Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Broca Afazisi'ne interdisipliner bir çözüm: Speechia

Broca Afazisi'ne interdisipliner bir çözüm: Speechia
5 dakika
75
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bir fiziksel engele sahip olmanın zorluğu tartışılmazdır ancak insanların yeni durumlara adapte olma becerileri göz önüne alındığında sahip olunan bir fiziksel yeteneği kaybetmek daha zor olabilir. Afazi hastalarının yaşadıkları da bu duruma örnektir. Afazi, dünya üzerinde 15 milyonun üzerinde insanı etkileyen nörolojik bir dil konuşma/anlama bozukluğudur. Afazi türleri akıcı afaziler ve tutuk afaziler olmak üzere iki ana başlığa, bu başlıklar altında da birçok türe ayrılır.

Afazi Çeşitleri

Akıcı Afaziler

Beynin sol hemisferindeki temporal lob hasarı sonucunda akıcı afazi ortaya çıkabilir. Akıcı afaziler şöyle sınıflandırılır:[1]

  • Wernicke Afazisi,
  • Transkortikal Sensöriyel Afazi,
  • Kondüksiyon Afazi,
  • Anomik Afazi.

Söz konusu bu temporal lob hasarı, travmatik kafa yaralanmaları, felçler ve beyin tümörleri gibi nedenlerden kaynaklanır. Beynin Wernicke bölgesinin hasarı durumunda da Wernicke Afazisi dediğimiz, akıcı afazilerin en yaygın türü ortaya çıkar.

Tüm Reklamları Kapat

Bu türe "akıcı" tanımlamasının kullanılmasının sebebi, hastalarının cümlelerinde herhangi bir takılma veya tutukluk bulunmadan iletişimlerini sürdürmeleridir. Cümlelerini bozuk kılan nokta ise, içlerinde dil bilgisel bakımdan (cümle yapısı, kelime sıralaması) hata bulunmamasına rağmen kelime seçimlerinden ötürü hiçbir anlam bulunmamasıdır. "Renksiz yeşil fikirler öfkeyle uyuyor." gibi bir cümle, Wernicke Afazili bir bireyin kurabileceği cümlelere örnek verebilir. Bu, ünlü dilbilimci Noam Chomsky tarafından dil bilgisel açıdan anlamlı ancak semantik (anlamsal) açıdan manasız cümleler adına verilmiş, geniş çapta bilinen bir örnektir (İng: "Colorless green ideas sleep furiously.")

Wernicke Afazisinde bahsedilmesi gereken bir diğer nokta ise hastalarının dili anlama konusunda yaşadığı sorunlardır. Hem yazılı hem de sözlü formdaki cümlelerin ardındaki anlamı kavrama noktasında zorluk yaşamaktadırlar.

Tutuk Afaziler

Tutuk afaziler; Broca Afazisi, Transkortikal Motor Afazi ve Global Afazi olmak üzere sınıflandırılabilir. Tutuk afazi tiplerinden biri olan Broca Afazisinde hasar beynin frontal lobundadır. Frontal lobun motor hareketler için de önemli olması nedeniyle Broca Afazili kişilerde vücudun sağ tarafında felç ya da güçsüzlük görülür.[1]

Broca Afazisi, tüm afazi türleri içerisinde en yaygın görülen afazi türüdür. Wernicke Afazisinin aksine yazılı ve sözlü dili büyük ölçüde algılayabilmektedirler. Zorlandıkları kısım ise dil üretimi noktasındadır. Kurdukları cümleler hatalı dil bilgisine sahip olmakla birlikte telegrafik ve tutuktur.

Tüm Reklamları Kapat

"Telegrafik" tanımı, geçmiş zamanlarda kullanılan bir iletişim aracı olan telgraftan gelmektedir. Telgraf kullanıcıları, daha uzun yazı daha çok masraf demek olacağından mesajlarını olabildiğince kırpılmış ve öz bir şekilde iletirlerdi. Broca Afazili bireylerin cümlelerinde de sanki tasarruf ederlermişçesine yardımcı fiillerin, edatların, eklerin kırpıldığı gözlemlenmektedir. "Ben biraz yiyecek almak için markete gideceğim." demek yerine "Ben market gitmek yemek" gibi doğru kelime seçimlerini içeren ama dil bilgisel bağlamda tasarruf edilmiş cümlelere rastlamaktayız.

Tutukluk noktasında ise kurdukları cümlelerde akıcı bir anlatım yoksunluğu ve sık duraksamalar gözlemlenmektedir. "Ben... market... ıhmm... yemek" ve benzeri duraksamalara rastlamak olağandır. Wernicke Afazisinin aksine, akıcılığa sahip olmasa da cümlelerin ardında bir anlam mevcuttur.

Hatalı dil bilgisi bağlamında da kurulan cümlelerde mevcut dilin dilbilimsel kurallarına uyulmadığı gözlemlenmektedir. Zaman, etken/edilgen, zarflar ve benzeri dil bilgisi kurallarında uyumsuzluk olduğu söylenebilir.

Speechia Nedir?

Bu bozukluk türünün kilit noktası ise her ne kadar hastaları dil üretim noktasında problem yaşasalar da yazılı ve sözlü dili büyük ölçüde algılayabilmektedirler. Bu nokta da Broca Afazili bireylere destek olmak adına üretilmiş "Speechia" projesinin anahtarı olmuştur. Speechia, bu bireyler tarafından kurulan telegrafik, tutuk ve hatalı dil bilgisi içeren cümleleri 5 adımda normal bir cümleye çeviren bir yazılım konseptidir. Akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve akıllı saatler gibi görsel ve işitsel girdi alabilecek ve çıktı üretebilecek her türlü cihazda kullanılabilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

  • 1. Adım: Broca Afazili bir birey herhangi bir cümle kurar. Bu cümle de tipik olarak tutukluk, telegrafiklik ve hatalı dil bilgisi içerir. "Ben... market... ıhm... yemek" cümlesi tekrardan bir örnek olarak verilebilir.
  • 2. Adım: Bu cümle, cihazın mikrofonu aracılığıyla Speechia tarafından dinlenir. Konuşma tanımlama (İng: "Speech recognition") teknolojisi aracılığıyla Speechia, sözlü cümleyi yazıya çevirir. Bu cümle ekranda gözükür ve analiz edilmeye hazır hale gelir.
  • 3. Adım: Cümlede geçen kelimeler aracılığıyla cümlenin bağlamı analiz edilir ve bir görsel ile yapılan tahmin ekranda gösterilir. Bu durumda ekranda alışveriş bağlamında bir görsel ortaya çıkmaktadır. Bunun ardından dilin bilimsel araştırması üzerine yoğunlaşan bir dal olan dilbilimden yardım alınır. Kurulan cümle yazıya döküldükten sonra sentaktik (dil bilgisel) ve semantik (anlamsal) analizden geçer. Burada Speechia, sentaks ağaçlarından yardım alır. Sentaks ağacı, bir cümlenin dil bilgisel yapısını temsil eden, ağaca benzer bir şekle sahip yapıdır. Bu ağacın yapıları aşağıdaki şekilde açıklanabilir: Kök Düğüm: Ağacın en üst düğümü, tüm cümleyi veya ifadeyi temsil eder. İç Düğümler: Dil birimlerini temsil eden düğümler, örneğin ifadeler veya alt ifadeler. Yapraklar: Ayrı kelimeleri veya simgeleri temsil eden en alt düzeydeki düğümler. Şubeler: Düğümleri birbirine bağlayan kenarlar, dil birimleri arasındaki sentaktik ilişkileri gösterir. Binlerce sentaks ağacı verisiyle eğitilmiş olan Speechia, mikrofonu aracılığıyla dinleyip yazıya döktüğü cümlenin sentaks ağacını oluşturur ve bu sayede cümledeki hataları açığa çıkarır.
  • 4. Adım: Yaptığı bu analizden sonra Speechia, cümlenin bağlamına uygun, tutuk ve telegrafik olmayan alternatif cümleler önerir. "Ben biraz yiyecek almak için markete gideceğim." veya "Ben biraz yemek yemek için markete gideceğim." Burada Speechia, dilbilimde "collocation" adı verilen söz grubu verilerinden yararlanır. Kolokasyonlar, çok büyük sıklıkla bir arada kullanılan sözleri ifade eder. Onlar aracılığıyla da program, "yiyecek" ifadesiyle "yemek" fiilinin kullanılabileceğini anlamaktadır ve daha az sıklıkta kullanılan fiilleri elimine etmektedir.
  • 5. Adım: Final adımında ise Broca afazili bir birey yazılı ve sözlü dili büyük ölçüde algılayabilmesinin avantajı aracılığıyla ekranda ona sunulan alternatif cümlelerden kendisinin iletmek istediği asıl mesajı seçerek muhatabına vermek istediği anlamı doğru bir biçimde iletebilmektedir. Eğer esasen kurmak istediği cümle ekranda sunulmadıysa da "alternatif üret" butonu sayesinde cümleleri yenileyebilir ve bu yol ile mesajını kanala eksiksiz bir şekilde iletebilir.

İşte Speechia, 5 adımda bu şekilde Broca afazili bir birey tarafından kurulan telegrafik, tutuk ve dil bilgisel hatalar içeren bir cümleyi saniyeler içerisinde analiz edip kullanıcıya daha doğru alternatifler sunmaktadır. Geliştirdiğim bu proje TÜBİTAK tarafından düzenlenen Falling Walls Lab 2023 Türkiye finallerinde tarafımdan sunulmuş ve Türkiye 2.'liği ödülüne layık görülmüştür. Bu sayede de her yıl Berlin'de yapılan yaklaşık 100 ülkenin katıldığı uluslararası bir bilim yarışması olan Falling Walls Lab'in finallerinde ülkemizi başarıyla temsil etmiştir.

Dil konuşma bozukluklarına dair farkındalıkların günden güne artması ve bu doğrultuda yapılan bilimsel çalışmaların çoğalması dileğiyle.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2024 00:39:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16456

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Nükleer
Hayvanlar
Yok Oluş
Diş Hekimliği
Olumsuz
Şizofreni
Sürüngen
Genom
Karanlık Enerji
Tardigrad
Asit
Tohum
Dinozorlar
Demir
Tercih
Yaşam
Samanyolu Galaksisi
Uluslararası Uzay İstasyonu
Yüz
Maske
Evrim Kuramı
Çocuk
Güç
Hindistan
Güneş Sistemi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close