Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kleptoplasti

Hayvanlar fotosentez yapabilir mi?

3 dakika
68
Kleptoplasti
  • Blog Yazısı
Deniz koyunu
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Sacoglossa, yaklaşık 300 türle temsil edilen bir deniz sümüklü böcek grubudur. Bunlar, kabuklu Oxynoacea ve kabuksuz Plakobranchacea'dan oluşur. Plakobranchacea, seras taşıyan Limapontioidea ve parapodium taşıyan Plakobranchoidea'yı içerir. Bu deniz sümüklü böcekleri olağanüstüdür, çünkü bazıları yiyeceklerinden ayrılan fonksiyonel alg plastidleri sayesinde açlık dönemlerinde hayatta kalabilirler. Kleptoplasti olarak adlandırılan fonksiyonel plastidlerin bu şekilde tutması, Foraminifera, Ciliophora ve Dinoflagellata üyeleri arasında da bilinmektedir. Evrimsel bir perspektiften bakıldığında, kleptoplasti, Sacoglossa'daki adaptif radyasyonu artıran bir yeniliği temsil eder. Bu yetenek Plakobranchoidea'nın bir sinapomorfisidir (atasal bir karakter olmayıp sadece takson içerisinde ortak olan) ve büyük olasılıkla depolanmış plastidlerin sindirimini içermektedir. Bu mekanizma, hayvanlara 65 güne kadar hayatta kalma yeteneği sağlar.

Kleptoplastinin filogenetik kökeninin yanı sıra plastidlerin uzun ömürlü olmasını sağlayan mekanizma da bilinmemektedir. Son çalışmalar, uzun süredir en çekici açıklama olarak görülen lateral gen transferi (LGT) olasılığını reddetmiştir. Sümüklü böcek yumurtalarından alınan DNA'nın transkriptomik analizi, plastid ömrünü destekleyen alg genlerinin sümüklüböcek çekirdeğine aktarıldığına dair hiçbir kanıt sağlamamıştır. LGT aynı şekilde kleptoplastik Foraminiferlerde ve büyük olasılıkla Dinoflagellata'da da bulunmamaktadır. Kleptoplast devamlılığını artıran farklı faktörler (örneğin, belirli plastidlerin dahil edilmesi, ışık koşulları vb.) yakın zamanda ilgi görmeye başlamıştır. Altta yatan mekanizma ne olursa olsun, açlık sırasında fotosentezin önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bununla birlikte, fotosentez ürünlerinin kleptoplastlar tarafından aktif olarak salındığına dair doğrudan bir kanıt yoktur. Bu, sümüklü böceklerin açlık dönemlerinde hayatta kalabilmeleri için fotosentezin kendisinin gerekli olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor. Elysia nigrocapitata'da açlıktan kurtulmak için kleptoplastlar tarafından CO2 fiksasyonunun gerekli olduğundan şüphe duyan çalışmalar vardır. Plastidler bir tür kiler işlevi görebilir ve fotosentez burada fotosentez ürünleri sitozole hemen taşınmadan bu iç kileri artırarak ikincil bir rol oynayabilir. Fotosentez ürünleri ancak plastidler 'bağımsız olarak' bozunduğunda veya sümüklüböcek gerektiğinde onları aktif olarak sindirdiğinde kullanılabilir hale gelecektir.

Costasiella cinsine ait beş türünün fotosentetik performansını incelendiği çalışmada, C. ocellifera için açlık sırasında hayatta kalmak için fotosentezin önemi analiz edildi. Elde edilen sonuçlar, tutulan kleptoplastların fotosentetik faaliyetleri bloke edilse bile, sümüklü böceklerin açlık dönemlerinde hayatta kalmalarına yardımcı olan bir 'kiler' olarak işlev görebileceklerini göstermektedir. Ek olarak, Avrainvillea klorofitinden elde edilen kleptoplastların, bir hayvan hücresinin sitozolünde uzun süre işlevsel kaldığı da gösterildi.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Sakoglossanlarda fonksiyonel kleptoplasti, kleptoplastların tutulduğu süreye göre değişiklik gösterir. Uzun süreli tutan türler, fonksiyonel fotosistemlere sahip plastidleri birkaç ay boyunca korurken, kısa süreli tutan türler, fonksiyonel plastidleri yalnızca 2 haftaya kadar tutabilir. Uzun vadeli ve kısa vadeli fonksiyonel kleptoplasti, Sacoglossa'da bağımsız olarak birçok kez gelişmiştir. Bunun aynı zamanda rabdosöl yassı kurtları için de geçerli olduğuna dair filogenetik kanıtlar vardır. Baicalellia ve Pogaina yakından ilişkilidir ancak kardeş taksonlar değildirler ve B. solaris, Baicalellia'nın cinsi içinde derinlemesine yuvalanmış tek kleptoplastik türüdür. B. solaris kısa süreli tutan bir tür gibi görünse de Pogaina türündeki kleptoplastların fotosentetik olarak aktif olup olmadığını ve ne kadar süreyle tutulduklarını bilmiyoruz. B. solaris ve Pogaina türleri ile yapılacak ek deneyler, plastid alımının, tutulmasının, uzun ömürlülüğünün ve karbon sabitlenmesi ve değişiminin ardındaki mekanizmaların belirlenmesine yardımcı olacaktır. Bu deneyler, kleptoplast taşıyan rabdosöllerin ve plastidleri ayırdıkları diyatomların uygulanabilir laboratuvar kültürlerinin oluşturulmasıyla büyük ölçüde kolaylaştırılacaktır. Bu türlerden bazıları, gelgit arası makroalglerle ilişkili meiofaunanın bol miktardaki bir bileşenini oluşturabilse de, deniz rabdosöl'leri hiçbir zaman kültüre edilmemiştir; davranışları ve diğer türlerle olan etkileşimleri tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla birlikte, kültürden bağımsız çeşitli araştırma yaklaşımları kullanılarak bu çalışma, diatomları içeren bilinen ilk fonksiyonel kleptoplasti vakasını ve hayvanlarda bilinen yalnızca ikinci kleptoplasti vakasını ortaya koymuştur.[2]

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ G. Christa, et al. (2014). Functional Kleptoplasty In A Limapontioidean Genus: Phylogeny, Food Preferences And Photosynthesis In Costasiella, With A Focus On C. Ocellifera (Gastropoda: Sacoglossa). Journal of Molluscan Studies, sf: 499-507. doi: 10.1093/mollus/eyu026. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ N. W. L. Van Steenkiste. (2019). A New Case Of Kleptoplasty In Animals: Marine Flatworms Steal Functional Plastids From Diatoms. Science Advances. doi: 10.1126/sciadv.aaw4337. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2025 20:22:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15514

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close