İslamda Evrim Tartışmaları
Eğri Oturalım Doğru Konuşalım

- Blog Yazısı
Uyarı! Bu yazı bir eleştiri, kıyas yazısı değil yalnızca geçmişe ışık tutan bir yazıdır. Bilgilerin doğruluğudan yada yanlışlığından bahsetmiyorum.
Bölüm 1: Kitab al-Hayavan
Dünya tarihinde 8. yüzyıllardan itibaren evrim fikri, İslam alimlerinin tartışğı konular arasında olduğu biliniyor. Hatta ve hatta Avrupa’dan bile daha çok felsefi ve iddialı bir şekilde evrim konusu İslam alimleri arasında 11. yüzyıla kadar etkin bir şekilde yer edinmiştir. Ama yeri gelmişken söylemek lazım evrim konusu İslam alimleri tarafından çoğunlukla felsefi boyutta sadece gözlemlerle sınırlı kalmış, bu konuda bir bilimsel adım atılmamıştır.
İslam cephesinde Evrim ile alakalı ilk metinler İbrahim Al-Nazzam ve öğrencisi Osman al-Cahiz tarafından oluşturulmuştur. Osman al-Cahiz Kitab al-Hayavan kitabında düşüncelerini şöyle belirtmiştir.[1]

Dedim ki...
Yaşlandıkları zaman kara yılanları hava solurlar, bu onlara yeter. Aynı şey, yaşlandıkları zaman kertenkeleler içinde geçerlidir. Dedi ki: Fakat bu bataklık çalılıklarda, nehirlerin kenarlarında ve durgun suların bulunduğu yerlerde yaşayan su yılanları için geçerli değildi.
Bu yılanlar çoğalırlar ve çiftleşirler veya anneleri ve babaları da belki su yılanlarıydı. O zaman gelişme nasıl olmuştur?
Kitab al-Hayavan
Dedim ki...[2]
Su yılanları ya alçak yerlerin hayvanlarıdır ya da dağların. Çağlayanlı dereler, pek çok sürünen hayvanlar, yük hayvanları ve vahşi hayvanlar gibi bunları yerlerinden söküp taşırlar. Bu yılanlar çoğalırlar ve çiftleşirler veya anneleri ve babaları da belki su yılanlarıydı. O zaman gelişme nasıl olmuştur? Çünkü karada, denizde ve kayalık ve kumlu zeminde yaşarken de tabiatları gereği yılanlar su yılanlarıdır ve nem ve su içinde yaşarlar. Kara yılanlarının ince ve uzun olmaları iki nedenden ötürü doğaları gereğidir: Bir kere uzun yaşadıkları için, ikincisi verimli sahil alanlarından çok uzaktadırlar…”
Bölüm 2: Düşünce Özgürlüğü ve Dünya'nın İkinci Evrim Kuramı
Cahiz’den önce yaşamış Ebu Musa Hayyan’da yaşamın doğal yollarla geliştiğini savunanlardı, hatta insanların bir gün başka insanlar yaratabileceği ve bu yaratılmış olan insanlara başka peygamberlerinde yaratabileceğini iddia etmişti. Bu iddiaların her ne kadar sansasyonel ve cesur olduğunu düşününde o yıllarda İslam dininin sahip olduğu hoşgörünün derinliği insanları büyülemektedir.[3]
Yine bir başka örnek Rasa'il İhvan al Safa va Hillan al Vafa’nın çevirisinde şöyle bir metin yer almaktadır.[4]
Şekil ve türler, var olduklarından beri malzemelerine göre bellidirler ama bireysel görünümler malzeme içerisinde devamlı bir değişim içerisindedirler.
Rasa'il İhvan al Safa va Hillan al Vafa
“Şekil ve türler, var olduklarından beri malzemelerine göre bellidirler ama bireysel görünümler malzeme içerisinde devamlı bir değişim içerisindedirler. Şekillerin, türlerin ve alt türlerin malzemelerine göre değişmeden kalmalarının nedeni, bunları oluşturan sebeplerin gökyüzünde değişmemesidir. Bireyler ise değişir, çünkü bunları oluşturan sebepler değişmektedir. Bunun böyle olmasının nedeni, bunların oluşum sebeplerinin tanrısal dünya ruhu olmasıdır. Malzemeleri unsurlar, tabiat, oluşum için gereken güç, gökyüzü ve yıldızlar da onları yapan aletlerdir."
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Aynı kitapta canlıların oluşumundan bahsedilirken şöyle bir cümle dikkat çekiyor.
Canlı türleri ortaya doğal yollarla çıksa bile canlılar oluştuklarından sonra türlerinin değişmeden kaldığıdır.
Rasa'il İhvan al Safa va Hillan al Vafa
“Bitkilerin durumunu gözleyen, onlar üzerine düşünen ve araştıran her aklı başında ve anlayışlı kişi onların türlerinin şekillerini asla değiştiremediklerini veya türünün şeklinden başka bir şekle görüşmediğini görür. Kimse bir palmiyeden bir zeytin ağacı çıktığını veya fıstık ağacında bir incirin büyüdüğünü göremez. Aynı şekilde bir buğday başağında bir arpa tanesi görülemez. Bu bütün tahıllar, meyveler, sebzeler ve otlar için geçerlidir.[5]
Aynı şey tüm hayvan üyeleri için de geçerlidir, cinslerinin şekilleri ve türlerinin yapısı iyi korunur. Kimse bir ana devenin karnından bir tayın çıkyığını veya bir inekten bir oğlağın doğduğunu görmemiştir. Aynı şekilde bir devekuşunun yumurtasından bir turna kuşu veya bir güvercin yumurtasından bir tavuk civcivi çıkmaz.”
Arap Plinius’u olarak bilinen Ali al mas'udi ömrünün sonuna doğru kaleme aldığı Kitabal-tanhib val işraf adlı eserinde canlıların mineralden bitkiye, bitkiden hayvana, hayvandan canlıya geçtiklerini söylüyor.
Canlılık dört evredir, ilk evre mineraller, minerallerin ardından basit yapıda bitkiler, sonra o bitkilerden uyuşuk hayvanlar, en sonda hızlanan hayvanlarda canlı(insan) ortaya çıkmıştır.
Canlılık dört evredir, ilk evre mineraller, minerallerin ardından basit yapıda bitkiler, sonra o bitkilerden uyuşuk hayvanlar, en sonda hızlanan hayvanlarda canlı(insan) ortaya çıkmıştır.
Kitabal-Tanhib Val İşraf
Tüm Reklamları Kapat

Burada yazımızla ilgili şunu hatırlatmak istiyorum, burada yazılarınların doğruluğunu yada yanlışlığını tartışmıyoruz. Yalnızca 10-12 asır önce yaşamış bazı alimlerin, evrim hakkındaki gözlemlerinin ve düşüncelerine şahit oluyoruz.
Bölüm 3: Büyük Alim İbn Haldun
Mukaddime adlı eserinde büyük tarihçi ve sosyolog Alim Haldun şöyle der. (Ayrıca eserin okunmasını şiddetle tavsiye ediyorum!)[10], [6]
“Bilinmelidir ki Allah size ve bize kılavuz olsun, bu alem içinde bulunan tüm yaratılmış şeylerle birlikte bir düzene ve sağlam yapıya sahiptir. Dikkate değer ve sonsuz bir örüntü içerisinde, nedenlerle nedenlerin sonucu olan şeyler arasında bağlantıları ve bazı varlıkların diğerlerine dönüşmesini gösterir… Görünen ögelerle başlayarak bu öğelerin nasıl dereceli ve sürekli bir şekilde topraktan suya, sudan havaya ve ondan ateşe yükselen bir düzen içerisinde tertip edildiği görülür… Üstelik her zaman bir altındakine nazaran üstteki daha yoğundur. Nihayet, küreler dünyasına varılır. Sonra yaradılış alemine bakılmalıdır. Minerallerle başlamış, marifetli, tedrici bir şekilde, bitkilere ve hayvanlara doğru gelişmiştir. Minerallerin son aşaması bitkilere ve tohumsuz bitkiler gibi ilk aşamasına bağlıdır. Bitkilerin palmiye ağaçlar ve üzümler gibi son aşaması, hayvanların sümüklü böcekler ve kabuklular gibi yalnızca dokunma duyusu olan ilk aşamasına bağlıdır… Hayvanlar alemi sonra da genişler, türleri artar ve tedrici bir yaradılış süreci içerisinde nihayet düşünme ve tefekkür kabiliyeti olan insana gelir. İnsanın bulunduğu yüksek aşamaya maymunlar aleminden ulaşılır. Maymunlarda zekâ ve algılama vardır, ama gerçek düşünce ve tefekkür gelmemiştir. Bu noktada, maymunlar aleminden sonra insanın ilk aşamasına geliriz. -ki gözlemlerimiz buraya kadar gelir…"
Hayvanlar alemi sonra da genişler, türleri artar ve tedrici bir yaradılış süreci içerisinde nihayet düşünme ve tefekkür kabiliyeti olan insana gelir.
Tüm Reklamları KapatAgora Bilim Pazarıİbn Haldun - Mukaddime

İbn Haldun insanın maymunlar aleminden geldiğini söylüyor, ve bu gerçektende doğrudur.[8]
Sizlere bu bloğumda bundan bir kaç ay önce kaleme aldığım bir yazımı paylaşmak istedim, yazıda bahsettiğim kaynaklara bakmanız rica olunur. Ve kesinlikle İbn Haldun'un Mukaddime eserine göz atmayı unutmayın derim. Sevgi ve saygılarla...[9]
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ a b İbrahim Al-Nazzam, Osman al-Cahiz, et al. Kitâbü’l-Hayevân. Alındığı Tarih: 12 Ocak 2024. Alındığı Yer: İslam Ansiklopedisi | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b Yrd. Doç. Dr. Mehmet BAKTIR. (2006). Cahiz'in Varlık Ve Tabiat Anlayışı. Cahiz'in Varlık ve Tabiat Anlayışı. | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b ?. İbrahim Al Nazzam. Alındığı Tarih: 12 Ocak 2024. Alındığı Yer: Britannica | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b Mustafa EREN. (2017). İhvân-I Safâ’nın Sanat Ontolojisi. İhvân-ı Safâ’nın Sanat Ontolojisi. | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b Gökdeniz SAĞLAM. Darwin'den Önce İslam Da Evrimden Bahsediliyordu. Alındığı Tarih: 12 Ocak 2024. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır. (2009). Mukaddime. Mukaddime. | Arşiv Bağlantısı
- ^ Kadir CANATAN. (2016). Sosyal Bilimler Metni Olarak Mukaddime: Bir Meta-Anlatı. Sosyal Bilimler Metni Olarak Mukaddime: Bir Meta-Anlatı. | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b İsmail DURMUŞ. Mukaddime. Alındığı Tarih: 12 Ocak 2024. Alındığı Yer: İslam Ansiklopedisi | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b A.M. Celal Şengör. Bilimin Büyüsü. sf: 76.
- ^ a b İbn Haldun. Mukaddime.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2025 13:56:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16476
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.