Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları kozmik yapı büyümesinde gizemli bir baskılanma tespit etti.

4 dakika
17
Bilim insanları kozmik yapı büyümesinde gizemli bir baskılanma tespit etti.
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Physical Review Letters dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, ΛCDM modelini test etmek için galaksi kümeleme verilerinin en eksiksiz setini analiz ederek, evrendeki kozmik yapıların oluşumundaki tutarsızlıkları ortaya çıkardı ve yeni bir fiziğe işaret etti.ΛCDM modeli, evrenin evrimini, genişlemesini ve yapısını tanımlayan kozmolojinin standart modelidir. Soğuk karanlık maddeyi (CDM), normal maddeyi ve radyasyonu ve karanlık enerjiyi açıklayan kozmolojik sabiti (Λ) kapsar .

ΛCDM modeli, evrenin evrimini, genişlemesini ve yapısını tanımlayan kozmolojinin standart modelidir. Soğuk karanlık maddeyi (CDM), normal maddeyi ve radyasyonu ve karanlık enerjiyi açıklayan kozmolojik sabiti (Λ) kapsar. Model, evrenin büyük ölçekli yapısı, evrenin hızlanan genişlemesi ve Büyük Patlama'nın artçı ışıması olan kozmik mikrodalga arka plan (CMB) radyasyonu da dahil olmak üzere birçok kozmolojik gözlemi açıklamada başarılı oldu.Buna rağmen, ΛCDM kozmik enflasyon, karanlık enerji ve karanlık madde gibi olguları hesaba katmada başarısız oluyor. DESI'den (Karanlık Enerji Araştırması Aracı) gelen veriler gibi son gözlemler, ΛCDM'de potansiyel anomaliler olduğunu öne sürdü.

Araştırma ekibi, bu anomalilerin birbirleriyle bağlantılı olup olmadığını ve belirli yeni bir fiziksel modele işaret edip edemeyeceğini analiz etmeyi amaçladı.

Tüm Reklamları Kapat

Ekipte New Jersey İleri Araştırmalar Enstitüsü'nden Dr. Shi-Fan Chen, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden Prof. Mikhail Ivanov, Columbia Üniversitesi'nden Dr. Oliver Philcox ve Cornell'de lisansüstü öğrencisi olan Lukas Wenzl yer aldı.Çalışmalarının ardındaki motivasyondan bahseden Dr. Chen, "Evren hakkında herhangi bir şeyi tahmin edebilmek harika, ancak özellikle harika olan şey, ölçümlerini tutarlı bir etkili teori kullanarak modelleyebileceğimiz birçok anketten birçok farklı gözlemlenebilir veriye sahip olmamız." dedi.

Belirtildiği üzere, ΛCDM modeli son gözlemlere dayanarak bazı olguları açıklamada başarısız olmaktadır.Bunlar arasında evrenin genişleme oranının doğrudan ve dolaylı ölçümleri arasındaki uyuşmazlık (Hubble gerilimi), madde kümelenmesinin, yani yapı büyümesinin doğrudan ve dolaylı ölçümleri arasındaki uyuşmazlık (σ 8 gerilimi) ve dinamik karanlık enerji için olası kanıt olduğunu öne süren son DESI verileri yer almaktadır.

Araştırma ekibinin yaklaşımı yenidir çünkü aynı temel fiziğin bu anormallikleri açıklayıp açıklayamayacağını görmek istiyorlar. Hipotezi test etmek için araştırmacılar kapsamlı bir veri seti oluşturmak üzere birden fazla kaynaktan gelen ölçümleri birleştirdiler.Bunlara kuzey ve güney galaktik başlıklarını içeren BOSS (Baryon Salınım Spektroskopik Araştırması) DR12 veri seti, farklı kırmızıya kayma aralıklarını kapsayan LOWZ (düşük kırmızıya kaymalı galaksiler) ve CMASS (yüksek kütleli galaksiler) örnekleri ve Planck CMB kütle çekimsel mercek haritalarıyla çapraz korelasyon dahildir.

Bu veriler, DESI'nin bulgularını test etmek için standart ΛCDM modeli ve dinamik karanlık enerji modeli olmak üzere iki ortamda analiz edildi.Dr. Philcox, seçilen verilerin yüksek doğruluğunu nasıl koruduklarını açıkladı. "Geçmiş analizler bu verileri kullanmış olsa bile, istatistiksel kısıtlamalarımız pahasına, seçim kriterlerinde kazara hatalar olan mevcut verilerin parçalarını atarak, galaksi örnekleri için tutarlı tanımlar seçmeye gerçekten çalıştık."

Tüm Reklamları Kapat

"Ayrıca, daha önceki makalelerimizin bir parçası olarak CMB mercekleme ile çapraz korelasyonlar üzerinde birçok test gerçekleştirdik ve belirgin bir sistematik olmadığından emin olduk."

ΛCDM analizi, kozmik yapıların öngörülenden biraz daha düşük bir büyüme hızı ortaya koydu ve Planck'ın sonuçlarıyla önemli bir uyuşmazlık (4.5σ gerilimi) gösterdi.Ayrıca madde yoğunluğu, Hubble sabiti ve yapı büyümesi için mevcut değerleri doğruladı.

Dinamik karanlık enerji analizinde ekip, dinamik karanlık enerji için güçlü bir kanıt bulamadı ve karanlık enerjinin kozmolojik bir sabit gibi davrandığını öne sürdü. Gözlemlenen yapı büyümesinin baskılanması, ΛCDM analizi tarafından öngörülenlere benzerdir.

Son olarak, Hubble sabitinin değeri Planck verileriyle örtüşüyor ancak doğrudan, yerel ölçümlerle uyuşmuyor.Prof. Ivanov, "Karanlık enerjinin etkilerinin en belirgin olduğu geç evrendeki yapı oluşumunun, en azından BOSS araştırmasındaki galaksilerle ölçüldüğü kadarıyla, erken evren ve CMB'deki beklentilere kıyasla önemli ölçüde baskılanmış göründüğünü bulduk." şeklinde açıklama yaptı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

"Bu , karanlık enerjinin standart kozmolojik sabit formundan sapmaya izin verdiğimizde bile geçerlidir.

Ekip, bastırılmış yapı büyümesinin rastgele bir şans olma ihtimalinin 300.000'de 1 olduğunu ve bunun da verilerde bilinmeyen sistematikler veya yeni fizik şeklinde açıklanamayan bir şeyin gerçekleştiğini güçlü bir şekilde öne sürdüğünü belirtiyor.Bulgular ayrıca σ 8 gerilimi için bugüne kadarki en güçlü kanıtı sağlıyor ve dinamik karanlık enerjinin bunu çözemeyeceğini gösteriyor.Wenzl, "Bahsedilen yeni gözlem teknikleri ve sistematik testlere ek olarak, eğer bu sinyal hayatta kalırsa, CMB ile olan gerginliğin çözülmesine ne tür yeni fiziklerin yardımcı olabileceğini görmek ilginç olacak" diye açıkladı.

"Örneğin, aksionik karanlık madde veya kendisiyle veya baryonlarla bir şekilde etkileşime giren ve yapının oluşumunu değiştirecek karanlık madde gibi standart dışı karanlık madde adaylarının sinyali açıklayabilmesi çok harika olurdu."

Çalışmanın bulguları, kozmik yapı oluşumuna ilişkin anlayışımızı ve daha da önemlisi kozmolojideki en temel modellerden birini sorgulatıyor.Yakında yapılacak galaksi araştırmalarından elde edilecek veriler bu tutarsızlıklar konusunda netlik sağlayacak ve evrendeki büyük ölçekli yapılara ilişkin anlayışımızda köklü bir değişikliğe ihtiyacımız olup olmadığını gösterecek.

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • physorg. Bilim Insanları Kozmik Yapı Büyümesinde Gizemli Bir Baskılanma Tespit Etti. Alındığı Tarih: 4 Ocak 2025. Alındığı Yer: physorg | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 11:11:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19514

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close