Çocukluk dönemi aşıları: Zor sorular, doğru cevaplar
Aşılar otizm yapar mı? Belirli aşıları atlamak doğru mudur?

- Blog Yazısı
Çocuklarla ilgilenmenin bir parçası da onları sağlıklı bir gelecek için hazırlamaktır. Aşılar sağlıkta büyük rol oynar. Difteri, rotavirüs, çocuk felci, tetanos, boğmaca ve diğerleri gibi hastalıklara yönelik aşılar yaşamın ilk yılında yapılır. Bu hastalıklar nadir görünüyorsa, bunun nedeni aşıların işlerini yapmasıdır. Yine de, çocukluk aşılarının yararları ve riskleri hakkında merak ediyor olabilirsiniz. İşte çocukluk aşıları hakkında bazı yaygın soruların yanıtları:
• Doğal bağışıklık aşıdan daha mı iyidir?
Hayır. Genel olarak, enfeksiyon kapmaktansa aşı yaptırarak hastalığı önlemek daha iyidir. Bir mikropla enfekte olmak, bazı insanlara daha uzun süreli bir bağışıklık tepkisi sağlayabilir, ancak daha yüksek risk altındadır. Örneğin, Haemophilus influenzae tip b (Hib) bakteriyel enfeksiyonuna yakalanmak kalıcı sağırlığa, beyin hasarına ve hatta ölüme neden olabilir. Çocukluk aşıları, çocukları ciddi hastalıklardan ve komplikasyonlardan korur. Aşılar ayrıca bir hastalığın yayılma ihtimalini de azaltır.
• Aşılar otizm yapar mı?
Hayır. Aşılar otizme neden olmaz. Bugüne kadarki bilimsel çalışmalar otizm ve çocukluk aşıları arasında bir bağlantı bulamadılar. 1998 yılında tartışmayı ateşleyen orijinal çalışma hatalı olduğu için bilimsel kayıtlardan kaldırıldı.
• Aşı yan etkileri tehlikeli midir?
Aşıların neden olduğu yan etkilerin çoğu tehlikeli değildir. Aşılar dahil herhangi bir ilaç yan etkilere neden olabilir. Çoğu zaman, bu yan etkiler önemsizdir. Bazı örnekler, enjeksiyon bölgesinde düşük dereceli ateş, baş ağrısı, huzursuzluk veya ağrıdır. Nadiren, bir çocuk alerjik reaksiyon veya nöbet gibi ciddi bir yan etki yaşayabilir. Bunlar nadir görülen yan etkilerdir ve sağlık uzmanları aşılamadan sonra bunları izler. Tabii ki, aşının belirli kısımlarına alerjisi olduğu bilinen çocuklara aşı yapılmaz. Çocuğunuzun bir aşıya hayatı tehdit eden bir reaksiyonu varsa, o aşının başka dozları yapılmayacaktır. Bir aşının ciddi zarara veya ölüme neden olma riski çok azdır. Aşı olmanın faydaları, neredeyse tüm çocuklar için olası yan etkilerinden çok daha fazladır.
• Aşılar neden bu kadar erken yapılıyor?
Bebeklerin çoğu gelişmekte olan bağışıklık sistemleri ile doğarlar. Aşı, bir bebeğin hastalıktan ve hastalık komplikasyonlarından güvenli bir şekilde mümkün olduğu kadar korunmasını sağlar. Ayrıca bebeklerin ve çocukların hastalığı başkalarına bulaştırmasını önlemeye yardımcı olur. Çocuklar için aşıların zamanlaması dikkatli bir şekilde planlanır. Aşılar, anneden alınan koruma ortadan kalktığında ve çocuğun bağışıklık sistemi hazır olduğunda, ancak çocuklar gerçek enfeksiyonlara neden olan mikroplarla temas etmeden önce yapılır.
• Aşılar arasından bazılarını seçmek/tercih etmek doğru mu?
Bazı aşıları atlamak iyi bir fikir değildir. Bu, çocuğunuzu o hastalığa karşı korumasız bırakır. Bir çocuğun hastalığı başkalarına bulaştırmasına izin verir. Bazı çocuklar için, örneğin kanser tedavisi gören çocuklar için, hastalığa karşı temel korumaları çevrelerindeki insanların bağışıklığıdır ve hastalıklar dünyanın birçok yerinde yayılmaya devam ettiği için, aşıları atlamak çocuğunuzu gelecekte risk altına sokar. Belirli bir aşı hakkında endişeleriniz varsa, endişelerinizi çocuğunuzun sağlık uzmanıyla konuşun. Çocuğunuz standart aşı programının gerisinde kalırsa, çocuğunuzun sağlık uzmanına nasıl yetişeceğini sorun.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2025 20:32:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15371
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.