Cıva Part 1
Yeryüzünde bulunan civanın hemen hemen tamamı parlak kırmızı renkli bir maden olan zincifreden elde edilir. Kimyasal bakımdan cıva, sülfürden başka bir şey olmayan zincifre, özellikle volkanik kütlelerin içinde bulunur. Zincifre, yanardağların püskürdüğü lavların tortulaşması sonucu meydana gelmiştir.
Tarih öncesi çağlarda yarı erimiş durumdaki yumuşak volkanik kaya kütleleri yeryüzündeki çatlaklardan dışarıya doğru fışkırarak yayılmıştır ve ortalama 2000 metre yüksekliğinde bir dağ meydana getirmişlerdir. (İtalya'daki Monte Amiata yanardağı) İçinde kimyasal bakımdan çözelmiş durumda birçok maden bulunan sular, yanardağın püskürmesi ile kaynar bir duruma gelerek çevresindeki kayaların aralarına doğru sızmaya başlamıştır. Bir süre sonra soğuyan su içindeki madenler çökelmiş, bu arada zincifre kütleleri de ortaya çıkmıştır. Yanardağ püskürmesinden önce volkanik kayalarda bulunan zincifre kütleleri ile çökelme sonucu meydana gelen çökelek zincifre madenleri, Monte Amiata Dağı'nı dünyanın en zengin cıva yataklarından biri durumuna getirilmiştir.
Cıvanın Keşfi
İtalya'daki zincifre yataklarının nasıl bulunduğunun ilgi çekici bir hikayesi vardır. İlk çağlarda Romalı'lar ve Etrüskler zincifreden kumaş boyası olarak yararlanıyorlardı ama sonraları bunun yerini diğer boyalar aldı, böylece zincifre madeni ocaklarının işletilmesinden vazgeçirdi, maden ocaklarının yeri de unutulup gitti. Zincifreden bir cıva kaynağı olarak yararlanılmaya başlanması geçen yüzyılın ortalarına rastlar. 1848 yılında Toskana'daki köylerden birinde kolera salgını baş göstermiş, ihtiyar bir yapağı tüccarı korkusundan köyünü terk edip başka bir köye gitmek üzere yola koyulmuştu. Yolu, Monte Amiata Dağı eteklerindeki ormanlar arasından geçiyordu. Bir ara koyunlarının tüylerini kırmızı bir taş ile işaretlemekte olan bir çobana rastladı. Bu olayla ilgilenen tüccar, taşlardan birkaç tanesini toplayıp analizini yaptırmaya götürdü.
Analiz, bu taşların zincifreden başka bir şey olmadığını ve içine cıva bulunduğunu gösterdi. Cıva tüketiminin dünyanın her ülkesinde gittikçe artmakta olduğunu bilen tüccar, Monte Amiata tepesindeki kırmızı taşların işletme hakkını satın aldı. Böylece Siele'deki zincifre ocakları, İtalya'da modern çağlara kadar işletilegelen cıva kaynaklarının ilki oldu.
Cıvanın Özellikleri
- Cıva, oda sıcaklığında sıvı durumunda kalabilen tek madendir.
- Simgesi Hg
- Rengi: Gümüşsü beyaz
- Atom ağırlığı: 200,61
- Atom sayısı (elektrik yükü sayısı): 80. Özgül ağırlığı: 13,59
- Cıva -39°C'de katılaşır ve 357°C'de kaynar. Normal sıcaklıkta buharlaşabilir, dumanları cıva zehirlenmesi adı verilen bir çeşit zehirlenmeye sebep olur. Cıva; sodyum, potasyum, kalay, bakır, altın, gümüş gibi birçok madeni çözerek malgama adı verilen sıvı alaşımlar meydana getirir. Cıva, demiri çözemediğinden demirden kaplar içerisinde saklanabilmektedir.
Elde Edilişi
Cıva, zincifreden çok basit bir işlemle elde edilir. Zincifre filizleri, maden ergitici bir fırında yüksek bir sıcaklığa kadar ısıtılır ve içinden hava akımı geçirilir. Tepkime:
HgS + O2 → Hg + SO2
Başka bir deyimle havanın oksijeni (O) zincifre (HgS) ile birleşerek kükürt dioksit gazını (SO2) meydana getirir ve cıva buhar halinde açığa çıkar. Serbest kalan buhar soğutulur ve içindeki cıva yoğunlaşarak çökelir.
Kullanıldığı Yerler
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Civa, özellikle termometrelerde, barometrelerde, gaz ya da sıvıların basınçlarını ölçmeye yarayan manometrelerde, pompalarda, otomatik elektrik şalterlerinde kullanılır. Ayrıca altın, gümüş ve platin gibi cevherleri filizlerinden ayırmada cıvadan yararlanılır. Cıva bileşiklerinden elde edilen ürünler bugün tıpta ve tarımda önemli bir yer tutar.
Bileşikleri
Kalomel (tatlı sülümen): ¾ oranında cıva ve cıva klorür karışımı ısıtılarak elde edilir. Elde edilen beyaz toz kalomel adı altında müshil ilacı olarak kullanılır.
Süblime (ak sülümen): Cıva ve klorün bir arada ısıtılması ile elde edilen cıva klorür bileşimidir. Çok zehirli ve kuvvetli bir dezenfeksiyon maddesidir.
Fülminat (gürün): Cıvayı nitrik asit ve alkolle muamele ederek elde edilir. Çarpma etkisiyle kolayca patlayabileceği için fişek, mermilerin kapsüllerinde kullanılır.
Üretimi
İtalya, cıva çıkarımında başta gelir. Cıva madeni ocakları Toskana'da, Trieste yakınındaki İdria'da ve Kuzey İtalya'da bulunur. Bu bölgelerdeki çıkarım 2200 tonu bulur.
İspanya, cıva çıkarımında İtalya'dan sonra ikinci gelir. Almaden'deki ocaklar yeryüzündeki en derin cıva ocaklarıdır.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 07:12:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18778
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.