Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Beyin zamanı nasıl algılar?

3 dakika
16
Beyin zamanı nasıl algılar?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bir şarkının ritmik temposunu dinlerken veya trafik ışığının yeşile dönmesini beklerken beyinde neler oluyor? İlk kez, bir görüntüleme çalışması, insan beyninin belirli bir bölgesinde, sözde tamamlayıcı motor alanı (SMA) olarak adlandırılan bir zaman haritasının var olduğunu gösteriyor.SISSA Profesörü Domenica Bueti liderliğindeki ekip tarafından yürütülen ve PLOS Biology'de yayınlanan çalışma , serebral korteksin motor hazırlık ve zaman algısı için önemli bir bölgesi olan SMA'nın farklı kısımlarının farklı sürelere öncelikli olarak yanıt verdiğini gösteriyor. Benzer sürelere yanıt veren SMA kısımları, ön-arka uzamsal eğime göre kortikal yüzeyde yakın uzamsal yakınlıkta bulunuyor.

SMA'nın en ön kısımları en kısa süre (200 ms) boyunca oldukça aktifken , en arka kısımlar en uzun süre (3 sn) boyunca aktiftir, ara süreler bu uçlar arasında korteksin aktivasyonuna yol açmıştır. SISSA ile Japonya, İsviçre ve Hollanda'daki araştırma kurumları arasındaki iş birliğinin sonucu olan bu yeni bulgular, zaman algısının altında yatan hesaplama mimarisi hakkında fikir edinmek için önemlidir ve ayrıca zamansal bilişin incelenmesine yeni bakış açıları açar.

Zamanın temsili

Tüm Reklamları Kapat

"Topografya, yani benzer uyaran özelliklerini işleyen nöronların sinir sisteminde komşu pozisyonlarda yer alması, beyinde duyusal ve motor bilgileri temsil etmek için yaygın olarak kullanılan bir kodlama mekanizmasıdır. Örneğin, birincil somatosensoriyel korteksimizde bir vücut haritası vardır. Bu haritada, elden ve bilekten dokunsal bilgi alan korteks kısımları, ayak parmağından bilgi alan kısımlara kıyasla komşudur," diyor Domenica Bueti. "Bulgularımız, zaman gibi maddi olmayan bir şey için de topografik bir temsilin var olduğunu gösteriyor." İnsanlarda ve diğer hayvanlarda yürütülen önceki çalışmalar, SMA'nın zaman algısına dahil olduğunu göstermiştir. Ancak, bu önceki çalışmaların hiçbiri zamansal bilginin bu alanda nasıl temsil edildiğini açıklamamıştır.

"Çalışmamızla, SMA'da zamanın topografya ve süre ayarlaması yoluyla temsil edildiğini gösteriyoruz. Birincisi, daha önce de söylediğimiz gibi, benzer sürelere yanıt veren SMA bölümlerinin kortikal yüzeyde yakın uzamsal yakınlıkta olduğu gerçeğine atıfta bulunur." İkincisi süre ayarlamasıdır: "Sonuçlarımız, SMA'nın farklı bölümlerinin belirli sürelere, yanıtın tercih edilen süre için daha büyük ve tercih edilenden uzak süreler için giderek daha zayıf olacak şekilde tercihli olarak yanıt verdiğini göstermektedir. Dahası, zamansal haritaların algıyla bağlantılı olduğunu gösteriyoruz: yani, SMA'daki harita ne kadar iyiyse, süre algısı o kadar doğru ve kesindir. SMA zamanı bu şekilde temsil eder."

Son teknoloji bir çalışma

Araştırma, Lozan'daki Ecole Polytechnique Federale'de bulunan ultra yüksek alanlı yani 7 Tesla'da fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) ile yürütüldü. Çalışma sırasında, iki grup sağlıklı gönüllü, görsel uyaranların zamansal ayrım görevini gerçekleştirdi, yani bilgisayar ekranında 200 milisaniyeden 3 saniyeye kadar değişen sürelerde sırayla gösterilen iki görüntü. Her gönüllü, iki görüntüden hangisinin daha uzun süre sunulacağına karar vermek zorundaydı. Gönüllüler görevi gerçekleştirirken, beyin aktiviteleri fMRI ile kaydedildi.

Tüm Reklamları Kapat

"Bu, gerçekleştirilmesi uzun zaman alan son derece karmaşık bir çalışmaydı ve SISSA'nın yanı sıra Osaka Üniversitesi, Sussex Üniversitesi, Lozan Federal Politeknik Üniversitesi, Amsterdam Kraliyet Sanat ve Bilim Akademisi, Lozan Üniversitesi ve Tokyo Araya Inc.'den araştırmacılar da yer aldı," diye açıklıyor Domenica Bueti.

Zamanı algılamak: Doğuştan gelen bir olgu mu, yoksa sonradan kazanılan bir olgu mu?

Bu bulgulardan birçok ilginç soru ortaya çıkıyor. Domenica Bueti şöyle diyor: "Şimdi bu zaman haritasının fiziksel zamanı mı yoksa algılanan zamanı mı temsil ettiğini anlamamız gerekiyor. Harita, algılanan süre değiştikçe değişiyor mu? Bir gözlemci ekranda bir saniye boyunca fiziksel olarak gösterilen bir uyaranı daha uzun (örneğin bir buçuk saniye) veya daha kısa (örneğin 800 milisaniye) olarak algılarsa harita değişiyor mu? Ve doğumda haritalar var mı? Yoksa bunlar deneyim ve eğitimin yan ürünü mü? Bunlar gelecekteki araştırmalarımızda araştırmak istediğimiz önemli ve ilgi çekici sorular.[1]"

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/02/2025 03:41:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19682

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close