Gökbilimciler ‘Var Olmaması Gereken’ Bir Nötron Yıldızı Tespit Etti.
Bilim insanları, olağandışı hızda dönen ve var olmaması gerektiği düşünülen bir nötron yıldızı keşfetti.
Avustralyalı bilim insanları ASKAP J1839-0756 adı verilen ve beklenenden binlerce kat daha yavaş dönen bir nötron yıldızı keşfetti. Galaksimizden yaklaşık 13.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan ölü yıldız, tüm kuralları ihlal ediyor.Nötron yıldızları genellikle inanılmaz hızlarda döner ve tam bir dönüşü sadece milisaniyeler veya birkaç saniye içinde tamamlar. Ancak ASKAP J1839-0756, bir dönüşünü tamamlamak için 6,5 saat gibi olağanüstü uzun bir süre harcıyor.
Sidney Üniversitesi’nden gökbilimci Yu Wing Joshua Lee, “Bu keşif, nötron yıldızlarının evrimi hakkındaki düşüncelerimizi gerçekten değiştirebilir,” diyor. Araştırma sonuçları prestijli bilim dergisi Nature Astronomy’de yayımlandı.
Sıradışı Nötron Yıldızının Gizemi Ne?
Nötron yıldızları süperdev yıldızların çekirdeğinin çökmesi ve süpernova adı verilen devasa patlamalar sonucu oluşur. Bu çökme sırasında yıldız, bir milyon kilometrelik yarıçaptan sadece 10 kilometreye kadar küçülebilir. Eğer Güneş’imiz bir nötron yıldızına dönüşseydi, şu anki 27 günlük dönüş periyodu saniyede 1000 dönüşe kadar hızlanabilirdi.Geleneksel teoriye göre bir nötron yıldızı enerji kaybedip yavaşlamaya başladığında radyo dalgası yayımını durdurması gerekir. Ancak son yıllarda keşfedilen ve “uzun periyotlu radyo geçişleri” olarak adlandırılan objeler bu hipotezi çürütüyor.
Radyo Sinyallerinin Kaynağı: Magnetar mı, Yoksa Yeni Bir Şey mi?
Kozmik anomalinin arkasındaki güç kaynağı hâlâ gizemini koruyor. Bir olasılık, Dünya’nın en güçlü mıknatıslarını bile cılız bırakan manyetik alana sahip bir magnetar olabilir. Magnetarlar farklı bir mekanizma ile radyo sinyalleri üretir, bu da onların daha yavaş dönüş hızlarında bile parlamaya devam etmelerini sağlayabilir.ASKAP J1839-0756’nın en dikkat çekici özelliklerinden biri, her iki manyetik kutbundan da radyo sinyalleri yayması. Ana sinyalden yaklaşık 3,2 saat sonra, farklı özelliklere sahip daha zayıf bir sinyal yayıyor. Bu da onu sınıfındaki ilk “çift kutuplu yavaş dönen” nesne yapıyor.
Dr. Gemma Anderson, “Normal bir pulsar bu kadar yavaş dönemez ve radyo ışığı üretemez” diyor ve ekliyor:
“Aşırı parçacık ivmelenmesi gibi bir şey meydana geliyor olmalı.”
[1]Avustralya’daki radyo teleskopları sayesinde keşfedilen gizemli nesne, bilim insanlarının nötron yıldızları hakkındaki mevcut teorilerini yeniden gözden geçirmelerine neden oluyor. Bu yüzyılın sonuna kadar tam olarak faaliyete geçmesi planlanan SKA-Low teleskobu ile benzer nesnelerin keşfedilmesi bekleniyor.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ ABC. Abc Network - Abc.com. Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: ABC | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/02/2025 03:40:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19619
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.