Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

HERAKLEİTOS'UN ÖZDEŞLİK KURAMI - MODERN BİLİME DOLAYLI KATKI

3 dakika
387
HERAKLEİTOS'UN ÖZDEŞLİK KURAMI - MODERN BİLİME DOLAYLI KATKI
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Herakleitos’un arkhe olarak su ya da hava gibi durağan elementlerin yerine, ateş gibi dinamik bir elementi seçmiştir. Bunun nedeni ise değişme ve birlikten çokluğa geçişi, dönüşümü ve hareketi en iyi imgeleştiren element olmasıdır. Ateş maddi bir oluş olduğu kadar, devinimi de temsil eder. Hatta devinimin kendisidir.

Ateş elementi ile karşıtların birliğine dayalı yepyeni bir özdeşlik anlayışı geliştirmiştir. Ondan önceki doğa filozofları, değişimi ve çokluğu görünüş olarak, durağanlığı ve birliği ise bu görünüşün arkasındaki asıl varlık olarak ele alırken, özdeşlik değişim ikiliği içerisinde özdeşliğin lehine bir hiyerarşi kurmuşlardır. Herakleitos, özdeşlik ve değişim ikiliğinde ilk kez değişimin kendisini, varlığın en temel kategorisi haline getirir ve varlığı ‘oluş’ olarak kavrar. Böylece çelişkiyi ve değişimi doğal varlığın asıl unsuru, hatta onun yasası olarak düşünür. Artık değişim daha önceki filozoflarda olduğu gibi değişmeyen bir arkhe’nin farklı yüzlerinden kaynaklanan bir görünüş olmaktan çıkıp, varlığın kendi hareket ettirici ilkesi haline gelir.

Özdeşlik değişim gerilimini özdeşliğin lehine bir hiyerarşi yaratarak çözmek yerine, bu iki unsurun her ikisine de ontolojik olarak eşitlik tanıyarak, çelişkiyi bir anlamda özdeşlikle çelişmiş olmaktan çıkarıp özdeşliğin kendisine onun özsel bir unsuru olarak bakar.

Tüm Reklamları Kapat

Herakleitos, değişim ve çokluğu en temel varlık olarak alırken, kendi içinde bir düzenliliği ve birliği olduğunu vurgular: Değişim kaotik ve rastlantısal değildir, logos denen evrensel aklın yasallığına uygun biçimde gerçekleşir. Karşıtların birliği, karşıtların birbiriyle savaşına bir ölçü getirerek bu savaşın bir kaosa dönüşmesini önlemek amacıyla evrenin karşıtları yüzünden dağılıp özdeşliğini yitirmesinden koruyan ilke, evrenin aklıdır. (logos)

Herakleitos’un kendinden önceki doğa filozoflarından ikinci bir önemli farkı ise: Öncekiler gibi değişimi tikellerin belli bir niteliği yitirip karşıt niteliği kazanması olarak ele almamasıdır. Çünkü onun yeni özdeşlik tanımı, çelişkiyi tikellerden dışlamayı gerektirmez: Tikeller, zaten karşıt nitelikleri eş zamanlı olarak kendilerinde taşırlar; yalnızca farklı zamanlarda bu niteliklerin kimisi öne çıkarak kendi karşıtına baskın gelir. Gözlemlediğimiz nitelikler, asla tikelleri terkedip yitirilen ya da sonradan kazanılan şeyler değildir. Aynı şey, tikeller için olduğu kadar, evren için de geçerli bir ilke oluşturur. Böylece evrenin özdeşliği, ondaki tikellerin kendi aralarındaki karşıtlıktan ve mücadeleden kaynaklanan değişimlerden olumsuz şekilde etkilenmez, bu karşıtlık evrenin ana elementi olan ateşin doğasına da içkindir. Çelişki ve değişim, varlığın en temel ve en hakiki katmanı olarak düşünülür.

MODERN BİLİME DOLAYLI KATKISI

Herakleitos, modern bilimsel disiplinler olarak kabul edeceğimiz alanlara doğrudan katkılarda bulunmazken, felsefi içgörülerinin bilimsel düşünce üzerinde dolaylı bir etkisi oldu. Ünlü bir sözü vardı: "Hiç kimse aynı nehre iki kez girmez." Bu sözünden, değişimin gerçekliğin doğası için temel olduğuna ve her şeyin sürekli bir akış halinde olduğu düşüncesi anlaşılır. Değişime yapılan bu vurgu, evrim, jeoloji ve iklim değişikliği gibi doğal süreçlere ilişkin modern anlayışımızla yankılanır. Onun akış fikri, gerçekliğin sabit ve değişmez olduğunu savunan, zamanının hakim görüşlerine oldukça zıttı.

Tüm Reklamları Kapat

Görünen çelişkilerin birbirine bağlı olduğunu ve dünyanın işleyişi için gerekli olduğunu düşündüğünden karşıtların birliği kavramını önermesi de bilimsel açıdan değerlendirilebilir. Sıcak ve soğuk, gece ve gündüz, yaşam ve ölüm gibi karşıt güçlerin ayrı varlıklar değil, birleşik bir bütünün tamamlayıcı yönleri olduğuna inanıyor, bu karşılıklı bağımlılık ve bağlantılılık kavramı, ekosistemlerin dengesi, fizikteki kuvvetlerin etkileşimi ve kuantum mekaniğindeki dalga-parçacık doğasının ikiliği gibi modern bilimsel kavramlarla örtüşür.

Herakleitos'un Logos kavramı öncelikle metafizik olsa da, rasyonaliteye yaptığı vurgunun bilimsel araştırma için çıkarımları vardı. Gözlem, akıl ve mantıksal düşünme yoluyla doğal fenomenleri anlama arayışlarında sonraki filozofları ve bilim adamlarını etkiledi. Bilgi edinmede gözlem ve duyusal algının önemini vurguladı. Gerçekliğin doğasını anlamanın doğrudan deneyim ve dünyayla ilişki kurmayı gerektirdiğine inanıyordu; bilgi edinmeye yönelik bu gözlemsel yaklaşım, bilimsel araştırmalarda kullanılan ampirik metodoloji ile uyumludur.

Herakleitos'un bilime katkıları dolaylı olsa da, değişim, karşıtların birliği, akılcılık ve gözlem hakkındaki felsefi fikirleri bilimsel araştırmanın temelini oluşturan unsurlardan biridir. Gerçekliğin dinamik doğasına ve fenomenlerin birbirine bağlılığına ilişkin içgörüleri, sonraki düşünürleri etkiledi ve bilimsel kavramlar ve metodolojilerle yankılanan felsefi bir çerçeve sağlamıştır.

Okundu Olarak İşaretle
55
5
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 3
  • İnanılmaz 3
  • Umut Verici! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 13/05/2025 11:08:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18542

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close