitmeyen enerjileri olduğundan insanlarda verimlilik sembolü olarak kabul görmüş ve kutsal olarak benimsenmiştir. Eski Türk inanışında güneş, kötülüklerle savaşarak onları uzaklaştıran ve huzur getiren, ay ise battıktan sonra güneşin ışığını gönderdiği için kutsal olarak kabul edilmiş, bu sebeple güneş ve ayın gösterdikleri hareketleri anlamlandırarak bazı ritüeller gerçekleştirmişlerdir. Nardugan kutlamaları da bu ritüellerden biridir ve ilk olarak Göktürklerin Orhun Kitabeleri’nde karşımıza çıkmaktadır. Uygur Türklerinin mitolojik hikâyelerinde de aynı kutlama ritüellerinin yapıldığı görülmektedir. Göktürk kağanları, güneş ve ateşe benzetilmiştir. Uygur kağanlarından bazıları Gök Tanrı’dan diğerleri de güneş ve aydan kut alan varlık olarak sayılmışlardır.
Nardugan bayramının ne şekilde ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Nardugan kelimesi, Moğol dilindeki anlamı güneş olan “nar” kelimesi ile Türk dilinde doğan anlamına gelen “Tugan” sözcüklerinin birleşmesiyle oluşmuş bir kelimedir. Tatarlar bu bayrama “Koyaş Tuğa” yani “Güneş Doğan” terimini kullanmışlar, Udmurtlar ve Mişer Tatarları; Raştua, Zırizyalar; Nardava, Çuvaşlar; Nartavan ya da Nartukan, Mokşalar; Nardvan, Başkurtlar; Nardugan veya Mardugan olarak isimlendirmişlerdir. Araştırmacılar, aynı anlama gelen bu kelime farklılıklarının oluşumunu, Türklerin göçebe bir hayat yaşamasından kaynaklı olduğunu savunmuşlardır. Nardugan bayramı hakkında farklı varsayımlar ortaya atılmış olsa da kutlanış biçimi ile ilgili varılan sonuçlar birbirleriyle benzer nitelikte oldukları yönündedir.
Bölüm II.
Her toplulukta yaşanıldığı gibi Türklerin tarih öncesi inanışlarında var olan birtakım gelenek ve görenekler sonradan dâhil oldukları dinlerin içeriğine bir şekilde eklenmiştir. Bu değişkenlikle dinler, yer aldığı kültürün etkisinde kalarak farklı karakteristik özellik taşımışlardır. Birçok inanışın birbiriyle karışmaları sonucunda da eski gelenek ve düşünceler yeni anlamlar kazanmaya başlamıştır. Orhun Kitabeleri’nde karşımıza çıkmakta olan Kök Tengri dini, hikâyesel anlatım şekliyle Türklerin en eski mitolojileri arasında yer almaktadır.
Türkler tek Tanrılı dinlere girmeden önceki inançlarında, yeryüzünün tam ortasında akçam ağacının bulunduğuna ve ağacın diğer ucunda da Gök Tanrı Ülgen’in oturduğuna inanarak bu ağaca “hayat ağacı” demişlerdir. Hayat ağacı ve dünya ağacı inanışı Türk ve dünya mitolojilerinde her zaman yer almıştır hatta Eski Türkler dünyanın bir ağacın dallarının altında olduğuna, köklerinin dünyanın altını sardığına, gövdesinin de yeryüzünü gökyüzünden ayırdığına inanmışlardır.
Gök kavramı ve bazı ağaçlar, Türkler için kutsal olarak kabul edilen eski inanışlardan biridir ve Nardugan kutlamalarında da önemli bir anlam taşımaktadır. Eski Türkler her sene 22 Aralık’ta güneşin yeniden doğma zamanı olan Nardugan bayramı yaklaştığında yaşadıkları çevreyi ve evlerini temizlemişler kutlama günü geldiğinde en güzel ve en temiz kıyafetlerini giymişlerdir. Tanrı Ülgen’e sunacakları hediyeleri yanlarına alarak gruplar hâlinde şarkılar söyleyip yaşadıkları bölgede bulunan yüksek görünüşüyle en ulu akçam ağacını süslemişler, ağacın altına da Tanrı Ülgen’e ulaşması için çeşitli hediyeler bırakarak ona dualar etmişlerdir. Kutlamalarda genç kızlar ve kadınlar bant hazırlamış ve bu bantları ağacın ulaşabildikleri dallarına bağlamaları için herkese dağıtmışlardır. Hayvanların kıllarını birleştirerek oluşturdukları keçe benzeri bu bantlara, kutsal saydıkları hayat ağacı motiflerini işlemişler, dilek ve istekte bulunarak akçam ağacının dallarını süslemişlerdir. Geçmiş dönemlerden bu zamana kadar yapılan bu dilek ve istek geleneği günümüzde de ermiş, evliya, yatır mezarlarına veya oradaki mezarların yakınlarında bulunan herhangi bir ağacın dallarına bağlanarak devam etmiştir.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Bölüm III.
"Yazımın başında bahsettiğim Noel ile ilgili ek olarak Noel kutlamalarındaki figürler ve süslemeler Nardugan Bayramındaki ile birçok benzerlik içermektedir. Bu yüzden Nardugan Bayramının Noel Bayramının atası olduğunu savunan birçok araştırmacı ve tarihçiler vardır. Ama baştada belirttiğim gibi Noel Hz. İsa’nın doğumunu betimler, Nardugan ise yılbaşı anlamına gelir ikisi çok farklı şeyler lakin kutlama esnasında kullanılan süslemeler ve figürler benzerlik açısından birbirilerine oldukça benzemektedir. "
Paganizm, genel isimlendirilişiyle Pagan kültürü, Noel ağacı ritüelinin de kaynağıdır. Hristiyan geleneğinde de 25 Aralık olarak belirlenen Hz. İsa’nın doğduğu tarih, Noel adıyla bayram havasında kutlanmaktadır. Yeniden dünyaya gelme olarak kutlanılan bu bayram, Kutsal Doğuş veya Milat Yortusu olarak da adlandırılmıştır. 20. yüzyıl başlarından bu yana dinî geleneklerden uzaklaşmış bir şekilde, ağaç süsleme ve hediyeler dağıtma geleneği hâline gelmiş olan Noel; Hristiyan, Müslüman, Yahudi hatta farklı kesimler tarafından bile kutlanılır duruma gelmiştir.
Noel aslında Pagan geleneklerine karşı Hristiyan âlemini korumak ve topluma kalıcı arketipler yaratmak düşüncesiyle Hristiyan kutlama şekillerine sonradan dâhil edilen ve çağa göre modernize edilmiş bir kutlama olduğunu söylemektedir. C. Dickens ve C. Moore tarafından oluşturulan Noel edebiyatının, 19. yüzyılın ortalarında Thomas Nast’ın son eklemeleriyle birlikte bir bütün hâline geldiğini ve günümüzde kutlanılan modern şeklin küresel yayılımınında tüketim kültürüyle alakalı olduğunu ifade etmektedir.
Noel kavramı, günümüzde Müslüman olan ülkeler tarafından yılbaşı eğlencesi olarak kutlanılmakta ve resmî tatil olarak kabul edilmektedir. Noel‘de olduğu gibi sofralarda hindi hazırlayarak çeşitli eğlenceler düzenlenmekte ve çam ağaçları süslenmektedir. Ancak Hristiyanlardan farklı olarak dinî bir amaç değil, eski yılın biterek yeni yılın karşılanması şeklinde yapılmaktadır. Geçmişe bakıldığında bu geleneksel kutlama aslında Türk kültüründe asırlardır var olan ama zamanla kaybedilmiş Nardugan kutlamalarıyla hemen hemen aynıdır. Günümüzde daha çok Hristiyan inanışının bir dinsel uygulaması olarak algılanan Noel, uygulama benzerliği ve içeriği itibariyle İslamiyet öncesi Türklerin Nardugan bayramına büyük oranda benzemektedir. Türk kökenli çok eski bir bayram olmasına rağmen medeniyetlerin göçlerle beraber yer değiştirmesi ve farklı dinleri tercih etmesi sonucunda yavaş yavaş yok olmuştur.
“Üzerinden uzun zaman geçmiş ve kaybolmuş bir kültür olmasına rağmen Nardugan bayramı, 2010 yılında Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gündoğan beldesinde şenlik havasında kutlanılarak geleneksel bir eğlence hâline dönüşmüştür. Beldenin isminden de anlaşılacağı gibi Nardugan kelimesi ile hemen hemen aynı anlamı taşımaktadır. Her sene daha fazla ilgi görmeye başlayan Nardugan bayramı, halkın coşkulu katılımlarıyla kutlanmaktadır. Etkinlikte şenlik ateşi yakılıp ege türküleri eşliğinde yöresel oyunlar oynanmaktadır. Yöre kadınlarının rengârenk basma kıyafetleriyle eşlik ettiği bu oyunlar sonrasında kumaşlar ve bezler kesilmekte ve temsilî olarak akçam ağacına bağlanmaktadır. Şenliğe katılanlar, yakılan ateşin etrafında bol bol hatıra fotoğrafı çektirerek yılın en uzun gecesi olan ve güneşin zaferi ile sonuçlanan 21 Aralık tarihini binlerce yıl önce kutlandığı gibi yaşatmaktadırlar.”
Bölüm IV.
İnanç sistemi toplum hayatını ve kültürlerini etkileme konusunda önemli bir etkiye sahiptir. İnancın toplumsal düzen ile bireylerin kişilik oluşturmalarında, aile ve akraba bağlarını güçlendirmedeki rolü de oldukça fazladır. İnsanlık tarihinde toplumlar, kendilerine katkı sağladıklarını düşündüren her inancı, hafızalarında etki bırakan her efsaneyi, başka toplumlardaki gelenek ve görenekleri, dönemsel kültürel gelişmeleri sözlü ya da yazılı olarak nesilden nesle aktarmışlar ve bu kültürel aktarımları diğer topluluklar da faydalı görerek yaşamlarının farklı kesimlerinde kullanmışlardır. Nardugan bayramının 22 Aralık’ta gece ile gündüzün ya da ay ile güneşin arasında yaşanan savaşta gündüzün yani güneşin kazanmasını zafer olarak bir gelenek şeklinde kutlanması sırasında hayat ağacına yapılan dilek ve istek geleneği günümüzde de yapılmaktadır. Ermiş, evliya, yatır mezarlarına veya oradaki mezarların yakınlarında bulunan herhangi bir ağacın dallarına bağlanarak devam ettiği görüşü İslamiyet öncesi inanç sistemleri üzerine yapılan araştırmalarda ortak bir sonuçtur. Nardugan bayramı, tarih içerisinde kaybolmaya yüz tutmuş bir kültür olmasına rağmen 2010 yılında Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gündoğan beldesinde şenlik havasında tekrar kutlanmaya başlanmıştır. Her sene daha fazla ilgi görerek halkın coşkulu katılımlarıyla festival şeklinde kutlanılması, kültür mirasımızı yaşatmamız açısından sevindirici bir durumdur.
Üzerinden asırlar geçmiş olsa da toplum içerisinde yer etmiş olan âdet ve inanç kalıpları, o toplumun yaşadığı her dönemde kendini mutlaka göstermiştir. Çağımızda yaşatılmaya devam eden bazı gelenek ve kutlamaların Türklerin İslamiyet öncesi din ve inanış düşüncelerini hâlâ yansıttığını söylemek mümkündür. İnsanlar günümüzde de devam eden gelenek, inanış ve kutlamaların çoğunun eski inanç sistemiyle var olduğunu bilmemekte, hatta kabul etmemektedir. Oysaki eski Türk inançlarına ait olan birçok uygulama, Anadolu topraklarında bugün hâlâ tüm canlılığıyla yaşamaktadır.
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- E. Esin. (2001). Türk Kozmolojisine Giriş. ISBN: 9789758240432. Yayınevi: Kabalcı Yayınevi.
- H. Göngör. Türk Din Etnolojisi. ISBN: 9789752553477.
- D. Karakurt. Türk Söylence Sözlüğü. Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: uploadwikimediaorg | Arşiv Bağlantısı
- A. İnan. (2020). Tarihte Ve Bugün Şamanizm - Materyaller Ve Araştırmalar. ISBN: 9786057702357. Yayınevi: Altınordu Yayınları.
- Ş. Kelam Köroğlu. (2019). Türk Mitolojisinde Çam Ağaci Sembolünün Yeri Ve Çağdaş Türk Resim Sanatina Yansimalari. proquestcom. | Arşiv Bağlantısı
- A. Y. Ocak. (2000). Alevî Ve Bektaşî İnançlarının İslâm Öncesi Temelleri. ISBN: 9789754707830. Yayınevi: İletişim Yayınevi.
- K. ÖZKUL. (2021). Anadoluda Nar Motifi Ve Yeni Tasarim Uygulamalari. ANADOLU'DA NAR MOTİFİ VE YENİ TASARIM UYGULAMALARI. | Arşiv Bağlantısı
- Arş. Gör. Murat Öztürk. İslamiyet’ten Önce Türklerin Din Anlayışı Ve Gök Tanrı Dini. Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: historystudiesnet | Arşiv Bağlantısı
- R. O. Şenesen. Türk Halk Kültüründe Bolluk Ve Bereketle İlgili İnanç Ve Uygulamalarda Eski Türk Kültürü İzleri. Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: folkloredebiyatorg | Arşiv Bağlantısı
- C. Şener. Şamanizm: Türkler'in İslamiyet'ten Önceki Dini. ISBN: 9789758565009.
- E. Şenocak. (2016). Halk Anlati Ve İnanişlarinda Mitolojik Bir Meyve: Nar. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, sf: 228-251. doi: 10.33692/avrasyad.509344. | Arşiv Bağlantısı
- H. Tanyu. Türk Folkloru Araştirmalari Yilliği. Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: isamveriorg | Arşiv Bağlantısı
- H. K. Toprak. Modern Dünyada Kültürel Bir İnşa Olarak Noel. Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: asbuedutr | Arşiv Bağlantısı
- M. Ö. O. M. HOPPAL. World Of Similar Tastes: Comparison Of The Turkish And Hungarian Culinary Culture = Tatlarin Benzer Dünyasi: Türk-Macar Ortak Yemek Kültürü. ISBN: 9786056661709.
- K. Gönüleri. Nar-Tugan Kutlaması Bodrum Gündoğan'da - İstanbul Sanat Magazin. (23 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: İstanbul Sanat Magazin | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 09:45:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19388
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.