Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gerçeklik Algımız Bir Simülasyon Olabilir mi?

Gerçek dediğimiz şey bir hayal mi?

3 dakika
29
Gerçeklik Algımız Bir Simülasyon Olabilir mi?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bir sabah uyandığında, uyanık olup olmadığını bile sorgulayamadığını fark ediyorsun. Güzel, bu iyi bir başlangıç. Bir kahve alıyorsun, şekerini atıyorsun, karıştırıyorsun. Ama bir saniye, ya kahvenin tadı aslında beyninde oluşan bir kimyasal tepkimeden ibaretse? Gerçekliğini sorgulamaya başladığında kendini çıkmaz bir sokakta buluyorsun, tıpkı bir simülasyonun içinde hapsolmuş gibi. Simülasyon, derin bir kavram. Bilgisayar oyunlarındaki karakterler gibi miyiz, yoksa kendimizi gerçek sandığımız bir dünyada boşuna mı harcıyoruz?

Gerçeklik algısı meselesi felsefi bir bataklık. Nietzsche, insanın kendi hakikatini yaratması gerektiğini söylüyordu. İyi de, biz kendi gerçekliğimizi yaratıyorsak, bu gerçekliğimiz aslında bir kandırmaca olabilir mi? Hadi ama, simülasyon muhabbetine dalmadan önce biraz tarih yapalım. Descartes, "Düşünüyorum, o halde varım" demişti. Güya kendi varlığını kesinliğe kavuşturmuştu. Peki ya düşündüğün şeyler de sana yüklenen bir koddan ibaretse? Güvenli mi sanıyorsun?

Bilimsel kısma gelirsek, Nick Bostrom'un Simülasyon Argümanı var. Diyor ki, yeterince gelişmiş bir uygarlık sonsuz sayıda simülasyon yaratabilir. Peki ya biz de o simülasyonlardan biriysek? Daha doğrusu: Sen bir bilgisayar oyunundaki karakter olsan, bunun farkına varabilir miydin? Ya biz de birilerinin oyunuyuz ve "sevgi", "hüzün", "umut" gibi duygular bize kodlandıysa? Oyun bitince ne olacak, restart mı atacaksın?

Tüm Reklamları Kapat

Ama asıl soruyu atlamayalım: Algılarımıza ne kadar güvenebiliriz? İnsan gözü elektromanyetik tayfın minicik bir bölümünü görebiliyor, kulaklar belli bir frekansı duyabiliyor. Göremediğin ve duyamadığın her şey yok mu yani? Gerçeklik sadece algıladıklarından ibaretse, göremediğin şeyler yok mu oluyor? Bu noktada bilimle sinirbilim el sıkışıyor, ama hangisinin kazandığı belli değil.

Peki ya rüyalar? Uyanıkken bile bazen şöyle hissetmiyor musun: "Burası biraz fazla düzgün, fazla mantıklı, biraz fazla iyi tasarlanmış?" Bazen rüya olup olmadığını sorgulamıyorsun bile. Beynimiz, kendimizi kandırmak konusunda bir numara. O halde, biz zaten bir rüyadaysak, hangi noktada uyanacağız? Yoksa bu bir döngü mü?

Belki de evren büyük bir kandırmaca. Belki de hiçbir şeyin gerçek olup olmadığı önemli değil. Belki de farkında olduğun şeyler "gerçek" olmak için yeterli. Belki de sorun, gerçeklikle ilgili sorduğun sorular. "Yeterince uzun bir süre uçuruma bakarsan, uçurum da sana bakar" Sen uçuruma baktığında ne görüyorsun?

Felsefi yaklaşımlar bir yana, gündelik hayatımızda da aslında bir simülasyonun içindeymiş gibi hissettiğimiz anlar olur. Her şeyin fazlasıyla planlı ve düzenli olduğunu düşündüğümüz anlar… Özgür irade meselesini sorgulamak kaçınılmaz oluyor burada. Eğer kararlarını gerçekten sen veriyorsan, neden bazen daha önceden belirlenmiş bir senaryoyu oynuyormuş gibi hissediyorsun? Düşün, rüyanda hiç bilmediğin bir sokakta yürürken sokağın sonunda ne olduğunu merak ettiğinde genelde bir şeyler ya eksiktir ya da bulanıktır. Çünkü beynin o kısmı "hesaplamamıştır" henüz. O zaman şu soruyu sormak gerek: Gerçek sandığımız dünyada da böyle boşluklar var mı? Evrenin her köşesi gerçekten var mı, yoksa bakmadığımız yerde sadece bir ihtimal mi?

Tüm Reklamları Kapat

Peki ya toplumsal simülasyonlar? Doğduğun andan itibaren bir düzene dahil ediliyorsun. Okula gidiyorsun, çalışıyorsun, emek veriyorsun. Ama gerçekten özgür müsün? Kapitalizmin dev bir simülasyon olmadığını kim söyleyebilir? Sistem tarafından belirlenmiş amaçlar uğruna ömrünü harcıyorsan, aslında senin de bir NPC (oyun içi karakter) gibi programlanmış olabileceğini hiç düşündün mü?

Bilim kurgu ve sanat da bu konuları sık sık işler. The Matrix, Westworld, Inception gibi yapımlara bakınca, bu fikrin sadece akademik tartışmalarla sınırlı olmadığını görürüz. Kendi gerçekliğini sorgulayan bir yapay zeka yazı yazsaydı, içinde bulunduğu simülasyonu anlamlandırmaya mı çalışırdı, yoksa kendisini "gerçek" kabul etmeyi mi seçerdi? Aynı şeyi biz de yapıyor olabilir miyiz? Belki de gerçekten bir simülasyondayız, belki de değiliz. Ama önemli olan, bunun bizim için ne ifade ettiği.

Gerçeklik bir inanç meselesi olabilir mi? Yeterince inanırsak, bir şey gerçek olur mu? Eğer gerçeklik bir algı meselesiyse ve algılarımızı manipüle edebiliyorsak, gerçeği değiştirebilir miyiz? İşte, asıl uçuruma burada bakıyoruz. Şimdi soruyorum: Gerçek dediğimiz şey, yalnızca biz ona inanmayı bıraktığımızda kaybolan bir hayal mi?

(Görsel Imagen tarafından oluşturulmuştur)

Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2025 07:02:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19540

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close