Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Muhabbet Kuşu

Oyuncak mı, Evcil Hayvan mı?

Muhabbet Kuşu
5 dakika
1,701
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat
Maks CloudRocker

Onları çok seviyoruz, insanlara çok yakın davranıyorlar. Minik kızınızı sevindirmenin, eşinizi temizlik anlamında çok uğraştırmamanın en kolay yolu minik bir kafes ve yavru (muhtemelen erkek) bir muhabbet kuşu. Kolay(!) üretilebilir olmaları, insanlara kolay alışmaları, göz alıcı güzellikleri onları yaygın evcil hayvan yapıyor.

Aslında gerçek şu ki papağangiller familyasına ait bu sevimli kıvrık gagalı kuş türüne bakmak zordur. Özellikle konuşsun ve huysuz olmasın diye alınan erkek kuşlar için durum daha da saçma bir hal alıyor. Genellikle iyi niyetle çocuklarımıza hayvan sevgisi aşılamak için uğraşırken, gerçekte biz de onun bir canlı olduğunu ve gereksinimleri olduğunu ıskalıyoruz. Bu gereksinimlerin başında beslenme ve sırasıyla hijyen, uçuş alanı, oyun alanı, zihinsel gelişim, cinsel ihtiyaçlar gibi konular geliyor.

Sanırım ülkemiz insanlarının yarısından fazlası bu sevimli canlıları sadece hazır yemlere mahkum etmekte. Bu yanılgının nedeni "muhabbet kuşları tohum yer" düşüncesidir. Oysa ki muhabbet kuşlarının tohumlarla birlikte protein, mineral, vitamin ihtiyaçları da bulunmaktadır. Bakıcılar ise destek olarak sadece ballı kraker ve adi vitamin vermektedirler. Gelin hep beraber beslenme olarak gerekli ihtiyaçları inceleyelim.

Tüm Reklamları Kapat

  1. Protein: Proteinler esasen 22 adet aminoasitten oluşmaktadır. Her aminoasitin farklı faydaları bulunmaktadır. proteinler tüy kalitesinden, mental sağlığa kadar birçok parametreyi doğrudan etkiler. Tohumlarda bulunan proteinlerde bu asitler tam değildir. Yüksek ve çok çeşitli aminoasit içeren bitki sayısı çok azdır. Soya fasulyesi ve sipurilina denilen bir yosun türü bunlardan bazıları. Özellikle sipurilinanın bilinen tüm aminoasitleri içerdiği söylenir. Muhabbet kuşu üreticileri 3. Ağız yavrulamadan sonra ebeveyn kuşlara sipurilina desteği sağlar. Bizler ise evimizde en basit protein desteğini haşlanmış yumurta ile yapabiliriz. İnternette yumurta maması tarifi arattığınızda birçok tarif ve kullanım sıklığına ulaşabilirsiniz. Yumurta maması içinde yumurtadan hariç brokoli, buğday filizi, bal kabağı gibi çok çeşitli sebzeler kullanılabilmektedir. Bu sayede minik dostunuzun ne kadar keyifli olduğunu ve eskiden bakıcılık yapamadığınızın farkına varacaksınız. Bakıcılık diyorum çünkü kimsenin kimseyi sahiplenemeyeceğini düşünüyorum. Yaptığımız şey bakıcılıktır.
  2. Vitaminler: Uyduruk damlalık şeklinde satılan vitaminlerden bahsetmiyorum. Genelde Türkiye'ye litre ile getirilen içerisinde en az 14 vitamin bulunan (ve bu vitaminlerin gerçek olduğu), aminoasit ve mineral dahi içeren kaliteli vitaminlerden bahsediyorum. Vitaminlerin birçok görevi bulunmakta doğal olarak. Örneğin E vitamininin yumurtlama ve cinsel kızışma üzerinde çok etkisi vardır. D vitamininin isesperm kalitesi üzerine doğrudan etkisi vardır. Hatta hepimizin karbon temelli olduğunu düşünürsek aynı şeyler insanlar için bile bir noktaya kadargeçerli.
  3. Mineraller: Mineral için de piyasada çeşitli sıvı takviyeler bulunmaktadır. Ama bütçeniz yoksa internetten araştırarak maden suyu ile yapılan destekler de yeterli gelecektir.

Sadece şu 3 madde bile kıvrık gagalı bakımını zorlaştırmaktadır. Bir arkadaşınızı iguana beslerken görseniz bakımı zor diye düşünürsünüz muhtemelen. Çünkü egzotik bir canlıdır. Egzotik canlılar bakım koşullarının zor olması ile ünlüdür. Oysa ki papağangillerin çoğu türü için de bakım koşulları zordur. Yaşayabiliyor olmaları onlara iyi baktığımız anlamına kesinlikle gelmemekte.

Tek muhabbet kuşu bakmak ise benim gözümde bir tür işkenceden hiç farkı yoktur. Muhabbet kuşları sürü kuşudur. Her şeyden önce belli bir yaşa gelince üreme dürtüleri canlanır. Erkeklerde iyi beslenmişse 6 aydan sonra dürtü canlanır. Aslında o insan taklidi konuşmalar çaresiz bir dişi arayışının sonucudur. Dişilerde ise iyi beslenmişse 1 yaşında, iyi beslenmemişse 2 yaşında cinsel dürtüler canlanacaktır. Dişi bir muhabbet kuşunun 2 yaşından önce boş veya dolu yumurtlaması şarttır. Yumurtlayamayan dişi strese girer. Bakıcılığını yaptığınız kuşu tanıyamaz hale gelirsiniz.

Muhabbet kuşlarında en az bilinen konu ise morötesi yani uv ışık ile olan ilişkileridir. Hatta Türkiye'de satılmasada Avrupa ülkelerinde tıpkı sürüngenlerde olduğu gibi kuşlar için de uv lambalar satılmaktadır. Burada önemli bir uyarı yapayım. Sakın sürüngenler için üretilen uv lambaları kuşlara tutmayın. Sürüngenler için olan lambalar uvc seviyesinde, yani enerjileri çok yüksektir. Kuşlar için olanlar ise uva ve uvb arasında bir skalada. Yani dalgaboyları farklıdır. Uv ışığın kuşlar için birçok faydası vardır. Kemik gelişiminden tüy sağlığına kadar bir sürü sebep sayılabilir. Güneşsiz ortamda bakılan kuşlar zaten kendini keyifli olmama, tüylelerinin güzel durmaması ile bile belli eder. Ama uv ışınlarının en ilginç faydası cinsel seçim ile ilgilidir. Dişiler uv ışına maruz kalan erkek kuşları daha sağlıklı bulmaktadır ve seçmektedir.

Mental sağlık konusu ise sanırım en çok atlanan konudur. Kapalı ortamda saatlerini geçiren kuşlar kaçınılmaz olarak obeziteye yakalanıyorlar. Çünkü canları sıkılıyor ve yem yemekten başka bir aktivitileri yok. Bunun için başka ülkelerde yaygın olarak kafesin yanına oyun alanları yapılmaktadır. Çeşiyli oyun alanı örneklerine internetten göz atabilirsiniz. Özellikle minik dostlarımızın kemirebileceği, yem arayarak vakit geçirebileceği oyun alanları en güzel örnekleridir. Onların yemleri arayarak bilmalarını sağlayan bulmaca şeklinde oyuncaklar zihinsel gelişimleri açısından çok önemlidir. Uçmaları için gerekli geniş alanlar konusuna girmeye gerek yok sanırım. Ya da kafeslerinin geniş olması gerektiği gibi konulara değinmek gereksiz.

Tüm Reklamları Kapat

Az bilinen bir konu ise özellikle yaşlanan kuşlarda gerekli olan tüy tımarı. Minik dostlarımız için tüy değişimi önemlidir. Mevsim ve ısı değişikliklerinde kışlık ya da yazlık tüylere geçiş yaparlar. Lakin yaşlı kuşlarda ve nadir de olsa halsiz kuşlarda tüy değişimi bir türlü tamamlanamamaktadır. Normalde bir tüy değişimi 2 hafta sürer ortalama. Fakat yaşlı kuşların vücudu eski tüyü itecek gücü kendinde bulamaz. Bu da tüy diplerinde kanlanmaya ve enfeksiyonlara açık hale gelmesiyle sonuçlanmakta, ölümler kaçınılmaz olmaktadır. Kuşunuzun tüy değişimini tamamlayamadığından şüpheleniyorsanız internetten tüy tımarı diye aratarak bilgi alabilirsiniz. Olayın özeti kuşu ters biçimde iki elinizin ortasına alıp, baş parmağınızı ıslatıp gövdesine hafif bastırarak ileri sürterseniz atılamayan tüyler kolaylıkla çıkacaktır. Zaten tımar sonrası kuşunuzun rahatlamasından anlayacaksınız neden gerekli olduğunu.

Hijyen konusundan ne kadar bahsetmek gerekli bilmiyorum. Tabii ki dikkat etmeniz gerekli. İlk düşmanınız suluklardır. Çünkü suluklar nemli yapısı ile bakteri ve mikrop yuvası haline kolaylıkla gelmektedir. Her gün değiştirmek bu yüzden gereklidir. Altı ızgaralı kafesler kesinlikle gereklidir. Dışkılar ızgara altında kalır. Yemlerin içinde örümcek ağı gibi şeylere rastladıysanız o yemi çöpe değil, dışarıdaki kuşlara atın. Çünkü o yemler kurtlanmıştır artık.evde bakılan kuşlar için kolaylıkla hastalık sebebidir ama dışarda yaşayan kuşlar bu parazitlere karşı daha dirençlidir. Hatta benim tavsiyem yemlerinizi kapaklı saklama kabına alarak dolapta saklamanızdır.

Görüldüğü gibi muhabbet kuşları oyuncak değillerdir ve bakımı bir çocuğa bırakılamayacak kadar zordur aslında. Sevgilerle.

Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Üzücü! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 04:21:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13182

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close