Kanser Hastası Çınar Ağaçlarının Budanması, Kesilmesi ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Konular
(Şimdilik) Çaresi olmayan bu hastalığın teşhisi ve yapılması-yapılmaması gerekenler...

-
Blog Yazısı
Blog Yazısı Nedir?
Bu yazı, bir Evrim Ağacı okuru tarafından yazılmış bir blog yazısıdır. Herkes Evrim Ağacı'nda kendi blog yazılarını yayınlayabilir. Blog yazıları, Evrim Ağacı editörleri tarafından denetlenmemektedir ve dolayısıyla bilgilerin doğruluğu konusunda herhangi bir garanti verilmemektedir. Blog yazılarının her türlü sorumluluğu blog yazarına aittir. Bu içerik, diğer tüm içeriklerimiz gibi, İçerik Kullanım İzinleri'ne tabidir.
Ülkemizdeki çınar ağaçlarında, Amerika kıtası kaynaklı bir kanser türü (Ceratocystis fimbriata var Platani) görülemektedir.
Bu hastalığın teşhisi ve sonrasında yapılması gerekenler çok önemlidir. Kuruyan, çöken çınar ağaçlarının gövde ve kökleri detaylı incelenmeli, kesilmesi gerekiyorsa yerin 20 cm altında kesilmeli ve kalan yüzey macunlanmalı, köklerinin ölmesi sağlanmalı, kesilen kısımlar en kısa zamanda imha edilmeli, kesme ile oluşan talaşın uçuşması önlenmeli, bu işlemlerin yağışsız, rüzgarsız kış günleri yapılması gerekmektedir. Ve yerine asla ÇINAR ağacı dikilmemeli, yurt dışından ağaç alınması aşamasında bir kez daha düşünülmelidir; diye özetlenebilir.
1. Kitlesel fidan alımlarında karantina işlemlerinin yetersiz olması ve Türkiye'de ağaç tür çeşitliliğinin yeterli olması, yetişmiş elemanın fazlasıyla var olması, yeterli emek gücünün ve toprağın bulunması nedeniyle yurt dışından fidan alımı yapılmamalıdır.
2. Ağaç dallarındaki en küçük bir yaradan bile mantarın bulaşabilmesi olasılığı göz önünde bulundurularak canlı çınar ağaçlarının kesilmesi ve budanması gibi işlemler durdurulmalıdır.
3. Çınar ağaçlarının kesilmesi ya da dallarının budanması zorunlu olduğunda;
3.1. Kesim sırasında çıkacak talaş ve parçaların etrafa dağılması önlenmeli, toplanan ağaç parçaları imha edilmelidir.
3.2. Kesim araçları her kesimden önce sterilize edilmeli, gövde ve dal kesit yüzeyleri hemen macunla kapatılmalıdır.
3.3. Budanan dalların ağaçtan uzaklaştırılırken başka dalları yaralamasının önüne geçilmelidir.
4. Mantarın üç çınar türüne de zarar verdiği göz önünde bulundurularak hastalık nedeniyle kesilen çınarların yerine çınar fidanı dikilmemeli, bunun yerine başka tür ağaç fidanları dikilmelidir.
5. Mantarın sporlarının odun dokusunda beş yıl canlı kalabildiği göz önünde bulundurularak hastalığın başka ağaçlara bulaşmasının önüne geçebilmek için temizlik ve imha işlemlerine önem verilmeli ve azami titizlik gösterilmelidir.
6- Bir bölümü veya tümü kurumuş olan çınarlarının kuruma nedenini belirlemek için uzmanlardan rapor alınmalıdır.
Bu özet bilgilerden çok daha fazlası; bu hastalığa sebep olan mantar ve sporların, nasıl kolayca yayılabildiği, sebepleri, yapılması gerekenler aşağıdaki makalelerde detaylı anlatılmıştır:
Kocaeli Gazetesi yazarı Necdet Güler 25 Mart 2022 tarihli yazısı...
Bu yazıyı kaynak gösterip, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırmaları Derneği, 6 Nisan 2022 tarihinde kendi sayfalarında, farklı noktalar da eklenerek ilgililerin dikkatine sunulmuştur.
Bu özet bilgiler umarız, bu konu ile ilgili bir işaret fişeği olur ve özellikle tüm Belediyelere ulaşır.
Bu blog yazısıyla ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/03/2023 19:57:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13131
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.