SPOR SAKATLIKLARI VE PSİKOLOJİSİ
Spor Psikolojisi

- Blog Yazısı
SAKATLIK NEDİR?
Sakatlık, bireyin geçici bir fiziksel yetersizlik yaşaması ve bazı motor fonksiyonlarının kısıtlanması ile sonuçlanan bedensel bir travmadır.


STRES VE SAKATLIK ARASINDAKİ İLİŞKİ
Yaşamındaki stres düzeyi yüksek sporcuların neden sakatlığa daha meyilli olduğunu anlamak, stres tepkileri ile baş etme ve sakatlığı önleme konusunda etkin spor hekimliği programlarının tasarlanmasına yardımcı olabilir.
SAKATLIK İÇİN DİĞER PSİKOLOJİK TEMELLİ AÇIKLAMALAR
Sakatlanmış sporcularla çalışan spor psikologları strese ek olarak, sporcuları sakatlığa yatkın hâle getiren belli tutumlar belirlemişlerdir.
EGZERSİZ VE SPOR SAKATLIKLARINA PSİKOLOJİK TEPKİLER
Spor psikologları spor sakatlıkları psikolojisini ilk incelemeye başladıklarında, insanların egzersiz ve sporla ilgili sakatlıklara verdikleri tepkinin ölümle ani yüzleşmelere verilen tepkiyle benzer olduğunu düşünmüşlerdir.
SAKATLIK REHABİLİTASYONUNDA SPOR PSİKOLOJİSİNİN YERİ
Yeni psikolojik teknikler de sakatlığın iyileşme sürecini kolaylaştırmakta ve uzmanlar hem zihin hem de bedeni iyileştirmek için bütüncül bir yaklaşım kullanmaktadırlar. Özellikle sakatlığın iyileşme sürecindeki psikolojik süreçleri anlamak spor ve egzersiz içerisinde yer alan herkes için önemli bir hâle gelmiştir.

SAKATLANMA RİSKİ TAŞIYAN SPORCULARI VE EGZERSİZ YAPANLARI BELİRLEMEK
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Bulgular, özellikle sakatlık riski taşıyan böyle sporcuların stres yönetimi eğitimi aldıklarında, bu eğitimi almayan sporculara oranla daha az sakatlandıklarını ve sakatlıktan dolayı daha az zaman kaybettiklerini göstermiştir.
SOSYAL DESTEĞİ ÖZENDİRMEK
Yeterli sosyal desteğin kendiliğinden ortaya çıkacağını düşünmek bir hatadır. Daha önce de belirtildiği gibi sosyal desteğe bir sakatlığın hemen akabinde kolaylıkla ulaşılır ancak aynı destek iyileşme sürecinin ilerleyen aşamaları sırasında daha az ulaşılabilir hâle gelir.[1]
Kaynaklar
rumeliunv rumeli_sbf
Robert S. Weinberg, Daniel Gould, (2015). Spor ve Egzersiz Psikolojisinin Temelleri.
Ed. Mustafa Şahin, Ziya Koruç. Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
Aktepe,K.(2013).SpordaZihinselAntrenman.Ankara:NobelYayıncılık.
Konter, E. (2006). Uygulamalı Spor Psikolojisinde Zihinsel Antrenman. Ankara:Nobel
AkademikAthletesThink,Train,andThrive.Ankara:Detay Yayıncılık.
Kaufmann, K. A., Glass, C. R., & Pineau, T. R. (2017) Mindful Sport Performance
Enhancement:MentalTrainingforAthletesandCoaches.USA: American Psychological
Association.
Afremow,J.,&Craig,J.(2015).TheChampion'sMind:HowGreat
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/05/2025 08:00:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16763
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.