Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

MEMBRANLI TANKLAR

ÇALIŞMA PRENSİPLERİ, MONTAJ VE KULLANIMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

6 dakika
10
MEMBRANLI TANKLAR
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Membranlı tanklar (MT), Türkiye’ye 1990’lı yılların başında girmiş, doğalgazın yaygınlaşması ile birlikte kullanımları hızla artmıştır. Şu anda kurulan her kazan dairesinde en azından bir adet MT vardır. MT’ler hem ısıtma sisteminin hem de hidrofor tesisatının standart bir parçası olmuştur. MT’ler kombi, kat kaloriferi gibi cihazlarda ürüne doğrudan entegre olmuş şekilde ürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Yazımızda bu tankları değil, daha büyük kapasiteli ve cihazdan ayrı olarak kullanılanları(yukarıdaki grup resminde görülen tipler) ele alacağız. Bununla birlikte şu söylenebilir; Sistemin parçası olan MT ile ürünün parçası olan MT arasında hiç bir fark yoktur. Çalışma prensipleri aynıdır.

İsimlendirme

MT’ler piyasada çeşitli adlarla anılmaktadır. Bunlar aşağıda sıralanmıştır;

Tüm Reklamları Kapat

• Membranlı Tank

• Genleşme Tankı (veya Deposu)

• Kapalı Genleşme Tankı

• İmbisat Tankı (veya Deposu)

Tüm Reklamları Kapat

• Denge Tankı (veya Deposu)

Tankların, genellikle kullanıldığı sektöre ve kullanım amacına göre isimlendirildiği görülmektedir.

Biz genel kullanımı ifade etmesi amacıyla membranlıtank olarak adlandırmayı tercih etmekteyiz.

Membran Tipleri

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Membran tipleri şemada görülmektedir. Tankların içinde kullanılan membranlar genellikle yurt dışından ithal edilir ve tank imalatı Türkiye’de yapılır. Yerli tanklarda kullanılan membranlar balon tiptir. Diyafram membran üretiminde daha az malzeme kullanılır ama üretimi daha zordur. Ancak çok miktarda üretim yapılırsa rantabl olur. Diyafram membranlı tankta su, sac ile temas eder. Diyafram membranlı tanklar sadece kapalı devre ısıtma sisteminde kullanılabilirler. Çünkü sisteme sadece ilk çalıştırma sırasında taze su alınır. Daha sonra bu su sürekli sistemde kalır. Suyun içindeki oksijen, radyatörler, kazan ve tank cidarında çok az miktarda paslanma yapar. Fakat oksijen bitince pas ilerlemez. Eğer diyafram membranlı tank hidrofor tesisatına takılırsa, tanka sürekli taze su geleceğinden paslanma çok hızlı olur ve tank delinir.

Balon tip membranlarda ise su sacla temas etmez. Daima membranın içinde bulunur. Dolayısıyla balon tip membranlar hem ısıtma sistemlerinde hem de hidrofor tesisatında kullanılabilirler. Balon tip membranların küçük kapasiteli olanları askısızdır. Ama büyük tiplerde membran yukarıdan askıya alınır.

Kömürlü Kazanlarda MT Kullanılamaz. Kömürlü kazan kullanılan sistemin kapalı devre haline getirilmesi tehlikelidir. Çünkü kömürlü kazanlarda ısıtma sürecine tam olarak hakim olunamaz. Yakıt beslemesi ve yanma tam olarak kontrollü değildir. Bu nedenle sistemin sıcaklığıtasarım değerlerinin üzerine çıkabilir. Veya elektrik kesintisi olduğunda sirkülasyon pompasıduracağından kazan sıcaklığı hızla yükselir.

Kömürlü kazanlarda açık genleşme tankıkullanıldığında, kazanın aşırı ısınması büyük bir sorun oluşturmaz. Aşırı ısınan su çatıdaki genleşme tankına dolar ve oradan taşar, kazanın patlama ihtimali yoktur.

Membranlı tanklar kapalı devre doğalgaz veya sıvı yakıtlı ısıtma sistemlerinde kullanılır. Çünkü bu sistemlerde yakıt beslemesi tam kontrollüdür ve tüm sistem elektrikle çalışır. Elektrik kesilirse, herşey durur ve kazan anında soğumaya başlar. Yani kontrolsüz sıcaklık artışı tehlikesi yoktur.

Tanka Azot da, Hava da Basılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

MT’lere azot gazı basılması tercih edilir. Ama şantiyelerde veya binalarda basınçlı hava bile zor bulunur. Ayrıca zaten havanın %75-78’i azottur. Bu nedenle havanın kullanılmasında bizce bir sakınca yoktur.

Azot gazının tercih edilmesinin sebepleri aşağıdadır;

Azot’un membrandan suya difüzyonu, oksijene göre daha yavaştır. Dolayısıyla tankta daha uzun süre kalabilir. Azot oksijen gibi korozif değildir. Isıtma sisteminde tanktan suya karışan gaz tesisatta korozyona sebep olmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Tankın İçine Basılacak Havanın Basıncını Bulmak İçin Formül Akılda Tutmaya Gerek Yoktur.

Membranlı tanklar devreye alınırken içindeki havanın basıncı mutlaka kontrol edilmelidir. Tanklara üretim sırasında 1-2 bar civarında hava basılır. Ama kullanım yerinde tanktaki basıncın binanın koşullarına göre ayarlanması gerekir. Ayrıca tank uzun süre stokta beklediyse havası kaçmış da olabilir.

Tankın içine basılacak havanın miktarını hesaplamak için formüller vardır. Ama formüller çabuk unutulur.

Halbuki amaçtan yola çıkılarak bir mantık zinciri kurulursa, olması gereken basınç kendiliğinden ortaya çıkar. Isıtma tesisatında kullanılan MT’nin ön gaz basıncının bulunması ile hidrofor tesisatında kullanılan MT’nin ön gaz basıncının bulunmasıarasında biraz fark vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Dâhiler Sınıfı - Mozart: Müziğin Dahisi

DÂHİLER SINIFI: OKUMASI KOLAY, UNUTMASI ZOR

Önce müzik bir çocuğun ruhunu fethetti. Sonra çocuk büyüdü, müziği fethet-ti. Adı Wolfgang Amadeus Mozart’tı; bestecilerin en büyüğü.

Büyük ilgi gören Dâhiler Sınıfı serisi MOZART: Müziğin Dâhisi ile devam ediyor.

Dâhiler Sınıfı Serisi Hakkında:

Bunlar, her biri kendi yöntemiyle; kelimeleriyle, icatlarıyla, seçimleriyle ve hatta kaderleriyle dünyayı değiştirmiş kadınların ve erkeklerin hayat hikâyeleri; şaşkınlık ve hayranlık duymanızı sağlayacak, hayal gücü ve merak duygunuzu harekete geçirecek büyüleyici hikâyeler. Dâhiler Sınıfı serisi bu özel insanları çocuklarla (9 yaş ve üstü) tanıştırmak üzere tasarlandı. İlk olarak yayımlandığı İtalya’da büyük övgü toplayan ve ardından pek çok dile çevrilen Dâhiler Sınıfı, minik ebadı, renkli illüstrasyonları, bilgiyi heyecan ve macerayla birleş-tiren anlatımıyla çocukların kolay okuyacağı, zor unutacağı, onlara öğrendikle-rinden daha da fazlasını merak ettirecek bir seri.

Devamını Göster
₺162.00
Dâhiler Sınıfı - Mozart: Müziğin Dahisi
  • Dış Sitelerde Paylaş

Önce ısıtma tesisatında kullanılacak MT’nin ön gaz basınç değerini bulalım;

Tankı niçin kullanıyoruz?

Sıcaklıkla genleşecek suyu absorbe etmek için. Demek ki sistem soğuk iken tankın içine hiç su girmemeli.

Sistem soğuk iken tank içine suyu iten nedir?

Binanın tesisatında bulunan suyun basıncıdır.

Bu basıncın değeri nedir?

Bina yüksekliği kadardır (statik basınç). Bu durumda binanın tahmini yüksekliği bulunursa buradan statik basınç hesaplanabilir.

Şimdi de hidrofor tesisatında kullanılacak MT’nin ön gaz basıncını bulalım;

Tankı niçin kullanıyoruz?

Hidroforun bastığı suyu depolamak ve sonra da küçük kullanımlarda bu depodan suyu almak ve pompayı sık sık çalıştırmamak için. Demek ki hidrofor çalışmadığı sırada tanka hiç su girmemeli.

Tüm Reklamları Kapat

Tank içine suyu iten nedir?

O anda tesisatta bulunan suyun basıncıdır.

Bu basıncın değeri nedir?

Hidroforun otomatik olarak çalışmaya başladığı presostat ayar değeridir.

Tüm Reklamları Kapat

Görüldüğü gibi tankın ön gaz basıncı ısıtma sistemlerinde statik yükseklik kadar, hidrofor sistemlerinde ise presostatın çalıştırma basıncı kadar olmalıdır.

Pratikte tanka, bulduğumuz bu değerlerden yaklaşık yarım bar daha az hava basılarak, tank içinde her zaman bir miktar su bulunması sağlanır. Çünkü, eğer membran içinde hiç su kalmazsa, membran birbirine yapışır, bu da istenmez. Ayrıca membran kuruyabilir. Bu nedenle membranın devamlı ıslak olmasında fayda vardır.

Tank Havası Sık Sık Kontrol Edilmelidir.

Tanklarda alt flanş, üst askı flanşı ve sibop gibi hava kaçağının olabileceği yerler vardır. Civatalı bu bağlantılar ortamdaki sürekli titreşimden dolayızamanla gevşeyebilirler. Gevşek bağlantıdan tank havasının dışarı kaçması en fazla yarım gün sürer.

Tüm Reklamları Kapat

Apartmanlarda kapıcının her hafta tank içindeki basıncı kontrol etmesi iyi olur. Bu olmazsa bile en azından ayda bir havanın kontrol edilmesi gerekir.

İçindeki havası kaçmış olan tankın hiç bir işlevi kalmaz. Membran tanka yapışır. Ve tank, “çapı çok geniş bir boru” haline gelir. Katı bir yüzey gibi davranmaya başlar.

İçinde Su Bulunan Tankın Hava Basıncını Ölçmek Anlamsızdır. En sık yapılan hata budur. Kullanıcı veya servis manometreye, sistemler çalışırken bakar. Bu durumda doğal olarak çalışma basıncına eşdeğer miktarda basınç okur. Ve tankta yeterli havanın olduğuna hükmeder. Bu yanlıştır. Tank içinde bir kutu deodorant kadar bile hava kalsa, manometrede basınç okunur. Ama hava miktarı çok az olduğu için tankın çoğu her zaman su ile dolu kalır. Tankın faydalı hacmi çok azalır.

Tank havası mutlaka tank boş iken ölçülmelidir. Sistem çalışmaya geçtiğinde ve tanka su dolmaya başladığında, manometre artık içindeki havanın basıncını değil, sistemin basıncını göstermeye başlar. Yukarıdakı şemada bu durum izlenebilir.

Kaynak: Aclan KARAMAN MEMBRANLI TANKLAR Tesisat Dergisi Makalesi

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 14:35:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16808

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close