Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gökbilimciler ‘Var Olmaması Gereken’ Bir Nötron Yıldızı Tespit Etti.

Bilim insanları, olağandışı hızda dönen ve var olmaması gerektiği düşünülen bir nötron yıldızı keşfetti.

1 dakika
21
Gökbilimciler ‘Var Olmaması Gereken’ Bir Nötron Yıldızı Tespit Etti.
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Avustralyalı bilim insanları ASKAP J1839-0756 adı verilen ve beklenenden binlerce kat daha yavaş dönen bir nötron yıldızı keşfetti. Galaksimizden yaklaşık 13.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan ölü yıldız, tüm kuralları ihlal ediyor.Nötron yıldızları genellikle inanılmaz hızlarda döner ve tam bir dönüşü sadece milisaniyeler veya birkaç saniye içinde tamamlar. Ancak ASKAP J1839-0756, bir dönüşünü tamamlamak için 6,5 saat gibi olağanüstü uzun bir süre harcıyor.

Sidney Üniversitesi’nden gökbilimci Yu Wing Joshua Lee, “Bu keşif, nötron yıldızlarının evrimi hakkındaki düşüncelerimizi gerçekten değiştirebilir,” diyor. Araştırma sonuçları prestijli bilim dergisi Nature Astronomy’de yayımlandı.

Sıradışı Nötron Yıldızının Gizemi Ne?

Tüm Reklamları Kapat

Nötron yıldızları süperdev yıldızların çekirdeğinin çökmesi ve süpernova adı verilen devasa patlamalar sonucu oluşur. Bu çökme sırasında yıldız, bir milyon kilometrelik yarıçaptan sadece 10 kilometreye kadar küçülebilir. Eğer Güneş’imiz bir nötron yıldızına dönüşseydi, şu anki 27 günlük dönüş periyodu saniyede 1000 dönüşe kadar hızlanabilirdi.Geleneksel teoriye göre bir nötron yıldızı enerji kaybedip yavaşlamaya başladığında radyo dalgası yayımını durdurması gerekir. Ancak son yıllarda keşfedilen ve “uzun periyotlu radyo geçişleri” olarak adlandırılan objeler bu hipotezi çürütüyor.

Radyo Sinyallerinin Kaynağı: Magnetar mı, Yoksa Yeni Bir Şey mi?

Kozmik anomalinin arkasındaki güç kaynağı hâlâ gizemini koruyor. Bir olasılık, Dünya’nın en güçlü mıknatıslarını bile cılız bırakan manyetik alana sahip bir magnetar olabilir. Magnetarlar farklı bir mekanizma ile radyo sinyalleri üretir, bu da onların daha yavaş dönüş hızlarında bile parlamaya devam etmelerini sağlayabilir.ASKAP J1839-0756’nın en dikkat çekici özelliklerinden biri, her iki manyetik kutbundan da radyo sinyalleri yayması. Ana sinyalden yaklaşık 3,2 saat sonra, farklı özelliklere sahip daha zayıf bir sinyal yayıyor. Bu da onu sınıfındaki ilk “çift kutuplu yavaş dönen” nesne yapıyor.

Dr. Gemma Anderson, “Normal bir pulsar bu kadar yavaş dönemez ve radyo ışığı üretemez” diyor ve ekliyor:

Tüm Reklamları Kapat

“Aşırı parçacık ivmelenmesi gibi bir şey meydana geliyor olmalı.”

[1]Avustralya’daki radyo teleskopları sayesinde keşfedilen gizemli nesne, bilim insanlarının nötron yıldızları hakkındaki mevcut teorilerini yeniden gözden geçirmelerine neden oluyor. Bu yüzyılın sonuna kadar tam olarak faaliyete geçmesi planlanan SKA-Low teleskobu ile benzer nesnelerin keşfedilmesi bekleniyor.

Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/02/2025 03:40:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19619

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close