Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Küçük Balık Olmanın Stratejik Avantajı: Bırakın Büyük Balıklar Birbirini Yesin!

Bildiğim “Evrim” böyle demiyor!

Küçük Balık Olmanın Stratejik Avantajı: Bırakın Büyük Balıklar Birbirini Yesin!
2 dakika
8
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Ne yazık ki ne evrimde ne de evrimin tepesindeki insan ilişkilerinde böyle olmuyor. Her koyun kendi bacağından asılmıyor. Zira bu söze her ne kadar atasözü dense de, atasözlerinin yaşamdan süzülen ve yaşamın doğalına uygun içeriğine de uymuyor. Geriye tek bir olasılık kalıyor: İktidarın uydurması (her dönem iktidarının).

Büyük balıklar hiçbir zaman birbirini yemeyi öncelemez. Her büyük balık, çıkarı ortak ise, diğer büyük bir kaç balık ile sürüye dalar. Dikkat edilirse “sürüye dalar” dedik, küçük balığa değil… Çünkü; küçük balıkların tek stratejik avantajı (sürüler halinde ve senkronize) birlikte harekettir.

Tüm Reklamları Kapat

Zira küçük balıklar da en önemli savunma stratejisi olarak sürüler halinde bir arada bulunmayı ve saldırı anında senkronize hareket etmeyi içselleştirmiştir. Haliyle hafızası "aptallığa" delalet edecek şekilde (balık hafıza) örnek olarak kullanılan balıklar bile bu denli strateji ustası olabiliyorlar ise; besin zincirinin tepesindeki ve bu hikayeye vesile olan türümüz için daha azını beklememek lazım. Evrime saygı gereği…

Her iktidar bu ve benzeri hikayelere sımsıkı sarılır. Bilir ki bu ve benzeri hikayeler ola ki anlamını yitirir ve “kel görünür” ise iktidar sona erer. Çünkü hafızası küçümsenen balıklar bile bir arada olmanın esas olduğunu, bilerek, bilmeyerek pratikte somutluyor ve haklı çıkıyorsa, tepedeki türümüz için daha azı olamaz ve beklenemez.

Tüm Reklamları Kapat

Bugün ve geçici olarak olabiliyor ise, bunun nedeni hep sonradan uydurulmuş ve atalara atfedilmiş sözler. “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın”, “babana bile güvenme”, “her koyun kendi bacağından asılır”, “Büyük balık küçük balığı yutar.” vb.

Fakat tersini söyleyip yaşamda sınanmış olanları da var; “Bireyin tek başına haykırışları, bağırışları, yakarışları; tarih önünde bir vızıltıdan ibarettir.”, “Sürüden ayrılanı kurt kapar”, “Anca beraber, kanca beraber.”, “Birlikten kuvvet doğar”, “Bir elin nesi var iki elin sesi var.”, “Gücümüz birliğimizden gelir.” ve nicesi…

“Küçük balıklar” için bir arada durmak ve birlikte hareket etmek dışında hiçbir strateji yoktur. Hayatta kal ve üre emri doğrudan genetiğimize kodlandığı sürece de bu değişmeyecek. Türümüzü tepeye oturtan da, gerçek anlamı ile küçük balıkları sürüler halinde ve senkronize davranmaya iten de bu…

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Hikayeler, örneklemeler, benzetmeler elbette ki önemlidir. Kimi kayağını yaşamdan alır kimi yaşama kaynaklık eder, amenna. Fakat bunlar yaşamda bir stratejiye yönelik temel oluşturacak ise, doğal olarak dayanaklarını da yaşamdan almalıdır.

Yani yaşama dönük öğüt verici, yol gösterici stratejilere yönelik hikâyeler de kaynağını doğadan ve yaşamdan almalı. Almalı ki; sınanmış ve doğrulanmış bir strateji niteliği kazansın ve emsal olabilsin.

Sonuç olarak: Küçük balığın, küçük balık olmaktan kaynaklı tek stratejik avantajı kendileri gibi “küçük” olanlar ile birlikte ve senkronize harekettir. Yaptığı da budur. Türümüz için de bunun adı (ortaklık kurmak) örgütlü olmaktır. Evrimimize de uygundur.

[1], [2]

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Michael Tomasello. (2019). Neden Ortaklıklar Kurarız. Yayınevi: Alfa Bilim. sf: 134.
  • ^ Server Tanilli. (1995). Yüzyılların Gerçeği Ve Mirası. Yayınevi: Cem Yayınevi. sf: 640.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 09:24:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13452

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close