Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hedonik Adaptasyon

Hazza Uyum/Mutluluk Çarkı

2 dakika
312
Hedonik Adaptasyon
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Hedonik, bir şeyin veya deneyimin zevkini veya hoşnutsuzluğunu tanımlayan bir kelimedir; diğer taraftan hedonizm, felsefe ve psikolojide hazzın (ve acıdan kaçınmanın) insanın temel motivasyonu olduğuna inanılan bir kavramdır. Hedonik çark (mutluluk çarkı) olarak da bilinen hedonik adaptasyon (hazza uyum) ise pozitif psikoloji araştırmacıları tarafından incelenen ve insanların yaşamın iniş çıkışlarına rağmen belirli bir mutluluk düzeyine dönme genel eğilimini ifade eden bir kavramdır.[1]

Brickman ve Campbell (1971)[2], insanların iyi ve kötü olaylara nasıl uyum sağlama eğiliminde olduklarını ve daha sonra aynı temel mutluluk düzeyine nasıl döndüklerini tanımlamak için "hedonik çark" terimini önerdiler. O zamandan bu yana, psikoloji ve ekonomi alanlarındaki bir dizi makale, insanların piyangodaki umulmadık kazançlardan, bir uzvunu kaybetmekten, kansere kadar değişen belirli yaşam olaylarına uyum sağladığına dair bazı kanıtlar gösterdi. Mevcut mutluluk doğrudan geçmiş mutluluğa bağlı olabilir, bu da mutluluğun otoregresif olup olmadığının değerlendirilmesi anlamına gelir.[3]

Hedonik adaptasyon, insanların yeni uyaranlara karşı nasıl duyarsız hale geldiğini ve duygusal temel çizgisine hızla nasıl yeniden uyum sağladığını açıklayan, adaptasyon düzeyinde bir olgudur. Dolayısıyla bir duygunun (mutluluk, heyecan gibi) oluşması için gereken uyaranın, bir kişinin etkilerini hissedebilmesi için son uyarandan daha yoğun olması gerekir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Pek çok araştırmacı hedonik çark olgusunu incelemiş ve mutluluğumuzun ne kadarının gerçekte kontrolümüz altında olduğunu belirlemeye çalışmıştır. Sonja Lyubomirsky vd. bu ayar noktasını incelediği araştırmasında, mutluluk ayar noktamızın %50'sinin genetiğe bağlı olduğunu, %10'unun ise esas olarak nerede doğduğumuz ve kimden doğduğumuz gibi koşullardan etkilendiğini belirledi. Geriye kalan %40 ise bizim etkimize bağlı.[4]

Hedonik adaptasyon diğer birçok ilgili sürece benzer ancak onlardan farklıdır. Hedonik adaptasyon bir uyarana alışmayı içerdiğinden sıklıkla benzer bir kavram olan duyarsızlaştırma ile karıştırılır. Hem hedonik adaptasyon hem de duyarsızlaştırma, bir olayın duygusal yoğunluğunu azaltır. Bununla birlikte, hedonik adaptasyon, bir uyaranın pozitifliği veya negatifliğine ilişkin algıları değiştirerek, başlangıçta pozitif veya negatif olarak gözlemlenen şeyin nötr hale gelmesini sağlayarak bu yoğunluğu azaltır. Sonuç olarak, insanlar bir uyarandaki farklılıklara karşı daha duyarlı hale gelir. Örneğin, 400 metrekarelik bir daireye taşınan bir kişi, başlangıçta kendi dairesi ile yanındaki 450 metrekarelik daire arasında pek bir fark göremeyebilir. Ancak şu anki dairesine uyum sağladıktan sonra yan taraftaki daire çok daha büyük ve kıyaslandığında daha avantajlı görünmeye başlar. Duyarsızlaştırma ise aksine, daha genel anlamda bir olayın duygusal yoğunluğunu azaltır. Bir uyarandaki farklılıklara karşı duyarlılığın azalmasıyla karakterize edilir. Duyarsızlaşmış insanlar, şu anki 400 metrekarelik daireleri ile yandaki 450 metrekarelik daireleri arasındaki farkı fark etmeyecekler ve dairelerini daha büyük olanın yerine koyma girişiminde bulunmaya da motive olmayacaklar. Dolayısıyla duyarsızlaşma ve hedonik adaptasyon belirli özellikleri paylaşsa da, hedonik adaptasyon yalnızca bir uyarana karşı duyarsızlaşma olarak açıklanamaz. Diğer taraftan, sosyal istenirlik yaşam olaylarına uyum sağlamada rol oynayabilir. İnsanlar evlilik gibi olumlu bir olaydan sonra mutluluk düzeylerini abartabilirler çünkü bunun kendilerinden beklendiğine inanırlar. Aynı şekilde insanlar, eşlerinin ölümü ya da karmaşık bir boşanma gibi kendilerinden üzülmeleri beklenen olumsuz bir olaya karşı yaşadıkları adaptasyon miktarını en aza indirebilirler.[5]

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2025 20:29:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15507

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close