Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Simülasyon teorisi ile ilgili bazı sorular

Kurguluyorum, öyleyse ben de bir kurguyum.

3 dakika
17
Simülasyon teorisi ile ilgili bazı sorular
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Kurgulayan hayvan.. Evet, insanı hayvandan net şekilde ayıran bu olabilir. Olmamış bir şeyi kafamda olmuş gibi tasarlayabilirim, bir hayvan bunu yapamaz, önüne hangi gerçekliği koyarsan kabul eder ve içgüdülerine göre davranır. Basit içgüdüler, yaşa, ölme, barın, korun, türünü devam ettir.. Ama ben senaryo yazabilirim, üretebilirim, yaratıcı gücümü kullanabilir, bir karakter uydurabilirim. Buna sanat, felsefe, zeka ve hatta bilinç diyebilirim. Belki yapay zekanın da kısmen kurguladığı şeyler onu böyle ilginç ve bazılarımıza göre korkunç bulmamızı sağlıyor olabilir.

 En üstün olduğu noktada kurgulama bakımından en profesyonel seviyesine ulaşmıştır insan.. Artık onda tanrısal bir şeyler vardır.. Eğer evrende her şey birbirinin devamı, parçası, kalanı, bütünün diğer kısmı gibiyse, bir şeyden kopmuş olan bir parça o şeyin kendisini temsil ediyorsa, ondan ayrı sayılmıyorsa ve ulaştığımız son noktada simüle etme çabası görünüyorsa, geldiğimiz yüksek entelektüel düzeyde kurgusal yeteneğin değeri artıyorsa, biz de simülasyonun parçasıyız demektir. Bu noktadan sonra bizi tasarlayana ulaşma çabamızın bir anlamı kalmıyor gibi gelebilir; çünkü o an çabanın kaynağını kendimizin yaratmadığını biliriz...

Diyelim ki bir kukla olduğunuzu ve düşüncelerinizin size ait olmadığını, hatta gerçek bile olmadığınızı öğrendiniz. Diyelim ki sizi tasarlayan ile tanıştınız ve size dedi ki: "bütün bunlar benim kurgumdu, sen benim kurgumsun. "O an, özgür iradenin bir yanılsama olduğunu fark ettiğinizde ne hissedersiniz? Gerçekten birey olduğunuzu düşündüğünüz halde, tüm kararlarınızın, hissettiklerinizin ve hatta varlığınızın önceden belirlenmiş bir düzene hizmet ettiğini öğrenmek, insan zihninin kaldıramayacağı bir yük müdür? Ya da tam tersine, bu farkındalık tüm sorumluluğun da omuzlarınızdan kalkmış olmasıyla bir tür huzur getirir mi? Yaptığınız hiçbir şeyden sorumlu olmamanın verdiği dayanılmaz hafiflik ile bir tüy gibi uçar mısınız? Eğer her şey bir kurgunun parçasıysa, hisleriniz bile programlanmışsa, bu farkındalık sizi öfkeye mi sürükler? Hemen ardından hissettiğiniz öfkenin derecesinin bile belirlendiğini bilmek? Bu farkındalığın da simülasyonda sadece ilerleyen bir seviye olduğunu görmek? Yoksa her şeyi bırakıp kaderin kaçınılmaz akışına mı teslim olursunuz? Bundan sonra ne yapacağınız umurunuzda olmaz mı? Kendinizde size ait hiçbir şey yoksa ne hissedersiniz? İnsanın kendini gerçekliğin merkezinde gördüğü bir dünyada, kendi varlığının yalnızca bir senaryonun parçası olduğunu öğrenmek, özgürlüğün sonu mu olur, yoksa başlangıcı mı?

Tüm Reklamları Kapat

"Özgürlük" diğer tüm kavramlar gibi karşıt kavramıyla birlikte var olmaya mahkum mu?

 Descartes her şeyden şüphelenmeyi başarsa da düşünen bir varlık olduğundan emindi, ona göre düşünce vardı, ama bu onun düşüncesi miydi? Tüm düşünsel nedenler ardı ardına sıralandığında vardığı sonuçlardan oluşan düşünce bulutlarıyla karşı karşıya gelmişti. Ama bütün bunlar önceden belli miydi, hazırlanmış mıydı? Düşünüyor olduğunu düşündüğünde aslında daha önceden yazılmış bir kurguyu yeniden kurguluyor muydu?

Öyleyse başa dönelim. Nedir kurgu? Tek boynuzlu ve kanatlı bir at kurgulayabilirim! Daha önce at, kanat ve boynuz gördüm. Bunları kafamda birleştirebilirim ama hiç var olmamış bir şeyi kurgulayamam. Mutlaka bir şeylere benzetmek zorunda kalırım. Referanslara ihtiyacım olur. Öyleyse benim yapay zekadan bir farkım var mı? Ya da kurgulamak yeterince tanrısal değil mi? Var olan her şey birbirinin biraz değişmiş taklitleri mi? Kurgulama konusunda son derece uzman olduğumuzda öğrenebileceğimiz en önemli gerçeklik aslında kendimizin de birer kurgu olduğu olabilir mi? Bu bizi delirtir mi? Yoksa kaynağa daha çok yaklaşmış mı oluruz?

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2025 07:53:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19545

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close