Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bir rayın, bir anahtarın, bir asma kilidin ya da bir çivinin demirden olduğunu söyleriz. Bu söz yanlıştır çünkü demir hiçbir zaman saf olarak kullanılmaz. Endüstri değeri yoktur. Demire karıştırılan öbür maddelerle yapılan alaşımların, katıksız demirden çok daha üstün özellikleri vardır. Demir alaşımlarından en önemli ikisi; dökme demir (pik demir) ve çeliktir. Bunlar, demir ve karbon bileşiminden meydana gelirler.

Demir Filizinden Dökme Demiri Eldesi:

Maden ocaklarından çıkarılan demir filizinin (demir oksit) yabancı maddelerden arıtılması için yüksek fırın adı verilen büyük fırınlarda ısıtılarak ergitilmesi gerekir. 1600-2000°C arasındaki sıcaklık etkisiyle ergiyen demir, filizi içindeki yabancı maddelerin birçoğundan kurtulur ama soğuyup katılaştıktan sonra da tam olarak saf değildir. Buna Dökme Demir (Ham Demir) ya da (Pik Demir) denir.

Tüm Reklamları Kapat

Yüksek fırından elde edilen dökme demir %95 demir, %4,5 karbon ve çok az miktarda silisyum, manganez, fosfor ve kükürdü kapsar.

Dökme demirin iki cinsi vardır; Beyaz Pik ve Gri Pik. Beyaz pik, içinde %2-3 oranında ergimiş durumda karbon bulunan demirdir. Çok sert olup işlenemez. Kalıba bile zor dökülür. Sadece çelik elde edilmesi için kullanılır. Gri Pik'te karbon oranı beyaz pike göre daha fazladır. Oldukça iyi işlenebildiğinden ve kalıplanabildiğinden endüstride çok kullanılır. Evlerimizdeki karyola, soba, ütü gibi birçok eşya pikten yapılır.

Dökme Demirden Çelik Eldesi:

Dökme demirden çelik elde edilebilmesi için dökme demir içindeki karbon yüzdesini azaltmak gerekir. Bundan ötürü çelik, demir içerisinde bulunan karbon yüzdesine göre çok çeşitli özellikler gösterir ve buna göre isimlendirilir.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde çelik, değişik metotlarla elde edilmektedir ve bunların belli başlıları şunlardır:

Konvertisörle Çelik Elde Edilişi:

Buna Bessemer Metodu da denir. Bugün Bessemer Metodu ile çelik elde edilmesinde armut biçiminde ve iki eksen çevresinde dönebilen Bessemer Konvertisörleri kullanılmaktadır. Konvertisör yatay duruma getirilerek içerisi yüksek fırından gelen ergimiş dökme demirle doldurulur. Sonra düşey duruma getirilen konvertisörün dibindeki deliklerden basınçlı hava verilir.

Ergimiş dökme demir içindeki karbon, manganez, kükürt ve silisyum havanın oksijeniyle yanar. Bu yanma sonucu ısı, dökme demirin ergime derecesi olan 1100°C'tan çeliğin ergime derecesi olan 1400°C'ye çıkar. Böylece maden katılaşacağına büsbütün erir. 15-20 dakika sonra konvertisör yeniden yatay duruma getirilerek içindeki çelik kalıplara dökülür.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Dökme Demir Ve Hurda Demir Karışımından Çelik Elde Edilmesi:

Buna Siemens-Martin metodu da denir. Bu metotta Siemens-Martin Alev Fırınları kullanılır. Alev fırınları, çok yüksek sıcaklık temin edebilecek biçimde yapılmıştır. Fırına, ilkel madde olarak yüksek fırından gelen dökme demir, demir filizi (demir-oksit), kullanılmış eski demir ve çelik parçaları ile bir miktar kireç taşı konur.

Fırındaki yüksek ısı etkisiyle demir filizi, dökme demir içindeki karbonu oksitleyecek oksijeni verir. Kireç taşı ise karışımda bulunan yabancı maddelerle birleşerek ergimiş bir artık tabakası meydana getirir.

Ergimiş çelik, alev fırınının özel ağzından büyük potalar içine akıtılır. Artıklar ise hafif olduklarından potanın üstünde kalırlar ve dışarı akarak çelikten ayrılırlar.

Elektro Çeliği:

Lekesiz, temiz, tekniğin istediği en iyi cins içerikler elektrik fırınlarında elde edilir. Çünkü:

Tüm Reklamları Kapat

  • Elektrik fırınlarında istenilen sıcaklık kolaylıkla elde edilir ve istenildiği biçimde ayar edilir.
  • Çelik, eylem süresince kontrol altında tutulabilir.
  • Genellikle temiz ilkel madde kullanılır. Bazan Bessemer metoduyla elde edilmiş çelikler tekrar işlenir.
  • Çeliğin oksitlenmesi, indirgen bir ortamdan dolayı önlenir.

Türkiye'de Demir Çelik Endüstrisi

Ulusların, özellikle siyasi ve ekonomik hayatı üzerinde birinci derecede önemli olan demir-çelik endüstrisine (ağır endüstri), Türkiye'mizde Cumhuriyet'ten sonra gereken önem verilerek planlı bir biçimde çalışmalar yapılmıştır. Böylece ilk modern demir-çelik fabrikasının temeli 1937'de Karabük'te atılmış ve tesisler 1939 yılında işletmeye açılmıştır. Daha sonraki yıllarda genişletilen bu tesisler bugün:

Sülfürik Asit Fabrikası (1959 verimi: 8.081 ton), Süperfosfat Fabrikası (1959 verimi: 12.601 ton), Boru Fabrikaları, Kok Fabrikası (1962 verimi: 975.000 ton), Yüksek Fırınlar (3 adet) Çelikhane (1962 verimi: 600.000 ton), Haddehane (1962 verimi: 480.000 ton) gibi bölümlerden meydana gelmiş büyük ve modern bir ağır endüstri merkezi durumuna ulaşmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu fabrikalar topluluğunun işlemekte olduğu ilkel maddeler; demir filizi, maden kömürü, kireçtaşı, kum ve manganez cevherleridir.

Son yıllarda Ereğli'de kurulmakta olan ikinci demir ve çelik endüstrisi, Türk-Amerikan işbirliğinin büyük bir tesis olarak yükselmektedir. Orta-Doğu'nun ve Balkanlar'ın bu en büyük ağır endüstri merkezi, ülkemizin demir ve çelik yapımları içine giren her türlü ihtiyacını karşılayacaktır.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 14:37:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18777

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close