Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hayvanlar Mutlu Olur mu?

Bir Köpeğin Kuyruk Sallaması, Bir Filin Yas Tutması ve Bilimin Duygulara Bakışı

5 dakika
0
Hayvanlar Mutlu Olur mu?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

"Bir şempanze annesi, ölen yavrusunu günlerce kucağında taşır. Bir fil, yıllar önce ölen sürü arkadaşının kemiklerine dokunarak uzun süre sessizce bekler. Bir köpek, sahibi eve döndüğünde bütün bedeniyle sevinç gösterisi yapar. Peki bütün bunlar gerçekten mutluluk, üzüntü ve sevgi midir? Yoksa biz, insan duygularını hayvanlara mı yüklüyoruz?"

Uzun yıllar boyunca bilim dünyasında bu soruya verilecek "doğru" cevap neredeyse belliydi.

Hayvanlar acıkır.

Tüm Reklamları Kapat

Susar.

Ürer.

Kaçar.

Avlanır.

Tüm Reklamları Kapat

Ama mutlu olmaz.

En azından birçok bilim insanı böyle düşünüyordu.

Bugün ise aynı bilim dünyası çok farklı bir noktada.

Artık tartışma, "Hayvanların duyguları var mı?" sorusundan çok, "Bu duygular nasıl ortaya çıktı ve nasıl çalışıyor?" sorusuna kaymış durumda. Marc Bekoff'un eserleri ve hayvan hissedebilirliği (sentience) üzerine yapılan çalışmalar, bu dönüşümün en önemli kilometre taşlarını oluşturuyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Mutluluk Sadece İnsana mı Ait?

Bir köpeğin sahibi eve geldiğinde yaşadığı heyecanı düşünün.

Kulaklar geriye gider.

Kuyruk bütün vücudu sallayacak kadar hızlı hareket eder.

Bazıları küçük daireler çizer.

Bazıları oyuncak getirir.

Tüm Reklamları Kapat

Bazıları ise heyecandan birkaç saniye ne yapacağını bilemez.

Bu davranışların tamamını "otomatik refleks" olarak açıklamak mümkün müdür?

Marc Bekoff'a göre hayır.

Bekoff, onlarca yıl boyunca kurtlar, çakallar, köpekler ve diğer sosyal memelileri gözlemledi. Ona göre hayvanların davranışlarını anlamanın yolu, onları duygu sahibi bireyler olarak ciddiye almaktan geçer. Hayvanların sevinç, korku, merak, yas, empati ve oyun gibi çok çeşitli duygusal yaşantılar sergilediğini gösteren gözlemler artık yalnızca anekdot değil, bilimsel araştırmalarla da desteklenmektedir.

Bilimin En Büyük Yanılgılarından Biri

20. yüzyılın büyük bölümünde davranış bilimine davranışçılık (behaviorizm) hâkimdi.

Bu yaklaşımın temel fikri şuydu:

Tüm Reklamları Kapat

Bilim yalnızca gözlenebilen davranışlarla ilgilenmelidir.

Agora Bilim Pazarı
Dünya Dün ve Bugün
Dünya : Dün ve Bugün - Dünyanın değişimine dair görsel kanıtlarBu kitap belki de ilk defa “ bir resim bir kelimeye bedeldir” sözünü ispatlıyor.-Science NewsThe …
Devamını Göster
₺740,00
Dünya Dün ve Bugün

Bir fare kolu çekiyorsa...

Bir güvercin düğmeye basıyorsa...

Bir köpek havlıyorsa...

Araştırılması gereken yalnızca davranıştı.

Hayvanın ne hissettiği bilimsel bir soru olarak görülmüyordu.

Ian Duncan'ın özetlediği tarihsel gelişim bunu açıkça gösterir: Özellikle davranışçılığın etkisiyle hayvanların bilinçli deneyimleri ve duyguları uzun süre bilimsel araştırmaların dışında bırakılmış, ancak 20. yüzyılın son çeyreğinde bu yaklaşım hızla değişmeye başlamıştır.

Jane Goodall Bilimi Değiştiren Kadınlardan Biri Oldu

1960 yılında genç bir araştırmacı olan Jane Goodall, Tanzanya'da şempanzeleri gözlemlemeye başladı.

Onlara numara vermedi.

Tüm Reklamları Kapat

İsim verdi.

David Greybeard.

Flo.

Goliath.

Gilka...

Bu bile eleştirilmesine yetmişti.

Tüm Reklamları Kapat

Çünkü o dönemde hayvanlara isim vermek, onların bireysel kişilikleri olduğunu kabul etmek anlamına geliyordu.

Goodall ise yıllar sonra şunu yazacaktı:

Şempanzelerin birbirinden farklı kişilikleri, zihinleri ve duyguları olduğunu gözlerimle gördüm. Bilim bunu kabul etmekte gecikmişti.

Bugün bu yaklaşım, bilişsel etolojinin temel taşlarından biri hâline gelmiştir.

Mutluluk Nasıl Ölçülür?

Elbette kimse bir köpeğe:

Tüm Reklamları Kapat

"Bugün kendini ne kadar mutlu hissediyorsun?" diye soramaz.

Bilim bunun yerine dolaylı kanıtlar kullanır.

Araştırmacılar;

• oyun davranışlarını,

• sosyal ilişkileri,

• tercih testlerini,

Tüm Reklamları Kapat

• yüz ifadelerini,

• seslenmeleri,

• hormon düzeylerini,

• beyin görüntülemelerini,

• stres ve ödül sistemlerini

birlikte değerlendirir.

Tüm Reklamları Kapat

Hiçbir yöntem tek başına yeterli değildir.

Ancak hepsi aynı yöne işaret ettiğinde güçlü bir tablo ortaya çıkar.

Oyun ve Mutluluk Arasında Bir Bağ Var mı?

Bir önceki yazımızda gördüğümüz gibi oyun, doğada gereksiz görünen ama son derece önemli bir davranıştır.

Bekoff'un araştırmalarında kurt ve köpek yavrularının oyun sırasında yalnızca fiziksel becerilerini değil, sosyal ilişkilerini de geliştirdikleri gösterilmiştir.

Üstelik oyun sırasında görülen gevşek beden duruşu, karşılıklı rol değişimi ve oyun daveti gibi davranışlar, olumlu duygusal durumlarla ilişkilendirilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Belki de mutluluk yalnızca bir "ödül" değildir.

Belki de öğrenmeyi kolaylaştıran biyolojik bir araçtır.

Yas Tutan Hayvanlar

Mutluluk kadar şaşırtıcı olan bir başka duygu da yas.

Fillerin ölen bireylerin kemiklerine tekrar tekrar dönmesi...

Şempanze annelerinin ölen yavrularını günlerce taşıması...

Tüm Reklamları Kapat

Kazların eşlerini kaybettikten sonra uzun süre yalnız kalması...

Bütün bunlar araştırmacıları şu soruya götürüyor:

Hayvanlar yalnızca kayıp yaşamıyor olabilir mi?

Gerçekten yas mı tutuyorlar?

Kesin yanıt vermek her zaman mümkün değildir.

Ancak bugün birçok etolog, bu davranışların yalnızca otomatik reflekslerle açıklanamayacak kadar karmaşık olduğu konusunda hemfikirdir.

Tüm Reklamları Kapat

Antropomorfizmden Korkmalı mıyız?

Hayvanlara insan özellikleri yüklemeye antropomorfizm denir.

Uzun yıllar boyunca bilim insanları bundan özellikle kaçındılar.

Bekoff ise farklı bir uyarı yapıyor.

Asıl tehlike bazen bunun tam tersidir.

Yani hayvanlarda açıkça gördüğümüz duyguları, sırf insan değiller diye reddetmek.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yaklaşıma antroposentrizm veya anthropodenial adı verilir.

Bir köpeğin korktuğunu söylemek bilim dışı değildir.

Asıl bilim dışı olan, korkuya benzeyen bütün belirtileri görmezden gelmektir.

Mutluluk Evrimsel Bir Adaptasyon Olabilir mi?

Darwin'in ortaya koyduğu süreklilik ilkesi burada önem kazanır.

Eğer insanlar ve diğer memeliler ortak atalardan evrimleştiyse;

Tüm Reklamları Kapat

• korku,

• merak,

• bağlanma,

• oyun,

• sevgi,

gibi duyguların da evrimsel kökenleri ortak olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ian Duncan'ın da belirttiği gibi, günümüzde hissedebilirlik (sentience) kavramı hayvan refahı araştırmalarının merkezine yerleşmiştir. Sorulması gereken soru artık yalnızca "Hayvanlar acı hissediyor mu?" değil, "Hayvanlar olumlu ve olumsuz deneyimleri nasıl yaşıyor?" sorusudur.

Sonuç: Belki de Yanlış Soruyu Soruyorduk

Belki de yıllarca yanlış soruyu sorduk.

"Hayvanlar mutlu olur mu?"

Belki bunun yerine şunu sormalıyız:

Mutluluk yalnızca insana ait olduğunu neden düşündük?

Tüm Reklamları Kapat

Marc Bekoff'un çalışmalarının en önemli katkılarından biri, hayvanların insan gibi olduğu iddiasını ortaya atmak değildir. Tam tersine, onların kendilerine özgü, zengin ve karmaşık duygusal yaşamları olduğunu bilimsel gözlemlerle göstermektir.

Bir köpeğin sevinci insanın sevinciyle aynı olmak zorunda değildir.

Bir filin yası bizim yasımıza benzeyebilir ama birebir aynı olmayabilir.

Önemli olan, başka canlıların da dünyayı yalnızca algılamadığını; onu deneyimlediğini kabul etmektir.

Belki de bizi diğer hayvanlardan ayıran en önemli özellik, duygularımızın varlığı değil; onları yalnızca kendimize ait sanmış olmamızdır.


Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

1. Bekoff M. The Emotional Lives of Animals: A Leading Scientist Explores Animal Joy, Sorrow, and Empathy—and Why They Matter. Novato (CA): New World Library; 2007.

2. Bekoff M. Animals Matter: A Biologist Explains Why We Should Treat Animals with Compassion and Respect. Boston (MA): Shambhala Publications; 2012.

3. Duncan IJH. The changing concept of animal sentience. Appl Anim Behav Sci. 2006;100(1-2):11-19.

4. Darwin C. The Expression of the Emotions in Man and Animals. London: John Murray; 1872.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/07/2026 02:26:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/23338

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Geçmiş ve Notlar
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
İşaretle
Göz Attım
Site Ayarları

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.

[Site ayalarına git...]
Bu Yazıdaki Hareketleri
Daha Fazla göster
Tüm Okuma Geçmişin
Daha Fazla göster
0/10000
Kaydet
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"Bilim insanları doğru cevapları veren kişiler değil, doğru soruları soran kişilerdir."
Claude Levi-Strauss
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)