Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Prensipler ve refleksler..

Düşünce sistemleri ve yanlış prensiplerin değiştirilmesine karşı koyan bilinçaltı refleksleri üzerine.

3 dakika
17
Prensipler ve refleksler..
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bilinçaltımız, hayatımızın gizli bir mimarıdır. Fakat bu mimar, her zaman doğru kararlar almaz. Eğer düşünce sistemlerimiz sabit kalır ve zamana uyum sağlamazsa, bu sistemler en doğru olduklarını düşünürken bile geri kalmaya başlar. Eğer doğruyu bulmak için en iyi yöntem olduğunu düşündüğümüz sistemleri bile belli aralıklarla farklı yöntemlerle uygulamayı denemezsek, kurduğumuz sistem en doğrusu olsa bile gerilemeye başlar. Peki, yanlış prensipleri nasıl fark eder ve değiştiririz? Zamanla değişim ihtiyacı duymayan en sabit kurallar bile test edilmedikleri için çökmeye mahkûmdur. Tarihte, büyük şirketlerin bu nedenle iflas ettiği ve ünlü düşünürlerin genellemelerinden pişman olduklarını ancak sessizlikle kabul ettiği bir gerçektir. Bu durum bireysel hayatlarımız için de geçerlidir. Yeni olaylar, yeni çevre ve yeni zaman en temel kuralları bile değiştirmeyi gerektirebilir. En temel kurallar, en sabit düşünceler, en güvenilir gelenekler, hiç test edilmedikleri ve zamana ayak uyduramadıkları için en çok zararı görenler olurlar.

Bu düşünce sistemlerini ve prensipleri genellikle çocuk yaşta yeterince olgun yargılayamayacak zamanlarda, etrafımızda gördüğümüz ve onlar gibi olmak istediğimiz kişilerden ediniriz. Gelecekte prensiplerimizi kişiliğimizin bir parçası olarak düşündüğümüzden dolayı onların değiştirilmesine düşüncesizce karşı çıkarız. Küçükken yaşadığımız bir kişilik oturtma ve kendini ispatlama çabası, kalıntılarını gelişime kapalı olmak olarak aklımızın içine serpiştirmiştir. Artık prensiplerimizin değiştirilmesine karşı koyan reflekslerimiz oluşmuştur.

Basit bir alışkanlık düşünelim: evin anahtarını koyduğunuz yer. Anahtarı hep aynı yere koyan biri, sabah çıkarken onu düşünmeden alır. Oysa anahtarını her seferinde farklı yerlere koyan birinin zihni, her sabah "Anahtar nerede?" sorusuyla meşgul olur. Zihin, sistemsiz bir alışkanlıkla yüzleştirildiğinde zaman ve enerji kaybeder. Çünkü bilinçaltı, "Önemli!" etiketi koymadığı bir davranışı unutmaya meyillidir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilinçaltına kaydedilen "önemli" bilgiler, hayatımızın akışını kolaylaştırır. Yeni bir iş yerine giderken ilk gün tüm tabelaları ve yolları ezberlemeye çalışırken, iki ay sonra bu yolculuğu düşünmeden yapmaya başlarız. İlk gün bilinçaltımız "Önemli!" etiketi koymuştur ve bir kez kaydedilen bilgi, tekrar tekrar düşünmeye gerek kalmadan uygulanır. Örneğin aynı iş için kullanılacak aletlerin birbirine yakın olmaları bize hem zaman hem de enerji kazandırır. Bu tür bir kategorize etme girişimini bize kim öğretiyor? Etrafımızda gördüğümüz kemikleşmiş sistemlerden kapıveriyoruz..

İnsan değer vermediği düşünceyi unutur...

Ancak her düşünce sistemi bu kadar faydalı değildir. Bize enerji ve zaman kazandıran sistemler kadar, tersine enerji ve zaman kaybettiren, hatta hatalarımıza zemin hazırlayan sistemler de vardır. Bu sistemlerin bir çoğu, sorgulamadığımız ya da nereden edindiğimizi bile hatırlamadığımız alışkanlıklarımızdan oluşur.

Zihnimizde sorgulanmadan büyümüş bu "donmuş sistemler", zamanla yeni durumlara uyum sağlayamaz hale gelir. Böylece hem bireysel hem de toplumsal olarak gelişimimizi engeller. Bu sistemleri değiştirme cesaretine sahip olmadığımızda, ölmüş düşüncelerle dolu bir zihinle yaşıyor oluruz. Bu durum bireysel beynimizin bir ölümü, toplumsal yapımızın ise bir çöküşü demektir. Bu yüzden bilinçaltımıza hangilerinin daha öncelikli, hangilerinin daha önemli, nelerin asla unutulmaması gerektiği ve nelerin unutulsa bile hayatımızı etkilemeyeceğini tanımak, anlatmak ve öğretmek için çaba sarf etmeliyiz. Bu çaba hayatın direkt olarak kendisini değiştirip düzenlemek anlamına gelmektedir ve "Önceliklidir!"; çünkü bizim hayatlarımız kafalarımızın içlerindedir.

Tüm Reklamları Kapat

Küçük alışkanlıklar ve basit sistemler, hayatımızı şekillendiren temel taşlardır. Bilinçaltımızı tanımak ve yanlış sistemlerden kurtulmak, sadece kendi hayatımızı değil, çevremizi ve geleceği de değiştirir; çünkü etrafımızda, tıpkı bizim bir zamanlar özenip sorgulamadan edindiğimiz prensiplerin sahipleri olduğu gibi, doğru prensiplerimize özenip sorgulamadan içselleştirecek insanlar olacaktır.

Kaynaklar:

"The Power of Habit" - Charles Duhigg (Alışkanlıkların nörolojik temelleri)

"Thinking, Fast and Slow" - Daniel Kahneman (Zihinsel sistemlerin çalışma prensipleri)

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

"Atomic Habits" - James Clear (Küçük alışkanlıkların etkisi)

Scientific American: "How the Brain Forms Habits" (https://www.scientificamerican.com/article/how-the-brain-forms-habits/)

Psychology Today: "Breaking Bad Habits" (https://www.psychologytoday.com/us/basics/habit)

Journal of Neuroscience: "The Neural Basis of Habit Formation" (https://www.jneurosci.org/)

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2025 07:10:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19542

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close