Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Orçun Deniz Can
Üye 7 saat önce 1 Cevap
1

Ödüllü Soru İdrar derişimi nedir? İdrar derişiminini neler artırır?

Bir Ayt sorusu çözerken Salgıma olayının İdrar derişimini artırdığını gördüm ve "azaltmaz mı ?" Diye düşündüm ve biraz googledan bakınca güzel bir cevap bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.
Cevap Ver 500 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Abdullah Vatansever
Lise öğrencisiyim, biyolojiyle ilgileniyorum. 5 saat önce

Öncelikle sınavında başarılar 😊

İdrar derişimi, idrarın içerisinde çözünmüş madde miktarını ifade eder. İdrar çoğunlukta sudan oluşur ve suyun içinde çözünen maddelerdir aslında bir nevi. Bu noktada idrar derişimini iki etmen üzerinden değerlendirmek mantıklı olur.

  1. İdrardaki su miktarı: İdrarda çözünen madde miktarını değiştirmeden, idrarın içerdiği suyun miktarını değiştirirsen, idrar derişimi değişir.
  2. İdrar çözünmüş madde miktarı: İdrarda çözücü olan suyun miktarını değiştirmeden, içinde çözünen madde miktarını değiştirirsen yine idrar derişimi değişir.

Hadi şimdi bu değişimler nasıl olur detaylı örneklerle bakalım.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer çok fazla su içersen atılan su miktarı artar, idrar derişimin azalır. (çözünen madde bölü çözelti gibi düşün).

Eğer ADH hormonun artarsa yani vücut suyu daha fazla emer ve idrar yoluyla daha az su atarsa bu sefer idrar derişimin/yoğunluğun artar.

Örnekleri verdiğime göre direkt sorduğun salgılama olayına geçelim. Salgılama vücudun gereksiz veya atılması gerektiğini düşündüğü maddeleri idrar kanallarına geçmesinden ibarettir. Çoğunlukla aktif taşıma görülür, yani atp harcanır. Salgılama aslında glamerulus kılcallarında yeterince geçemeyen maddelerin idrara geçilmesi olayıdır. Yani idrara geçen madde miktarı artar. Madde miktarının artması idrar derişimini arttıracaktır. Eğer bu konuda sıkıntı çekiyorsanız kimyada "Çözeltiler" konusunu iyice çalışmanızı öneririm. [1]

(Bilgileri campbell biyoloji kitabında okuduklarımdan aldım, daha fazla bilgi için kitabın ilgili bölümüne bakabilirsiniz.)

Kaynaklar

  1. Robert B. Jackson. (2022). Campbell Biyoloji - 12. Baskıdan Çeviri. ISBN: 978-605-282-833-5. Yayınevi: Palme Yayınevi. sf: 1490.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close