Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hız ve boyut oranı

Sonsuz küçüklük ve sonsuz hız...

3 dakika
9
Hız ve boyut oranı
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bir hareket ne kadar küçükse o kadar hızlı, ne kadar büyükse o kadar yavaş görünüyor. Bir filin adımları örneğin, sanki ağır çekim yürüyormuş gibi ama bir sineği yakalamak için elinizi kaldırdığınızda o sizden önce davranıp çoktan kaçmış oluyor; çünkü sizin hareketleriniz onlara ağır çekim gibi geliyor. Sinekler kendilerine göre standart bir zaman akışı içindeyken bize göre çok hızlı davranıyorlar.

Aslında bu prensibi sinema ve özel efektlerde de kullanıyoruz. Örneğin, büyük bir şehri sular altında gösteren bir sahne çekmek için küçük bir şehir maketine bir bardak su dökülüp, ardından bu görüntü ağır çekime alınarak gerçekçi bir sel baskını efekti oluşturuluyor. Benzer şekilde, küçük bir ateş yakılıp ağır çekimde büyütüldüğünde devasa bir orman yangını gibi görünebiliyor. Küçük ölçeklerde hızlı olan hareketler, büyütüldüğünde yavaş ve etkileyici hale geliyor, tıpkı büyük ve küçük ölçeklerde zamanın algılanışı gibi. Bu olay, biyo-temporal algı farklılığı olarak bilinir ve sinir sistemlerinin farklı işleyiş hızlarından kaynaklanır.

Daha da küçük şeylere baktığımızda, mesela bir protonun atom çekirdeği etrafında nasıl döndüğüne veya kuarkların proton içindeki hareketine baktığımızda, hızlarının inanılmaz derecede yüksek olduğunu görüyoruz. Bir foton boşlukta ışık hızıyla hareket ederken, bir elektron atom çekirdeği etrafında belirli enerji seviyelerinde hareket eder. Aslında, atom altı parçacıkların hareketi ile gezegenlerin yıldızlar etrafında dönmesi arasında ilginç bir paralellik vardır. Büyük ölçeklerde gezegenlerin yıldız etrafındaki dönüşü yıllar sürerken, atom altı dünyada bu hareketler planck zaman ölçeğinde gerçekleşir. Bu, hareketin hız ve büyüklükle nasıl ilişkilendiğini bir kez daha gösterir. Bir protonun veya elektronun belirli bir dönüş hızına sahip olup olmadığı tam olarak belirlenemese de, bir foton her zaman ışık hızında hareket eder ve kütlesiz olduğu için zaman onun için tamamen farklı işler. Dünyanın Güneş'in etrafında bir tam tur dönmesi 365 gün sürerken, Güneş Sistemi de Samanyolu Galaksisi'nin merkezi etrafında yaklaşık 230 milyon yılda bir tam tur atar. Dahası, Samanyolu da devasa bir hızla hareket ederken, evrenin geneli gözlemlenebilir bir genişleme içerisindedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durumda bizim için geçen 13,8 milyar yıl, çok büyük bir canlı için bir saniye gibi olabilir. Burada görelilik devreye giriyor. Einstein'ın Özel Görelilik Teorisi'ne göre, zaman hareket eden bir gözlemciye göre farklı akar. İnanılmaz derecede büyük bir organizma veya sistem, bizim algılayamayacağımız bir zaman diliminde var olabilir. Dahası, mesela çayınızı karıştırdınız, çay kaşığını çıkardınız, tabağın kenarına koydunuz, bardağın içinde şekerle karışan çay hala dönüyor, bir tane de çay çöpü kalmış, o görüntüye birkaç saniye bakıyorsunuz... O kadrajda ölçülemeyecek kadar küçük canlılar kendilerine göre trilyonlarca sene yaşayıp, evrilip, hayatın anlamı üzerine kafa yormuş olabilir. Biz ise tüm bilgimiz, entelektüel kültürümüz, dinlerimiz, dillerimiz, dünya tarihimiz, felsefemiz, insanlık evrimi ve teknolojik gelişimlerimizle birlikte çok büyük bir boyutta göz açıp kapanıncaya kadar geçecek kısacık bir zamanda küçücük bir oluşumun bir parçası olabiliriz. Örneğin bir çocuğun tükürüğünde yere düşmek üzere...

Biz evrende ışık hızını sınır olarak belirledik, ancak bu sınır yalnızca bizim algıladığımız ve ölçebildiğimiz fiziksel evren için geçerli olabilir. Eğer hareket ölçeği küçüldükçe hız artıyorsa, belki de ışık hızından daha hızlı giden, algı sınırlarımızın tamamen dışında kalan varlıklar enerjiler veya parçacıklar vardır. Kuantum dünyasında bazı fenomenler—örneğin kuantum dolanıklık—ışık hızından hızlı bir etkileşim olduğunu düşündürmektedir. Belki de anti-madde dediğimiz şey, aslında bizim göremediğimiz ve ölçemediğimiz bir boyutta farklı bir düzen içinde var olan bir madde türüdür. Kütleçekimin kaynağını tam olarak açıklayamıyoruz; belki de bu, ışık hızından da hızlı, ölçebildiğimiz en küçük varlıktan da küçük, bildiğimiz hızların ve boyutların çok ötesinde işleyen bir sistemden kaynaklanıyordur. Çünkü bir şey sonsuzsa, sadece büyük ölçeklerde değil, daha küçüğe, daha hızlıya ve daha farklı boyutlara doğru da sonsuz olmalıdır. Bir şey sonsuzda he yöne sonsuz olmalıdır.

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2025 07:03:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19544

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close