Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

THALES - SU ÜSTÜNDE DÜNYA

2 dakika
110
THALES - SU ÜSTÜNDE DÜNYA
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Geçmişte yaşamış filozoflar önemlerini hiçbir zaman yitirmediler ancak aynı gözle değerlendirilmek gibi bir haksızlığa uğradılar.

Bu nedenle erken dönem Yunan filozofları, her zaman yalnızca felsefe ile uğraşmış gibi göründüler. Ama pek çoğu sadece filozof değil aynı zamanda birer biyolog, zoolog, siyasetçi ya da matematikçiydi. Felsefi öğretileri pozitif bilimlerle sentezlenmiş haldeydi. En başta doğadan etkilenmişlerdi ve bu doğa merakı da felsefenin doğmasına neden olmuştu. Söz gelimi Aristoteles’e göre, Thales’in ‘her şeyin özü sudur’ yargısına varma nedeni her şeyin beslenme kaynağının sıvı olduğunu, yaşamın da buradan çıktığını görmesindendir. Burada felsefi açıdan ilk defa her şeyin çıkış noktasından yani arkheden söz ediliyordu ama aynı zamanda evren ilk defa sadece mitolojiyle değil kozmolojik olarak da değerlendiriliyordu. Açıklamaları daha sistematik ve tutarlı biçimde doğayı doğanın içinden kavramaya yönelikti. Bu nedenle Antik filozoflarının öğretilerini okurken bir bilim adamının da düşüncelerinin okudunduğunun farkında olunmalıdır.

Aristoteles, doğa filozoflarının birçok düşüncesini sistematik biçimde yazıya geçirmiş ilk filozof olarak, Antik Yunan’da yaşamış erken dönem filozofların doğa ile ilgili düşüncelerini özetlemiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Doğa felsefesi, İlkçağ Yunan felsefesinde doğayı temel alan bir alandı. Doğa filozofları dünyanın, sudan mı, ateşten mi, topraktan mı yoksa hepsinden mi meydana geldiğini sormuşlardı. Bu soruyu ilk soran filozof ise Thales’ti. Ona göre su her şeyin özüydü. Dünyanın denizler üstünde tıpkı suda bir kütüğün durduğu gibi durduğunu söylemişti. Bu düşüncesiyle dünyanın incelenmesine kozmolojik bir açıklama getirmekte ve varlıkları ortak bir köke tabi tutmaktadır. Bu kök, insanı doğa dışında bir varlık olarak değil aksine doğanın bir parçası haline getiriyordu. Bu düşünce bilim açısından da oldukça önemliydi. Çünkü o dönemde doğa olayları yalnızca mitoloji ile açıklanıyordu. Thales ise mitolojik açıklamalar ile rasyonel açıklamalar arasında bir köprü kurmuştu.

Görünüş ve gerçeklik, çokluk ve birlik ayrımı yaparak önce varlıktan gelip sonra giden, sürekli değişim halindeki fenomenlerin gerçek olamayacağını düşünmüştü. Yani neyin gerçek anlamda var olduğunu anlamak, birlik ve çokluk, görünüş ve gerçeklik arasındaki ayrımı doğru şekilde yapmaktan geçiyordu. Gözle görünen varlıkların ve değişimlerin yarattığı kaos, akıl ile anlaşılabilirdi. O kalıcı ve sürekli bir gerçekliğe inanmıştı.

Thales aynı zamanda bir bilim adamıydı, gözlemledikleriyle o dönemin bilimine önemli katkılar yapmıştı: Bir dik açılı üçgeni daire biçiminde betimleme metodunu keşfetmiş, günün boyunun gölgesine denk uzunlukta bir vaktinde, piramit yüksekliklerini gölgelerinin uzunluklarından yola çıkarak ölçmüş ve böylece geometri bilgisini günlük hayata da sokmuştur. Herodot’a göre 28 Mayıs MÖ 585'te gerçekleştiği kabul edilen güneş tutulmasını önceden hesaplamıştır. Bu hesabı mevcut bilgisiyle yapamayacağı, Babil'e seyahat ettiği ve o sırada edindiği bilgilerden faydalandığı düşünülür. Aynı zamanda astronomi ile uğraşan ve gün dönümlerini önceden hesaplayan bir astronomdu.

Okundu Olarak İşaretle
62
7
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Muhteşem! 7
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Bilim Budur! 6
  • İnanılmaz 6
  • Umut Verici! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/04/2025 10:48:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19622

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close