Öncelikle sınavında başarılar 😊
İdrar derişimi, idrarın içerisinde çözünmüş madde miktarını ifade eder. İdrar çoğunlukta sudan oluşur ve suyun içinde çözünen maddelerdir aslında bir nevi. Bu noktada idrar derişimini iki etmen üzerinden değerlendirmek mantıklı olur.
- İdrardaki su miktarı: İdrarda çözünen madde miktarını değiştirmeden, idrarın içerdiği suyun miktarını değiştirirsen, idrar derişimi değişir.
- İdrar çözünmüş madde miktarı: İdrarda çözücü olan suyun miktarını değiştirmeden, içinde çözünen madde miktarını değiştirirsen yine idrar derişimi değişir.
Hadi şimdi bu değişimler nasıl olur detaylı örneklerle bakalım.
Eğer çok fazla su içersen atılan su miktarı artar, idrar derişimin azalır. (çözünen madde bölü çözelti gibi düşün).
Eğer ADH hormonun artarsa yani vücut suyu daha fazla emer ve idrar yoluyla daha az su atarsa bu sefer idrar derişimin/yoğunluğun artar.
Örnekleri verdiğime göre direkt sorduğun salgılama olayına geçelim. Salgılama vücudun gereksiz veya atılması gerektiğini düşündüğü maddeleri idrar kanallarına geçmesinden ibarettir. Çoğunlukla aktif taşıma görülür, yani atp harcanır. Salgılama aslında glamerulus kılcallarında yeterince geçemeyen maddelerin idrara geçilmesi olayıdır. Yani idrara geçen madde miktarı artar. Madde miktarının artması idrar derişimini arttıracaktır. Eğer bu konuda sıkıntı çekiyorsanız kimyada "Çözeltiler" konusunu iyice çalışmanızı öneririm. [1]
(Bilgileri campbell biyoloji kitabında okuduklarımdan aldım, daha fazla bilgi için kitabın ilgili bölümüne bakabilirsiniz.)
Kaynaklar
- Robert B. Jackson. (2022). Campbell Biyoloji - 12. Baskıdan Çeviri. ISBN: 978-605-282-833-5. Yayınevi: Palme Yayınevi. sf: 1490.